Matsedeln

Direktlänk till inlägg 11 januari 2015

V 3

Av Neta - 11 januari 2015 22:05

  

Veckans vego:

 

Kikärtsbiffar

 

125 g torkade kikärter

1/2 tsk salt

1 msk hackad persilja

1 vitlöksklyfta

2 tsk pressad citronsaft

peppar

1 ägg

olivolja till stekning

 

Blötlägg kikärterna i rikligt med kallt vatten över natten.
Häll av vattnet och koka kikärterna i nytt vatten, 1 timme.

Häll bort vattnet och mixa kikärterna.
Tillsätt salt, persilja, vitlök i bitar, citronsaft, peppar och ägg och mixa till en smet.
Forma smeten till biffar och stek dem i en stekpanna med olja i.

  

Vintersallad

 

6 salladslökar

500 g kidneybönor

500 g kokta kalla potatisar

2 kokt rödbeta

2 msk olivolja

2 tsk vitvinsvinäger

salt, peppar

1 vitlöksklyfta

 

Skär salladslöken i små bitar.

Skölj bönorna väl och låt rinna av.

Skär potatisen i bitar och skiva rödbetan.

Blanda olja, vinäger, salt, peppar och pressad vitlök.

Vänd försiktigt ner salladslök, bönor, potatis och rödbeta i dressingen.

   

Veckans sallad:

 

Päronsallad

 

2 päron, inte för hårda

½ huvud isbergssallad

1 kn rädisor

1 kn ärtskott

 

2 msk japansk soja

1 msk vinäger

1 msk olivolja

Salt & svpeppar

Riven pepparrot

1 kvist hackad rosmarin

 

Blanda dressingen

Skär och strimla grönsaker,  päron och ärtskott

Vänd ner i dressingen

  

Månd:

 

Korv- och vitkålsgryta

 

½ litet vitkålshuvud, strimlat

4 hg falukorv, i halva skivor

5 dl buljong

5-6 morötter i slantar

8-10 smålök, skalad eller grovt strimlad purjo

1 blomkålshuvud i små buketter

1 kn klippt persilja

ev salt o peppar

stekt svamp

 

Lägg vitkål o korv i en låg vid gryta

Häll på buljongen (vatten + tärning)

Låt detta puttra 10 min

Lägg i morot, blomkål o lök

Koka ytterligare 10 min

Smaka av och strö över klippt persilja

Fräs svampen i en stekpanna och strö den över grytan

Servera med potatis.

  

Tisd:

 

Norrländska mexikanare


8 mjuka rektangulära tunnbröd

800 g potatismos, hemgjort på ca 750 g skalad potatis

4-600 g köttfärs

1-1½ påse tacokrydda

1 röd paprika

2 dl majskorn

150 g fetaost

Ca 2 dl riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr

Stek färsen med tacokryddan

Tärna paprikan och fetaosten, tina majsen.

Lägg ut tunnbröden och fördela moset på dom, lämna 1-2 cm runt om.

Lägg på färs, paprika, majs och fetaost i en sträng på mitten.

Rulla ihop, lägg i en liten smord långpanna med skarven neråt.

Strö på riven ost.

Gratinera mitt i ugnen tills osten har smält och rullarna fått fin färg.

Serveras med sallad & förslagsvis en salsa eller en kall vitlökssås !

   


Onsd:

Dotterns födelsedag

 

God fläskfilé

 

 

500 gr fläskfilé  i skivor

2 strimlade paprikor i olika färger

200 gr färska champinjoner i skivor

2 dl vispgrädde

½-1 dl chilisås

salt & peppar

riven ost

 

Sätt ugnen på 200 gr

Bryn fläskfilén och svampen var för sig

Lägg köttet i botten på en ugnssäker form

Lägg på paprika, svamp och ost.

Blanda grädde o chilisås, krydda och slå det över det andra i formen

Gratinera 15-20 min

Servera med ris o sallad

Riset kan även läggas kokt i botten på formen.

  

Bärparfait med maräng

 

 

4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vatten
4 msk koncentrerad bärssaft, samma som bären
5 dl vispgrädde
100 g krossade maränger
cirka 200 g frysta bär

 

Täck insidan av en 2-liters brödform med plastfolie, låt den hänga ut över kanterna.
Blanda äggulor, socker och vatten i kastrull (ej aluminium).
Sjud under flitig vispning till tjock kräm.
Ta från spisen, tillsätt saftkoncentrat och vispa krämen kall.
Vispa grädden till mjuka toppar och vänd ner den i smeten.
Varva maränger, bär och glassmet i formen.
Täck med plastfolie och frys över natt.
Tina 10 minuter före uppskivning.

  

Torsd:

 

Broccoli & ostsoppa + toast med tomat

 

500 gr färsk eller fryst broccoli

2 gula lökar

1 msk smörolja

9 dl hönsbuljong

3 dl mjölk

2 dl grädde

3 msk mjöl

150 g riven smakrik ost

50 g parmesan

salt & sv.peppar

 

Ansa och skölj broccolin

Dela den i mindre bitar, stocken skivas

Koka den i lättsaltat vatten, nästan mjuk. (går bra i micron)

 

Hacka löken fint o fräs den i fettet

Tillsätt buljong, mjölk och grädde

Koka 3-4 min

Red av och koka ytterligare 3 min

Ta kastrullen från värmen och rör ner osten, rör tills den smält

Häll av broccolin och tillsätt den i soppan

Smaka av

Riv parmesan över soppan i tallriken vid servering

   

Fred:

 

Kebabtårta

  

Lörd:

 

Schnitzelrullader med tomatsås

 

 

4 skinkschnitzlar

2 msk olivolja

2 dl buljong av tärning

salt, peppar

2 msk hackad persilja

2 salladslök

30 g sötmandel

Tomatsås:

1 brk krossade tomater

1 gul lök

1-2 vitlöksklyfta

sky från köttet

 

Banka ut köttet, gärna med en kötthammare. Dela varje schnitzel.
Blanda persilja, hackad salladslök och hackad mandel, och fördela på köttet.
Rulla ihop köttet och fäst samman med tandpetare.
Bryn köttet runt om i en stekpanna med olja. Salta och peppra.
Häll på buljongen och koka upp. Koka under lock i 30–45 minuter.
Tomatsås:
Koka samman tomater, hackad lök, hackad vitlök och sky från köttet i en kastrull.
Låt sjuda i 5 minuter. Salta och peppra.
Lägg köttet i såsen och koka upp.
Servera med bandpasta och sallad.

  

Sönd:

 

Dotterns födelsedagsfirande med släkten

 

Bakpotatisbuffé

 

Röra1:

Grillad kyckling

1 pkt knaperstekt bacon

5 salladslök

2 äpple

1 tskcurry

3-4 dl majonnäs och matl.yoghurt

 

Röra2:

500 g räkor med skal

1-2 brk ishavsrom

5 salladslök

1 pkt hackad fryst dill

3-4 dl majonnäs + matlyoghurt

 

Smör

Majs

Sallad

Bröd och brieost.

  

Kaffe och Chokladtårta

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards