Matsedeln

Direktlänk till inlägg 2 oktober 2016

V 40

Av Neta - 2 oktober 2016 02:09

  

Veckans frukt:

 

 

Ananas

Ananas är en flerårig rosettväxt, som härstammar från Brasilien, där den fortfarande växer vilt. Idag odlas ananas överallt i de tropiska områdena. Ananasplantan har styva, tornade, svärdliknande en meter långa blad, som växer i rosett. Idag odlas den överallt i de tropiska områderna. Frukten innehåller bromelin, ett anzym som sönderdelar proteiner i grädde & hindrar gelatin från att stelna. Blanda grädde och ananas så sent som möjligt.


Frukten passar ju till allt, dessert, på fruktfatet, i fruktsallad, i köttgrytan i kakan men kanske allra godast att äta precis som den är eller bara vänd på grillen.


Försök att använda färsk eller fryst med ett par tsk råsocker eller konserv i sitt eget spad

 

Ananaspaj

 

Pajdeg:

150g smör,

2 dl mandelmjöl + 1dl vetemjöl

1 dl råsocker

1 tsk bakpulver

 

Fyllning:

2 dl turkyoghurt 10%

1 ägg,

2 tsk vaniljsocker,

½ dl socker.

En liten burk kr ananas - väl avrunnen,

 

Häll av ananasen i ett durkslag

Sätt ugnen på 175 gr

Blanda ingredienserna eller kör det i matberedaren.

Tryck ut i form. INTE förgrädda!

Blanda allt till fyllningen och häll i pajskalet.

Grädda i 30 min.

Servera ev med glass, men lika god som den är.

 

Ananassallad
4 port

 

¼ vitkålshuvud i strimlor

2 dl ananasbitar eller 3 st skurna konserverade ringar (i egen juice)

½ gurka i småbitar

10 rädisor, skivade

lite salt och sv.peppar

 

Blanda allt i en skål och häll över lite ananasjuice/spad och några droppar olja

 

Kinamat   

 

450 gr finstrimlat färskt bogfläsk alt fläskfilé

3 msk vetemjöl

1 påse wokgrönsaker

4 msk olja

1 purjo

6 ananasringar

2 ¼ dl ananasspad + vatten

6 msk socker

6msk soya

6 msk vinäger

6 msk tomatpuré

4 dl ris + 8 dl vatten

 

Sätt på ris och strimla purjon
Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med mjölet, och skaka till det är mjöl på allt kött
Skär ananasringarna i 4:edelar
Mät upp ananasspad och vatten i en skål, häll i socker, soja, vinäger och tomatpuré.
Rör tills allt är blandat
Fräs wokgrönsakerna i hälften av oljan, tillsätt purjon efter en stund, ta upp och håll varmt.
Fräs köttet i resterande olja, och när det är klart häll i grönsakerna och sojablandningen
Låt allt få ett uppkok, tillsätt ananas och låt det bli varmt.
Servera med torrt osaltat ris och extra soja.

  

Veckans frukost:

 

Aprikos & chiatrifle

För 2

 

1 dl kokos, mandel eller vanlig mjölk

4 tsk chiafrön

½ krm vaniljpulver

10 torkade aprikoser + 2 dl vatten

Ev lite flyt honung

1 äpple

1 dl turkisk yoghurt

1 dl blandade groddar

Garnera med hackade nötter

 

Blanda mjölk med chiafrö och vaniljpulver

Låt svälla i kyl över natten

Koka vattnet i en kastrull, ta bort från värmen

Lägg i aprikoserna och låt stå under lock minst 30 min

Spar spadet

Mixa aprikoserna med spadet till lagom konsistens, ska va som ett fast mos

Söta ev med honung

Tärna äpplet

Varva chiapudding, yoghurt, aprikosmos och groddar i 2 glas

Strö över äpple och garnera med nötter.

  

Veckans vego:

 

Halloumilasange m spenat o pumpakärnor

 6 port

 

1.5 dl pumpakärnor

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk rapsolja

200 g färska lasagneplattor

3 msk tomatpuré

500 g kr tomater

1 tsk honung/agavesirap/socker

1 grönsaksbuljongtärning

1 tsk timjan, torkad

4 dl vatten

200 g fryst hel bladspenat

400 g halloumi

1.5 dl riven ost

Servering: sallad

 

Se till att spenaten halvtinat.

Sätt ugnen på 225 grader.

Hetta upp en torr stekpanna och rosta pumpkärnorna under omrörning tills de får lite färg.

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs i oljan utan att de tar färg i en stor stekpanna ca 3 minuter.

Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, sötning, smulad buljongtärning, timjan och vatten.

Låt koka ca 5 minuter utan lock.

Krama ur lite vätska ur spenaten och rör ner den i tomatsåsen.

Låt koka ytterligare 5 minuter utan lock.

Smaka av med lite salt och peppar

Skiva halloumin tunt.

Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi i en ugnsform ca 20x30 cm.

Börja och avsluta med tomatsås!

Toppa sedan med den rivna osten.

Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Servera med en god sallad!

  

Veckans bröd:

 

Frasiga nattjästa fröfrallor

16 st

 

1 pkt jäst

6 dl filmjölk

2 msk linfrö

1 dl solroskärnor

1 ½ msk flyt honung

1 ½ tsk salt

2 + 1 dl rågmjöl

Ca 8 dl vetemjöl

Vatten till pensling

Ca 1 dl frö o kärnor

 

Smula jästen i bunken

Häll på filen och lös jästen i det

Tillsätt linfrö, solroskärnor, honung och sat

Arbeta in 2 dl rågmjöl och allt vete

Degen ska vara kladdig och lös

Ta 1 dl rågmjöl och forma 16 st bullar

Placera under duk på pappersklädd plåt

Ställ i kylen över natten

 

Sätt ugnen på 225 gr

Ställ fram plåten medans den blir varm ca 15 min

Pensla bullarna med vatten och strö på frö och kärnor

Grädda mitt i ugnen 10-12 min

Låt svalna på galler.

   

Veckans sallad:

 

Marinerad blomkål

 För 4

 

1 litet blomkålshuvud

1 rödlök

3 msk svensk senap

4 msk vit balsamvinäger

4 msk olivolja

havssalt o sv.peppar

 

Skölj o dela blomkålen i småbuketter

Lägg i en rymlig skål

Hacka löken och tillsätt den

Rör ihop senap, vinäger och olivolja, häll dressingen över blomkål o lök

Smaka av med salt o sv.peppar

Låt stå kallt minst 2 timmar före servering.

       

 

Månd:

 

Köttfärsgratäng m potatis

4 port

 

2 gula lökar

600 g blandfärs

2 msk smör

salt, svartpeppar

500 g krossade tomater

200 g vitlöksost (färskost)

1 tsk curry

800 g kokt potatis

3–4 tomater

3 dl riven gratängost

 

Ugn 225°

Skala och hacka löken.

Fräs lök och köttfärs i smör, krydda med salt och peppar.

Rör ner brk-tomater, ost och curry. Smaka av igen.

Skiva de kokta potatisarna.

Varva köttfärsröra och potatis i en smord ugnssäker form.

Skiva tomaterna. Lägg dem överst i pajformen och strö över osten.

Gratinera i mitten av ugnen ca 15 min.

Servera med en blandad sallad.

  

Tisd:

 

Torskrygg i god sås

200 g Torkrygg
200 g Blomkål
10 cm Purjolök
Citronpeppar
2 dl Grädde
1 msk Hummerfond
1 msk Dill (går bra med fryst)
0.5 krm Salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj purjolöken noga och skiva ca 10 cm

Skölj blomkålen och skär i skivor (ca en halv cm tjocka)
Lägg blomkål och purjolök i en ugnsfast form.
Lägg fisken ovanpå och krydda med önskad mängd citronpeppar.
Blanda grädde och hummerfond och vispa lätt så det tjocknar lite.

Tillsätt salt och dill och rör om.
Häll blandningen över fisken och tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Servera med kokt potatis och sallad.

  

Onsd:

 

500 g falukorv

8 dl tärnad kokt potatis

1 gul lök, tärnad

4 ägg

600 g spenat

½ msk smör

1 dl mjölk + 1 msk mjöl

salt, peppar och muskot.

 

Skiva och stek falukorven, håll den varm

Stek potatis och lök tillsammans, smaka av med salt & sv.peppar, håll den varm

Stek äggen, salta och peppra, håll dem varma

Ansa, skölj och fräs spenaten i smöret

Skaka hop mjölk och mjöl och tillsätt det

Koka upp och låt koka 3 min, smaksätt med salt och muskot.

Servera med rivna morötter.

  

 

Torsd:

 

Asiatisk fisksoppa

 

300 g laxfilé

300 g torskfilé

2 vitlöksklyfta

4 potatisar

2 morot

2 tsk färsk hackad ingefära, eller ingefärspasta

2-4 krm sambal oelek, prova er fram

2 msk rapsolja

2 msk kycklingfond eller 2 tärningar thaibuljong, kyckling

2 brk á 400 g kokosmjölk

8 salladslökar

½ röd paprika

100 g sockerärtor

asiatisk fisksås

Skär fisken i stora tärningar.
Skala och hacka vitlöken.
Skala och grovtärna potatisen.
Skala och skiva moroten.
Fräs vitlök, potatis, morot, ingefära och sambal oelek i en gryta med olja, 3 minuter.
Tillsätt fond och kokosmjölk.
Koka upp och sjud soppan i 10 minuter.
Tillsätt skivad salladslök och de andra grönsakerna strimlade, koka upp och vänd försiktigt ner fisktärningarna.
Lägg på ett lock och ta bort grytan från plattan och låt den stå vid sidan om, ca 5 minuter.
Smaka av med fisksås.
Garnera med koriander.

  

Ananaspaj, se ovan

  

Fred:

 

Fajitaswrap

 

1 pkt 8 st Soft Tortilla

1 påse Fajita Mix

500 g kycklingfilé, strimlad

1 röd paprika, urkärnad och strimlad

1 lök, fint klyftad

1 msk smörolja till stekning

 

Till servering:

8 blad grönsallad

Guacamole

1 knippe koriander

1 lime

 

Stek kycklingen gyllenbrun i en riktigt het panna och tillsätt sedan lök och paprika.

Tillsätt Fajita sänk värmen till medel. Bryn i ca 3 minuter.

Värm tortillabröden enligt instruktionen på paketet.

Lägg ett salladsblad på varje tortilla.

Fördela fajitafyllningen på bladen och toppa med guacamole.

Vik ihop och garnera med lime och koriander.

Servera genast och njut!

 

Guccamole

 

2 avocado

2 tsk press citron eller lime

1 press vitlöksklyfta

1 tsk sweet chilisås, kan uteslutas

1-2 dl gräddfil

Spiskummin, salt och sv.peppar

 

Mosa avokadon med citronsaften

Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddorna.

  

 

Lörd:

 

Skaldjursgratäng

4 pers

 

3 dl ris

6 dl vatten

1 1/2 msk fiskfond eller 1 fiskbuljongtärning

1/2 purjolök

200 g färsk spenat

2 msk smör

500 g oskalade räkor

150 g kräftstjärtar

ca 145 g avrunnen vikt, musslor i lake (kan bytas mot krabba eller crabsticks)

3 msk finklippt dill

 

Gratängsås:

2 msk smör

3 msk vetemjöl

3 dl vispgrädde

1 äggula

1/2 dl vispgrädde

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 1/2 dl riven lagrad ost

 

Garnering:

Skaldjur, dill och citron

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka riset med fiskfond/buljongtärning.

Strimla löken och fräs blank och smidig med spenat utan att den tar färg.

Blanda med riset och lägg i en smord eldfast form.

Finhacka dillen och blanda med skalade räkor, kräftstjärtar och musslor och lägg på risbädden.

Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet.

Tillsätt 3 dl av grädden och låt allt koka upp under omrörning. Koka i 3-5 minuter.

Blanda äggula med 1/2 dl grädde och tillsätt till såsen. Låt sjuda, inte koka.

Smaka av med lite salt och peppar.

Fördela såsen över ris- och skaldjursblandningen, peta med en gaffel så att såsen rinner ner. Strö över riven ost och gratinera i ugnen 15-20 minuter tills gratängen fått gyllene färg. Garnera med skaldjur, dill och citron.

Tips!

Riset kan bytas mot pasta och blanda gärna olika skaldjur efter tycke och smak.

 

Sönd:

 

Rotfruktsgryta med karre' och aprikoser

 

750 g fläskkarré, eller ca 5 benfria skivor (eller bogkött)

1 pkt bacon

1 gul lök, stor

3 morötter ca 400 gram

1 kålrot, ca 400 gram

1 tsk paprikapulver

1 st lagerblad, medelstort

0.5 tsk timjan, torkad smulad

1 l köttbuljong av tärning

1.5 dl syltlök

2 dl torkade aprikoser

salt, vitpeppar och smör till stekning

4-5 msk ljus maizenaredning, beroende på hur tjock sås man vill ha.

 

Skär den benfria karrén i cm-tjocka strimlor.

Bryn köttet och lägg det i en gryta.

Strö över paprikapulver, salt och peppar.

Strimla och bryn bacon.

Hacka löken grovt och fräs tillsammans med baconet. Lägg över det i grytan.

Tillsätt lagerblad och timjan.

Späd med buljong och låt allt småputtra under lock i ca 20 minuter.

Skala under tiden kålrot och morötter och tärna dem i cm-bitar.

Lägg dem i grytan och låt koka ytterligare ca 20 minuter.

Tillsätt syltlök och strimlade torkade aprikoser.

Låt puttra i ytterligare ca 10 minuter.

Rör ner ljus maizenaredning och rör om ordentligt, koka enl anvisning.

Smaka av med mera kryddor om det behövs.

Servera med kokt potatis eller bulgur.

  

Glaserad ananas med glass

 

1 ananas

40-50 g smör

3-4 msk råsocker

En skvätt cointreau

Limeskal

 

Dela ananasen i 4 delar

Ta bort stocken och tärna ur fruktköttet med vass kniv, spar skalen

Värm upp en traktörpanna till medelvärme med smöret i

Lägg i ananasen och låt den värmas tills den blir blank

Strö över råsockret och sjud tills den får lagom karamellisering

Tillsätt cointreauen lite i taget, smaka av tills du känner en rund smak av den

Stäng av värmen och låt det sjuda på eftervärme

Fördela ananasen i skalen, skeda över såsen och servera med vaniljglass som strös med lite limecest.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards