Matsedeln

Direktlänk till inlägg 20 augusti 2017

V 34

Av Neta - 20 augusti 2017 19:16


Välkomna tillbaka efter sommaren, ändringar på bloggen detta läsår är att frukosttips kommer mer sporadiskt. Däremot ska jag försöka göra en inköpslista enligt önskemål. Den kommer i slutet.

Vi suger ut det sista av grillsommaren, unnar oss en Kräftskiva och går ut i skogen och plockar kantareller.

  

Veckans ört:

 

 

Libbsticka

Bladen liknar selleri blad och kan bli upp till 2 meter hög. Flerårig växt med små gula blommor och används till (bladen) grytor, pateer, såser och soppor. Kan användas som substitut för buljong.

Används på tomter då man inte vill ha in ormar på gräsmattan.

  

Veckans bröd:

 

Dinkelkakor

 

100 g jäst
100 g smör
1 L vatten eller mjölk
4 tsk salt
4 msk brödkrydda
3 msk honung
2 d solroskärnor
700 g dinkelmjöl fullkorn
720 g vetemjöl special

Värm smält smör och mjölk till 37 gr

Lös jästen i det

Tillsätt kryddor, salt och honung

Tillsätt solroskärnor och mjöl, spar lite vetemjöl till utbak

Arbeta hop degen
Jäs 1 timme.
Baka ut till 10 runda kakor
Nagga och jäs 30 min.
Grädda på 225 grader ca 15 min

   

Veckans sallad:

 

Fruktig sallad

 

½ vattenmelon

250 g jordgubbar

3 dl valfri småbladig sallad

2 avokador

½ citron, pressad saft

1 bifftomat

3 salladslökar

250 g pimientos de padrón(småpaprikor)

flingsalt

mynta

 

Kärna ur och skär vattenmelonen i bitar.

Ansa och skär jordgubbarna i bitar.

Kärna ur och skär avokadoköttet i bitar och pressa citronsaft över.

Skiva tomaten.

Ansa och strimla salladslöken.

Grilla småpaprikorna på direktvärme, ca 2 minuter. Vänd ett par gånger. Salta.

Blanda melon, jordgubbar, avokado, tomat och salladslök på ett fat.

Lägg på småpaprikorna.

Garnera med mynta.

  

Veckans vego:

 

Pastagratäng med mycket grönt

 

3 ½ dl pasta av mindre strl

1 örtbuljongtärning

ca 2 msk smörolja till stekning

1 pkt fryst bladspenat

1 gul lök eller 10 cm purjolök

ca 100 g finstrimlad rotselleri ellerpalsternacka

1 strimlad morot eller gul paprika

salt och peppar

några kokta broccolibuketter el gröna bönor

 

Ostsås med vitlök:

2 msk smörolja

2 ½ msk vetemjöl eller majsredning till 5 dl

5 dl valfri mjölk

ca 2 dl riven lagrad ost

½ örtbuljongtärning

1–2 vitlöksklyftor

 

Sätt ugnen på 225°.

Koka pastan enligt instruktioner på förpackningen, med en buljongtärning i vattnet.

Lägg i broccolin sista 5 min

Låt rinna av och droppa lite smörolja över.

Tina spenaten.

Strimla lök och purjolök.

Hetta upp en stekpanna med smörolja i, lägg i lök och de strimlade grönsakerna.

Låt det fräsa i 4–5 minuter.

Tillsätt spenaten

Smaka av med salt och peppar.

Ostsås:

Fräs smörolja och vetemjöl i en kastrull och spä med mjölk till en slät sås.

Låt den koka några minuter och rör sedan ner drygt hälften av den rivna osten.

Smaka av med buljongtärning och pressad vitlök.

Varva pasta och grönsakerna i smord form.

Häll sedan över ostsåsen.

Toppa med resten av den rivna osten

Gratinera i ugnen i ca 15 minuter.

      

 

Månd:

Gör 2 och frys en eller halvera receptet

Köttfärsgratäng med potatis
8 pers

 

500 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 msk tomatpuré
1 msk torkad basilika
2 dl crème fraiche
salt och peppar
500 g potatis
250 g rotselleri
olja till formen
2 dl matlagningsgrädde
150 g riven ost

 

Servering:
vitkål
apelsin

 

Sätt ugnen på 200°.
Hacka gul lök och vitlök fint och fräs i smörolja tillsammans med köttfärs, tomatpuré och torkad basilika tills köttet är genomstekt, ca 10 minuter.
Vänd ner crème fraiche och smaka av med rikligt med salt och peppar.
Skala potatis och rotselleri och skiva tunt med kniv eller mandolin.
Smörj en ugnssäker form och varva potatis, rotselleri och köttfärs.
Häll över matlagningsgrädde och avsluta med riven ost.
Grädda i mitten av ugnen 50–55 minuter, prova med en sticka – potatisen och rotsellerin ska vara mjuka.
Servera gärna tillsammans med en sallad på vitkål och apelsin.

   

Tisd:

 

Korvspett med potatis i folie

 

600 g falukorv

ca 1 tsk chiliflakes (kan uteslutas)

1 paket bacon, ca 140 g

 

600 g färskpotatis

1 färsk gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl hackade örter, t ex persilja, timjan, gräslök

 rivet skal av 1 citron

salt och peppar

1-2 msk smörolja

 

Senapskräm:

2 dl crème fraiche

2 msk skånsk senap

2 tsk dijonsenap

Salt, sv.peppar

 

Dessutom behövs 16 grillpinnar och ugnsfolie

 

Blanda ihop ingredienserna till senapskrämen

Skär falukorven i åtta lika tjocka skivor.

Krydda kanterna med lite chiliflakes för att få hetta.

Vira baconskivor runt korvkanten och stick sedan in två grillspett genom korven och baconet. Obs! Träspett måste blötläggas i vatten först.

 

Koka potatisen i ca 10 min i lättsaltat vatten.

Skär under tiden löken tunt och hacka vitlöken.

Häll av kokvattnet, dela potatisen i halvor.

Lägg potatisen i en bunke och blanda med smörolja, lök, vitlök, örter och citronskal.

Salta och peppra.

Fördela potatisblandningen på fyra smorda folieark och vik ihop.

Tillaga på grillen där det inte är alltför varmt i ca 25 minuter.

Grilla korvspetten i  ca 3 minuter på var sida på slutet.

Servera ihop med potatisen.

  

Onsd:

 

Fiskpaket på grillen


4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"

Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera ev med bröd.

 

Torsd:

 

Broccolisoppa med räkor

4 pers

 

500 g broccoli

1 tärn buljong

5 dl vatten

150 g fetaost

salt, peppar

100 g skalade räkor

2 små rödlökar

 

Ansa och dela broccolin i bitar

Häll över vatten så det täcker och tillsätt buljongtärningen.

Koka 15 minuter.

Häll av och ta till vara på buljongen.

Mixa broccolin med fetaosten och tillsätt buljongen till lagom konsistens

Smaka av med salt och peppar.

Servera med räkor i varje skål, strö över lite hackad rödlök.

 

Tips!

Välj bort räkorna så blir soppan vegetarisk.

  

Enkel bärpaj


125 g smör
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl


2 ½ dl vaniljvisp
500 g frysta hallon och blåbär

 

Sätt på ugnen på 200 grader.
Smält matfettet i en kastrull och ta av kastrullen från plattan.
Rör ner farinsocker, havregryn och vetemjöl till en jämn smet.
Klicka ut den i en pajform ca 24 cm i diameter.
Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämn.
Grädda mitt i ugnen i ca 14 minuter.
Låt svalna.


Vispa vaniljvispen och klicka ner den i pajskalet.
Strö över de tinade bären.

   

 

Fred:

 

Varm smörgåstårta m kantareller

6–8 port

 

3 kakor havretrippel eller liknande

 

Fyllning:

½ grillad kyckling

400 g kantareller

smörolja till stekning

250 g körsbärstomater

1 liten squash

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

150 g spenat

2 dl crème fraiche

200 g riven ost

färsk timjan

salt och peppar

 

Sätt ugnen på 225 gr

Rensa kycklingen från ben och skär kycklingköttet i bitar.

Stek kantarellerna i smörolja.

Dela tomaterna.

 

Tärna squashen fint.

Skala och hacka löken

Strimla spenaten.

Stek detta i smör några min.

Rör i crème fraiche och hälften av den rivna osten.

Krydda med timjan, salt och peppar.

Varva squashblandning, kyckling, kantareller på bröd på en plåt med bakplåtspapper.

Toppa med kantareller, tomater och resten av osten.

Gratinera i ugn ca 15 min.

  

 

Lörd:

 

Kräftskiva, se inlägget före detta men lägg till

 

Svart vinbärssill

 

Lag:

0.75 dl socker

1 dl vatten

5 msk ättikssprit 12%

1 lagerblad

2 kryddpepparkorn

 

½ dl outspädd svart vinbärssaft

1 brk inläggningssill 420 g

1 rödlök

1 dl färska sv.vinbär

 

Koka upp lagen och sjud till sockret löst sig

Låt den svalna helt och tillsätt sen den konc saften

Låt sillen rinna av och skär sen i mindre bitar

Strimla rödlöken

varva sill, lök och vinbär i en burk

Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.

  

Sönd:

 

Flankstek med ovanstående sallad och potatis

 

800 g flankstek

1 msk olja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

½–1 msk rökt paprikapulver

 

Pensla köttet med olja och krydda med salt, peppar och paprikapulver.

Snitta köttet på sidorna.

Grilla köttet på indirekt glöd, 2–3 minuter per sida.

Köttet är klart när det har en innertemperatur på 58°.

Låt köttet vila på smörpapper, ca 10 minuter.

Skär köttet i tunna skivor.

 

Café de Paris-sås (6-8 port)

 

1 msk vatten
1 msk vinäger
2 äggulor
200 g smör, rumsvarmt
1 dl finhackad gräslök
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2-1 tsk curry
1/2 tsk dragon
1/2 tsk worcestershiresås
2-3 ansjovisfiléer, fint hackade
1 msk kapris
1 msk pimento, finhackad
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk fransk senap
1 tsk soja
kajennpeppar

Koka vatten och vinäger tills ungefär hälften återstår. Ställ kastrullen i vattenbad på spisen. Tillsätt äggulorna och vispa till en tjock kräm. Rör ner smöret klickvis och rör kraftigt. Nu ska du ha en tjock och luftig sås/kräm. Blanda ner övriga ingredienser.

Kommentar:
1. Servera såsen nylagad och fluffig till köttet.
2. Servera såsen kall och låt den smälta ut över det heta köttet.
3. En annan bra idé är att bre såsen över avsvalnat kött och sedan låta allt få en snabb upphettning i het ugnsvärme eller under grillvärme.

  


Hallonkladdkaka


ca 12 bitar


 


 


150 g smör


2 ¾ dl strösocker


1 nypa salt


2 tsk vaniljsocker


3 ägg


2 dl vetemjöl


 


Garnering:


ca 2 dl hallon, frysta eller färska


2 tsk potatismjöl


1 msk strösocker ev. florsocker


 


Sätt ugnen på 180 grader.


Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret.


Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.


Häll smeten i en smord och bröad springform, 23-24 cm i diameter.


Blanda hallonen med potatismjöl och strösocker.


Sprid ut hallonen ovanpå smeten i formen.


Grädda kakan mitt i ugnen i 23–25 min.


Låt den svalna i formen.


Pudra eventuellt över lite florsocker.


Servera gärna med vispgrädde.



 Nu innehåller den här inköpslistan mycket bas, sånt som iaf jag tycker ska finnas hemma, undantaget frut/grönsakssorter.

Det som gäller för denna matsedel förutom det står längst ner i kolumnerna + på Övrigt

 

Speceri/bas

Frukt/grönt

Mejeri

Kött/chark

Fisk/skaldjur

Övrigt

Jäst

Vattenmelon

Smör

Bl.färs

Torskrygg

Gr.kyckling

Vetemjöl

Honungsmelon

Smörolja

Falukorv

Räkor

Alum.folie

Vetemj.spec

Jordgubbar

Mjölk

Bacon


Lättöl

Dinkelmjöl

Hallon

Gräddfil

Flankstek


Sv.vinbärsaft

Pot.mjöl

Apelsin

Creme fr



 Grillpinnar

Havregryn

Blåbär

Matl.grädde




Farin

Sallad

Riv ost




Solroskärnor

Gurka





Vaniljsocker

Tomat





Honung

Paprika





Socker

Salladslök





Florsocker

Lök/gul/röd/vit





Salt

Broccoli





Peppar

Morot





Brödkrydda

Purjo





Tork örter

Potatis





Paprikapulver

Vitkål





Dillfrö

Fr spenat





Curry

Sparris





Anis

Avokado





Soja

Citron





Worchershire

Fänkål





Vinäger

Squash





Oljor

Färska örter





Balsamvinäger

Lime





Senap söt/osöt

Sv.vinbär





Buljonger






Tomatpuré






Majonnäs






Marmelad






Sylt






Gelé






Ägg






Pasta






Ris






Majsredning






Nötter/mandel

Mynta





Kapris

Persilja





Ättika

Gräslök





Lagerblad

Basilika





Kryddpeppar

Timjan






Dillkronor

Riv Västerb.ost





Minipaprikor

Färskost


Inläggn.sill



Kantareller

Fetaost


Ansjovis


Jordg.marmelad

Pimento

Fraiche, ört


Rom


Havretrippel bröd

Cocktailtomat

Vaniljvisp


Kräftor


Lättöl

Bifftomat

Vispgrädde

















 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards