Matsedeln

Direktlänk till inlägg 5 juni 2016

V 23

Av Neta - 5 juni 2016 23:17

  

Veckans vego:

 

Daniels Vegobollar med morot

 

2,5 dl kokta bönor

2 små morötter (finrivna)

1/2 pressad citron

1 tsk hackad dill

Svartpeppar och salt

 

Sätt ugnen på 175 gr

Mixa bönorna med den pressade citronen. Det får gärna vara lite bitar kvar.

Finriv moroten blanda med bönorna.

Tillsätt dill och smaka av med salt och peppar.

Rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Tillaga i ugnen i 15-20 minuter beroende på storlek.

  

Veckans sallad:

 

Nektarinsallad

 

6-8 nektariner

½ gurka

2 dl ärtskott

3 dl mâchesallad

200 g fetaost

3 msk olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Dela, kärna ur och kvarta nektarinerna

Skala, dela och kärna ur gurkan, skiva grovt

Ansa och dela ärtskott och salladsblad

Dela fetaosten i generösa bitar

Blanda allt

Rör ihop olja med salt o peppar, häll över salladen och servera direkt.

  

Veckans bröd:

 

Havrebröd

3 bröd

 

50 g jäst

50 g smör

5 dl mjölk

(2 msk ljus sirap)

1 dl havrekli

2 dl havregryn

2 tsk salt

10–11 dl vetemjöl

 

Pensling: filmjölk havregryn havrekli

 

Smula ner jästen i en degbunke.

Smält smöret och tillsätt mjölken.

Värm tills blandningen är fingervarm.

Lös upp jästen med lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet.

Tillsätt ev sirap, havrekli, havregryn, salt och det mesta av vetemjölet lite i taget.

Arbeta samman degen väl tills den släpper bunkens kanter.

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 45 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 3 lika stora bitar.

Forma varje del till 1 runt bröd. Tryck lite på brödets översida med handen.

Placera bröden på en bakplåtspappersklädd plåt.

Pensla bröden med lite filmjölk, strö över havregryn och havrekli.

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader under tiden.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 15–17 minuter.

Titta noga så att det inte får för mycket färg

          

 

Månd:


Sveriges Nationaldag, då bjuder vi på något väldigt svenskt, smörgåstårtan härstammar från Sverige.

 

Lax & sparristårta

10–12 personer

 

 

1 tredelad rund smörgåstårtbotten, gärna mörk med fullkorn

ev smör

 

Fyllning 1:

400 g varmrökt lax, i mindre bitar

2 msk finhackad dill

1/2 ask klippt krasse

1 dl majonnäs

1 dl gräddfil

1 citron, saften

 

Fyllning 2:

1 ask mjukost med kräftsmak, ca 300 g alt samma mängd färskost med örter

100 g skalade, delade räkor

1 dl crème fraiche

2 msk finhackad dill

2 msk färsk riven pepparrot

1/2 stånd kokt grön sparris i bitar.

 

Garnering:

300 g färskost, naturell

1 dl crème fraiche

1/2 dl finhackad dill

1/2 ask finklippt krasse

1 gurka

100 g skalade räkor

200 g kallrökt skivad lax

1 stånd kokt, grön sparris

 

Skär bort kanterna på bottnarna och bred på smöret.

Blanda ingredienserna till de båda fyllningarna i två skålar.

Lägg en botten på ett fat och bred på fyllning 1.

Lägg på nästa botten och bred på fyllning 2.

Lägga på den sista bottnen.

Blanda färskost, crème fraiche, dill och krasse och bred ut ovanpå smörgåstårtan och på kanterna.

Hyvla bort smala ränder i gurkans skal med en osthyvel eller potatisskalare och skiva sedan gurkan.

Tryck fast skivorna runt tårtans kant, lite omlott.

Garnera tårtan med räkor, laxrosor och kokt sparris.

Dekorera med kryddgrönt och servera.

  

Tisd:

Gör dom på den färska vitkålen

 

Kåldolmar med sås på skyn och potatis. Rivna morötter.

 

 

1 kålhuvud ca 2.5-3 kg

800 gram blandfärs

2 st gula lökar, hackade

2 st "portioner" kokt ris, ca 3 dl

1 st ägg

2,5 tsk salt

0,5 tsk vitpeppar

½ msk kanel

1 st 1-2 dl vatten för att ge smeten en lagom lös konsistens

 

Kålen:

50 gram smält smör

(3 msk sirap)

1 msk japansk soja

 

sky + 2 dl vispgrädde

 

Du tar ditt kålhuvud när det är ansat och sätter en korkskruv i stocken, ställer det i en kastrull med kokande lättsaltat vatten så det täcker och varefter bladen blir mjuka tar du av dom och lägger dom på en handuk upp och ner så dom rinner av.

Gör färsen som inte ska tillagas, och lägg en klick på varje kålblad, viker in kanten du har mot dig först, sen sidorna och rullar ihop. Bladen måste fortf vara lite varma då du gör detta.

Lägg dem tätt i långpannan

Blanda smör, ev sirap och soja och pensla det ymnigt över och upprepa flera ggr under stekningen i 200 gr ca 30 min .

Ta vara på skyn och späd den med grädde, låt puttra till valfri konsistens

  

Onsd:

 

Fiskpaket på grillen



4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g, helt tinad
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"

 

Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min

  

Torsd:

 

Avokado & gurksoppa, varm ostmacka, jordgubbar med grädde

 

2 gurkor, skalade och urkärnade

4 avocado

½ rödlök

1-2 press lime

2-3 msk olivolja

Lite cayenne

Salt

 

Dela gurka, avokado och rödlök i bitar

Mixa med lime och olivolja till en slät soppa, späd med vatten om den blir för tjock

Smaka av, häll upp i skålar och servera.

  

Enklaste varma mackan

 

1 skiva formbröd/pers, gärna grövre + smör
svensk senap
ost
ev 1-2 tomatskivor


Ugn 250 gr
Bred skivorna med smör och senap, snåla inte med den sista
Täck med ost
Gratinera tills osten börjar bubbla
Ta ut och lägg på tomatskivorna (Funkar att lägga på tunna skivor av korv också eller ist.)

  

Färska jordgubbar med vaniljgrädde

 

500 g jordgubbar rensade och halverade

ev råsocker

1 dl vispgrädde

1 dl nat fraiche

1 krm vaniljstångspulver

 

Fördela jordgubbarna i skålar, sockra ev

Vispa grädden med vaniljpulver, blanda med fraichen och servera till.

  

Fred:

 

Tacos med kyckling och ceasardressing

 

1 färdiggrillad kyckling

4 bröd, gärna fullkorn

smör

1 kruka romansallad

 

Ceasardressing:

2 äggulor

2 sardellfiléer

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 msk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

2 tsk färsk citronsaft

2 dl neutral olja

½ dl riven parmesan

½ tsk worcestersås

Salt & sv.peppar

 

Servera med:

Varma tortillas, gärna de grova

Finstrimlade rädisor

 

Rensa och tärna kycklingköttet

Tärna brödet och stek det gyllene i lite smör i stekpannan

Strimla salladen

 

Lägg gulorna, sardeller, vitlök, senap, vinäger och citronsaft i en mixerkanna

Mixa till en slät blandning

Tillsätt oljan i en finstråle under fortsatt mixning

Rör ner parmesan och worcestersås och smaka av med s&sv.p

 

Fyll tortillabröden med sallad, kyckling och brödtärningar

Ringla dressing ovanpå och toppa med rädisor.

  

Lörd:

 

Varmrökt lax med pastasallad och pricksås

 

150 g varmrökt lax/pers

 

Pastasallad

 

4 port durumpasta, koka enligt anvisning

3 dl strimlad machesallad

2 tomater, urkärnade och tärnade

2 dl strimlade sockerärtor

2 dl gröna oliver, skivade

½ dl olivolja

1/4 dl vinäger av fruktig typ

1 tsk salt

1 msk torkade örter

2 krm grovmald svartpeppar

 

Blanda olja, vinäger och kryddor i en stor skål

Koka pastan, häll av och vänd ner den varm i oljan, låt det svalna något.

Tillsätt sallad, tomat, ärtor och oliver.

Servera till kallskuret, med bröd och ev. ytterligare grönsaker.

  

Pricksås

 

3 dl kladd, matyoghurt, eller fraishe, eller blandning härav

2 msk citronmajonnäs

1 burk svart eller röd rom

blandas

  

Sönd:

 

Grillad färsk rostbiff med potatis, kryddsmör, bönor och sallad.

 

ca 600 g färsk rostbiff i 2 cm skivor

neutral olja

2 tsk Herbes de provance

½ tsk salt

1-2 krm grovmalen sv.pepparsv.peppar

8 dl haricote vertes, kan med fördel grillas

 

 

Pensla köttet tunt med oljan

Blanda alla kryddor och krydda köttet på båda sidor

Grilla till köttet har en innetemp på 58-60 gr. tänk på att det går efter lite

Låt det vila en stund i folie.

Lägg bönorna på en folie

Olja in dom med salt och sv.peppar

Grilla på folien

 

Servera köttet med kokt färskpotatis och rödvinssmör, Haricote vertes och nektarinsallad.

  

Herbes de provence

 

3 msk torkad timjan

2 msk torkad kyndel

1 msk torkad oregano

3 tsk torkad rosmarin

2 tsk torkad mejram

1 msk torkad lavendel blommor (valfritt)

 

Blanda örterna, och förvara i en lufttät behållare i rumstemperatur

  

Rödvinssmör

 

1 dl rödvin
2 msk röd lök
100 gr smör
½ - 1 tsk Timjan

Salt
Sv.peppar

 

Finhacka löken.
Koka upp vin och lök.

Låt koka tills nästan allt vin kokat in.

Låt löken kallna och blanda den med smör och timjan.
Salt och peppra.

Forma till en rulle med hjälp av smörpapper.

Låt stelna i kylen.
Det går också bra att frysa rödvinssmöret.

  

Jordgubbs och rabarberpaj

 

500 g rensade och halverade jordgubbar

250 g rabarber, skalade i bitar

½ dl potatismjöl + 3 msk socker

150 g kallt smör i bitar

½ dl råsocker

3 dl blandat vetemjöl och havregryn

 

2 dl vispgrädde

1 krm vaniljstångspulver

 

Sätt ugnen på 200 gr

Blanda bär och rabarber i smord pajform

Blanda pot.mjöl och socker, sikta det över

Kör smör, socker och mjölblandningen till en smulig massa i matberedaren

Strö det över och grädda till pajen får fin färg

Låt den svalna något

Vispa grädden med vaniljen och servera till.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards