Matsedeln

Direktlänk till inlägg 30 augusti 2015

V 36.

Av Neta - 30 augusti 2015 22:35

Matsedeln är tillbaka efter sommaruppehållet. Hoppas ni alla haft en fantastisk sommar!

Nyhet för den här terminen är Veckans bröd! Det kan vara matbröd hårt eller mjukt men kan också vara ett smarrigt bullrecept. Börjar med detta så här i kräfttider.

 

Det blir också en dessert på söndagar. När jag var liten åt vi alltid i matrummet på söndagar och det var alltid efterrätt som det sas då, har fört över det på min familj så på helgerna äter vi vid matbordet i vardagsrummet och har dessert.

  

 

Veckans bröd:

 

Dillknäcke


25 g jäst

2 dl ljummet vatten

½ dl rapsolja

2½ dl dinkelmjöl

2½ dl vetemjöl

2 msk dillfrö. lätt stötta

1-2 tsk flingsalt

 

Sätt ugnen på 250 gr

Smula jästen i en bunke, och rör ut i vattnet.

Tillsätt resten och arbeta den smidig.

Degen behöver inte jäsa, dela den i 4 bitar.

Kavla ut tunna kakor 20x35 cm.

Kruskavla och sporra ut ca 12 bitar per kaka.

Grädda på smord plåt 4-5 minuter, passa så det inte bränns.

  

Veckans vego:

 

Ratatoille

 

3 msk olivolja

1 röd paprika

1 grön paprika

1 – 2 burkar krossade tomater, 7 färska = 1 burk

2 gula lökar

1 aubergine

1 zucchini

3 krossade vitlöksklyftor

0,5 tsk timjan

0,5 tsk dragon

2 lagerblad (valfritt)

0,5 tsk salt

3 krm sv.peppar

 

Skala och hacka lök grovt.

Skala och hacka vitlöken fint.

Skölj alla grönsakerna.

Skär grönsakerna i kuber ca 2x2 cm stora bitar.

Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök.

Tillsätt övriga grönsaker utom tomat och fräs någon minut till.

Tillsätt krossade eller färska tomater och rör om.

Krydda med timjan, dragon, lagerblad, salt och peppar.

Koka ratatouillen i minst 20, helst 40 minuter på medelvärme under lock.

Servera med bulgur och sallad.

  

Veckans sallad:

 

Grönsallad med rödlök

 


½ huvud romansallad

1 liten rödlök

1 näve salladsärtor

2 tomater

10 cm gurka

½ snackpaprika

 

2 msk kallpressad rapsolja

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk salldskrydda eller valfria örter

salt, sv.peppar

 

Ansa, skölj, torka och riv salladen i bitar

Hacka löken grovt, ta ur kärnan om den är gul

Ansa, skölj och strimla salladsärtorna

Tärna tomaterna

Skiva gurkan och dela skivorna i kvartar

Strimla paprikan och dela varje ring på 4.


Blandas i en skål

Rör ihop dressingen

Häll den över och vänd salladen några gånger med besticken.

  

Månd:

 

Pannbiff med stekt lök, kokt potatis, brunsås och sallad.

 

400 gr köttfärs

¾ dl ströbröd

1.5 dl mjölk

1 msk torkad gul lök

1 ägg

1 krm peppar

1 tsk salt

smör till stekning

 

Blanda ströbröd med mjölk och låt det svälla 10 min.

Blanda färsen med lök, ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.

Forma biffar med händer sköljda i kallt vatten

Stek i smör, vänd o sänk värmen då de börjar få färg.

 

Stek löken långsamt i smör, salta efter halva tiden. Den ska bara ha lite färg.

 

Klassisk brunsås = bara vatten. Smör o mjöl bryns då i stekpanna under omrörning till det blir riktigt brunt innan vätskan hälls i.

 

1 msk smör

2 msk mjöl

4 dl vatten, om så önskas hälften mjölk.

salt, peppar och ev en droppe soja.

  

Tisd;

 

Kokt blomkål med skinksås, ev kokt potatis. Rivna morötter

 

Koka 400 g blomkål, delad i buketter (stocken skivad) nästan mjuk i saltat vatten.

Tärna 500 g skinka och strimla 100 g purjo fint

Fräs detta med 1½ msk smör, pudra över 3 msk mjöl, rör om och tillsätt 5 dl mjölk och 1 msk kalvfond

koka hop minst 3 min.

Lägg den kokta blomkålen på ett fat med kant, häll skinksåsen över.

servera med potatis om så önskas och rårivna morötter.

  

Onsd:

 

Stekt lax med spenat och pasta.

 

4 port pasta, tillagad enl anvisning

500 g torskrygg i 4 portionsbitar

limepeppar, salt

1 påse färsk spenat

1 pr vitlöksklyfta

smör

salt och peppar

 

Krydda fisken med salt och limepeppar

Stek den med köttsidan ner först ca 4 min/ sida

Håll den varm

Fräs spenat och pr vitlök i smöret tills spenaten släppt all vätska, krydda.

Lägg spenatfräset på fisken vid servering, servera med pasta, sallad och en klick aioli.

 

Aioli


3 dl gräddfil

½ dl majjonäs

2 pr vitlöksklyftor

1-2 tsk olivolja

salt och sv.peppar

 

rörs ihop och ställs kallt.

  

Torsd:

 

LINSSOPPA MED TOMAT OCH FÅROST, kan serveras varm eller kall.

 

 

3 dl röda linser

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 morötter

2 msk olja

1,5 l buljong eller fond

1 brk krossade tomater

1 lagerblad

salt & peppar

spiskummin

timjan

ca 100 gr fårost

 

Fräs den hackade löken och vitlöken i oljan.

Tillsätt morötterna skurna i slantar.

Späd med buljongen.

Tillsätt linserna, tomaterna och lagerbladet.

Tillsätt alla kryddor och koka försiktigt under lock i 15 min.

Smaka av och krydda ev. på lite.

Före servering smulas osten över soppan.

  

Enkel bärpaj



125 g smör eller margarin
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl


2 ½ dl Kelda vaniljsås eller Milda vaniljvisp
500 g frysta hallon och blåbär

 

Sätt på ugnen på 200 grader.
Smält matfettet i en kastrull och ta av kastrullen från plattan.
Rör ner farinsocker, havregryn och vetemjöl till en jämn smet.
Klicka ut den i en pajform ca 24 cm i diameter.
Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämn.
Grädda mitt i ugnen i ca 14 minuter.
Låt svalna.


Vispa vaniljsåsen/vaniljvispen och klicka ner den i pajskalet.
Strö över de tinade bären.

  

Fred:

 

Räkor & vitlöksbröd

Lomolindad mozzarella, Lomo finns bredvid kallrökt skinka och är torkad, rökt fläskfilé

Olika ostar med färska bär och fikonmarmelad, kex om så önskas.

  

Lörd:

 

Lax & skaldjurspaté med grön sås

 

600 gr skinn- o benfri lax

3 ägg

1 tsk salt

2 dl vispgrädde

1 msk potatismjöl

2 msk finhackad dill

1 krm chilipulver

100 gr grovt hackade kräftstjärtar

100 gr skalade och grovt hackade räkor

 

 

Garnering:

100 gr skalade räkor

400 gr skivad lax

50 gr kräftstjärtar

dillvippor

citron i skivor eller tunna klyftor

 

Grön sås:

3 msk finhackad dill

3 msk finhackad persilja

skal av 1 citron

saft av en halv citron

3 dl gräddfil

salt & peppar

 

Sätt på ugnen på 175 gr

Smörj en 1,5 l avlång form och lägg i ett bakpapper i botten

Skär laxen i mindre bitar och hacka dem grovt i en matberedare

Tillsätt ägg, salt, grädde, potatismjöl, dill och chilipulver och kör till en slät smet.

Häll över smeten i en bunke och rör ner räkor och kräftstjärtar.

Fördela smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen 50-55 min eller till innetempen är 75 gr.

Låt patén svalna, vänd upp och ner och garnera.

 

Såsen:

Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt den stå svalt före servering

Servera med bröd eller potatis och sallad.

  

Sönd:

 

Fläskfilépanna med kantareller

 

 

700 gram 

fläskfile

100 gram 

gula kantareller

2 st 

gul lök

3 dl 

grädde

1 msk 

kalvfond

0,5 msk 

soya

1 nypa 

salt

1 nypa 

vit peppar

1 nypa 

socker behövs inte men lyfter smakerna väldigt bra!

 

 

Putsa fläskfilén fri från fett o hinnor, skär den i ca 2 cm tjocka skivor o banka till dem lite lätt

Skiva löken

Bryn fläskfilén i lite smör

Tillsätt lök o kantareller o ev lite mer smör låt steka ihop ett par minuter  salta o peppra

Häll på grädden tillsätt soja o kalvfond låt koka ihop ca 5 min smaka av igen o tillsätt ev mer kryddor

Servera med potatis eller ris.

  

Persiko/nektarinpaj




Gör en mördegsbotten:
200 gr SMÖR (inte margarin)
1 dl socker
8 dl vetemjöl
Hacka ihop degen med kniv eller kör i matberedare, arbeta INTE ihop den med händerna! När degen är kornig ungefär som havregryn hälls den i en stor pajform och plattas snabbt och försiktigt ut.

Täck botten med halva färska, skalade eller koncerverade persikor.
Vispa ihop 4 äggulor med 4 dl grädde, 3-4 msk socker och 1-2 tsk kanel och häll över persikorna. Det ser ganska trevligt ut om persikorna precis tittar upp genom gräddsmeten.
Grädda i 225 grader tills äggstanningen stannat, låt svalna och
njut!

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards