Alla inlägg under december 2013
Veckans sallad:
Waldorfsallad
3 dl grovt riven rotselleri
2 äpplen i bitar
3-4 msk hackade valnötter
1,5 dl gräddfil
1/2 tsk senap
salt o peppar
Blandas
Månd:
800 g | |
1 msk | |
0,5 kg | rökt/gravad lax eller laxfilé, skinn- och benfri |
100 g | |
1 knippe | |
1,5 tsk | |
1 st | vitpeppar, nymald |
3 st | |
2 dl | |
1 dl |
Sätt ugnen på 200°.
Smöra en 1-1 1/2 liters ugnssäker form.
Skala och skiva potatisen tunt. Skär laxfilén i 2-3 cm tjocka skivor.
Strimla purjolöken. Hacka dillen.
Lägg ett lager potatis i botten av formen. Strö hälften av saltet över, och hälften av purjolöken.
Lägg på laxskivorna i ett tätt lager, använder ni rökt eller gravad färdigskivad så lägg dubbla lager.
Salta med resterande salt (inte om ni använder rökt eller gravad lax) och peppra på laxen.
Strö över resten av purjolöken och all dill.
Lägg resten av potatisen ovanpå och strö över resten av saltet.
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll äggstanningen i formen.
Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.
Prova med sticka att potatisen är färdig och äggstanningen har stannat ända in i mitten.
Smält ev smör i en liten kastrull och servera till.
Tisd:
Chili con carne
400 g köttfärs
2 hackade gula lökar
1-2 press vitlöksklyftor
smör eller olja
½-1 hack röd chili, kan ersätts med pulver, flakes eller röd paprika
1 brk kross tomater
1 brk vita bönor i tomatsås
1 brk kidneybönor
salt, peppar, paprikapulver efter behag
ev 1-2 dl majs
Fräs köttfärs lök och vitlök i fettet tills löken är genomskinlig
Tillsätt chili, tomat och bönor, salta, peppra och krydda med paprika
Koka hop ca 10 min och smaka av
Tillsätt ev majs och låt det bli varmt
Servera med ris eller bröd.
Onsd:
Currykorv
1 falukorv
1 burk majs
1 burk krossade tomater
1/2 purjolök
3 dl vispgrädde
1 burk crème fraîche
2 dl riven ost
Salt, svartpeppar & curry
Sätt ugnen på 225 gr
Skiva falukorven & lägg i en ugnsfast form
Häll på majs & hackad purjolök.
Blanda grädde, crème fraiche, krossade tomater & kryddor efter smak.
Häll i formen.
Till sist riven ost.
Låt stå i ugnen i 25 min
Torsd:
Morotssoppa med asiatisk smak
5 stora morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
1 ½ msk finhackad ingefära
1 lime
½ röd chili
8 dl vatten
1 liten förp. (165 ml) kokosmjölk
2 msk konc. Grönsaksfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Skala och skär morötterna i skivor. Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs morötterna i oljan någon min. Ha i lök, vitlök och ingefära.
Låt fräsa vidare tills allt är blankt och smidigt.
Riv skalet av hela limen och pressa saften ur halva.
Kärna ur och finhacka chilin.
Häll på vatten, kokosmjölk och fond i grytan
Ha i limeskal, -saft och chili.
Salta och peppra och låt koka ca 10 min tills morötterna är mjuka.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd ev. med mer vatten.
Garnera gärna med limerostade kokosflingor
Fred:
Luciamingel med plock, återkommer om den
Lörd:
Saffranspasta med räkor
4 port pasta
2 brk creme fraiche, saffran & tomat
200 g purjo, strimlad
1 gul och 1 röd paprika, tärnade
2 vitlöksklyftor
250 g broccoli, nerskuren
500 g frysta oskalade räkor
salt, sv.peppar och cayenne
Koka pastan och broccolin
Skala räkorna
Fräs purjo och paprika nästan mjukt
Tillsätt fraiche och pressa i vitlök
Låt det puttra hop nån minut
Tillsätt broccoli och räkor
Smaka av med salt och svpeppar + en knivsudd cayenne
Servera med pastan.
Sönd:
Potgratäng och fläskytterfilé, rester från festen
”Köttbullar”
Mandelbollar:
100 g mald mandel
1½ dl riven ost
1½ dl ströbröd
2 msk riven gul lök
1 hack vitlöksklyfta
1 tsk salt
3-4 krm kryddpeppar
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
Kokas i 1 liter grönsaksbuljong och steks därefter i smör eller olja.
Rör ihop allt väl
Rulla 40 bollar
Koka upp buljongen, småkoka bollarna däri ca 6-7 min, använd hålslev då du lägger i dom
Låt dem rinna av väl på hush.papper och stek dem därefter.
Grynbollar:
Koka ca 1 dl korngryn mjuka i buljong, sila av men spar buljongen.
Mixa dem med en stekt lök och dom kryddor du vill ha, smaka av.
Tillsätt ett ägg eller annat bindmedel mot slutet.
Späd med buljongen om smeten blir för fast
Forma bollar och stek dem i smör eller olja.
1 bit fläskkarré, jag hade benfri på strax under kilot
salt
2 dl grillolja
½ dl konc kalvfond
1 msk paprikapulver
1-2 tsk grovmalen sv.peppar
½ hackad solovitlök
1 liten hackad gul lök
Gned in köttbiten med salt
blandade resten av ingredienserna i en ziplockpåse och marinerade i 12 timmar, tänk på ha så liten påse så marinaden täcker köttet
La alltihop trångt i en pyrexform med glaslock 18 cm i ø i 75 gr ugnsvärme i 9 timmar.
Ta upp köttet på en skärbräda med 2 gafflar, sila marinaden och spar den
Rensa och dra isär köttet med gafflarna.
Man kan skeda över lite av den silade marinaden på köttet så det inte blir för torrt
Man kan äta PP med ex ris och sås, använd då marinaden som bas i såsen, koka hop den med lite grädde eller spä den med lite vatten och red av den.
Kan också ätas i hamburger eller pitabröd med t.ex vitlökssås, tomater, rödlök, gurka o sallad.
Eller som en wrap i nåt mjukt bröd med samma tillbehör.
Gott som attan blev det iaf, vi springer här o nallar alla tre, hoppas det finns kvar ikväll.
Vilken kombo va har mitt livs första Pulled pork i ugnen nu på 100 gr och där ska det väl vara till framemot förmiddagen i morgon. Bara hålla tummen för att vi slipper elavbrott.
Jag gjorde det lätt för mig, jag tog slattarna av grilloljan som var kvar + lite kalvfond, vitlök, gul lök, paprikapulver och sv.peppar Saltet gned jag in i köttbiten så har det legat i den marinaden i 12 timmar och nu är det i ugnen då ca 8-9 timmar. Ska ju egentligen ätas i tortilla eller pitabröd men jag tänker göra det här, tillsammans med lite rödlök, tomater, och sallad sen tror jag man ska ha nåt "kladd" på också. Återkommer med bilder i morgon.
INDISKT BRÖD I STEKPANNA
7 ½ dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
2 tsk salt
1 litet ägg
2 ½ dl vatten
Häll upp vattnet i en skål och slå i ägget, vispa ihop det.
Tillsätt salt och mjöl, blandat med jästen.
Arbeta ihop degen och låt den jäsa 25 min under duk.
Knåda ytterligare lite, och kavla sedan ut till tallriksstora rundlar.
Värm stekpannan så att den blir varm men inte rykande het.
Smörj den lätt och grädda bröden på båda sidor tills den blir ”blåsig” och vitnar.
Stänk ev. lite vatten på bröden, så spricker de inte vid vikning.
Julgodis ja, börjar med några enkla recept för oss lite lata eller oss som inte har så mkt tid.
Chokladkola
4 msk smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
3-4 msk kakao
Blanda allt i en kastrull.
Koka upp under omrörning.
Sänk värmen och koka 7 min. RÖR INTE OM.
Häll upp i liten oljad långpanna, låt stelna, skär i bitar.
Hallonkola
100 gr hallon
1 tsk pressad citron
1.5 dl vispgrädde
2.5 dl socker
1 msk ljussirap
Viktigt att den här massan får koka till den klarar kulprovet.
Pensla en folieform 15 x 20 cm med olja.
Mixa hallonen till puré.
Blanda hallon, citronsaft, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad rostfri kastrull.
Koka upp, rör ett par gånger under tiden, koka sedan tills den håller för kulprovet.
Häll upp och låt stelna över natten.
Skär i bitar och slå in i cellofan.
Japansk knäck:
100gr smör
drygt 2½ dl socker
½ dl ljus sirap
100 gr mandel
Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka i 20 min, inte för häftigt det får inte bli bränt.
Hacka mandeln under tiden.
Tillsätt den när knäcksmeten är klar och låt det koka ihop.
Häll upp på ett fat och skär i rutor när den stelnat lite.
Kolla att smeten är klar genom att droppa några droppar i en kopp med kallt vatten, den ska vara hård.
MINTKYSSAR:
2½ dl socker
¾ dl vatten
2 dl florsocker
ca 5 dropp pepparmyntsolja
100 gr blockchoklad
ev. karamellfärg
Koka en sockerlag av vatten och socker 1 min.
Låt lagen svalna och rör ner florsockret och pepparmyntsoljan.
Smaka av, ta ev någon droppe olja till. Färga ev.
Spritsa eller klicka ut små pastiller. Låt dem stelna.
Smält chokladen och lägg en liten klick på varje pastill.
Cocosgodis a´la Bounty
3.5 dl florsocker
200 gram cocos
200 gram mjukt smör/margarin
2 tsk vaniljsocker
2 tsk vispgrädde
150 gram blockchoklad
Kladda ihop allt.
Rulla bollar, doppa i smält blockchoklad.
Lägg på bakpapper att stelna!
Wienernougat:
250 gr nougat
125 gr mörk choklad
100 gr flagad och rostad mandel
Smält nougat och choklad i vattenbad, blanda ordentligt.
Tillsätt mandeln.
Häll upp i en bakplåtspappersklädd avlång form.
Skaka formen så det blir jämnt.
Vik över pappret ovanpå och ställ kallt till nästa dag.
Skär i bitar.
Så det får räcka för den här gången.
Men först måste jag få skriva om den asiatiska fisksoppan som äntligen blev av förra veckan, så enkel och så god.
Här på torsdagen har ni receptet.
Den var ju gjord på en kvart och till och med vår yngsta som inte är jätteförtjust i fisk och ganska petig med mat gillade den. Jag var också skeptisk eftersom den inte innehöll annan vätska än kokosmjölken o sen kycklingfond, fick inte hop det riktigt. Men den hade lovordats av kompisar så jag gav den en chans och gjorde den strikt efter receptet sånär som på vårlöken som blev purjo i stället och att jag tog wokkrydda från kvarn St Maria som innehöll koriander. Det blev verkligen ett "hallelulja moment" så pass att vi spädde det som var kvar dan efter med en burk kokosmjölk, fond, sambal och hade i en ½ burk kräftstjärtar. Funkade hur bra som helst också. Då vågade jag också ha i lite mer sambal. Man kan gott ta lite mer ingefära än vad som står också, jag hade en liten bit men vågade ändå bara riva så det blev 1 tsk. Man kan utan problem dubbla det tror jag.
Jag köper hel färsk ingefära som jag skalar, delar i bitar, lindar in varje bit i gladpack och fryser i en liten ziplock, den går utmärkt att riva från fryst. Använder man inte hela biten kan man lägga tillbaka den i frysen sen. Lika kan man göra med färsk pepparrot.
Någon frågade om Risoni och så här ser paketen ut som jag köper. Jag använder det mest i soppor för att få den lite matigare. Kokas med ca 10 min, blir aningens större än riskorn men är pasta. I soppan vi ska äta på torsd, se veckans matsedel är det sånt i. Korvsoppa som jag ska göra på mager och mjölkfri kycklingkorv. Jag får ju lära om en hel del nu när C inte tål mjölkprotein men oftast är det inte till nån nackdel det jag behöver byta.
Ni fick ju en del recept på vårt lilla julbord i advent, men vi gjorde en så god dessert, ska egentligen serveras med grädde som man river ner mandelmassa i men vi åt det som det var, perfekt efter den mastiga maten. Gör ni det så picka klyftorna med en tandpetare så går smaken in lättare, eller filéa clementinerna. Vet att jag också gjort nåt liknande med apelsiner och stjärnanis.
Marinerade clementiner
4 dl vatten
2 dl socker
2 kanelstänger
6 kryddnejlikor
8-10 clementiner
2 dl vispgrädde
100 gr riven mandelmassa
Koka upp vatten, socker och kryddor.
Koka ihop sakta i 10 min
Skala och klyfta clementiner, lägg i en skål
Slå den heta lagen över
Låt dra kallt i minst 2 timmar
Vispa grädden och blanda med den rivna mandelmassan
Servera till clementinerna.
Tänkte dela med mig av några måsten också, ni har säkert också sånna rätter till jul, det här är våra.
Julköttbullar
Gudomligt goda!
1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
ca 3 tsk salt
2 ägg
smör till stekning
Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.
Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då.
Ugnsstekta köttbullar kan flyttas upp o stekas ett par min extra högt i ugnen för få bättre färg.
Laxröra
200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök
Brödskivor av fransktyp
Dela franskbröden diagonalt och rosta i 200 C i 2 min.
Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.
Fördela på bröden (fast vi äter oftast utan bröd)
Mariannes sill
3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar
Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.
Rödbetssallad
4 dl tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar
Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.
Matjessillröra med rödbetor
1 brk matjessill, 200 g
4 hårdkokta ägg
1 dl tärnade rödbetor
1 rödlök
1 liten knippa eller 1 msk torkad gräslök
1 dl gräddfil, kan bytas mot 1 dl matlagningsyoghurt
1 dl matlagningsyoghurt
1 krm nymald svartpeppar
Ev 1 tsk rödbetsspad för färgens skull
Grovhacka sill, ägg och rödbetor
Finhacka rödlök och gräslök
Rör ihop alla ingrdienser och smaka av
Låt den stå en stund före servering.
Vörtbröd
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Kesella lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 påse vörtmix
19-20 dl rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt Kesella, sirap, salt, kryddor och blanda.
Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt i ca 45 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd (kavla ut degen och sen rulla ihop) och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.
Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.
Saffransbullar med kesella
100 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
250 gr kesella
2 påsar saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,6 lit vetemjöl
Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr
Smula jästen i bunken
Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Låt den jäsa övertäckt i 40 min.
Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Baka ut och jäs på plåt 40 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15- 20 min.
Fyll med
Bullfyllning
Till en deg på 1 liter
400 g riven mandelmassa
400 g mjukt smör
2 dl rörsocker
2 msk kanel
4 msk romessense (1 ½ flaska)
Rör hop allt till en pasta och bred på den utkavlade degen, rulla hop och forma bröden.
Sen måste jag få tipsa om en annan kul skinkgriljering som blev sagolik
Rör ihop 3 msk senap, 1 äggula, 1 tsk flytande honung och 1 msk pressad apelsinsaft och stryk skinkan med det. Sen krossar ni pepparkakor, ca 3 msk ist för ströbröd och siktar över. Vi fegade ur lite nu och tog bara hälften av varje men vi kände ju hur gott det var så till jul blir det bara peppisar. :)
Å till slut våra 2 favoritknäck, ska göra ett separat inlägg om julgodis senare men ni får dom här nu.
Chokladknäck
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel
2 msk smör
Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 15–30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna.
Japansk knäck:
100gr smör
drygt 2½ dl socker
½ dl ljus sirap
100 gr mandel
Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka i 20 min, inte för häftigt det får inte bli bränt.
Hacka mandeln under tiden.
Tillsätt den när knäcksmeten är klar och låt det koka ihop.
Häll upp på ett fat och skär i rutor när den stelnat lite.
Kolla att smeten är klar genom att droppa några droppar i en kopp med kallt vatten, den ska vara hård.
Veckans sallad:
Ukrainasallad
1/2 finstrimlat rödkålshuvud
2 finstrimlade purjolökar
2 dl gräddfil
5 msk lättmajonnäs
örtsalt
persilja
Blanda grönsakerna, rör ut gräddfilen med majonnäsen och kryddorna.
Blanda alltsammans väl. Strö över persiljan.
Månd:
Rester från 1a adventsbordet
Tisd:
Äter vi ute
Onsd:
Kokt värmlandskorv, potatismos, rivna morötter
Torsd:
Soppa med risoni och korv
500 g rotsaker, t ex morot, palsternacka, rotselleri
20 cm purjolök
2 msk olivolja
16 dl vatten
1 dl risoni
2 tomat
4 wienerkorvar eller motsv. mängd annan korv
Salt & peppar
4 msk persilja
Skala och tärna rotsaker och potatisar. Ansa och strimla purjolöken.
Fräs allt i en gryta med olja.
Tillsätt vatten och buljongtärning, och koka i 5 minuter.
Lägg i risoni och koka enligt anvisningarna på förpackningen.
Tärna tomaten och slanta/tärna korven och lägg ner i soppan. Koka upp.
Smaka av med peppar och strö över persilja.
Oststänger
2 dl vetemjöl
2 dl riven smakrik ost
100 g smör
1 ägg
kummin (vallmo eller sesamfrö går också)
Hack hop degen eller kör hop i matberedaren, vila i kyl 30 min
Sätt ugnen på 200 gr
rulla ut till knappt fingertjocka längder som kapas till 6-8 cm
pensla med ägg och strö på kummin
grädda i mitten av ugnen i 8-10 min
Försvinnande goda
Fred:
Räkfrossa med bröd o ost
Lörd:
Sönd:
Kyckling i sötsur sås, ris
Fräs 400 g kycklingbitar med ½ påse wokgrönsaker och lite purjo, rödlök eller vårlök
Gör såsen
2 msk socker
4 msk vitvinsvinäger
2 msk chilisås
2 msk japansk soja
Blandas och kokas upp
Rör ut 2 msk Maizena
i 2 dl vatten och saft av 1 apelsin
häll i o koka upp igen.
Häll över kyckling o grönsaker, servera med ris
Sötpotatis med salt fyllning
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 |
5 |
6 | 7 |
8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
|||
16 | 17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 | 24 |
25 |
26 |
27 |
28 | 29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|