Matsedeln

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2014

Halloween och Alla Helgons Dag

Av Neta - 30 oktober 2014 23:51

Har ni en mattradition på dom här dagarna. Gör ni läskig mat på fred?


 

Tyckte det här va lite lagom att bara fixa frukten   Har en pumpaform så det är möjligt vi gör en kaka i den.


Vi ska göra små inbakade pizzor i morgon kväll, få se om dom blir spökiga men jag tror inte det.

 

C o jag gjorde popcornpåsar idag till ev spöken eller pumpor eller liemän som kommer o ringer på i morgon.   


Kom precis på att vi kanske ska anstränga oss lite med maten på lö, hade planerat en skaldjursgryta men vi bestämde idag att vi gör plankor ist. Tänkte göra med kycklingfilé, kantareller och sparris. Nån förrätt med avocado och räkor. Lite sånt här till efterrätt kanske


Äppeltosca

 

ca 400 g äpplen
50 g
smör
ca 35-50 g
mandelspån
0.5 dl
strösocker
1 msk
vetemjöl
1 msk
mjölk eller grädde

 

4 portioner kanelglass eller
2 dl
vispgrädde

 

Smält smöret. Ta bort kastrullen från plattan.
Tillsätt mandelspån, strösocker, vetemjöl och mjölk eller grädde.
Låt detta stå (ej på spisen) under tiden du fixar äpplena.
Skala äpplena och skär i mindre bitar eller äppelhalvor och lägg i en form.
Rör om i toscasmeten och låt koka upp under omrörning på medelvärme och låt sedan sjuda ett par minuter tills smeten tjocknar.
Klicka ut smeten över äpplena.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 20 minuter.
Ta ut äppeltoscan från ugnen och låt svalna en liten stund före servering.
Servera med t.ex kanelglass eller vispad grädde.

 

Kanske tar bara grädde eller glass från frysen men ska absolut testa o göra kanelglass nån gång

 

Kanelglass

 

 

2 st ägg
0.5 dl
florsocker
1 tsk
vaniljsocker
1 tsk
kanel
3 dl
vispgrädde

 

Vispa ägg, florsocker, vaniljsocker och kanel fluffigt, gärna med elvisp.
Vispa grädden medelhårt (så hårt som när man serverar till dessert).
(Du behöver inte göra rent visparna mellan.)
Rör ner den vispade grädden i äggsmeten till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp på lägsta hastighet.

Med glassmaskin: Häll smeten i glassmaskinen och kör tills den är klar.
Därefter kan du antingen äta glassen direkt eller frysa in den och äta vid ett senare tillfälle.

Utan glassmaskin: Häll smeten i burk med lock och ställ in i frysen.
Rör gärna om en gång i halvtimmen de första 2 timmarna.
Låt stå i frysen ca 4 timmar eller längre tid.
Om du fryst in glassen, låt den stå framme ca 30 min i rumstemperatur innan servering så att den blir lite mjukare.
Servera gärna kanelglassen med någon äppeldessert

 

Ja så får det bli   

 

 

 

 

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards