Direktlänk till inlägg 30 oktober 2016
Höstlov
Veckans frukt:
Kallas även stjärnfrukt, trädkrusbär, är släkt med harsyra. Är mycket saftigt och smakrik. Vissa är sura, andra söta och smaken påminner, dels om krusbär, dels om rabarber.
Godast är carambolan när den är gul med bruna kanter. Används som den är på buffé, i fruktsallad, i sallad till mat eller på ostbrickan.
Veckans frukost:
4 dl fiberhavregryn eller vanliga
8 dl vatten
1⁄
4 msk granatäpplekärnor, kan så klart uteslutas
6 dl mjölk
Rosta havregrynen i en torr, varm stekpanna tills de får lite färg.
Häll över i en kastrull och tillsätt vatten och salt.
Koka upp och låt gröten koka 3–4 min.
Strö över ev granatäpplekärnor och servera med mjölken.
Du kan även blanda havregryn, vatten o salt direkt i kastrullen
Gott att koka med katrinplommon, russin eller annan torkad frukt
Du kan även toppa med bär, sylt eller äppelmos,
Servera med mjölken.
Veckans vego:
Fyllda paprikor
4 stora paprikor
saltat vatten
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
smörolja
4 tomater, urkärnade
riven ost
100 g champinjoner
3,5 dl råris
8,5 dl buljong
persilja
Sätt ugnen på 225 gr
Skär ett lock i paprikan och gröp ur dom.
Förväll i saltat vatten 2-3 min.
Låt dom rinna av.
Hacka och fräs lök, vitlök och svamp
Tillsätt ris, rör om
Häll på 7 dl av buljongen och koka sakta under lock tills riset är klart
Hacka tomat och persilja och rör ner det i riset.
Fyll paprikorna och ställ dem i en ugnsform
Häll på resten av buljongen
Strö över osten och gratinera ca 15 min
Veckans bröd:
Fröbullar
50 g jäst
6 dl mjölk, 37 gr
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2 msk råsocker
6 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl
1 dl pumpakärnor
½ dl linfrö
1 dl solroskärnor
Lös jästen i mjölken
Tillsätt övriga ingredienser
Arbeta degen smidig
Jäs 30 min
Forma till två lika rullar och dela varje rulle i 12 bitar
Lägg på plåt med bakpl.papper och jäs 30 min
Sätt ugnen på 225 gr
Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Veckans sallad:
Pizzasallad
1 lit strimlad vitkål
2-3 inlagda paprikor, strimlade
läggs i en skål
Koka upp:
1 dl rapsolja
1 dl äppelcidervinäger
½ tsk salt, 1 krm grov sv.peppar
1-2 tsk tork oregano
Hälls hett över grönsakerna, vänd runt
Plasta och låt stå i rumstemp tills den svalnat.
Månd:
Lax med örttäcke
För 4-6
600 g laxfilé med skinnet kvar
2 skivor vitt dagsgammalt bröd
1 kruka/knippa dill
1 vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
2 dl riven parmesan
1½ msk smält smör
Salt & peppar
2 dl gräddfil
skal av 1 citron
½ dl dill
salt& citronpeppar
Sätt ugnen på 175 gr
Mixa bröd, dill, vitlök, citronsaft, parmesan, smör och kryddor till en röra
Lägg laxen i en ugnsform
Bred röran ovanpå
Ugnsstek i 15 min
Servera med pressad potatis och en kall sås gjord på gräddfil, dill, rivet citronskal, salt och peppar.
Tisd:
Köttfärsfyllda zuccini
400 g köttfärs
2 gula lökar
2 zuccini (squash)
Salt, sv.peppar och paprikapulver
ev lite tomatpuré
Riven ost
Ev bechamelsås
Sätt ugnen på 225 gr
Skala och hacka löken
Dela och gröp ur zuccinin, hacka köttet
Fräs köttfärs, lök och zuccini, krydda
Fördela i de urgröpa zuccinisarna
Ha på riven ost eller bechamel med ost i
Gratinera i 25 ca min
Servera med ris
Onsd:
Kokt korv
4 frukostkorvar, pickade eller 400 g falukorv utan skinn
vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och 6-8 kryddpepparkorn
(1 lök, klyftad och 2 morötter, slantade, koka isf det i 15 min innan korv går i)
Koka upp vattnet med kryddorna
Lägg i korven, koka upp och koka ca 4-5 min, lite längre med falukorv
Senapssås
5 dl mjölk
2-3 msk mjöl
1 msk smör
ca 1 msk senap
salt & sv.peppar
Skaka mjölet med en del av mjölken i en shaker
Tillsätt det i resten av vätskan i en kastrull
Koka upp under omrörning, och koka under fortsatt omrörning i minst 3 min
Rör i smöret och låt det smälta
Rör i senap och smaka av med kryddorna.
Servera med kokt potatis och rivna morötter
Torsd:
Pannkakor med äppelkompott och citrongrädde
3 ägg
2 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk Vaniljsocker
2 dl grädde, valfri fetthalt
Kompott:
4 äpplen
1 dl vatten
1/2 dl färskpressad citronsaft
2 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
2 krm mald kardemumma
Garnering:
1 dl hackade valnötter
1 msk Pärlsocker
Citrongrädde:
1 1/2 dl vispgrädde
Saft och skal från 1/4 citron
2 tsk Florsocker
Smör till gräddning
Börja med att vispa grädden till fast skum.
Tillsätt citronsaft och –skal samt florsocker.
Ställ i kylskåp till serveringen.
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.
Blanda äpplebitar, vatten, citronsaft och socker i en kastrull och sjud tills äpplebitarna är mjuka.
Tillsätt vaniljsocker och kardemumma.
Vispa samman ägg och mjölk lätt.
Tillsätt vetemjöl, salt och vaniljsocker och blanda väl.
Tillsätt grädden och låt stå i 10 minuter.
Blanda samman hackade valnötter och pärlsocker.
Grädda tunna pannkakor som läggs upp på assietter.
Strö över lite av valnötsblandningen på pannkakorna.
Lägg en klick av kompotten och citrongrädden vid sidan om pannkakorna.
Fred:
Räksallad med gulbetor
1 rödlök
1 citron, saften
1 kryddmått salt
4 ägg, kokta
1 kilo räkor med skal
700 g gulbetor, kokta
1 gulbeta, rå
1 romansalladhuvud
70 gram småbladig sallad
pumpakärnor
Dressing:
½ tsk dijonsenap
1.5 msk vitvinsvinäger
1 nypa salt
½ dl rapsolja
2 msk vatten
Tillbehör:
brödkrutonger av surdegsbröd
Skiva rödlöken tunt och blanda med salt och citronsaft men spara 1 msk saft till dressingen. Massera löken lite med händerna så att den bli ordentligt marinerad. Låt dra en stund.
Skala ägg och räkor.
Skala och klyfta de kokta betorna.
Skala den råa betan och hyvla den tunt, gärna med mandolin.
Bryt romansalladen i bitar.
Skölj den och småblad och slunga eller torka i kökshandduk.
Rosta eventuellt pumpakärnorna i torr stekpanna.
Rör ihop senap, vinäger och 1 msk citronsaft till dressingen.
Rör i salt, rapsolja och vatten.
Lägg salladen på ett stort fat.
Varva kokta gulbetor, räkor och picklad rödlök på salladen.
Dela äggen och lägg på.
Strö över hyvlad gulbeta och pumpakärnor och ringla över hälften av vinägretten.
Servera med stekta surdegskrutonger och resten av dressingen.
Lörd:
Chicken Korma
½ kg kycklingfiléer
2 msk smör
1 gul lök
3 kl vitlök
1 dl mald mandel ( mandelmjöl eller så jag använder du mandelflarn som mixas med stavmixern)
2 cm riven färsk ingefära
½ kycklingbuljongtärning
½ dl matolja
½ tsk mald kanel
1 msk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kardemumma
2 tsk paprikapulver
½ tsk tsk cayennepeppar
1½ dl matlagningsyoghurt
1 dl grädde
2 dl kokosmjölk
1½ msk citronsaft
½ tsk salt
Skär kycklingen i bitar, ca 3 x 3 cm bryn sedan bitarna i smöret.
Häll oljan i en gryta och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund.
Lägg i hackad lök, riven ingefära samt pressad vitlök och fräs på låg värme i någon minut utan att bränna.
Lägg nu i mandeln samt tillsätt grädde, yoghurt och kokosmjölk.
Smula även ner buljongtärningen och tillsätt citronsaften.
Därefter lägger du i kycklingbitarna och låter puttra på svag värme i minst 15min eller ända upp till en timma om ett mörare kött önskas.
Servera med fullkornsbulgur.
Sönd:
Örtkryddad tjälknul
1-1,5 kg fryst kött av nöt eller vilt
1 l vatten
½ dl salt
1 gul lök i 8 klyftor
2 skivade vitlöksklyftor
½ msk grovmalen svartpeppar
1 msk torkat av:
basilika
dragon
timjan
rosmarin
persilja
Lägg köttet fruset på galler i 75 gr ugn över natten eller ca 10-12 timmar Innetemp på köttet ska vara 58 gr
Koka upp vattnet och lös upp saltet däri
Tillsätt övriga ingredienser och låt det dra gärna över natten
Lägg köttet varmt direkt i en stekpåse, häll över lagen, försök få ur så mycket luft som möjligt.
Låt det ligga minst 5 timmar i lagen, det går också att frysa köttet i lagen.
Låt köttbiten vila nån timme i kylen innan den skivas tunt.
Potatisgratäng
1kg potatis
200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor
1-2 press vitlöksklyftor
140 gr riven ost
1,5 tsk salt
2 krm sv.peppar
2,5 dl grädde
Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.
Blanda salt och peppar och strö över hälften.
Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.
Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.
Häll försiktigt över grädden.
Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.
Fruktsallad
Saft av 1 apelsin
2 apelsiner
2 äpplen
2 bananer
2 päron
1 dl russin
1 dl bär
Pressa apelsinen och häll saften i en skål
Skala och tärna frukten, en sort i taget och vänd ner i skålen
Tillsätt bär och russin
Servera med glass.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | |||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 | |||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | |||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 | |||
31 |
|||||||||
|