Matsedeln

Direktlänk till inlägg 5 augusti 2017

Smörbullar och fylld aubergine

Av Neta - 5 augusti 2017 22:43

Krämiga smörbullar
30 bitar

150 g smör
5 dl mjölk
1 paket färsk jäst för söta degar (50 g)
1 ägg
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
Ca 12 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
pärlsocker
smör till långpannan

Fyllning
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
Knappt 100 g cream cheese


Smörj en långpanna med smör.
Smält smöret och blanda i mjölken så att vätskan blir fingervarm.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Vispa ner ägg, socker och salt.
Tillsätt lite mjöl i taget och vispa noga så att du slipper klumpar i degen.
Fortsätt blanda med till exempel en träslev när degen blir tjockare.
Den ska vara ganska lös.
Låt degen jäsa under en bakduk i 30 minuter.
Under tiden vispar du ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke, gärna med elvisp.
Häll ut degen i långpannan. Gör försiktigt 30 hål i degen.
Tryck ner fyllning i varje hål.
Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i 15 minuter under bakduk.
Vispa upp ägget och pensla kakan. Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 15?20 minuter.
Låt svalna och skär sedan kakan i 30 rutor.



Färsfyllda och ostgratinerade auberginer

1 stor aubergine el 2 små.
300 gr blandfärs
1 gul lök
1 pr vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1 frp finkrossad tomat, avrunnen
salt, peppar
4 tomatskivor
riven ost

Sätt ugnen på 225 gr
Dela auberginerna på längden
Gröp ur innehållet med ett kuljärn så en 1/2 cm tjock vägg återstår
Hacka det
Skiva löken tunt å fräs i lite smör.
Tillsätt och fräs färsen smulig med inkråmet, tillsätt spiskummin, vitlök o s&p
Låt fräsa en stund.
Ha i finkrossaad tomat så det blir en tjockare färsröra.
Smaksätt mer om det behövs
Fyll halvorna med färsen, lägg på tomatskivor, strö över riven ost.
Gratinera tills dom är genomvarma å skalet mjukt. Tar ca 25-30 min
Servera med sallad och bröd.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards