Direktlänk till inlägg 20 december 2015
Vi närmar oss årets största mathelg, inte alltid vi har matfrämmande (vilket konstigt ord) nu för tiden men i år tänkte vi göra en frunch.
Men vi tar det i ordning. Jag har två vörtbröd i frysen och till uppesittarkvällen funderar jag på att göra en smörgåsstubbe av den ena. Skiva på längden alltså och fylla med
Matjessillröra med rödbetor
1 brk matjessill, 200 g
4 hårdkokta ägg
1 dl tärnade rödbetor
1 rödlök
1 liten knippa eller 1 msk torkad gräslök
1 dl gräddfil
1 dl matlagningsyoghurt
1 krm nymald svartpeppar
Ev 1 tsk rödbetsspad för färgens skull
Grovhacka sill, ägg och rödbetor
Finhacka rödlök och gräslök
Rör ihop alla ingrdienser och smaka av
Låt den stå en stund före servering.
På andra botten julskinka och tärnad färsk ananas i en senapsfraiche rör ihop 1 brk fraiche med 1 msk senap av sötstark sort och vänder i skinka och ananas "efter behag", ungefär lika mängd av varje, lite salt o peppar kanske jag måste ha. Har inte gjort nåt liknande innan men tror det blir bra så här.
brer den på ovansidan med
Rödlöksost
200 g naturell färskost
1-2 finhackad rödlök
Salt och sv.peppar
Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering
Gott på kex och på grovt bröd.
Struntar i att göra nåt på kanterna men garnerar med lingongravade laxrosor, lingon, räkor, miniplommontomathalvor, lite rom och dill.
Lingongravad lax
600 g avfjällad lax av mittbiten som varit fryst minst 3 dygn men nu upptinad
100 g färsk dill
5 dl frysta lingon
½ dl salt
½ dl socker
20 vitpepparkorn
Lättsockrade lingon och dill vid servering
Torka och putsa laxen
Skär några snitt i skinnet
Hacka dillen, även stjälkarna
Rör ihop med lingon, salt, socker och krossade eller mortlade vitpepparkorn
Lägg lite av blandningen i en form
Lägg på laxen med skinnsidan ner
Gnid in resten på köttsidan av laxen
Låt det stå framme ca 1 timme så gravningen smälter ihop
Täck över väl och ställ i kylen 2-3 dygn, vänd några ggr/dag
Torka av överbliven gravning
Skiva tunt
Garnera med lättsockrade lingon och dill
Lite osäker på lingon just i den kombon med de rörorna, men tror det blir bra! Får testa lite innan. Om inte annat blir det ju snyggt.
Frunchen blir traditionell med saffrans + kräftsill, ägghalvor med räkröra på, gravlax, skinka, rödbetssallad, jansson, köttbullar & prinskorv och en omelettrulle med stuvning i. Ska höra vad barnbarnen föredrar. Bröd och ostar så klart, 12-åringen älskar brieost så jag har laddat.
Frukt & bärsallad m glass och/eller grädde.
Saffranssillen har ni några inlägg ner
Krämig kräftsill
1 brk 5-minuterssill, 420 g
2 dl turkisk yoghurt
1 dl kräftstjärtar
1 msk dill
1 msk stark senap
Salt och peppar
Häll av (spar lagen) och skölj sillen, dela den i bitar
Dela kräftstjärtarna i mindre bitar
Rör ihop alltsammans
Smaka av med salt, peppar och ev lite av sillens lag
Låt stå 1 dygn innan servering
Håller ca 1 vecka i kylen
Räkröra
200 g skalade räkor
1½ dl ”kladd”
2 msk riven pepparrot
3 msk hackad dill
Garnera med
50 g stenbitsrom
Klyftor av citron och
dillvippor om det serveras i glas, räcker till 8.
Annars rör ner romen i röran tillsammans med 1 msk press citronsaft och lite extra dill.
Köper färdigkokt skinka som griljeras så här
Apelsin & pepparkaksgriljering till skinkan
1 äggula
3 msk senap
Skalet av 1 liten apelsin + 1 msk pressad apelsin
½ msk potatismjöl
½ msk flyt. honung
Blanda och bred skinkan med hälften
Griljera i 200 gr i 10 min, ta ut bred på resten och kör 10 min till.
4-5 krossade pepparkakor blandat med 1 msk ströbröd.
Siktas över
In med skinkan i ugnen igen och kör till den har fin färg.
Rödbetssallad
4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar
Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.
Julköttbullar
Gudomligt goda!
1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
ca 3 tsk salt
2 ägg
smör till stekning
Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.
Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.
Omelettrulle
Kan med fördel göras dagen innan
1½ dl vatten
1 dl vispgrädde
50 g smör
1½ dl vetemjöl
4 ägg
Sätt ugnen på 200 gr
Koka upp vatten och grädde
Låt smöret smälta i det
Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna
Rör ner äggen ett i taget
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna
Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min
Stjälp upp på ett smort bakpapper
Bred på fyllning
Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret
Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.
Stuvning är ju 2 msk mjöl och ½ msk smör i 2 dl mjölk som kokas under omrörning och ca 3 min. Saltas & peppras. Rör i fräst svamp eller nån grönsak som är förvälld. Gott med finskuren broccoli eller förvälld spenat.
Sen blandar vi en burk päron (ta med lagen) som vi tärnar med bär vi har i frysen, hallon, jordgubbar, björnbär, och kanske nåt mer.
Gott och läskande med lite glass och grädde.
Ja och på nyår tror jag vi kör en repris på i fjol, en massa skaldjur, hummer, kräftor, havsdito och räkor. Aioli, ev nån mer röra och bröd.
Ingen behöver stå vid spisen.
Gör en exotisk fruktsallad innan gästerna kommer
Fruktsallad de lux med zabaione
Apelsin, färsk ananas, mango, drakfrukt, färska fikon, kiwi, blå druvor, carambole, physallis, jordgubbar, am. blåbär m.m beroende på vad dom har på affären och hur fräscht det är.
Fyll en stor kastrull med vatten. Ställ på spisen och låt det sjuda.
Häll äggulor och socker i en bunke, sätt ner den i kastrullen och vispa pösigt.
Tillsätt vinet i omgångar under vispningen.
Vispa tills smeten är tjock och porös.
Smeten får inte bli för varm då den lätt skär sig.
På 12-slaget till skumpan lite krustader med nån röra i rom, rödlök, smetana och en räka är godast. Nån tunnbrödsrulle med fyllning kanske vi gör med och skär i rulltårtsbitar. Kanske lite ost & kex och frukt om vi känner för det.
Krustader som ju är svindyra att köpa gör jag numera själv
Krustader
4 st skivor bröd, tex formfranska
Smält smör
Sätt ugnen på 200 gr
Ta fram små formar eller en muffinsplåt.
Ta ut rundlar från brödet med hjälp av utstickare/pepparkaksform eller ett glas. Den ska vara ungefär 5 cm. i diameter.
Kavla på rundeln ganska tunt, pensla med smör på båda sidor, tryck ut i formen. Grädda mitt i ugnen tills de börjar få färg. Det tar 10-15 minuter.
Låt svalna.
3 fyllningar till tunnbrödrullar
Varje fyllning räcker till 2 tunnbröd 15 x 20 cm.
1 dl skalade räkor
2 msk finhackad dill
1 msk finhackad rödlök
3 msk röd stenbitsrom
1 dl fraiche
Sv.peppar
Grovhacka räkorna, blanda med det andra och smaka av.
100 g rökt renstek
½ finhackad saltgurka
1-1½ msk finriven pepparrot
1 dl fraiche
Sv.peppar
Rör pepparroten i fraichen
Skär köttet i små bitar
Blanda i med gurkan och smaka av.
1 avokado, mogen
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
1 msk pressad lime
5 msk finhackad persilja
Salt &sv.peppar
Mosa avokado med vitlök, olja och lime
Rör i persiljan och smaka av.
Fördela fyllningarna på tunnbröden, bred ända ut i kanterna
Rulla hop ganska hårt och slå in i plastfolie
Fyllning 1 o 2 kan stå kallt minst 1 timme eller över natten
Fyllning 3 bör inte stå längre än 2-3 timmar, avokadon mörknar
Vid servering skär rullarna snett i ca 2 cm skivor.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | 6 | ||||
7 | 8 |
9 | 10 |
11 | 12 |
13 | |||
14 |
15 |
16 | 17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 |
30 | 31 |
||||||
|