Direktlänk till inlägg 17 augusti 2017
Ny lag till kräftor
Och räkor
Till 1 pkt kräftor
Spadet från de tinade kräftorna
1 l vatten
1 lättöl
½ dl salt
2 tsk socker
20 dillkronor (3 msk dillfrö)
ev 1 tsk anis
Blanda allt
Koka upp och låt koka 3 min
Lägg i kräftorna och låt allt svalna.
Till räkor
1.5 l vatten
½ dl salt
2 tsk socker
20 dillkronor (3 msk dillfrö)
Gör som ovan
Ta bort dillkronor eller sila av frön
Lägg räkor otinade i en skål
Slå över lagen, avsvalnad (kan vara handljummen)
Låt stå kallt över natten eller minst 12 timmar
Västerbottenpaj
enkel
Skal:
3 dl vetemjöl
el. 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
2 krm salt
125 gr smör
1-2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
150 gr riven västerbottenost
3 ägg
2,5 dl mjölk
salt & peppar
Arbeta samman degen
Tryck ut den i en smord pajform ca 26 cm
Sätt ugnen på 200 gr
Ställ pajformen i frysen i 15 min
Förgrädda skalet ca 10 min
Skiva löken och fräs den mjuk i lite matfett under tiden
Bred ut den i pajbotten
Strö över osten
Vispa samman ägg, mjölk och kryddor och häll det över osten i formen
Grädda 25 min
Skippa löken och tillsätt en burk avrunna kräftstjärtat och 3 msk hackad dill med osten, öka då kladdet med en burk kesella men ta 2 dl grädde eller gräddmjölk
Kräftbröd
25 gr jäst
3 dl vatten
1 msk rapsolja
1 ägg
1 tsk salt
1 msk flyt honung
1/2 pkt fryst dill (á 35 gr)
8-9 dl vetemjöl special
(480-540 gr)
Ugn 225-250 gr
Smula jästen och lös upp med det fingervarma vattnet.
Tillsätt olja, ägg, salt, honung, dill och det mesta av mjölet.
Jäs övertäckt 40 min
Dela degen i 2 delar. Lägg ena delen i kylen om små kräftor ska bakas, så jäser det inte för mycket.
Kavla ut degen ca 1 cm tjock och skär med mjölad kniv eller sporre ut kräftor, gärna efter mall. (Klipp ur en kräfta från kartongen och skär efter den)
Eller dela hela degen i 2 delar och forma 2 stora kräftor.
Jäs på plåt ca 15 min.
Grädda små bröd 250 gr och de stora i 225 gr.
Grädda små mitt i ugnen ca 10 min för små eller 20 min för större.
Dillknäcke
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
½ dl rapsolja
2½ dl dinkelmjöl
2½ dl vetemjöl
2 msk dillfrö. lätt stötta
1-2 tsk flingsalt
Sätt ugnen på 250 gr
Smula jästen i en bunke, och rör ut i vattnet.
Tillsätt resten och arbeta den smidig.
Degen behöver inte jäsa, dela den i 4 bitar.
Kavla ut tunna kakor 20x35 cm.
Kruskavla och sporra ut ca 12 bitar per kaka.
Grädda på smord plåt 4-5 minuter, passa så det inte bränns.
Rödlöksost
200 g naturell färskost
1-2 finhackad rödlök
Salt och sv.peppar
Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering
Gott på kex och på grovt bröd.
Ostgratinerade tomater
4 pers
500 g cocktailtomater, gärna i olika färger
150 g fetaost eller getost
1½ dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad rosmarin alt timjan
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
Garnering:
2–3 msk olivolja
färska örter, t ex rosmarin el timjan
Sätt ugnen på 250°.
Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsform.
Blanda mosad fetaost, grädde, finhackad vitlök, rosmarin, salt och peppar.
Klicka det över tomaterna.
Gratinera i övre delen av ugnen, 10–12 minuter.
Håll koll så att det inte bränns.
Vid servering:
Ringla över olja
Lägg på hackad rosmarin
Röra på grillad paprika
6–8 pers
4 paprikor eller motsv inlagd
50 g fetaost
2 msk olivolja
1 pr vitlöksklyfta
Salt och peppar
Lägg 4 paprikor i en eldfast form och baka i ugnen på 225° tills skalet börjar få en lite bränd yta.
Ta ut paprikorna och låt svalna.
Dra av skinnet och ta bort kärnorna.
Skär paprikan i små tärningar och blanda med smulad fetaost, olivolja och vitlök
Smaka av med salt och peppar.
Rom och gräslökssås
1 dl majonnäs
4 msk fraiche
1 msk citronsaft
2 msk rom
½ dl finskuren gräslök
salt &sv.peppar
Blanda, smaka av och låt stå kallt 1 timme
Jordgubbsbrie med balsamvinäger
1 brieost
4 msk jordgubbsmarmelad
2 msk balsamvinäger
½ liter jordgubbar
Garnering:
Basilika
Pistaschmandlar, hackade
Sätt ugnen på 225°.
Lägg brieosten i en ugnsfast form och tillaga i ugnen, 10 minuter.
Koka upp marmeladen ihop med balsamvinäger.
Skiva jordgubbarna.
Ta ut osten ur ugnen och lägg jordgubbarna ovanpå.
Häll över marmeladen och strö över basilika och pistaschmandlar.
Honungsmelonsorbet
12-13 dl tärnad vattenmelon
1 msk pr lime
¾ dl flyt honung
¾ dl vatten
Klä en plåt med bakplåtspapper
Placera melonkuberna glest
Frys över natten
Lägg i en skål med lime, honung och vatten
Mixa
Tillsätt mer vatten om det blir för smuligt, den ska vara som slush
Smaka av, tillsätt ev mer honung
Servera direkt eller förvara i tätslutande burk I frysen ca 2 veckor.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 | 6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 | 18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 | 23 |
24 |
25 | 26 |
27 | |||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|