Alla inlägg under oktober 2014
Småland har sin ostkaka och Norrland sin palt men vad finns för mattraditioner där du bor? Vad åt generationerna före dig?
Uppland med bördiga åkrar i mitten och i väster, där hade man det kanske lite mer förspänt än ute vid kusten där man var hänvisad till fiske då jorden var magrare.
Ångbåtsbiff
Om man kollar Upplands landskapsmat så står det på ett ställe Ångbåtsbiff och Mälargös. Nog för att Enköping ligger vid Mälaren men känns inte Mälargös mer Västmanland? Å dom här båda rätterna rätt moderna? Nog för det gått en hel del ångbåtar både i vår skärgård och på Mälaren och Ekoln så jag köper biffen.
Har själv ätit Ångbåtsbiff med mycket rödlök på en tur med båt till Skokloster från Uppsala. Men om vi ser tillbaka några generationer från mig.
Här finns de kalasrätter vi hade på vår buffé, upplandskubb, smör, färskost, kabeljopudding, köttsoppa, pepparrotskött med pepparrotssås och potatis, bärtart, godrån och smörtårta samt malörtsbrännvin och öl.
För några år sedan gick jag en studiecirkel i Uppländsk mat, den avslutades med en buffé för kalas t.ex ett bröllop anno 1850. Det är väl iofs ganska många generationer tillbaka men matvanorna var ganska lika fram till världskrigen. Det som dugt åt tidigare generationer gjordes fortf för man levde rätt lika. Många var självförsörjande bönder.
Min mormor tjänade som piga i Ullfors strax utanför Tierp och kom från en torparfamilj, medans morfar var son till en Guldsmed och nog kom från lite bättre förhållanden än så utan att dom för den skull var rika. Mormor avancerade så småningom till kalaskokerska och var otroligt duktig på mat, ni skulle varit med på våra julaftnar hon gick inte ifrån spisen där hon trollade fram den ena läckerheten efter den andra.
Farmor och farfar föddes båda i Giresta i Uppland i en lantbruksbygd, levde sen som åkare i Hagby större delen av sitt liv. Farmor var nog mer medelmåttig vid spisen men det är hennes rätter jag minns bäst ändå.
Det var farmor som berättade om sötgröten som förekom i hennes trakter.
Sötgröt var något som bruden bjöd sin brudgum på kvällen före bröllopet för att han skulle orka med bröllopsnatten. Vad jag förstod var den gjord på risgryn och serverades med något för den tiden så exklusivt som sirap och kanel.
Lite roligt och som en parentes kan jag säga att så åt man julgröten i Leifs familj så han har tagit den traditionen till oss. Men dom kom från kusten i Norrtäljetrakten, vet inte om det kom därifrån eller om min svärmor introducerades för det då hon jobbade som piga i Uppsala näs. Tror det var där hon träffade farfar.
Den vardagsmat jag känner till som vi också gjorde på Disagården på temadagar där var Sur ärtvälling, ärtpannkaka och Sluring. Så klart man åt annat också men kosten var nog rätt ensidig.
Sur ärtvälling låter väl inte så upphetsande men man kokade gröna ärtor i kärnmjölk och redde med rågmjöl. Den fick då en lätt syrlig smak av kärnmjölken, därav namnet. Den kryddades med körvel har jag för mig.
Sluring i uppländsk variant var att man helt enkelt kokade ben som inte skrapats av gris eller nöt med korngryn och rotfrukter i ett riktigt långkok, den kryddades med libbsticka. Blev som en soppgryta.
Man tog ju tillvara allt i ett självhushåll, saltade ner kött och fläsk och om ni trodde att koka fond var en modern företeelse så kan ni glömma det. Man anske bara gjorde det lite enklare i ett hushåll på landsbygden.
Kokade man sen köttbiten så sparades kokspadet till ex soppor.
Tisdagssoppa är en finare variant på Sluring och fanns säkert på ett o annat kalas också, den gjordes på pärlgryn som är den innersta kärnan på korngryn och just kokspad från köttkok. Här tillyxad med ägghack.
Tisdagssoppa för 6 pers
4 msk pärlgryn
2 l spad av kokt fläsk eller salt kött
1/4 kålrot
2 morötter
1 palsternacka
1 bit selleri
½ l potatis
1 msk mjöl
6 dl mjölk
salt och vitpeppar
Grynen sköljas och sättas på i det kalla spadet att koka nästan mjuka
varefter de ansade och i strimlor skurna rotsakerna samt de i skivor skurna potatisarna läggas i
Då dessa äro kokta, avredes soppan med mjölet utrört i den kalla mjölken
Soppan får därefter koka i 10 min och avsmakas sedan.
Citerat ur Hemmets kokbok utgiven 1926, som jag ärvt av min mammas faster Ester.
Annan vardagsmat som var vanligt förekommande var ärtpannkakor, oftast gjorda på ärtmjöl från gråärtor. Till ett kalas kunde de göras lite tynnre med lite vetemjöl i och fyllas med svampstuvning.
Receptet är lagom till 2-3 personer
2 1/2 dl ärtmjöl (alt 50/50 med vetemjöl)
4 dl vatten
1 tsk socker
1/2 tsk salt
Vispa ut ärtmjölet i vattnet, blanda i socker och salt
Låt stå minst en timme, gärna längre.
Grädda pannkakor på hög värme i mycket smör.
Vid kusten åts ju så klart mycket strömming, och det förekom väl även som sill även inåt landskapet. Strömmingen kunde ju sotas eller glödstekas.
Korv och sånt föremom väl nästan bara vid jul men ärtsoppa gkordes ju även då och man åt mycket gröt. Drycken till vardags var väl oftast skummjölk.
Pepparrotskött och stek var väl det som förekom vid kalas. Pepparroten var ju rikt förekommande här och togs tillvara användes också vid konservering och inläggning.
Sen något jag faktiskt minns att farmor gjorde och som var med på den kalasbuffe vi gjorde på kursen. Även det här receptet ur samma bok.
Kabeljopudding
½ kg kabeljo (½ l kokta rester därav)
2 kkp risgryn
½ l vatten
1 l god mjölk
1-2 ägg
3 msk smör (flottyr)
½tsk vitpeppar
Salt
1-2 tsk socker
Till formen:
½ msk smör (flottyr)
3 msk stötta skorpor
Fisken vattenlägges dagen innan den ska användas
Den kokas, får kallna och alla ben tagas bort och kabeljon hackas fint
Grynen sköljas och sättas på elden i kallt vatten, när detta kokas tillsättes mjölken
Grynen får nästan färdigkoka, smöret eller flottyren sättes till och gröten slås upp att kallna
En form smörjes och beströs med stötta skorpor
I de kalla grynen nedröres kryddorna, den hackade fisken och de uppvispade äggen
Massan hälles därefter i formen beströs med stötta skorpor och krusas nätt
Puddingen sättes i god ugnsvärme att grädda under 1 timme
Serveras med skirat smör.
Det som också förekom på ett kalasbord i Uppland på den här tiden är
Gädda om du bodde vid kusten, där gjorde man också en julgädda ist för skinka till jul
Brödet man åt till var nog hembakt knäcke och kanske
Upplandskubb
3 1/2 dl vatten
50 g jäst
1 dl sirap
ca 1 tsk salt
5–6 dl grovt rågmjöl
5–6 dl vetemjöl
Rör ut jästen i fingervarmt vatten.
Tillsätt sirap och salt.
Blanda först i rågmjölet och därefter vetemjölet.
Arbeta degen smidig.
Smörj och mjöla ett rakt emaljerat eller rostfritt 2-liters kärl med lock.
Lägg ner degen i kärlet och låt den jäsa till dubbel storlek.
Sätt locket på kärlet, gärna med ett smörpapper emellan så det blir riktigt tätt,
och sätt den i en gryta.
Häll på så mycket kokande vatten i grytan att kärlet precis börjar lätta från botten.
Sätt lock på grytan.
Brödet ska koka i vattenbadet i cirka 4 timmar.
Stjälp upp brödet och dela det i fjärdedelar.
Till jul fick var och en en brödhög, oftast bestående av färskt rågbröd, julkuse och pepparkaka.
Dryck till fest var Svagdricka, öl och malörtsbrännvin. Allt hembryggt så klart.
Lite mer desseraktigt
Färskost
2,5 dl mjölk
1,5 dl socker
1 l 3% fil (fast då användes nog filbunke)
2 msk vetemjöl
1 ägg
Blanda och koka upp mjölk och socker
Vispa ihop fil, vetemjöl och ägg
Tillsätt det i mjölk - sockerblandningen under försiktig omrörning
Låt stå en kvart
Sila av ev vassla
Servera med sylt eller saftsås
Bärtart
Från Domarbo,
Tolfta socken.
Sats till 4
12 kalla kokta potatisar
4-5 dl vetemjöl
Till gröten:
4 morötter, kokta och kalla
1/2 rödbeta, kokt kall
3 1/2 dl lingonsylt
1 dl grovt rågmjöl
Koka potatis och rotfrukter dagen innan.
Sätt ugnen på 200 gr
Mal potatisen i köttkvarn eller använd matberedare.
Bruka i vetemjöl och lite salt i potatisen så att det blir en smidig deg som går att kavla.
Kavla ut fyra runda, tunna kakor, stora som en tallrik och picka med gaffel.
Grädda kakorna tills de blir lite "rosiga" ca 25 minuter i mitten av ugnen.
Förbered fyllningen under tiden.
Mal morötterna och rödbetan i köttkvarn eller finfördela i matberedare.
Koka i hop rotfrukterna med lingonsylten och vispa i rågmjöl till en smidig gröt.
Bred gröten över kakorna, var noga med att täcka kanterna.
Något som kallades Gorån
Bilderna kommer från nätet och Upplandsmuseet och en del maträtter från boken "Uppländsk undfängnad" skriven av Håkan Liby som syns till vä om smörtårtan på bilden.
Smörtårta som var smördegskammar man la som en hög tårta och dekorerade med blommor
och kanske till kaffet
Uppsalabröd
Ur hemmets kokbok utg 1926
Avd småbröd
200 g smör
60 g socker
¾ dl brännvin
320 g vetemjöl
Pensling:
2 äggvitor
50 g sötmandel
1/3 kkp pärlsocker
Smöret tvättas och röres med sockret tills det blir vitt och pösigt
Litet av det siktade vetemjölet röres ned och därefter brännvinet
Sist inarbetas det övriga mjölet
Degen kavlas ut ej alltför tunn, och med mått uttagas små fyrkantiga kakor
Dessa penslas med äggvita och beströs med hackad mandel och socker
De gräddas i ganska het ugn.
Veckans vego:
BLOMKÅL MED OST 4 port
1 stort blomkålshuvud + vatten och salt
SÅS:
1 hackad lök, valfri
1 strimlad röd paprika
250 gr champinjoner
30 gr smör
3 msk mjöl
3 dl gräddmjölk
200 gr ärtor
salt och vitpeppar
paprikapulver
riven ost
Dela blomkålen i buketter, som får koka ett par minuter i saltat vatten och sen rinna av.
Läggs i en smord ugnssäker form.
Fräs lök och paprikan några minuter i smöret, tillsätt därefter den skivade svampen, fräs nån minut till.
Mjölet och mjölken vispas ihop till en redning som hälls i, såsen får sjuda en stund, varpå ärtorna hälls i och såsen smakas av.
Häll såsen över blomkålen och strö på rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 gr ugn ca 15 min.
Servera som ensamrätt eller med kallskuret.
Gör en råkost som du kan ha i kylen hela veckan
VÄNSKAPSSALLAD.
1 l strimlad vitkål
5 grovrivna morötter
1grön & 1 röd paprika i strimlor
1 fint strimlad purjo
2-3 tunt skivade saltgurkor, el. ättiksgurkor
DRESSING:
Blanda och koka upp:
1 dl rapsolja
1dl äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 msk socker (utesluts om du tar ättiksgurka)
3-4 tsk salladskrydda
Blanda alla grönsaker, gärna i en plastskål med lock.
Häll den kokande dressingen över.
Sätt på locket, skaka så allt blandar sig.
Låt locket sitta på några minuter.
Hållbar 1 vecka i kylen.
Månd:
Norrländska mexikanare
8 mjuka rektangulära tunnbröd
800 g potatismos, hemgjort på ca 750 g skalad potatis
4-600 g köttfärs
1-1½ påse tacokrydda
1 röd paprika
2 dl majskorn
150 g fetaost
Ca 2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 gr
Stek färsen med tacokryddan
Tärna paprikan och fetaosten, tina majsen.
Lägg ut tunnbröden och fördela moset på dom, lämna 1-2 cm runt om.
Lägg på färs, paprika, majs och fetaost i en sträng på mitten.
Rulla ihop, lägg i en liten smord långpanna med skarven neråt.
Strö på riven ost.
Gratinera mitt i ugnen tills osten har smält och rullarna fått fin färg.
Serveras med sallad & förslagsvis en salsa eller en kall vitlökssås !
Tisd:
Stekt prinskorv med ugnsomelett och stuvad broccoli, potatis
Ugnsomelett i micron
4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
matfett till formen, smörj även locket
Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten
Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper
Grädda på högsta effekt i 9 min
Låt den stå kvar i micron 5 min.
Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan
Servera täckt med stuvningen
Onsd:
Mandefisk i ugn
400 g färsk eller fryst fiskfilé
50 g smält smör
1 dl ströbröd
c a 50 g hackad mandel eller mandelspån ( ca 1 dl )
½ tsk gurkmeja
2 krm salt
1 liten vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
Värm ugnen till 200 grader.
Låt fisken tina något, så att den går att skiva i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg dem intill varandra i en smord ugnssäker form och salta lite på dem
Blanda smöret med ströbröd, mandel, gurkmeja, salt, pressad vitlök och persilja.
Bred blandningen över fisken.
Sätt in formen i mitten av ugnen och gratinera i ca 25 minuter.
Servera med kokt eller pressad potatis och broccoli eller brytbönor och/eller finrivna morötter.
Servera gärna med kall yoghurtsås med bostongurka o chilisås
Torsd:
Kycklingsoppa med tortellini
1 purjo
100 g färska champinjoner
400 g rensat kycklingkött
100 g sugar snaps
1 msk smör
1.5 kycklingbuljongtärning
1 l vatten
250 g färsk ostfylld tortellini
Salt & sv.peppar
1 msk tork basilika
Rivet skal + saft av ½ citron
Strimla purjon och skiva svampen
Halvera ärtorna, ev på längden
Bryn lök o svamp lätt i smöret på medelvärme i grytan ca 2 min
Smula i buljongen och spä med vattnet, koka upp och sjud i 10 min
Tillsätt tortellinin och koka enligt tidsanvisning på förpackningen
Rör i kyckling och ärtor, koka 1 minut
Smaka av med kryddor och citron.
Fred:
Sushi
Ca 8 dl sushiris
Vatten (12 dl eller enl. förp.)
Skölj sushiriset i en plastbunke, byt vatten genom att hälla riset i en sil, upprepa ca 4-5 gånger tills vattnet är klart.
Låt riset ligga i vattnet i 30 min.
Koka riset utan salt och utan att röra. Dra bara av kastrullen från plattan när det är klart, låt stå enl. paketet.
Förbered vinägern under tiden:
2 dl risvinäger
2 msk socker
2 tsk salt
Häll sockret och saltet i vinägern och rör ihop under uppvärmning. Låt sedan blandningen svalna tills den nått rumstemperatur.
Lägg riset i en skål av trä eller plast. Undvik att ta en av metall om du kan. Häll sakta ner vinägerblandningen och rör om försiktigt.
Låt riset stå och svalna med en fuktig handduk på sig.
Ha en skål med kallt vatten bredvid dig och fukta händer och verktyg i vatten när du håller på med sushin.
Makisushi:
till 1 noriblad
ca 2 dl sushiris
wasabi eller pepparrotsvisp
färsk, gravad eller kallrökt lax
gurka
avokado
crabsticks
Bred försiktigt ut riset på den matta sidan av norin (på en sushimatta) Spara ca 1 cm upptill.
Placera fyllningen lite under mitten. Placera pek-och långfingrar på fyllningen och börja rulla med tummarna. Fortsätt sen att rulla över fyllningen. Forma med bambumattan under tiden. Låt ligga nån min innan du skär rullen i skivor. (fuktig kniv)
Inside-out
Börja lika dant, men strö ut sesamfrön över riset, lägg på en gladpack och vänd så du får norin uppåt. Bred på pepparrot, lägg på fyllning och rulla.
Nigirisushi:
ca 20 g ris/bit
wasabi/pepparrot
lax, avocado, tigerräkor
Forma riset till en avlång kudde, bred ut lite pepparrot och lägg på en laxbit, en räka eller en avokadoklyfta. Man kan även ha en smal rimpa nori runt.
Ät med japansk soja, ev. extra wasabi och gari (inlagd ingefära)
Lörd:
1 STRIMLAD PAPRIKA
200 G CHAMPINJONER
1 MSK SMÖR, 1 MSK MJÖL
2 DL VISPGRÄDDE
1 DL CHILISÅS
1 TSK SALT, 1 KRM SV.PEPPAR, 1 KRM CAYENNE
3-4 HG SKALADE RÄKOR
½ DL KONC APELSINJUICE
1 DL VATTEN
Fräs lök och svamp i smöret, strö över mjöl, rör om.
Tillsätt paprika, chilisås, kryddor, grädde och salt.
Koka 8-10 min.
Tillsätt räkor juice och vatten och låt det bli varmt.
Servera med ris och sallad.
Sönd:
Kallskuret kött med potatisgratäng
POTATISGRATÄNG
1kg potatis
200 gr strimlad purjo
1-2 press vitlöksklyftor
140 gr riven ost
1,5 tsk salt
1.5 krm sv.peppar
2,5 dl grädde
Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.
Blanda salt och peppar och strö över hälften.
Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen.
Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.
Häll försiktigt över grädden.
Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.
Allt i ett får man om man tärnar 250 gr skinka, gärna rökt, eller fräser 300 gr köttfärs som man lägger i ovanpå ost och lökblandningen.
TEX MEX-LÅDA 4 port.
400 gr köttfärs
2 msk smör
2 rödlökar
1 grön paprika
3 tomater
1 brk röda bönor
1 liten brk majs
1 påse tacokrydda
100 gr tortillachips
riven ost
1 dl matlagningsyoughurt eller gräddfil smaksatt med tacosås
Sätt ugnen på 225 gr
Fräs köttfärsen med kryddorna, skiva lök, paprika och tomat under tiden, blanda i detta.
Tillsätt bönor och majs.
Puttra i 10 min. Smaka av.
Varva chips, röran och osten i ugnsform, ost överst.
Gratinera i mitten av ugnen i 15 min.
Ringla över youghurt eller servera med gräddfilsblandningen.
Hade inga chips så skar ner tortillabröd i bitar, vi hade i fetaost och oliver också. Tog krossade tomater som vi lät rinna av i trådsil. Just det här sen att blanda i lite tacosås i matlagningsyoghurt och äta till blir så gott med.
Helt ok lördagsmiddag när dagen inte blev som planerad.
Jag fick ett meddelande av en liten tjeja som precis flyttat hemifrån för att läsa i vår stad. 90 mil hem då måste man klara sig själv. Tror jag hon gör också, hade lite otur med korridor bara, gick inte ha nåt i kyl eller sitt frysfack för det lånades vilt.
Hur väl känner man inte igen det? Å jag bodde inte ens i korridor. Nu hade hon iaf kyl o frys på rummet med en micro ovanpå och ville baka och laga mat hon kunde fixa där.
Först frågade hon vad man behövde i utrustning för bakning och där fick ju jag verkligen tänka till.
Matberedare och assistent är väl inte prio ett för en student, men önska till födelsedag och jul. Mamma kommer att bli överlycklig!
Först och främst behöver man en degbunke, bra om den rymmer 3-4 l. Något kraftigt att arbeta en deg med, trägaffel är bra. Bakunderlägg, finns bakbord i en del kök men annars finns det i plast eller teflon där husgeråd säljs. Kastrull. Med en termometer misslyckas man aldrig. Våg är bra också, ta en som kan tarera.
Slickepott bör man ha och en brödpensel, plåt och degskrapa, köp en i plast och en i stål.
Måttsats (msk, tsk, krm, gärna 2 st/varje) dl-mått åtminstonde 3 och litermått. Kanske en kavel, funkar iofs med en flaska också. nagg och sporre är inga dyra saker men går med gaffel och kniv också.
Ska man baka i ett studentkök vill man nog lägga bakplåtspapper på plåtarna också. Bakdukar, köp billiga kökshandukar och ha bara till det. Grytlappar och brödgaller. Gå på loppis och second hand och leta bak och kokböcker.
Avlåna brödformar finns både som engångs och som vanliga bakformar. En rund med hål i och en rund utan hål kanske.
Grundregeln för bakning med färsk jäst är att man smular jästen i degbunken, sen värmer man vätskan till 37 gr, har man matfett i degen så smälter man det i kastrullen, häller på vätska kall och värmer tillsammans till 37 gr alt låter det svalna till 37 gr för så kan det också bli, beror på mängden fett. Sen arbetar man i resten av ingredienserna, mjölet lite i taget.
Med torrjäst så lägger man den i bunken tillsammans med alla torra ingredienser, även kryddor och frön om ni vill ha det. Värmer vätskan till 45 gr och arbetar sen ihop allt. Kräver lite mer muskler.
Bröd är klart när det är 95 gr inuti, blir det mörkt och börjar se bränt ut innan det, lägg på aluminiumfolie tills det är klart.
Frys i riktiga fryspåsar och förslut med frystejp eller förslutare. Till bullar och muffins även pappersformar.
När man bakar med bakpulver så är det lite olika på bröd, mjuka kakor och vanliga kakor. Läs alltid hela receptet först, plocka fram ingredienserna innan du börjar.
Iblans står det rör smör och socker poröst, det betyder att ma nska röra det snabbt tills det blir vitt och luftigt.
Vilka specerier och övriga saker behöver man då?
Mjöl lite grövre typ lantbrödsmjöl till matbröd som man blandar med vetemjöl eller vetemjöl special.ca 1/3 del grovt
Salt, brödkrydda, solrosfrö, kanel och socker, ströbröd, vaniljsocker, bakpulver, florsocker och pärlsocker.
Ev smör eller olja.
Vätska kan vara vatten, mjölk, fil eller naturell yoghurt, kan blandas hur som haver i matbröd, mängden är viktigast.
Ägg att pensla med eller vispa i en smet.
Det är inte särskilt svårt att baka, blir lite disk men det får man ta. Men man spar som sagt massor av pengar.
Igår fick ni recept på ett långjäst bröd, nu ska ni få några andra.
BRÖD
Karins bröd (Ryskt bröd)
3 dl grahams- eller rågmjöl
anis, fänkål och kummin
2 dl kokande vatten
2 dl grahamsmjöl till utbakning
Blanda mjöl och kryddor
Häll på vatten till en smidig deg.
Ta upp degen på bakbordet och kavla ut den till runda kakor.
Grädda utan fett i stekpannan ca 2 min på varje sida.
Pain riche 4 bröd
1 pkt jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk mald kummin
2 msk olja
2 tsk socker
10 dl vetemjöl
äggvita
vallmo- eller sesamfrö
Värm vattnet till ca 37 gr, smula jästen i bunken och lös upp jästen.
Tillsätt salt, socker, kummin och olja.
Arbeta in mjölet till en smidig deg som släpper kanterna.
Jäs 10 min utan bakduk.
Sätt ugnen på 225 gr.
Ta upp degen och dela den i 4 delar.
Arbeta varje del och kavla ut till en rektangel.
Rulla ihop och snitta varje rulle med en vass kniv.
Jäs utan bakduk till dubbel storlek.
Pensla med uppvispad äggvita och strö på frön.
Grädda ca 12 min.
Knaprigt korianderbröd
1 pkt jäst
1 l vatten
2 msk olja
4 tsk salt
4 tsk mald koriander
6 dl grahamsmjöl
2 l vetemjöl
Värm vattnet till 37 gr
Smula jästen i bunken och rör ut den i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet och alla övriga ingredenser, spar lite vetemjöl till utbakningen.
Arbeta ihop till en deg.
Jäs övertäckt i 1 timme.
Knåda degen på mjölat bakbord, forma 6 smala längder.
Lägg dom på pappersklädd plåt och skär med vass knid 3-4 skåror i varje.
Sätt ugnen på 250 gr.
Jäs bröden utan duk 30-40 min.
Pensla med kallt vatten och grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Ostscones
7 dl vetemjöl
2-3 dl riven ost
1/2 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 gr smör
4 dl fil- eller annan mjölk.
Sätt ugnen på 250 gr
Häll de torra ingredienserna och osten i en bunke.
Finfördela smöret däri.
Tillsätt fil och rör snabbt ihop smeten.
Dela degen i 4 delar och lägg på plåten.
Platta ut dem till ca 18 cm.
Nagga och grädda 10 min.
Saftigt matbröd med kokt krossat vete
3 dl krossat vete
4,5 dl vatten
Kokas under lock på svag värme i 10 min.
Blanda ner 50 gr smör i det heta krosset och låt det smälta.
Slå i 5 dl mjölk eller vatten och låt blandningen svalna till 37 gr.
Smula ner 1 pkt jäst tillsätt 1 msk salt och nästan allt av 2 l lantvetemjöl
Arbeta ihop degen, och jäs 30 min.
Sätt ugnen på 200 gr.
Baka ut till 3 små limpor.
Jäs 20 min.
Grädda ca 30-40 min.
Brytbröd
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 msk salt
1 msk olja
200 gr keso eller färskost
1 l grahamsmjöl
4 dl lantvetemjöl.
Värm mjölken till 37 gr, lös jästen däri.
Tillsätt salt, olja, keso och mjölet. Spar till utbak och doppning.
Arbeta degen smidig.
Jäs 30 min.
Sätt ugnen på 225 gr
Arbeta upp degen, dela och forma den i 30 bullar.
Pensla med vatten och doppa bullarna i grahamsmjöl. Lägg på plåten.
Jäs 25 min.
Grädda ca 10 min.
Vallmogifflar
50 gr jäst
100 gr smör
5 dl mjölk
7 dl vetemjöl
7 dl grahamsmjöl
filmjölk till pensling
frön
Smält smöret tillsätt mjölken och värm till 37 gr.
Lös upp jästen i lite degspad, tillsätt resten och mjölet.
Knåda degen och dela i 4 delar. Kavla varje del till en rund kaka.
Sporra ut 6-8 trekanter ur varje rundel.
Rulla ihop dem från bredsidan och forma till gifflar.
Sätt ugnen på 250 gr.
Lägg gifflarna på smord plåt och jäs till dubbel storlek.
Pensla med fil och strö över frön.
Grädda ca 10-15 min.
Bondbröd
50 gr jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
1,3 l vetemjöl
Värm vattnet till 37 gr och lös upp jästen.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen väl.
Jäs 30-40 min.
Sätt ugnen på 250 gr.
Knåda degen och kavla ut den till en stor trekant.
Rulla ihop den från den breda sidan och töj samtidigt degen lite.
Jäs på plåt i 30 min.
Pudra över lite mjöl, grädda nedre delen av ugnen i 15 min, sänk därefter värmen till 175 gr och låt den stå ca 20 min till.
Hälsolimpa
50 gr jäst 1 dl linfrö
5 dl mjölk 1 dl sesamfrö
2 msk fett 1 dl solrosfrö
2 msk honung 1 dl vetekli
2 tsk salt 16 dl vetemjöl
Värm mjölken till 37 gr lös upp jästen däri, blanda i alla ingredienser.
Jäs 30 min.
Sätt ugnen på 200 gr.
Arbeta upp degen till 2 runda bröd eller limpor.
Jäs 30 min.
Grädda ca 40 min.
Hurtbullar
2 dl hela linfrö
2 dl vatten
Läggs i blöt över natten.
50 gr smör el. 3 msk olja
1/2 msk salt
4 dl fil
50 gr jäst
1/2 dl vetegroddar
10-11 dl grahamsmjöl
2 dl vetekli
2 dl blötlagda russin
Smält fettet och ljumma filen, lös jästen däri.
Tillsätt linfrö och salt.
Därefter tillsätts resten av ingredienserna.
Arbeta degen väl, jäs övertäckt 15-20 min.
Sätt ugnen på 225 gr.
Baka ut bullar som får jäsa på plåt ca 30 min.
Grädda i 15 min.
Scones med äpple
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 gr smör
3 dl mjölk
äpple, socker och kanel
ägg och pärlsocker
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda det torra, fördela fettet däri och tillsätt mjölken.
Kavla ut degen och skär ut 4 rutor.
Lägg skivor av äpple på den ena halvan, strö över socker och kanel. Pensla kanterna med ägg, vik över resterande deg, och gaffla ihop dom. Pensla sen hela brödet och strö på pärlsocker.
Grädda 15 min.
Ostbullelängder
50 gr jäst
100 gr smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
100 gr riven ost
ca 7,5 dl (375 gr) matbrödsmjöl av vete.
Ägg och sesamfrö
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 gr. Lös jästen däri.
Tillsätt salt, ost och det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl och jäs 30 min.
Sätt ugnen på 225 gr.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en lång rulle.
Dela den i 12 bitar och rulla ut dem till släta bullar.
Lägg dem efter varandra till två längder på plåt och jäs 30 min.
Pensla med ägg, strö på sesamfrö och grädda i ca 20 min.
Hastbullar 20-25 st
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 dl socker
100 gr smör
1 dl russin eller suckat
rivet skal av 1 citron eller apelsin (kan uteslutas)
1 ägg
2 dl mjölk
ev pärlsocker
Sätt ugnen på 225 gr
Blanda det torra i en bunke
Fördela fettet däri till en smulig massa
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en lös deg.
Klicka ut degen med 2 skedar i bullformar
Strö över ev pärlsocker
Grädda 10-15 min.
Småbullar
300 gr smör
1 l mjölk
2 pkt jäst
2 dl socker
1 tsk salt
4 tsk stött kardemumma
2.8 l mjöl
Fyllningsförslag:
smör, socker o kanel
smör, socker o vanillinsocker
smör, socker o kakao
smör, socker o mandelmassa
Pensling:
1-2 ägg
pärlsocker, ev flagad mandel
Smula jästen i degbunken
Smält fettet, tillsätt mjölk o värm till 37 gr
Lös upp jästen med vätskan
Tillsätt, socker, salt, kardemumma o nästan allt mjöl
Arbeta degen smidig
Jäs 40 min
Dela degen i 4 delar, knåda till och kavla ut varje del till en cm-tjock kaka
Bred på smör o önskad fyllning, rulla hop från långsidan och skär 1-2 cm tjocka bitar, lägg på plåt på bakpapper eller i formar.
Sätt ugnen på 250 gr
Jäs på plåt 30 min
Pensla bullarna med uppvispat ägg o strö på pärlsocker
Grädda i mitten av ugnen 10 min
Bullängder och större bröd gräddas på nedersta falsen i 200 gr i 20 min.
Fin sockerkaka
150 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker eller skalet av en ½ citron eller apelsin
½ dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 gr
Smörj och bröa formen
Rör smör och socker poröst, gärna i matberedare
Tillsätt ett ägg i taget och rör om
Tillsätt därefter vaniljsocker eller citrusskal
Häll i vattnet
Rör ner mjölet blandat med bakpulvret
Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 min
Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
Av samma smet kan du också göra muffins, tillsätt då 1-1½ dl russin eller andra torkade bär
Fördela i 20 formar till drygt hälften och grädda i 225 gr i ca 10 min.
Mördeg
5.5 dl mjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
300 g kallt smör
1 äggula
Lägg de torra ingredienserna i en matberedare
Skär smöret i kuber och tillsätt med äggulan
Kör hop till en deg
Rulla degen i 2 jämstora delar och rulla in i plastfolie
Lägg kallt 30 min, kan även frysas.
Av mördeg kan du göra många olika sorter, tillsätta saker i degen som torkade bär
rulla degrullen i t.ex färgat socker eller råsocker innan du skär den i skivor och gräddar i 175 gr ca 8-10 min.
Klickkakor
40 st
125 g smör
1 ¾ dl socker
1 ägg
1½ dl russin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 gr
Rör matfett o socker pösigt
Tillsätt ägg och russin
Sikta ner mjöl o bakpulver
Klicka ut smeten toppigt på bakplåtspapper
Grädda 10 min i mitten
Svalna på galler.
Knäckflarn 50 st
150 gr smör
2 dl socker
2 dl stora havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
½ dl ljus sirap
Sätt ugnen på 175-200 gr
Smält fettet
Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop.
Klicka ut drygt 1 tsk av smeten glest på osmorda plåtar eller med bakplåtspapper på. 10-12 klickar på varje plåt.
Grädda mitt i ugnen tills flarnen slutat bubbla och fått fin färg, 6-7 min.
Låt dom svalna något innan de lossas från plåten.
Böj dem ev. över ett spånjärn.
Kalla knäckflarn kan penslas med smält blockchoklad.
Platta flarn kan läggas ihop två och två med ex smörkräm, eller chokladgrädde.
Smörkräm görs av 200 gr mjukt smör, 1,5 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker och 3 äggulor.
Rör först fettet mjukt, blanda det sen med övriga ingredienser till en slät kräm.
Moccasmörkräm: tillsätt 3 msk snabbkaffe upplöst i 1-2 msk hett vatten droppvis.
Chokladsmörkräm: tillsätt 2 msk siktad kakao.
Chokladgrädde vispas ihop av 2 dl vispgrädde, 2 tsk kakao och 2 tsk socker, obs att allt måste vispas tillsammans annars blir grädden grynig.
Det är viktigt att ha ett basutbud som aldrig får ta slut. Det här vill jag ha hemma.
Pasta, ris och röda linser
potatis och lök, vitlök och morötter
vitkål eller sallad
färsk gurka, paprika och tomater
Konserver med tomater och bönor
Buljong flera sorter, soja, tomatpuré, senap o ketchup, chilisås
Inl. gurka, rödbetor och chutney
Kryddor viktigast är peppar, paprika, curry, spiskummin och salt
torkade örter timjan, dragon, basilika och rosmarin
mjöl flera sorter, potmjöl, maizena, socker och kakao
olja och vinäger i flera sorter
Solros, sesam och pumpafrö
torrjäst
ost och "pålägg"
ägg
I fysen finns alltid:
Köttfärs, kassler, korv, både nöt och fläskkött, fisk och grönsaker.
Då kan jag göra både bröd och mat.
Den absolut billigaste maten är nog nudlar, det finns nästan alltid hemma också men dom pimpas med paprika och sockerärtor eller majs. Finns rester av "protein" kör vi i det med.
Näst billigast är nog
1-2 gula lökar
1 msk smör
1 msk mjöl
1 brk passerade eller krossade tomater
6 dl vatten
1 höns – eller grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar
ca 1 msk tomatpuré
1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt
Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering
Skala och hacka löken
Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om
Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.
Koka under lock ca 5 min
Smaka av med kryddor och tomatpuré
Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)
Mixa ev soppan slät.
Följt av
LINSSOPPA MED TOMAT OCH FÅROST
3 dl röda linser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk olja
1,5 l grönsaksbuljong
1 brk krossade tomater
1 lagerblad
salt & peppar
spiskummin
timjan
ca 100 gr fårost, kan uteslutas
Fräs den hackade löken och vitlöken i oljan.
Tillsätt morötterna skurna i slantar.
Späd med buljongen.
Tillsätt linserna, tomaterna och lagerbladet.
Tillsätt alla kryddor och koka försiktigt under lock i 15 min.
Smaka av och krydda ev. på lite.
Före servering smulas osten över soppan.
Sen gäller det ju att ta vara på säsongens varor, nu på hösten blir det mycket med rotfrukter, broccoli och blomkål.
Soppa är alltid billig mat och ett utmärkt sätt att ta reda på rester i. Vi äter soppa till lunch jättemycket på det viset. Ta restskvätten, tillsätt buljong och ev lite fräscha grönsaker färska eller från frys, grädde eller kokosmjölk kanske. Ostmacka till.
Omelett är också nåt man kan slänga i resterna i, eller en paj.
Pannkaka och våfflor är billig mat men kräver lite protein, i eller som soppa före annars är man snart hungrig igen.
Sen tycker jag man spar jättemycket pengar på att göra matsedlar och hålla sig till dom, handla efter den men inte göra dom förrän veckans reklam kommit.
Bunkra när det är X-priser och frysa in.
Men det man spar absolut mest på är att baka sitt eget bröd, du får ca 6 bröd av en påse mjöl för ca 20 kr, några tsk salt och ett par pkt jäst, vatten har du i kran och fett behöver man inte om man fryser det. Brödkryddor om man vill lyxa.
I morgon ska jag göra ett riktigt inlägg om bröd. Hade gjort det idag men det försvann. Det här gör vi mest, ofta på mjölslattar + vete spec. Sköter sig i princip självt. Fick det som bröd man skulle skära i rutor men det blir 4 fina "limpor" med om man bara låter det jäsa upp ordentligt.
Pias långpannebröd
2 påsar torrjäst
12 dl vatten eller mjölk/fil eller blandat
(4-5 msk brödkrydda + 2 dl solroskärnor)
5 tsk salt
2,5 l mjöl, av det gärna 1/2-1 l vetemjöl special
Blanda alla torra ingredienser.
Värm vattnet till strax under 50 gr, och häll det över det torra.
Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand.
Jäs 1 timme.
Rör om, och jäs en timme till.
Häll upp degen på en långpanna.
Sätt samtidigt ugnen på 250 gr.
Jäs 15-20 min eller längre.
Grädda 15 min.
Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till.
Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna.
Dela i 4 ”limpor”.
Du kan göra bröden på en hel påse, t.ex lantbrödsmjöl och 16 dl vatten eller annan vätska. Ta då 7 tsk salt. blir 6 bröd.
Veckans Vego:
Rotfruktsgryta
Den här gör jag ofta på hösten men eftersom familjen vägrar äte helt vegetariskt gör jag den med strimlad falukorv i, den kokar då med från det man kokar med buljongen, receptet kommer dock från början från min gamka kursledare i veg kost, Anna-Stina Isaksson.
100 g morötter
100 g kålrötter
100 g palsternacka
100 g kålrabbi
100 g potatis
salt och vatten
olja
200 g purjo
200 g blomkål
3-4 dl stark buljong
timjan, peppar och salt
Senap till servering
Ansa och skär rotfrukterna i sockerbitsstora bitar
Koka upp salt och vatten, lägg i kålrötter och morötter och efter 5 min kålrabbi, potatis och palsternacka, koka allt halvklart.
Skölj och strimla under tiden purjon grovt, ca 2 cm bitar
Ansa och dela blomkålen i små buketter
Stek purjo och blomkål i oljan på medelvärme
Häll av rotfrukterna men spar spadet
Blanda alltsammans och koka i buljongen tills rotfrukterna är riktigt mjuka.
Smaka av och servera med senap.
Månd:
HERMANS LÅDA
4 pers
400 g köttfärs
2 msk smör
1 brk kross. tomater
1 gula lökar
1 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin eller buljong + 1 msk vinäger
2 tsk salt, ½-1 tsk sv.peppar, 2 krm muskot
3 dl riven ost
3 ½ dl gräddmjölk eller kokosmjölk
12 medelstora potatisar eller 8 dl tärnad
Sätt ugnen på 200 gr.
Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.
Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.
Tillsätt tomatpuré, vin och kryddor.
Låt puttra ca 10 min.
Skala och skiva potatisen.
Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.
Blanda ost och gräddmjölk, häll det över.
Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.
Servera med grönsallad.
Tisd:
Stekt falukorv, stekt ägg, stekt potatis och lättstuvad spenat. Rårivna morötter.
Onsd:
Lägg i blöt bönorna på tisd kväll i rikligt med osaltat vatten, koka gärna bönorna på dagen och värm upp dom till middagen.
Stekt fläsk med hemkokta bruna bönor
För 8 (eller dubbla och lägg i frysen)
1 paket torkade bruna bönor (à 500 g) + blötläggningsvatten
1 1/2 l vatten
2 tsk salt
3 - 3 1/2 msk ljus sirap
2 - 2 1/2 msk ättiksprit (12%)
ev 1 1/2 msk potatismjöl
Skölj bönorna väl under rinnande vatten.
Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller minst 10 timmar
Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en kastrull.
Häll på vattnet. Låt koka upp. Tillsätt salt.
Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka.
Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit.
Red ev av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten.
Servera med stekt fläsk.
Torsd:
Den här soppan kan med fördel göras dagen innan
2 st | lökar, gula |
400 g | grytbitar, av nöt |
1 msk | smör |
2 st | vitlök, klyftor, stora, pressade |
2 msk | paprikapulver |
5 dl | tomatjuice |
5 dl | vatten |
2 st | oxbuljongtärningar |
2 krm | svartpeppar |
2 krm | cayennepeppar |
2 krm | kummin, krossad |
4 st | potatisar |
2 st | morötter |
0,5 tsk | salt |
.
Skala och hacka löken.
Skär grytbitarna i mindre bitar, som sockerbitar.
Hetta upp smöret i en gryta och fräs löken mjuk, tillsätt
köttet och bryn det runt om.
Pressa i vitlök och strö över paprikapulver och låt det fräsa med en kort stund.
Tillsätt tomatjuice, vatten, buljongtärningar, svart- och
cayennepeppar samt kummin.
Låt soppan småkoka ca 1 timme.
Skala och tärna potatis och morötter.
Lägg ner dem i grytan och koka ytterligare 15 min.
Smaka av med salt.
Servera soppan med en klick matlagningsyoghurt.
Fred:
Höga mackor
Till 4 hungriga
12 skivor kantskuret vitt fullkornsbröd (rostbröd) + mjukt smör
ca ½ tsk senap/bröd
8 finstrimlade rökta skinkskivor
2 hackade äpple
4 msk hackad purjo
2 tsk pizzakrydda
4 dl riven ost + ev extra
Sätt ugnen på 250 gr
Smöra och bred senap på 4 bröd, lägg dom på en bakpappersklädd långpanna.
Rör hop skinka, äpple, purjo, krydda och ost.
Fördela 1/3 del av röran på de 4 skivorna
Smöra och bred senap på 4 skivor till och lägg dom ovanpå med den bredda sidan neråt.
Bred även den andra sidan med smör och senap.
Fördela 1/3del till på dom skivorna
Gör samma sak igen med de återstående skivorna och toppa med den sista 3e-delen fyllning.
Fördela ev extra ost på dom.
Gratinera på falsen under mitten i ugnen ca 5 min eller tills all ost smält.
Lörd:
Ost & skinkpaj
Pajdeg av graham
3 3/4 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
125 gr smör
2-3 msk vatten
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda mjöl och salt.
Arbeta in fettet
Tilsätt vattnet lite i taget, degen ska vara fast.
Knåda degen lätt på en mjölad yta till den är blank och smidig.
Låt den vila i kylen 30 min.
Tryck ut i en form och förgrädda 10 min.
1 hackad gul lök
200 g tärnad rökt skinka
200 g grovriven smakrik ost
3 ägg
3 dl gräddmjölk
salt & peppar, paprikapulver
ev 2 skivade tomater
Stek löken blank och genomskinlig eller micra den i 1 minut. låt den svalna
Blanda lök, ost och skinka och lägg det i skalet
Vispa hopp ägg och gröddmjölk, smaka av och häll det över fyllningen
Fördela ev tomatskivor på pajen
Grädda i ca 30-40 min tills den stannat.
Sönd:
Porterstek
1 kg benfritt, mörat nötkött
33 cl porter
½-1 dl outspädd svart vinbärssaft, eller 8-10 blad
1 dl kinesisk soja
1 tsk torkad timjan
5-6 torkade enbär
5-6 hel sv.peppar
2 köttbuljongtärningar
2 kross vitlöksklyftor
1 stor gul lök i klyftor
Sås:
4 dl sky
2.5 msk mjöl
1 dl grädde
Bind ev upp köttet
Blanda övriga ingredienser i en stekgryta
Koka upp
Sätt in termometern i köttet och lägg i det
Sjud under lock till köttets innetemp är 75 gr
Ta grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i kokspadet i 20 min
Sila skyn till såsen
Vispa ut mjölet i grädden och vispa ner den i skyn
Koka upp och låt såsen koka minst 3 min, smaka av
Skär upp köttet och servera med koktpotatis, kokta grönsaker, såsen och vinbärsgelé
Det enkla är det goda!
Sjuk och eländig som jag kände mig så fick Christine göra mat ikväll, tyvärr fotade jag inte.
Hon fräste 400 g köttfärs med 1-2 pr vitlöksklyftor och 1/2 tsk sambal oelek.
Hällde på 1 brk kokosmjölk rörde om och tillsatte 1-2 dl av majs, halverade gröna oliver och lätt krossade jordnötter.
Smakade av med salt & peppar.
Serverade med fjärilspasta.
Hon redde inte av men om man ska servera med så stor pasta bör man göra det eller ha tillbehör som suger upp lite sås, så nästa gång så gör vi ris till. Men det blev himla gott!
Något som jag tror varit gott i också är kanske nån msk chutney eller liknande.
Men kul tycker jag att hon börjar bli så duktig på att laga mat att hon kan improvisera och göra eget recept.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 |
16 |
17 | 18 |
19 | |||
20 |
21 | 22 | 23 |
24 |
25 |
26 | |||
27 |
28 |
29 | 30 | 31 |
|||||
|