Matsedeln

Direktlänk till inlägg 14 april 2015

Nya recept

Av Neta - 14 april 2015 22:30

Tänker att jag minst en gång i veckan nu ska prova nya recept och blogga om det, den här veckan blev det Potatispannkakan igår.


 

Ni har receptet under månd i veckans matsedel. Vad tyckte vi då. Jo först reagerade jag över mängden potatis, tyckte 8 st lät mycket, 4 kalla kokta och 4 rårivna men det var helt ok sen. Löken kändes inte så mkt, så vi ändrar till 2 st och hackade ist för rivna. Det behövs mer salt, kan lätt dubblas eller kanske mer ändå och jag kommer att ändra till ca 1 tsk i receptet. Mer peppar kommer också, och vi byter till svartpeppar. Mormor lärde mig att vitpeppar har man till mjölkrätter men betonade också att man ska ha svartpeppar till potatisrätter. Det här är ju både mjölkmat och potatisrätt men svartpeppar får det bli.

Vi tog hela paketet fläsk, 375 gr och det var inte för mycket. Det här med att steka det bara på ena sidan och sen lägga på det efter 5 min med den sidan ner va nog bra men för tidigt efter 5 min, kommer göra det efter 10 kanske 15 min nästa gång det blev väl mörkt nu. Kan vara olika på ugnar så prova er fram.

Tycker absolut ni ska prova den ni som inte gjort det. Blev tjocka bitar som nog funkar bra i matlådan med. Jättegott med rivna morötter och lingonsylt, och mätt blir man lätt 4 pers.


Det nya receptet blir alltså så här:


Potatispannkaka med rimmat sidfläsk

 

 

3 st ägg

4 dl mjölk

3 dl vetemjöl

4 st kokta kalla potatisar

4 st Rå potatisar

2 gula lökar

375 gram Rimmat sidfläsk i skivor

3 msk smör

ca 1 tsk salt

2-3 krm nymald svartpeppar

 

Sätt ugnen på 225°

Knäck äggen i en skål eller bunke, vispa ihop dem till skum

Tillsätt mjölet, lite i taget vispa till en tjock smet.

Späd med mjölken och vispa till en klumpfri och slät smet.

Pressa den kokta kalla potatisen direkt ner i smeten, riv också ner den råa potatisen, hacka löken och blanda i, rör om.

Smaka av med salt och nymald sv.peppar

Låt vila en stund.

Stek det rimmade fläsket på ena sidan, lägg upp det på ett fat. Spara stekfettet.

Smörj en mindre ugnsplåt, ca 40x30 cm, med smör och lite av flottet från stekningen av fläsket

Häll i smeten i långpannan.

Grädda i 10-15 minuter.

Ta ut plåten och lägg fläsket med den stekta sidan neråt ovanpå smeten.

Grädda ytterligare i ca 30 minuter.

Ytan skall bli knaprig och få en vacker brun färg.

Servera pannkakan med rivna morötter och lingonsylt.

 

Jag tror man kan lägga på annat sovel än fläsk också, vad sägs om ansjovis och lite mer lök? Borde inte det bli gott? Ska testa det vid tillfälle.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards