Matsedeln

Direktlänk till inlägg 13 juli 2017

Sommarmat, inte alltid men oftast lat

Av Neta - 13 juli 2017 17:44

Kommer lite förslag här, en sån här dag då vädret har svårt att bestämma sig kan man ju ordna för de lata dagarna t.ex


Här t.ex köp mkt när det är bra pris och ni har många måltider i frysen, sila oljan och spar den, går att marinera i igen.


 

 

CITRONMARINERAD FLÄSKFILÉ

30 port

 

 

 

Bryn 3 kg fläskfilé eller fläskytterfilé krydda INTE.

Efterstek i 125 gr ca 40 min till innertemperaturen är 70 gr.

 

Koka en lag på 2 liter vatten

1,5 dl salt

6 tsk torkad rosmarin

6 vitlöksklyftor i skivor

2 tsk grovmalen svartpeppar.

Låt den svalna under 60 gr.

 

Lägg köttet i den kalla lagen och låt det ligga i 12 timmar.

 

Ta upp köttet och häll bort lagen, låt köttet ligga till sig någon timme innan det skivas tunt.

 

Gör en marinad att hälla över det skurna köttet:

 

Strimla skalet av 5 citroner, (Pressa saften o frys i iskubsform, perfekt i vatten och drinkar.)

6 dl olivolja

6 kvistar färsk rosmarin, delade

2 vitlöksklyftor i skivor

1½ tsk grovmalen sv.peppar

 

Se till att marinaden täcker köttet. Vänd burken o kör 2 timmar till om det inte gör det. Låt stå kallt i minst 2 timmar, eller frys i marinaden.

 

Gott till

Pastasallad

 

För 10

 

8 port pasta enligt anvisning

5 dl strimlad machesallad

2 kvartade och tunt skivade rödlökar

5 tomater, urkärnade och tärnade

5 dl majs, kan uteslutas

5 dl gröna oliver, skivade

1 dl olivolja

½ dl vinäger av fruktig typ

2 tsk salt

2 msk torkade örter

½ tsk grovmald svartpeppar

 

Blanda olja, vinäger och kryddor i en stor skål

Koka pastan, häll av och vänd ner den varm i oljan, låt det svalna något.

Tillsätt sallad, lök, tomat, majs och oliver.

Servera till kallskuret, med bröd och ev. ytterligare grönsaker.

 

Sallad är väl sommarmat om något

 

Tabbouleh med nektariner och kyckling

 

 

2,5 dl bulgur

5 dl buljong 

3 schalottenlökar hackade

1 dl pistaschnötter grovhackade

2 dl bladpersilja hackad

1 dl mynta hackad

3 msk citronsaft pressad

3 msk olivolja

flingsalt

peppar nymald

300 g kycklingfilé, färdig

2-3 st nektariner

150 g fetaost

1 citron klyftad

Grönsallad

 

Koka bulgurgrynen i buljongen. Låt kallna.

Blanda bulgur, lök, nötter, örter, citronsaft och olivolja.

Smaka av med salt och peppar. Låt gärna smakerna mogna i kylen.

Skiva kycklingen

Tärna nektarinerna.

Bryt osten i bitar.

Vänd ner kyckling och nektariner i salladen vid servering.

Lägg upp på ett fat som bottnats med grönsallad och smula över fetaost.

Garnera med citronklyftor och örter.

Nötter kan så klart uteslutas

 

Sallad Nicouise med jordgubbar och Makrill

 

 

6 st färskpotatisar

250 g haricots verts

1 fänkålsstånd

250 g cocktailtomater

1 rödlök

4 msk dill hackad

1,25 tsk fänkålsfrön nystötta

4 msk olivolja

1 st citron pressad saft

flingsalt

peppar nymald

3 st pepparmakrillar

2 ägg hårdkokta

3 dl jordgubbar

1 dl svarta oliver

2 msk kapris

 

 

Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

Häll av kokvattnet och låt kallna.

Skär potatisen i bitar.

Koka bönorna i lättsaltat vatten.

Dela fänkålen, skär bort rotstocken och skiva den tunt.

Dela tomaterna

Skiva löken.

Blanda potatis, bönor, fänkål, tomater, lök, dill, fänkålsfrö, olivolja och citronsaft.

Krydda med salt och peppar.

Dela makrillen i bitar

Klyfta äggen

Dela jordgubbarna.

Lägg upp potatissalladen på ett fat.

Toppa med makrill, ägg, jordgubbar, oliver och kapris.

 

 


Potatissallad med rökt lax och kräftor


 


 


1 kg färskpotatisar


1 romansallad


2 brk kräftstjärtar i lag à ca 400 g


1 rödlök halverad och tunt skivad


2 msk dill hackad


Dressing:


150 g kallrökt lax


2 dl lätt crème fraiche


2 msk majonnäs


2 msk skånsk grovkornig senap


½ dl dill hackad


½ dl rödlök hackad


flingsalt


peppar nymald


 


Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.


Häll av kokvattnet och låt kallna.


Skär potatisen i bitar.


Dressing:


Finhacka laxen och blanda med ingredienserna till dressingen.


Vänd ner potatisen i dressingen.


Lägg upp romansallad på ett fat.


Fördela potatissalladen över och toppa med avrunna kräftor, rödlök och dill.

 

Valnötsbröd med rosmarin

 

 

100 g valnötter

25 g jäst

3 dl vatten

1,5 tsk flingsalt

2 tsk flytande honung

3 msk olivolja

3 msk färsk rosmarin hackad

6-7 dl vetemjöl

 

Grovhacka nötterna.

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.

Rör ut jästen i vattnet.

Tillsätt salt, honung, olivolja, nötter och rosmarin.

Arbeta in mjölet till en ganska lös deg.

Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 250 gr

Stjälp upp degen på mjölat bord, den ska inte knådas.

Dela degen i fyra delar. Forma dem till avlånga smala bröd och vrid dem.

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl.

Bröden behöver nu inte jäsas utan ska gräddas direkt.

Sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda 5 minuter.

Stäng av ugnsvärmen och fortsätt grädda i eftervärmen ca 12 minuter.

Låt svalna på galler utan duk.

Servera bröden nygräddade eller frys in och sprödvärm vid servering.

 

Hallonen är på G, här kommer lite gott.

 

Smulpaj i glas med hallon

6 pers

 

 

Pajsmulor:

125 g smör

1 dl strösocker eller rörsocker

2 ½ dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

 

Fyllning:

250 g kesella vanilj

1 dl lemon curd

250 g hallon

 

Garnering:

Blad av citronmeliss eller mynta

 

Sätt ugnen på 175°.

Pajsmulor:

Dela smöret i tärningar.

Blanda det med övriga ingredienser i en bunke till smulor.

Låt vila övertäckt i frysen, ca 30 minuter.

Fördela smulorna i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda mitt i ugnen, 12–15 minuter.

Vänd smulorna efter halva tiden.

Ta utoch låt dem svalna. Hit kan du förbereda

Blanda kesella och lemon curd.

Placera lite pajsmulor i botten på serveringsglasen.

Varva hallon, kesellablandning och smulor iglasen.

Avsluta med hallon ochströ över lite smulor.

Garnera med blad och servera.

 


Kardemummarulltårta med hallonmousse


10 bitar


 


Hallonmousse:


4 gelatinblad


225 g hallon


1/2 dl socker


2 ½ dl grädde


 


Kardemummarulltårta:


3 ägg


1 ½ dl socker


1 msk vatten


2 dl vetemjöl


1 tsk bakpulver


1 tsk vaniljsocker


2 tsk mald kardemumma


 


Hallonmousse:


Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.


Koka ihop hallon och socker till en tjock sås.


Krama ur gelatinbladen och rör ner i dem varma såsen.


Låt svalna.


Vispa grädden.


Vänd försiktigt ner hallonsåsen i grädden.


Ställ kallt i 1 timme.


Kardemummarulltårta:


Sätt ugnen på 250 grader.


Täck en långpanna med bakplåtspapper.


Vispa ägg och socker pösigt.


Vispa ner vattnet.


Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker och vänd ner det.


Bred ut smeten jämnt över bakplåtspappret.


Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter.


Ta ut kakan, strö lite socker på den och lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå.


Lägg en bakplåt ovanpå och vänd kakan uppochner.


Dra försiktigt av bakplåtspappret som kakan gräddats på och låt den kallna under långpannan.


Bred ut hallonmoussen över den kalla kakan.


Rulla försiktigt ihop den från långsidan.


Lägg gärna kakan i frysen i några timmar innan du skär upp den.


Hallonchutney m chili

2 burkar

 

½ röd mild chili

1 rött äpple

1 msk olja med neutral smak

1 dl strösocker

1 dl vatten

300 g hallon

ev 1–2 krmspiskummin

salt och peppar

 

Finhacka chilin och äpplet.

Låt det fräsa försiktigt under omrörning i oljan i några minuter utan att ta färg.

Tillsätt socker och vatten, låt chutneyn puttra på svag värme under lock i ca 30 minuter så att äpplet mjuknar.

Rör ner hallonen mot slutet.

Låt det puttra 5 minuter till och smaksätt sedan med spiskummin, salt och peppar.

Gott att servera till ostbrickan, grillat kött eller fisk

 

Hemgjord hallonglass

½ liter

 

3 dl mjölk

1/2 tsk vaniljsocker

2 ägg

1 dl strösocker

3 dl vispgrädde

2 dl färska eller frysta hallon

 

Koka upp mjölk och vaniljsocker i en kastrull och ställ åt sidan.

Rör ägg och socker till en jämn smet i en bunke.

Häll den heta mjölken i äggblandningen i en tunn stråle. Vispa hela tiden.

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning tills den börjar tjockna.

Den får däremot inte koka!

Ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen svalna.

Rör ner den ovispade grädden i blandningen och häll den i en glassmaskin.

Låt maskinen bearbeta smeten till dess att den nästan är fryst.

Mosa hallonen, låt dem blandas ner i smeten och kör glassmaskinen tills det har blivit glass.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards