Matsedeln

Direktlänk till inlägg 17 augusti 2017

Tips inför kräftskivan

Av Neta - 17 augusti 2017 00:00

 


Ny lag till kräftor

Och räkor



Till 1 pkt kräftor

 

Spadet från de tinade kräftorna

1 l vatten

1 lättöl

½ dl salt

2 tsk socker

20 dillkronor (3 msk dillfrö)

ev 1 tsk anis

 

Blanda allt

Koka upp och låt koka 3 min

Lägg i kräftorna och låt allt svalna.

 

 

Till räkor

 

1.5 l vatten

½ dl salt

2 tsk socker

20 dillkronor (3 msk dillfrö)

 

Gör som ovan

Ta bort dillkronor eller sila av frön

Lägg räkor otinade i en skål

Slå över lagen, avsvalnad (kan vara handljummen)

Låt stå kallt över natten eller minst 12 timmar

  

Västerbottenpaj

enkel

 

 

Skal:

3 dl vetemjöl

el. 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl

2 krm salt

125 gr smör

1-2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

1 gul lök

150 gr riven västerbottenost

3 ägg

2,5 dl mjölk

salt & peppar

 

Arbeta samman degen

Tryck ut den i en smord pajform ca 26 cm

Sätt ugnen på 200 gr

Ställ pajformen i frysen i 15 min

Förgrädda skalet ca 10 min

Skiva löken och fräs den mjuk i lite matfett under tiden

Bred ut den i pajbotten

Strö över osten

Vispa samman ägg, mjölk och kryddor och häll det över osten i formen

Grädda 25 min

 

Skippa löken och tillsätt en burk avrunna kräftstjärtat och 3 msk hackad dill med osten, öka då kladdet med en burk kesella men ta 2 dl grädde eller gräddmjölk

  

Kräftbröd


25 gr jäst

3 dl vatten

1 msk rapsolja

1 ägg

1 tsk salt

1 msk flyt honung

1/2 pkt fryst dill (á 35 gr)

8-9 dl vetemjöl special

(480-540 gr)

 

Ugn 225-250 gr

 

Smula jästen och lös upp med det fingervarma vattnet.

Tillsätt olja, ägg, salt, honung, dill och det mesta av mjölet.

Jäs övertäckt 40 min

Dela degen i 2 delar. Lägg ena delen i kylen om små kräftor ska bakas, så jäser det inte för mycket.

Kavla ut degen ca 1 cm tjock och skär med mjölad kniv eller sporre ut kräftor, gärna efter mall. (Klipp ur en kräfta från kartongen och skär efter den)

Eller dela hela degen i 2 delar och forma 2 stora kräftor.

Jäs på plåt ca 15 min.

Grädda små bröd 250 gr och de stora i 225 gr.

Grädda små mitt i ugnen ca 10 min för små eller 20 min för större.

  

Dillknäcke


25 g jäst

2 dl ljummet vatten

½ dl rapsolja

2½ dl dinkelmjöl

2½ dl vetemjöl

2 msk dillfrö. lätt stötta

1-2 tsk flingsalt

 

Sätt ugnen på 250 gr

Smula jästen i en bunke, och rör ut i vattnet.

Tillsätt resten och arbeta den smidig.

Degen behöver inte jäsa, dela den i 4 bitar.

Kavla ut tunna kakor 20x35 cm.

Kruskavla och sporra ut ca 12 bitar per kaka.

Grädda på smord plåt 4-5 minuter, passa så det inte bränns.

  

Rödlöksost

 


200 g naturell färskost


1-2  finhackad rödlök


Salt och sv.peppar


 


Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering


Gott på kex och på grovt bröd.

  

Ostgratinerade tomater

4 pers

 

500 g cocktailtomater, gärna i olika färger

150 g fetaost eller getost

1½ dl vispgrädde

2 vitlöksklyftor

2 msk hackad rosmarin alt timjan

1 tsk flingsalt

1 krm svartpeppar

Garnering:

2–3 msk olivolja

färska örter, t ex rosmarin el timjan

 

Sätt ugnen på 250°.

Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsform.

Blanda mosad fetaost, grädde, finhackad vitlök, rosmarin, salt och peppar.

Klicka det över tomaterna.

Gratinera i övre delen av ugnen, 10–12 minuter.

Håll koll så att det inte bränns.

Vid servering:

Ringla över olja

Lägg på hackad rosmarin

  

Röra på grillad paprika

6–8 pers

 

4 paprikor eller motsv inlagd

50 g fetaost

2 msk olivolja

1 pr vitlöksklyfta

Salt och peppar

 

Lägg 4 paprikor i en eldfast form och baka i ugnen på 225° tills skalet börjar få en lite bränd yta.

Ta ut paprikorna och låt svalna.

Dra av skinnet och ta bort kärnorna.

Skär paprikan i små tärningar och blanda med smulad fetaost, olivolja och vitlök

Smaka av med salt och peppar.

  

Rom och gräslökssås

 

1 dl majonnäs

4 msk fraiche

1 msk citronsaft

2 msk rom

½ dl finskuren gräslök

salt &sv.peppar

 

Blanda, smaka av och låt stå kallt 1 timme

  

Jordgubbsbrie med balsamvinäger

 

1 brieost

4 msk jordgubbsmarmelad

2 msk balsamvinäger

½ liter jordgubbar

Garnering:

Basilika

Pistaschmandlar, hackade

 

Sätt ugnen på 225°.

Lägg brieosten i en ugnsfast form och tillaga i ugnen, 10 minuter.

Koka upp marmeladen ihop med balsamvinäger.

Skiva jordgubbarna.

Ta ut osten ur ugnen och lägg jordgubbarna ovanpå.

Häll över marmeladen och strö över basilika och pistaschmandlar.

  

Honungsmelonsorbet

 

12-13 dl tärnad vattenmelon

1 msk pr lime

¾ dl flyt honung

¾ dl vatten

 

Klä en plåt med bakplåtspapper

Placera melonkuberna glest

Frys över natten

Lägg i en skål med lime, honung och vatten

Mixa

Tillsätt mer vatten om det blir för smuligt, den ska vara som slush

Smaka av, tillsätt ev mer honung

Servera direkt eller förvara i tätslutande burk I frysen ca 2 veckor.

  

 

 

 



 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards