Matsedeln

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2016

V 44

Av Neta - 30 oktober 2016 17:12

Höstlov


Veckans frukt:


 

Carambola

Kallas även stjärnfrukt, trädkrusbär, är släkt med harsyra. Är mycket saftigt och smakrik. Vissa är sura, andra söta och smaken påminner, dels om krusbär, dels om rabarber.


Godast är carambolan när den är gul med bruna kanter. Används som den är på buffé, i fruktsallad, i sallad till mat eller på ostbrickan.

  

Veckans frukost:

 

Havregrynsgröt

 

4 dl fiberhavregryn eller vanliga
8 dl vatten
1⁄2 tsk salt
4 msk granatäpplekärnor, kan så klart uteslutas
6 dl mjölk

Rosta havregrynen i en torr, varm stekpanna tills de får lite färg.
Häll över i en kastrull och tillsätt vatten och salt.
Koka upp och låt gröten koka 3–4 min.
Strö över ev granatäpplekärnor och servera med mjölken.

 

Du kan även blanda havregryn, vatten o salt direkt i kastrullen
Gott att koka med katrinplommon, russin eller annan torkad frukt

Du kan även toppa med bär, sylt eller äppelmos,
Servera med mjölken.

  

Veckans vego:

 

Fyllda paprikor

 

4 stora paprikor

saltat vatten

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

smörolja

4 tomater, urkärnade

riven ost

100 g champinjoner

3,5 dl råris 

8,5 dl buljong

persilja

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skär ett lock i paprikan och gröp ur dom.

Förväll i saltat vatten 2-3 min.

Låt dom rinna av.

Hacka och fräs lök,  vitlök och svamp

Tillsätt ris, rör om

Häll på 7 dl av buljongen och koka sakta under lock tills riset är klart

Hacka tomat och persilja och rör ner det i riset.

Fyll paprikorna och ställ dem i en ugnsform

Häll på resten av buljongen

Strö över osten och gratinera ca 15 min

  

Veckans bröd:

 

Fröbullar

 

50 g jäst

6 dl mjölk, 37 gr

2 msk rapsolja

2 tsk salt

2 msk råsocker

6 dl rågsikt

7-8 dl vetemjöl

1 dl pumpakärnor

½ dl linfrö

1 dl solroskärnor

 

Lös jästen i mjölken

Tillsätt övriga ingredienser

Arbeta degen smidig

Jäs 30 min

Forma till två lika rullar och dela varje rulle i 12 bitar

Lägg på plåt med bakpl.papper och jäs 30 min

Sätt ugnen på 225 gr

Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

   

Veckans sallad:

 

Pizzasallad

 

1 lit strimlad vitkål
2-3 inlagda paprikor, strimlade
läggs i en skål

Koka upp:

1 dl rapsolja
1 dl äppelcidervinäger
½ tsk salt, 1 krm grov sv.peppar
1-2 tsk tork oregano

Hälls hett över grönsakerna, vänd runt
Plasta och låt stå i rumstemp tills den svalnat.

      

 

Månd:

 

Lax med örttäcke

För 4-6

 

600 g laxfilé med skinnet kvar

2 skivor vitt dagsgammalt bröd

1 kruka/knippa dill

1 vitlöksklyfta

2 msk citronsaft

2 dl riven parmesan

1½ msk smält smör

Salt & peppar

 

2 dl gräddfil

skal av 1 citron

½ dl dill

salt& citronpeppar

 

Sätt ugnen på 175 gr

Mixa bröd, dill, vitlök, citronsaft, parmesan, smör och kryddor till en röra

Lägg laxen i en ugnsform

Bred röran ovanpå

Ugnsstek i 15 min

 

Servera med pressad potatis och en kall sås gjord på gräddfil, dill, rivet citronskal, salt och peppar.

  

Tisd:

 

Köttfärsfyllda zuccini

 

400 g köttfärs

2 gula lökar

2 zuccini (squash)

Salt, sv.peppar och paprikapulver

ev lite tomatpuré

Riven ost

Ev bechamelsås

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skala och hacka löken

Dela och gröp ur zuccinin, hacka köttet

Fräs köttfärs, lök och zuccini, krydda

Fördela i de urgröpa zuccinisarna

Ha på riven ost eller bechamel med ost i

Gratinera i 25 ca min

Servera med ris

   


Onsd:

 

Kokt korv

 

4 frukostkorvar, pickade eller 400 g falukorv utan skinn
vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och  6-8 kryddpepparkorn
(1 lök, klyftad och 2 morötter, slantade, koka isf det i 15 min innan korv går i)


Koka upp vattnet med kryddorna
Lägg i korven, koka upp och koka ca 4-5 min, lite längre med falukorv

   

Senapssås


5 dl mjölk 
2-3 msk mjöl
1 msk smör
ca 1 msk senap
salt & sv.peppar

 

Skaka mjölet med en del av mjölken i en shaker
Tillsätt det i resten av vätskan i en kastrull
Koka upp under omrörning, och koka under fortsatt omrörning i minst 3 min
Rör i smöret och låt det smälta
Rör i senap och smaka av med kryddorna.

Servera med kokt potatis och rivna morötter

  

Torsd:

 

Fiskarens enkla fisksoppa
 
300 g blandad fiskfilé (t ex lax, spätta, torsk)
1 strimlad purjo
2 msk smör
1 burk krossade tomater (400 g)
5 dl fiskbuljong (tärning + vatten)
1 dl vitt vin (utesluts om så önskas)
1 tsk söndersmulad timjan
1 brk fraiche, saffran & tomat
½ dl finhackad dill

Tina fisken om den är fryst, skär den i bitar
Ansa och grovstrimla purjon och fräs den i matfett.
Tillsätt tomater, buljong, vin och timjan.
Låt sjuda i ca 15 minuter.
Rör försiktigt ner fraichen
Sjud ytterligare i ca 5 minuter.
Lägg ner fisken i soppan.
Hetta upp soppan, dra den från värmen och strö finhackad dill över
Låt stå 5 min under lock
Servera med ett gott brytbröd.
  

Pannkakor med äppelkompott och citrongrädde

 

3 ägg

2 dl mjölk

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 msk Vaniljsocker

2 dl grädde, valfri fetthalt

 

Kompott:

4 äpplen

1 dl vatten

1/2 dl färskpressad citronsaft

2 dl Strösocker

1 msk Vaniljsocker

2 krm mald kardemumma

 

Garnering:

1 dl hackade valnötter

1 msk Pärlsocker

 

Citrongrädde:

1 1/2 dl vispgrädde

 Saft och skal från 1/4 citron

2 tsk Florsocker

Smör till gräddning

 

Börja med att vispa grädden till fast skum.

Tillsätt citronsaft och –skal samt florsocker.

Ställ i kylskåp till serveringen.

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.

Blanda äpplebitar, vatten, citronsaft och socker i en kastrull och sjud tills äpplebitarna är mjuka.

Tillsätt vaniljsocker och kardemumma.

Vispa samman ägg och mjölk lätt.

Tillsätt vetemjöl, salt och vaniljsocker och blanda väl.

Tillsätt grädden och låt stå i 10 minuter.

Blanda samman hackade valnötter och pärlsocker.

Grädda tunna pannkakor som läggs upp på assietter.

Strö över lite av valnötsblandningen på pannkakorna.

Lägg en klick av kompotten och citrongrädden vid sidan om pannkakorna.

  

Fred:

 


Räksallad med gulbetor


 


 


1 rödlök


1 citron, saften


1 kryddmått salt


4 ägg, kokta


1 kilo räkor med skal


700 g gulbetor, kokta


1 gulbeta, rå


1 romansalladhuvud


70 gram småbladig sallad


pumpakärnor


 


Dressing:


½ tsk dijonsenap


1.5 msk vitvinsvinäger


1 nypa salt


½ dl rapsolja


2 msk vatten


 


Tillbehör:


brödkrutonger av surdegsbröd


 


Skiva rödlöken tunt och blanda med salt och citronsaft men spara 1 msk saft till dressingen. Massera löken lite med händerna så att den bli ordentligt marinerad. Låt dra en stund.


Skala ägg och räkor.


Skala och klyfta de kokta betorna.


Skala den råa betan och hyvla den tunt, gärna med mandolin.


Bryt romansalladen i bitar.


Skölj den och småblad och slunga eller torka i kökshandduk.


Rosta eventuellt pumpakärnorna i torr stekpanna.


Rör ihop senap, vinäger och 1 msk citronsaft till dressingen.


Rör i salt, rapsolja och vatten.


Lägg salladen på ett stort fat.


Varva kokta gulbetor, räkor och picklad rödlök på salladen.


Dela äggen och lägg på.


Strö över hyvlad gulbeta och pumpakärnor och ringla över hälften av vinägretten.


Servera med stekta surdegskrutonger och resten av dressingen.

  

Lörd:

 


Chicken Korma


 


 


½ kg kycklingfiléer


2 msk smör


1 gul lök


3 kl vitlök


1 dl mald mandel ( mandelmjöl eller så jag använder du mandelflarn som mixas med stavmixern)


2 cm riven färsk ingefära


 ½ kycklingbuljongtärning


½ dl matolja


½ tsk mald kanel


1 msk mald koriander


1 tsk gurkmeja


1 tsk mald spiskummin


1 tsk mald kardemumma


2 tsk paprikapulver


½ tsk tsk cayennepeppar


1½ dl matlagningsyoghurt


1 dl grädde


2 dl kokosmjölk


1½ msk citronsaft


½ tsk salt


 


Skär kycklingen i bitar, ca 3 x 3 cm bryn sedan bitarna i smöret.


Häll oljan i en gryta och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund.


Lägg i hackad lök, riven ingefära samt pressad vitlök och fräs på låg värme i någon minut utan att bränna.


Lägg nu i mandeln samt tillsätt grädde, yoghurt och kokosmjölk.


Smula även ner buljongtärningen och tillsätt citronsaften.


Därefter lägger du i kycklingbitarna och låter puttra på svag värme i minst 15min eller ända upp till en timma om ett mörare kött önskas.

Servera med fullkornsbulgur.

  

Sönd:

 

Örtkryddad tjälknul


1-1,5 kg fryst kött av nöt eller vilt

1 l vatten
½ dl salt
1 gul lök i 8 klyftor
2 skivade vitlöksklyftor
½ msk grovmalen svartpeppar
1 msk torkat av:
basilika
dragon
timjan
rosmarin
persilja


Lägg köttet fruset på galler i 75 gr ugn över natten eller ca 10-12 timmar Innetemp på köttet ska vara 58 gr
Koka upp vattnet och lös upp saltet däri
Tillsätt övriga ingredienser och låt det dra gärna över natten
Lägg köttet varmt direkt i en stekpåse, häll över lagen, försök få ur så mycket luft som möjligt.
Låt det ligga minst 5 timmar i lagen, det går också att frysa köttet i lagen.
Låt köttbiten vila nån timme i kylen innan den skivas tunt.
  

Potatisgratäng

 

1kg potatis                                           


             

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor                                      

1-2 press vitlöksklyftor

140 gr riven ost                                                  

1,5 tsk salt

2 krm sv.peppar                                         


               

2,5 dl grädde                                                      

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.

Blanda salt och peppar och strö över hälften.

Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.

Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.

Häll försiktigt över grädden.

Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

  

Fruktsallad

Saft av 1 apelsin

2 apelsiner

2 äpplen

2 bananer

2 päron

1 dl russin

1 dl bär

 

 

Pressa apelsinen och häll saften i en skål

Skala och tärna frukten, en sort i taget och vänd ner i skålen

Tillsätt bär och russin

Servera med glass.

  

 

 

 

 

 


 

 

 

 



 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards