Matsedeln

Direktlänk till inlägg 9 oktober 2016

V 41

Av Neta - 9 oktober 2016 14:07

  

Veckans frukt:

 

 

Banan

1909 kom den första bananen till Sverige. Bananen är en av världens största örter och inte alls ett träd. När bananen hänger på trädet, som kan bli upp till 3 meter högt, böjer den sig mot solen, därav formen. Bananen blir grå om det utsätts för kyla. Våra bananer kommer från Central Amerika dvs. Costa Rica, Colombia och Panama. Båtresan till Sverige tar 11 dagar, anländer knallgröna. Det tar 5-8 dar att mogna fram bananer med hjälp av ethylengas.


Hmm och det äter vi, men goda är dom och ofta är ju ekologiska lika billiga. Banan är god på pizza och i nån exotisk gryta har jag det som tillbehör, annars är det väl mest bakverk och desserter.


Banankaka

 

2 ägg

2 dl socker

100 gr smält smör

2 dl vetemjöl

½ tsk salt

1 tsk birkarbonat

2 tsk vanillinsocker

2 mosade välmogna bananer

 

Sätt ugnen på 150 gr

Vispa ägg o socker pösigt

Tillsätt mjöl, salt, birkarbonat och vanillinsockret, rör om

Tillsätt smöret och rör sist ner de mosade bananerna.

Grädda ca 1 timme

 

Bananmjukglass m kardemumma

 

3 bananer

1 tsk kardemumma

4 dl matlagningsyoghurt

1 dl florsocker

 

granatäppelkärnor

 

Skiva bananerna och lägg dom i frysen över natten

Stöt kardemumman i en mortel, kör ihop med resten av ingredienserna i en mixer

Servera och garnera med granatäpple.

  

Frukosttips:

 

Äppelris
4 Pers


1 dl Grötris
7 dl Vatten
5 Syrliga äpplen
1 Bit hel kanel

Strösocker

Mjölk eller grädde till Servering

Koka riset med vatten och kanelstång på svag värme i 20 min.

Skala under tiden äpplena och skär i tunna skivor.

Lägg dem över riset och strö en sked socker över.

Låt småkoka ytterligare ca 10 min.

Lyft upp kanelstången och vänd ner äpplena försiktigt i riset.

Smaka av med lite mer strösocker och låt äppelriset svalna.

Servera med en doft kanel och gräddmjölk eller bara mjölk.

  

Veckans vego:

 

Skogsgryta.

4 port

 

 

400 gram portabello  i bitar ca 3 cm

1 burk bönor, valfria sköljda och avrunna

4 schalottenlökar, skivade

2  vitlöksklyftor, skivade

Smörolja att steka i

4 dl grädde

2 dl vatten

2 msk lingon, färska el frysta

1,5 tsk torkad timjan

1,5 msk soja

9 torkade enbär hackade

Salt Svartpeppar

 

Rårörda lingon:

3 dl lingon

1 dl socker

Rört till sockret löst sig

 

Klyftpotatis:

1 kg fasta stora potatisar ,tvättade och klyftade

Torkad rosmarin

Torkad timjan

Flingsalt Svartpeppar

½ dl olja

 

Sätt ugnen på 220 grader.

Lägg potatisklyftorna i en bunke, häll på olja krydda rikligt med timjan, rosmarin, samt salt och peppar.

Rör runt allting, häll upp på papperskl plåt och ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.

Stek löken och vitlöken i en tjockbottnad gryta i några minuter tills den börjar bli mjuk.

Lägg i svampen och låt den steka med i några minuter tills den börjar få färg

Häll i resten och rör om.

Låt koka upp och därefter sjuda lock i ca 10 minuter.

Häll i bönorna och koka i 5 minuter till.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med rårörda lingon och klyftpotatis, tillsätt mer protein.

  

Veckans Bröd:

 

Lite mer jobb, men resultatet är så värt det.

 

Gör en surdeg:

Rågsurdegsgrund

 

Dag 1, kväll

 

1 msk rågmjöl

2 msk vatten 37 gr

 

Blanda hop i en skål

Täck med plast och låt stå i 48 timmar

 

Dag 3, kväll

 

1 msk rågmjöl

 

Blanda ner mjölet i surdegen och rör om

Täck med plast igen och låt stå i 8-10 timmar

 

Dag 4, morgon

 

2 msk rågmjöl

2 msk ljummet vatten

 

Rör ner vatten och mjöl, täck med plast och låt stå till kvällen

Nu ska surdegen vara bubblig och dofta syrligt

Klar att använda.

 


Danskt rågbröd


 



2 bröd


 


Dag 1, skållning


 


2½ dl hela rågkärnor


7½ dl färdigbryggt kaffe


2½ dl solroskärnor


1 ¼ dl linfrö


1½ tsk salt


 


Lägg rågkärnor i en kastrull, häll på kaffet och koka upp


Puttra under lock ca 30 min, kärnorna ska ha tuggmotstånd men får inte vara hårda


Ta kastrullen från plattan och blanda ner solroskärnor, linfrö och salt


Lägg på locket och låt det stå över natten


 


Dag 1, surdeg


 


2 msk rågsurdegsgrund (se separat recept)


2 dl vatten


2 dl rågmjöl


 


Blanda hop surdegsgrund, vatten och rågmjöl


Täck med plast och låt stå i rumstemp till nästa dag


 


Dag 2


 


Skållningen från dag 1


Surdegen från dag 1


20 g jäst


1 dl vatten


8½ dl rågmjöl


3 dl dinkelsikt


1 dl brödsirap


 


Ta undan 2 msk av surdegen och spar i lufttät burk m lock i kylen till kommande bakning


Blanda skållningen och resten av surdegen med övriga ingredienser, det blir en kladdig deg


Smörj och mjöla 2 avlånga brödformar och klicka i degen


Platta till ytan något, mjöla lätt och täck med bakduk


Jäs 2-4 timmar till brödet rest sig några cm


Värm ugnen till 250 gr


Sätt in bröden samtidigt som du sänker värmen till 200 gr


Grädda i ca 60 min tills innetempen på bröden är 98 gr


Svep in bröden i handdukar och låt dem svalna så


Låt dem sen vila 1 dygn i plastpåsar innan du skär i dom


Kan sen frysas.

  

Veckans sallad:

 

10 cm rättika, skalad och grovt riven

3 morötter, skalade och grovrivna

Blanda i en skål

Rör ihop:

2 msk olja

1 msk press apelsin

salt och sv.peppar

Vänd runt


       


 

Månd:

 

Köttfärsfylld pekingpannkaka

500 g köttfärs
1 liten purjolök
2 msk hoisinsås
250 g Keso
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
4 ägg
2 krm salt
4 msk smör
100 g riven ost
1 msk rapsolja
1 msk hoisinsås
Citron, några droppar citronsaft
Grönsallad

 

Bryn köttfärsen i en stekpanna.
Ansa och strimla purjolöken.
Tillsätt den och hoisinsåsen i färsen.
Låt det svalna och tillsätt keso.
Vispa vetemjöl med hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt ägg, salt och smält smör samt resten av mjölken. Stek pannkakorna.
Fördela köttfärsröran jämt på pannkakorna och rulla ihop dem. Lägg dem i en ugnsfast form.
Sätt ugnen på grill, strö ost över pannkakorna och gratinera dem i ugnen tills de har fått fin färg.
Vispa ihop rapsolja med hoisinsås, smaksätt med lite citronsaft till en salladsdressing.

Servera med grönsalladen med hoisinsåsdressingen.

  

Tisd:

 

Kroppkakeplättar med fläsk

 

 

500 gram mandelpotatis

2 ägg

½ dl vetemjöl

¾ dl mjölk

½ tsk salt

2 krm kryddpeppar, stött

2 matskedar smör eller rapsolja

 

300 gram rimmat sidfläsk, skivat svålfritt

1 tsk kryddpeppar stött

 

Råkost:

2 morötter

1 äpple

200 gr vitkål

2 msk pressad citronsaft

2 msk rapsolja

salt och peppar

 

Servera med: rårörda lingon

 

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten, ca 20 minuter. Häll av vattnet.

Pressa potatisen i en bunke och låt kallna.

Tillsätt ägg, mjöl, mjölk, salt och kryddpeppar, och blanda till en tjock smet.

Stek tjocka plättar i varm plättlagg med smör eller rapsolja, 2 minuter per sida.

Lägg plättarna i en serveringsform.

Stek fläsket knaprigt i het stekpanna, ca 2 minuter per sida. Krydda med kryddpeppar.

 

Råkost:

Skala och riv morötterna grovt.

Kärna ur och skiva äpplet tunt.

Strimla vitkålen fint.

Lägg morötter, äpple och vitkål i skål.

Tillsätt citronsaft, olja, salt och peppar, och blanda om.

Servera till plättarna tillsammans med fläsk och rårörda lingon.

  

Onsd:

 

Sallad Nicoise

 

2 brk a 185 g tonfisk i vatten eller mosv mängd färsk tillagad

250 g kokt potatis

150 g haricots verts

8 sardeller

1 huvud romansallad

1 rödlök

250 g körsbärstomater, gärna olika färger

1 dl oliver

4 kokta ägg

 

1 tsk dijonsenap

2 krm salt

2 msk rödvinsvinäger

½ dl olivolja

2 vitlöksklyftor

 

Riven parmesan

Bladpersilja

Citronklyftor

 

Låt tonfisken rinna av och dela den i mindre bitar om det behövs

Skal och grovtärna potatisen

Lägg bönorna i kokande lättsaltat vatten, koka 2 min skölj sen i kallt vatten i durkslag

Dela sardellerna i mindre bitar

Ansa, skölj och riv salladen i mindre bitar

Skala, halvera och tunnskiva löken

Halvera tomaterna

Blanda dressingen

Fördela salladen på ett stort fat

Lägg på tonfisk, potatis, sardeller, tomater, bönor, oliver och lök

Skal och kvarta äggen, garnera med dem

Häll dressingen över

Riv över lite parmesan och strö på grovhackad persilja

Servera med citronklyftor

  

Torsd:

 

Gratinerad Löksoppa


2 stora gula lökar
2 rödlökar

1 vitlöksklyfta
2 msk smör
Salt & peppar
2 msk äppelcidervinäger
1 l kalvbuljong fr tärning
2 lagerblad
1 krm torkad timjan
2 tsk kinesisk soja
4 skivor av medelgrovt bröd
1 dl riven västerbottenost

 

Ugn 250 gr
Skala, halvera och skiva löken tunt
Skala och finhacka vitlöken
Fräs detta i smöret tills löken blir genomskinlig
Smaka av med salt & peppar
Häll på vinägern och låt den koka in nästan helt
Tillsätt därefter buljongen, lagerblad och timjan, sjud 20-25 min
Smaka av med sojan
Rosta bröden och dela dem på mitten
Häll upp soppan i ugnsfasta serveringsskålar
Toppa med bröd och riven ost
Gratinera i 5-10 min

   

Flarn med äpplen och valnötter

 

Till  8

 

1 rulle kyld smördeg

1 ¼ dl äppelmos

4 äpplen

1 msk råsocker

½ tsk kanel

 

Valnötskräm:

1 dl finhackade valnötter

25 g smör, rumsvarmt

2 msk råsocker

1 liten äggula

 

Servera med:

Lättvispad grädde smaksatt med calvados eller cognac

 

Sätt ugnen på 200 gr

Blanda valnötter, rumsvarmt smör, råsocker och äggula till en kräm

Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper

Rulla upp kanten, nagga botten med en gaffel

Bred över nötkrämen

Bred över äppelmos på nötkrämen

Kärna ur och skiva äpplena tunt, lägg på smördegen

Strö över råsocker och kanel blandat

Baka mitt i ugnen 20-25 min

Servera med grädden.

  

Fred:

 

Snabba smörrebröd med kalkon

 

4 skivor rågbröd, kantskuret

Ca 4 msk naturell färskost

8 blad sallad

8 skivor kalkon

½ dl pesto, valfri

1 päron, mjukt och saftigt

1 röd paprika

Krasse

 

Dela brödskivorna på mitten

Bred med färskost och täck med sallad

Bred kalkonen med pesto rulla samman och dela rullarna mitt itu

Placera rullarna på bröden

Dekorera med tunna skivor av päron och strimlad paprika

Klipp över lite krasse, ta en kall till.   

  

 

Macka med räkröra

 

500 g räkor med skal, skalade

1 syrligt äpple, urkärnat och tärnat

1 dl fet fraiche

2 msk hackad gräslök

Ca 2 msk färsk pepparrot, riven

Salt & sv.peppar

2 avokado

4 mörka ciabatta

Smör, salladsblad

Äpple och kryddgrönt (dill & gräslök)

 

Rör ihop räkor, fraiche, äpple och gräslök

Smaka av med pepparrot, s & sv.p

Halvera, kärna ur avokadon och skiva den

Klyv bröden och smöra underdelarna sparsamt

Lägg på salladsblad och avokado

Toppa med röra och garnera med äppelbitar och kryddgrönt

Lägg på toppen av bröden och servera.

Lörd:

 

Kyckling och svampsås till pasta

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

200 g shiltakesvamp

200 g squash

4-500 g kycklingfilé

Smörolja till stekning

1 tsk vetemjöl

3 dl vispgrädde

½ hönsbuljongtärning

1-2 msk balsamvinäger

Salt och sv.peppar

 

Hackade nötter eller pinjekärnor

Riven parmesan

 

Hacka löken, pressa vitlöken

Dela svamparna 1 eller 2 ggr

Skär squashen i långa stavar

Skär kycklingen i bitar

Stek lök och vitlök

Lägg över i kastrull

Stek svamp och squash i omgångar

Lägg över i kastrullen

Stek kycklingen i omgångar så den får färg

Lägg i kastrullen

Strö på mjölet och rör om

Tillsätt grädde och buljongtärning

Låt koka under omrörning ca 5 min

Smaka av med vinäger, salt och peppar

Servera med kokt pasta, nötter och parmesan med sallad.

    

Sönd:

 

Pulled beef

 

2 kg högrev

1 stor gul lök, skivad

1 dl chilisås

1 chili, finhackad

2 vitlöksklyftor, pressade

1 dl vatten

2 msk farin

2 tsk mald koriander

2 msk spiskummin

1 skvätt whisky

Salt

 

Sätt ugnen på 150 gr

Salta köttet runt om och stek på hög värme tills det fått fin yta

Placera det sen i en gryta som har ett lock

Lägg på löken

Blanda övriga ingredienser i en skål och häll över köttet

Lägg på locket och ställ mitt i ugnen ca 4 timmar eller längre

Ta ut köttet och dra isär det med 2 gafflar

Blanda köttet med skyn i grytan

Servera med ris, rödlök och sallad.

   

Smörfyllda kaneläpplen

 

  • 4 äpplen

Fyllning:

Sätt ugnen på 225°.

Tag ut kärnhusen och gör stora hål med en äppelpipa.

Ställ äpplena i en ugnssäker form.

Rör ihop smör, socker, kanel och nötter.

Fördela fyllningen i hålen och stick ner en kanelbit.

Pensla äpplena med smör och strö över socker.

Stek i mitten av ugnen 25 – 30 min.

Servera med vaniljsåsen.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards