Direktlänk till inlägg 14 april 2015
Tänker att jag minst en gång i veckan nu ska prova nya recept och blogga om det, den här veckan blev det Potatispannkakan igår.
Ni har receptet under månd i veckans matsedel. Vad tyckte vi då. Jo först reagerade jag över mängden potatis, tyckte 8 st lät mycket, 4 kalla kokta och 4 rårivna men det var helt ok sen. Löken kändes inte så mkt, så vi ändrar till 2 st och hackade ist för rivna. Det behövs mer salt, kan lätt dubblas eller kanske mer ändå och jag kommer att ändra till ca 1 tsk i receptet. Mer peppar kommer också, och vi byter till svartpeppar. Mormor lärde mig att vitpeppar har man till mjölkrätter men betonade också att man ska ha svartpeppar till potatisrätter. Det här är ju både mjölkmat och potatisrätt men svartpeppar får det bli.
Vi tog hela paketet fläsk, 375 gr och det var inte för mycket. Det här med att steka det bara på ena sidan och sen lägga på det efter 5 min med den sidan ner va nog bra men för tidigt efter 5 min, kommer göra det efter 10 kanske 15 min nästa gång det blev väl mörkt nu. Kan vara olika på ugnar så prova er fram.
Tycker absolut ni ska prova den ni som inte gjort det. Blev tjocka bitar som nog funkar bra i matlådan med. Jättegott med rivna morötter och lingonsylt, och mätt blir man lätt 4 pers.
Det nya receptet blir alltså så här:
Potatispannkaka med rimmat sidfläsk
3 st ägg
4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
4 st kokta kalla potatisar
4 st Rå potatisar
2 gula lökar
375 gram Rimmat sidfläsk i skivor
3 msk smör
ca 1 tsk salt
2-3 krm nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 225°
Knäck äggen i en skål eller bunke, vispa ihop dem till skum
Tillsätt mjölet, lite i taget vispa till en tjock smet.
Späd med mjölken och vispa till en klumpfri och slät smet.
Pressa den kokta kalla potatisen direkt ner i smeten, riv också ner den råa potatisen, hacka löken och blanda i, rör om.
Smaka av med salt och nymald sv.peppar
Låt vila en stund.
Stek det rimmade fläsket på ena sidan, lägg upp det på ett fat. Spara stekfettet.
Smörj en mindre ugnsplåt, ca 40x30 cm, med smör och lite av flottet från stekningen av fläsket
Häll i smeten i långpannan.
Grädda i 10-15 minuter.
Ta ut plåten och lägg fläsket med den stekta sidan neråt ovanpå smeten.
Grädda ytterligare i ca 30 minuter.
Ytan skall bli knaprig och få en vacker brun färg.
Servera pannkakan med rivna morötter och lingonsylt.
Jag tror man kan lägga på annat sovel än fläsk också, vad sägs om ansjovis och lite mer lök? Borde inte det bli gott? Ska testa det vid tillfälle.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 | 5 |
|||||
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | |||
13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 | |||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 | |||
27 |
28 |
29 |
30 |
||||||
|