Matsedeln

Direktlänk till inlägg 20 december 2015

Uppesittarkväll, frunch med släkten och nyårsfunderingar

Av Neta - 20 december 2015 01:32

Vi närmar oss årets största mathelg, inte alltid vi har matfrämmande (vilket konstigt ord) nu för tiden men i år tänkte vi göra en frunch.

Men vi tar det i ordning. Jag har två vörtbröd i frysen och till uppesittarkvällen funderar jag på att göra en smörgåsstubbe av den ena. Skiva på längden alltså och fylla med


Matjessillröra med rödbetor

 

1 brk matjessill, 200 g
4 hårdkokta ägg
1 dl tärnade rödbetor
1 rödlök
1 liten knippa eller 1 msk torkad gräslök
1 dl gräddfil
1 dl matlagningsyoghurt
1 krm nymald svartpeppar
Ev 1 tsk rödbetsspad för färgens skull

 

Grovhacka sill, ägg och rödbetor
Finhacka rödlök och gräslök
Rör ihop alla ingrdienser och smaka av
Låt den stå en stund före servering.

 

På andra botten julskinka och tärnad färsk ananas i en senapsfraiche rör ihop 1 brk fraiche med 1 msk senap av sötstark sort och vänder i skinka och ananas "efter behag", ungefär lika mängd av varje, lite salt o peppar kanske jag måste ha. Har inte gjort nåt liknande innan men tror det blir bra så här.

 

brer den på ovansidan med

 

Rödlöksost

 

200 g naturell färskost

1-2  finhackad rödlök

Salt och sv.peppar

 

Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering

Gott på kex och på grovt bröd.

 

Struntar i att göra nåt på kanterna men garnerar med lingongravade laxrosor, lingon, räkor, miniplommontomathalvor, lite rom och dill.

 

Lingongravad lax

 

600 g avfjällad lax av mittbiten som varit fryst minst 3 dygn men nu upptinad

100 g färsk dill

5 dl frysta lingon

½ dl salt

½ dl socker

20 vitpepparkorn

 

Lättsockrade lingon och dill vid servering

 

Torka och putsa laxen

Skär några snitt i skinnet

Hacka dillen, även stjälkarna

Rör ihop med lingon, salt, socker och krossade eller mortlade vitpepparkorn

Lägg lite av blandningen i en form

Lägg på laxen med skinnsidan ner

Gnid in resten på köttsidan av laxen

Låt det stå framme ca 1 timme så gravningen smälter ihop

Täck över väl och ställ i kylen 2-3 dygn, vänd några ggr/dag

 

Torka av överbliven gravning

Skiva tunt

Garnera med lättsockrade lingon och dill

 

 

Lite osäker på lingon just i den kombon med de rörorna, men tror det blir bra! Får testa lite innan. Om inte annat blir det ju snyggt.   

  

Frunchen blir traditionell med saffrans + kräftsill, ägghalvor med räkröra på, gravlax, skinka, rödbetssallad, jansson, köttbullar & prinskorv och en omelettrulle med stuvning i. Ska höra vad barnbarnen föredrar. Bröd och ostar så klart, 12-åringen älskar brieost så jag har laddat.

Frukt & bärsallad m glass och/eller grädde.

 

Saffranssillen har ni några inlägg ner

 

Krämig kräftsill

 

 

1 brk 5-minuterssill, 420 g

2 dl turkisk yoghurt

1 dl kräftstjärtar

1 msk dill

1 msk stark senap

Salt och peppar

 

Häll av (spar lagen) och skölj sillen, dela den i bitar

Dela kräftstjärtarna i mindre bitar

Rör ihop alltsammans

Smaka av med salt, peppar och ev lite av sillens lag

Låt stå 1 dygn innan servering

Håller ca 1 vecka i kylen

 

Räkröra

 

200 g skalade räkor

1½ dl ”kladd”

2 msk riven pepparrot

3 msk hackad dill

 

Garnera med

50 g stenbitsrom

Klyftor av citron och

dillvippor om det serveras i glas, räcker till 8.

 Annars rör ner romen i röran tillsammans med 1 msk press citronsaft och lite extra dill.

 

Köper färdigkokt skinka som griljeras så här

 

Apelsin & pepparkaksgriljering till skinkan

 

1 äggula
3 msk senap
Skalet av 1 liten apelsin + 1 msk pressad apelsin

½ msk potatismjöl
½ msk flyt. honung

 

Blanda och bred skinkan med hälften
Griljera i 200 gr i 10 min, ta ut bred på resten och kör 10 min till.

4-5 krossade pepparkakor blandat med 1 msk ströbröd.
Siktas över

In med skinkan i ugnen igen och kör till den har fin färg.


 

Rödbetssallad

 

4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor

1 tärnat syrligt äpple

1 finhackad rödlök

1 finskuren ättiksgurka

1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt

1-2 msk rödbetslag

salt och peppar

 

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål

Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor

Blanda alltsammans och smaka av.

 

Julköttbullar

 

 

Gudomligt goda!

1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
ca 3 tsk salt
2 ägg
smör till stekning

Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.

Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.

Omelettrulle

 

Kan med fördel göras dagen innan

 

1½ dl vatten

1 dl vispgrädde

50 g smör

1½ dl vetemjöl

4 ägg

 

Sätt ugnen på 200 gr

Koka upp vatten och grädde

Låt smöret smälta i det

Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna

Rör ner äggen ett i taget

Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna

Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min

Stjälp upp på ett smort bakpapper

Bred på fyllning

Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret

Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.

 

Stuvning är ju 2 msk mjöl och ½ msk smör i 2 dl mjölk som kokas under omrörning och ca 3 min. Saltas & peppras. Rör i fräst svamp eller nån grönsak som är förvälld. Gott med finskuren broccoli eller förvälld spenat.

 

Sen blandar vi en burk päron (ta med lagen) som vi tärnar med bär vi har i frysen, hallon, jordgubbar, björnbär, och kanske nåt mer.

Gott och läskande med lite glass och grädde.

 

  

Ja och på nyår tror jag vi kör en repris på i fjol, en massa skaldjur, hummer, kräftor, havsdito och räkor. Aioli, ev nån mer röra och bröd.

Ingen behöver stå vid spisen.

 

Gör en exotisk fruktsallad innan gästerna kommer

 

Fruktsallad de lux med zabaione

 

Apelsin, färsk ananas, mango, drakfrukt, färska fikon, kiwi, blå druvor, carambole, physallis, jordgubbar, am. blåbär m.m beroende på vad dom har på affären och hur fräscht det är.

  

Zabaione

görs precis före servering, tar ca 3 min

4 äggulor
4 msk strösocker eller florsocker
4 msk marsalavin eller vitt vin

 

Fyll en stor kastrull med vatten. Ställ på spisen och låt det sjuda.

Häll äggulor och socker i en bunke, sätt ner den i kastrullen och vispa pösigt.

Tillsätt vinet i omgångar under vispningen.

Vispa tills smeten är tjock och porös.

Smeten får inte bli för varm då den lätt skär sig.

 

På 12-slaget till skumpan lite krustader med nån röra i rom, rödlök, smetana och en räka är godast. Nån tunnbrödsrulle med fyllning kanske vi gör med och skär i rulltårtsbitar. Kanske lite ost & kex och frukt om vi känner för det.

Krustader som ju är svindyra att köpa gör jag numera själv

 

Krustader

 

4 st skivor bröd, tex formfranska
Smält smör

 

Sätt ugnen på 200 gr
Ta fram små formar eller en muffinsplåt.
Ta ut rundlar från brödet med hjälp av utstickare/pepparkaksform eller ett glas. Den ska vara ungefär 5 cm. i diameter.
Kavla på rundeln ganska tunt, pensla med smör på båda sidor, tryck ut i formen. Grädda mitt i ugnen tills de börjar få färg. Det tar 10-15 minuter.
Låt svalna.

 

3 fyllningar till tunnbrödrullar

 

Varje fyllning räcker till 2 tunnbröd 15 x 20 cm.

 

1 dl skalade räkor

2 msk finhackad dill

1 msk finhackad rödlök

3 msk röd stenbitsrom

1 dl fraiche

Sv.peppar

 

Grovhacka räkorna, blanda med det andra och smaka av.

 

100 g rökt renstek

½ finhackad saltgurka

1-1½ msk finriven pepparrot

1 dl fraiche

Sv.peppar

 

Rör pepparroten i fraichen

Skär köttet i små bitar

Blanda i med gurkan och smaka av.

 

1 avokado, mogen

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk olivolja

1 msk pressad lime

5 msk finhackad persilja

Salt &sv.peppar

 

Mosa avokado med vitlök, olja och lime

Rör i persiljan och smaka av.

 

Fördela fyllningarna på tunnbröden, bred ända ut i kanterna

Rulla hop ganska hårt och slå in i plastfolie

Fyllning 1 o 2 kan stå kallt minst 1 timme eller över natten

Fyllning 3 bör inte stå längre än 2-3 timmar, avokadon mörknar

Vid servering skär rullarna snett i ca 2 cm skivor.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards