Matsedeln

Direktlänk till inlägg 25 januari 2015

V. 5

Av Neta - 25 januari 2015 16:05

  

Veckans vego:

 

Indisk vegogryta 

 

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten röd chili
250 g gärna körsbärstomater
1 litet blomkålshuvud, ca 400 g
Olivolja
150 g sockerärtor
2 msk garam masala kryddblandning
1 burk (à 400 ml) kokosmjölk
1/2 lime
1 kruka koriander, de plockade bladen

 

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Dela/tärna tomaterna och dela blomkålshuvudet i små buketter.
Fräs lök, vitlök och chili tillsammans i olivolja tills löken blivit mjuk men inte tagit färg. Lägg i tomater, blomkål och garam masala, häll på kokosmjölk och låt koka försiktigt i 5 minuter eller tills blomkålen är mjuk med lite tuggmotstånd.
Lägg i sockerärtorna, pressa över limesaft och låt koka i två minuter till.
Servera grytan med nykokt ris och massor med koriander.


Veckans sallad:

 

Ukrainasallad

 

1/2 finstrimlat rödkålshuvud

2 finstrimlade purjolökar

2 dl gräddfil

5 msk lättmajonnäs

örtsalt

persilja

 

Blanda grönsakerna, rör ut gräddfilen med majonnäsen och kryddorna.

Blanda alltsammans väl. Strö över persiljan.

   

Månd:

 

Jamaicalåda

 

 

500 g köttfärs (går bra med både nöt eller blandfärs)
1 burk krossade tomater
6-7  champinjoner, grovt hackade
½dl grädde
½ dl chilisås
½ tsk paprikapulver
½ tsk curry
1 vitlökslyfta
1- 1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar

2-3 bananer

riven ost

Bryn köttfärsen och tillsätt efter hand alla ingredienser och låt det puttra på svag värme ca en halvtimme eller så
att allt (gifter sig), ofta blir det bara godare ju längre det får dra.

Ugn 200 gr

Smöra en ugnsfast form varva köttfärsen med riven ost och bananer i skivor.
Ca 2-3 bananer i två lager.
Avsluta med
lite färs och ost överst.
Sedan in med allt i ugnen i 20 - 30 min.
Servera ris, pasta eller potatis och en grönsallad till.

  

Tisd:

 

Ugnslax med kall sås och pr potatis

 

Kryddar laxen med salt och citronpeppar och kör den ca 15 min i 200 gr

 

God sås till lax

 

3 dl creme fraich eller annat ”kladd”

½ dill

½ gräslök

1 burk stenbitsrom

skal av 1 citron + ev lite saft

lite honung

salt å peppar

  

Onsd:

 

Korvgryta med morot, lök och vitkål

 

Fräser på rotfrukterna och spär med 3 dl buljong

Kokar mjuka och tillsätter korven sista 5 min.

Rör i 1 msk vanlig senap, reder av och kryddar med s&sv.p

Serverar med kokt potatis.

  

Torsd:

 

Currysoppa

 

 

8 potatisar

200 g rotselleri

1 gul lök

1 purjolök

1 l buljong av tärning

2 tsk curry

1 tsk gurkmeja

2 morot

1 äpple

2 tsk gul currypasta, finns i välsorterade livsmedelsbutiker

olja till stekning

1 tsk stött koriander

3 dl mjölk

salt, peppar

 

Purjolöksringar

Fullkornsbröd

Skala och skiva potatisen.
Skala och tärna rotselleri och lök.
Ansa och skiva purjolöken. Spara lite av det gröna till garnering.
Lägg potatis, rotselleri, lök och purjolök, buljong, curry och gurkmeja i en kastrull och koka tills allt är mjukt, ca 25 minuter.
Mixa soppan slät.
Skala och tärna moroten.
Tärna äpplet.
Fräs currypastan i en gryta med olja.
Lägg i morotstärningarna och fräs någon minut.
Tillsätt soppan till grytan tillsammans med äppeltärningar, koriander och mjölk.
Koka i 5 minuter tills morötterna är nästan mjuka.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera med purjolök och servera med fullkornsbröd.

   

Hallon och chokladsemla


För 4 personer.

4 semlebullar med kardemumma
300 g frysta hallon
1-2 tsk råsocker
2 dl vispgrädde
2 tsk kakao
1 tsk vanillinsocker
50 g mörk choklad
 florsocker

Tina hallonen med råsockret i en skål.
Dela bullarna och krafsa ut det mesta av inkråmet med en gaffel ur både bullar och lock.
Blanda detta med hallonröran.
Fördela hallonröran i bullarna.
Sikta kakao och florsocker ner i den ovispade grädden, vispa den därefter.
Spritsa eller klicka grädden runt fyllningen i bullarna. Sätt på locken.
Smält chokladen och ringla den över locken med en sked.
Sikta till sist florsocker över bullarna.

  

Fred:

 

Räk- och sparrissallad

med citrondressing

 

 

5 ägg

½ vitlöksklyfta

½msk vitvinsvinäger

½ msk färskpressad citron

2 tsk dijonsenap

1½ dl rapsolja

½ citron, yttersta skalet finrivet

salt o sv.peppar

1 kg räkor (4 dl skalat)

1-2 kn sparris

20 små körsbärstomater, kvartade

100 g småbladssallad, sköljda o torra

1 msk finskuren gräslök

ljust bröd, grillat eller rostat

 

Börja med att koka äggen, lägg ner alla 5 i kokande vatten

Koka 1 ägg 2 minuter och resten i 7 minuter, spola dem kalla

Knäck 2-minutersägget i en skål och gröp ur det med en sked

Mixa det med vitlök, vinäger, citronsaft och senap

Mixa därefter i oljan till en krämig dressing

Rör i citronskal och smaka av

Skala räkorna, ansa och dela sparrisen i 3 delar

Koka sparrisen 1 minut i lite vatten o salt i micron, spola kallt

Lägg upp sallad, sparris, tomat och skalade halverade ägg på 4 tallrikar

Toppa med räkor och ringla över dressingen

Servera med brödet

  

Lörd:

 

Tacos

 

4-500 g köttfärs

1 påse tacokrydda + vatten

1-2 pkt knaperstekt bacon i bitar

6-8 tacotubs, hårda

1 påse saltade tacochips

strimlad isbergssallad

grovrivna morötter

tärnade urkärnade tomater

hackad rödlök

strimlad paprika

tärnad gurka

skivade gröna oliver

tärnad färsk ananas

majs

jordnötter

gräddfil

tacosås

guacemole

ostsås

 

Dagen efter gör vi sallad på ev rester

  

Sönd:

 

Entricote med ölsås och ugnspotatis

 

Ölsås

 

 

 1/2 gul lök

1 msk smör

1 dl porteröl

1 dl buljong av tärning

2 tsk tomatpuré

2 tsk soja

1 tsk majsstärkelse

1 dl vispgrädde

salt, peppar

ev lite gelé

 

Hacka löken och fräs i en kastrull med smör.
Tillsätt öl, buljong, tomatpuré och soja, och koka i 4–5 minuter.
Rör ut majsstärkelsen i grädden och red av såsen.
Koka upp och smaka av med salt, peppar och gelé

   

Potatisklyftor läggs i en bunke

Häll på 1 dl olivolja, salt, sv.peppar, 1-2 tsk torkad rosmarin

blanda om och häll upp på plåt

stek i 200 gr tills dom känns klara 30-40 min

  


 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards