Matsedeln

Direktlänk till inlägg 23 oktober 2016

V 43

Av Neta - 23 oktober 2016 23:20

Ni läser väl även min vanliga blogg www.netaave2.bloggplatsen.se


V 43

 

Veckans frukt:

 

 

Kiwi

Kiwin lär härstamma från en sorts sura kinesiska körsbär, som nådde Nya Zeeland i början av vårt sekel. 1940 lyckades man, efter många års förädlingsarbete, få fram dagens kiwiplantor. Namnet har kiwi fått från den tidigare utrotningshotade nationalsymbolen Kiwifågel. Kiwi innehåller ett ensym som heter actinidin som kan bryta ned protiner.

 

Ja kiwi har vi i fruktsallad, på ost, till sorbet, att möra kött med.

 

Kiwisorbet

  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 4 kiwi
  • saft av 1 citron
  • 1 kiwi
  • chokladrån (eller citronrån)


  • 1. Koka vatten och socker under omrörning så att sockret löser sig och lagen blir för simmig. Låt kallna
    2.
    Dela kiwifrukterna och gröp ur köttet. Mixa eller mosa det till puré och blanda med den kalla sockerlagen. Häll i citronsaften
    3.
    Frys sorbetmassan i glassmaskin eller häll upp den i en skål och sätt i frysen. Rör i sorbeten med jämna mellanrum så att det inte bildas iskristaller. Vispa gärna efter ett par timmar med elvisp, låt den därefter stå ca 6 timmar i frysen
    4.
    Skeda upp kiwisorbeten i portionsglas. Garnera med ett par skivor kiwi och ett rån.

  

Veckans frukost:

 

Fruktgröt

För 4

4dl rågflingor
9 dl vatten
3⁄4 tsk salt
2 dl torkad frukt i bitar
8 dl mjölk

Blanda rågflingor, vatten, salt och frukt i en kastrull, gärna teflon.
Låt gröten koka på svag värme 3-5 min.
Rör då och då.
Servera med mjölk.

   

Veckans vego:

 

Vitlöksdoftande pasta, puttanesca

 

2 vitlöksklyftor

1 mild chilifrukt

3 msk olivolja

4 sardellfiléer

2 burkar hela tomater à 400 g

1 dl svarta urkärnade oliver

2 msk kapris

salt svartpeppar

 

4 portioner spagetti

3 msk hackad bladpersilja

2 dl riven ost

 

Skala och hacka vitlöken.

Skölj och skiva chilin tunt.

Dela den och ta bort de vita hinnorna och kärnorna först om den är stark.

Hetta upp olivoljan i en kastrull.

Fräs hacket och sardellerna i någon minut. Vitlöken ska bara få lite färg.

Häll i tomaterna, oliverna och kaprisen.

Dela tomaterna i några bitar med en sked, salta och peppra.

Låt sedan såsen puttra stilla utan lock i en kvart.

Koka upp saltat vatten till pastan och koka den sedan precis klar.

Hacka persiljan under tiden.

Häll bort vattnet från den kokta pastan.

Smaka av såsen och vänd ner den i pastan.

Strössla över persiljan och ost, servera.

  

Veckans sallad:

 

Blomkålssallad

 

½ blomkålshuvud

1 rödlök

10 rädisor

½ salladskålshuvud

10st svarta oliver

 

1 msk vatten

1 msk olivolja

1 tsk vinäger

salt och peppar

italiensk salladskrydda

 

 

Dela blomkålen i mindre buketter.

Hacka rödlöken och strimla salladskålen.

Skiva rädisor och oliver.

Rör ihop vinägretten,

häll den över salladen och blanda.

  

Veckans bröd:

 

Goda soppbröd med sesamfrö

 

100 gr smör

14 dl vatten

2 pkt jäst

1 msk salt

1 msk socker

1 ägg, uppvispat

2- 2.5 dl vetemjöl

sesamfrön

 

Smält smöret, häll över vattnet och värm till 37 gr

Smula jästen i bunken, häll över vätskan och rör om

Tillsätt salt, socker och ägg.

Arbeta in mjölet

Jäs 40 min

Arbeta degen smidig, dela i 2 delar och kavla ut varje del 2 cm tjock kaka

Ta ut kakorna med t.ex ett glas, eller skär kakan i rutor

Sätt ugnen på 225 gr

Jäs till dubbel strl

Pensla bröden med vatten och strö på sesamfrö

Grädda i 10 min.

        

 

Månd:

 

Pannbiff m lök, potatis, sås och rivna morötter

 

Köttbullar och pannbiff

 

 

400 gr köttfärs

¾ dl ströbröd

1 msk potatismjöl

1.75 dl mjölk

1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk

1 ägg

1 krm peppar

1 tsk salt

smör till stekning

 

Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.

Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.

Forma färsen till bollar eller biffar

Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.

   

Brunsås

 

1-2 msk smör

2 msk mjöl

4 dl vatten eller steksky, eller blanda

Salt & peppar

 

Bryn smör o mjöl i en stekpanna tills det blir riktigt brunt

Spä med vatten eller sky och koka hop 3 min

Smaksätt.

  

Tisd:

Min födelsedag   

 

Stekt fiskfilé med räkor och grönt

 

Ca 600 gr färsk el. fryst tinad fiskfilé

400 gr frysta räkor med skal (tinas)

2 tomater

1 röd paprika

½ squash

2 vitlöksklyftor

50 gr pinjenötter

idealmjöl till panering

salt, citronpeppar

 

Skala räkorna, skölj  och tärna tomaterna.

Kärna ur och skölj och skär paprikan i tärningar.

Skala och hacka vitlöken.

Tärna squashen.

Rosta pinjenötterna i torr stekpanna.

Hetta upp lite olja i stekpannan, fräs paprika, vitlök och squash ett par minuter.

Tillsätt tomaterna och låt allt bli varmt. Blanda ner räkor och nötter.

Salta och peppra fiskfiléerna, vänd dem i idealmjöl och stek dem 2 min på varje sida i smörolja.

Servera dem alldeles nystekta med räk- och grönsaksblandningen och nykokt potatis.

  

Onsd:

 

Krämig Bacongratäng

4 port

 

300 g tärnat bacon

1 kg potatis

3 morötter

2 små gula lökar

1 paprika

2 dl riven lagrad ost

2 dl vispgrädde

2 dl mjölk

2 msk chilisås

½ chilipeppar

½ tsk salt

2 krm vitpeppar

1 msk ströbröd

2 msk smör

 

Ugn 225°

Smörj en ugnsform.

Stek baconet.

Skala potatis och morötter, skär i tärningar.

Skala och hacka löken.

Kärna ur och skär paprikan i bitar.

Varva potatis, morötter, lök, bacon, paprika och ost i formen.

Vispa samman grädde, mjölk och chilisås.

Tärna chilipepparn fint.

Tillsätt salt, peppar och chili i gräddblandningen.

Häll blandningen i formen och strö över ströbröd, klicka på smör. 3

Tillaga mitt i ugnen, ca 40 min, känn med sticka att potatisen känns mjuk.

 

 Torsd:

 

ANNAS PEKINGSOPPA

 

2 skivade kycklingfileer (strimlor o sen skar ja dem en gg till)

100 g skivade champinjoner

1 finhackad gul lök

 Smör

12 dl vatten

3 tärn kycklingbuljong

1 burk bambuskott

1 stor pressad vitlöksklyfta

Japansk soja

1 uppvispat ägg

Potatismjöl i vatten som redning (soppan ska va lätt "slajmig" i konsistensen)

½ tsk sambal oelek

Ättika efter smak

100 g ärtor eller strimlade sockerärtor

 

Fräs kyckling, svamp och lök i smör

Tillsätt vatten och buljongtärn,

Lägg i fräset + bambuskott.

Koka upp, koka 10 min

Pressa i en klyfta vitlök.

Stänk i lite soja.

Se till att kycklingen blir färdigkokt

Smaka av så att sältan känns bra.

Rör ned det vispade ägget.

Red av

Smaka av med sambal och ättika.

Tillsätt ärtor och låt det bli varmt.

  

Blåbärskompott med Marsánsås

 

2.5 dl blåbär

2 msk socker

½ tsk majsstärkelse

1 msk vatten

2½ dl färdig marsánsås

2 passionsfrukter

Några stora blåbär till dekoration

 

Blanda blåbär och socker i en kastrull på svag värme

Blanda stärkelse och vatten och rör ner i kastrullen

Koka upp under omrörning

 

Häll kompotten i serveringsglas

Låt svalna till ljummet

Häll marsánsåsen över, gröp ur en passionshalva över det och garnera med några stora fina blåbär.

  

Fred:

 

Sushi

 

Ca 8 dl sushiris
Vatten (12dl eller enl. förp.)
Skölj sushiriset i en plastbunke, byt vatten genom att hälla riset i en sil, upprepa ca 4-5 gånger tills vattnet är klart.
Låt riset ligga i vattnet i 30 min.
Koka riset utan salt och utan att röra. Dra bara av kastrullen från plattan när det är klart, låt stå enl. paketet.

Förbered vinägern under tiden:
2 dl risvinäger
2 msk socker
2 tsk salt
Häll sockret och saltet i vinägern och rör ihop under uppvärmning. Låt sedan blandningen svalna tills den nått rumstemperatur.
Lägg riset i en skål av trä eller plast. Undvik att ta en av metall om du kan. Häll sakta ner vinägerblandningen och rör om försiktigt.
Låt riset stå och svalna med en fuktig handduk på sig.
Ha en skål med kallt vatten bredvid dig och fukta händer och verktyg i vatten när du håller på med sushin.

Makisushi:
1 noriblad
ca 2 dl sushiris
wasabi eller pepparrotsvisp
färsk, gravad eller kallrökt lax
gurka
avokado
crabsticks

röd paprika

rättika

Bred försiktigt ut riset på den matta sidan av norin (på en sushimatta) Spara ca 1 cm upptill.
Placera fyllningen lite under mitten. Placera pek-och långfingrar på fyllningen och börja rulla med tummarna. Fortsätt sen att rulla över fyllningen. Forma med bambumattan under tiden. Låt ligga nån min innan du skär rullen i skivor. (fuktig kniv)

Inside-out
Börja lika dant, men strö ut sesamfrön över riset, lägg på en gladpack och vänd så du får norin uppåt. Bred på pepparrot, lägg på fyllning och rulla.

Nigirisushi:
ca 20 g ris/bit
wasabi/pepparrot
lax, avocado, tigerräkor
Forma riset till en avlång kudde, bred ut lite pepparrot och lägg på en laxbit, en räka eller en avokadoklyfta. Man kan även ha en smal rimpa nori runt.

Ät med japansk soja, ev. extra wasabi och gari (inlagd ingefära)

  

Lörd:

 

Havets Wallenbergare m räkor

 

 

50 gram smör

 

Wallenbergare:

800 g fiskfilé (t ex torsk och lax)

150 g kokt potatis, kall

1 ägg

½ dl vispgrädde

1 msk hummerfond

½ dl dill fint skuren

1½ dl ströbröd (gärna panko)

smörolja att steka i

 

Tillbehör:

200 g sugarsnaps

500 g gröna ärtor frysta

1 dl hackad dill

½ citron saften

salt

200 g skalade räkor (500 g med skal)

nykokt potatis

 

Bryn först smöret i en liten kastrull. Låt det koka och puttra tills det blir brunt och luktar kola, men akta så det inte bränns.

Låt stå några minuter och häll sedan över i en liten skål eller kanna utan att bottengrumset följer med.

Skär fiskfilé och kokt skalad potatis i bitar och mixa tillsammans med ägg, grädde, hummerfond och dill i en matberedare till en lös färs.

Den behöver inte vara helt slät.

Forma försiktigt 4–6 stora runda biffar av den ganska lösa smeten.

Vänd försiktigt i ströbröd och stek biffarna i omgångar i smörolja tills de fått fin färg.

Platta ut dem lite när de läggs i pannan.

Ansa sugarsnapsen

Slå kokande vatten över dem och låt stå i 5 minuter.

Häll av vattnet och låt svalna så mycket att det går att strimla ärtskidorna grovt.

Koka de frysta ärtorna enligt förpackningens anvisning.

Slå av vattnet och blanda med sugarsnaps, dill, citronsaft och det brynta smöret.

Salta lätt.

  

Sönd:

 

Höstgryta med kantareller


600 g fläskfilé

salt, svartpeppar

smör

1 purjolök

300 g kantareller el champinjoner

90 g småbladig spenat

1 pkt tärnat bacon, 140 g

3 dl vispgrädde

2 dl mjölk

3 msk konc kalvfond

140 g gräddädelost , kan bytas mot annan ost

2 msk finhackad timjan smör till stekning

 

Garnering:

 timjanskvistar

haricots verts

 

Servering:

rostad klyftpotatis

rostade kvisttomater, gärna både röda och orange

 

Putsa köttet och skär det i skivor, salta och peppra.

Bryn köttet runt om i smör.

Ansa och strimla purjolöken.

Ansa svampen, dela stora svampar.

Fräs purjolök och svamp i smör, utan att det får färg, tills all vätska försvunnit.

Smaka av med salt.

Fräs spenaten i smör, låt rinna av i durkslag.

Stek baconet, ta upp och låt det rinna av på hushållspapper.

Placera fläskfiléskivor, bacon, svamp, lökfräs och spenat i en traktörpanna.

Tillsätt grädde, mjölk och fond. Låt koka i ca 15 min.

Smula ner ädelosten och tillsätt timjan, rör om.

Garnera med färska timjankvistar och lättkokta haricots verts.

Servera med klyftpotatis och rostade cocktailtomater.

  

Ananaspaj

 

 

Pajdeg:

150g smör,

2 dl mandelmjöl + 1dl vetemjöl

1 dl råsocker

1 tsk bakpulver

 

Fyllning:

2 dl turkyoghurt 10%

1 ägg,

2 tsk vaniljsocker,

½ dl socker.

En liten burk ananas - väl avrunnen,

 

Häll av ananasen i ett durkslag

Sätt ugnen på 175 gr

Blanda ingredienserna eller kör det i matberedaren.

Tryck ut i form. INTE förgrädda!

Blanda allt till fyllningen och häll i pajskalet.

Grädda i 30 min.

Servera ev med glass, men lika god som den är.

  

 

 

 


 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards