Matsedeln

Direktlänk till inlägg 22 oktober 2014

Bottnarna är klara

Av Neta - 22 oktober 2014 23:22

Och förutom översta och understa, som vi skar till sammanlagt 8 landgångsbröd, fick vi ut tre på varje, mer än vad som stod i receptet och mer än jag behöver till helgen men inte så dumt att ha i frysen sen.

Hade inte gjort det här receptet innan men det blev jättebra så nu har jag två bra recept på smörgåstårtbottnar. Det här var en spänstig och elastisk botten, bra om man ska rulla.


DEG:

50 gr jäst

4 dl vatten

1 msk sirap

2 tsk salt

½ dl olivolja

12 dl vetemjöl special

 

Smula jästen i degbunken och lös upp den med vätskan.

Tillsätt resten av ingredienserna till en lös deg.

Jäs övertäckt i 40 min.

Klä en 30 x 25 cm form med bakplpapper.

Knåda degen lätt och häll upp den i formen, tryck till den med mjölade fingrar så den blir jämntjock.

Jäs 30 min. Grädda i 200 gr i ca 30 min. Låt svalna under duk.

 

 

Har ju den här tårtbottensågen som funkar lika bra till smörgåstårtan, tassarna är utnötta. Vi har pianotråd i vår och så görs dom tyvärr inte längre. Brukar ju vara två trådar så man kan skära 3 bottnar samtidigt men vi har bara en kvar på vår. Men dom nya skär inte alls lika bra så vi behåller den. Ställbar i tjocklek.


Mitt "gamla" recept gjorde jag första gånen till Elisabeths dop med både mörka och ljusa bottnar. Bara byta rågmjölet mot grövre o ta vetemjöl spec hop med det till mörka bottnar sen kan man göra randig tårta.

 

2 RUNDA BRÖD (dubbel sats i långpanna)

 

7 ½ dl mjölk, eller mjölk & vatten

 

75 g jäst

 

1 ½ tsk salt

 

1 ½ tsk socker

 

¾ dl olja

 

400 g rågsikt (eller grövre)

 

700 g vetemjöl (special)

 

Lös jästen i vätskan, tillsätt salt, socker + olja, blanda och arbeta sen in mjölsorterna. Spar lite vetemjöl spec till utbakningen.

Arbeta den smidig, jäs 30 min.

Sätt ugnen på 250 gr

Ta upp och knåda degen smidig, dela den i 2 delar och forma till runda bröd, som läggs i 2, 2l  formar (ca 22 cm)

Jäs i 30 min under duk.

Pensla med kallt vatten, grädda i 10 min. Stäng av ugnen och låt bröden eftergrädda ytterligare 20 min. Låt kallna under duk.

Dela bröden, helst med en tårtbottenskärare, i 5-7 bottnar. Kan frysas med gladpack mellan, för att sedan användas till smörgåstårtor, kvarnhjul eller pizzabottnar.

 

Till smörgåstårta används 4 bottnar, kantskurna.

 


Skinkmoussen jag ska fylla min smörgåsrulltårta med på lö, har ni längre ner i matsedeln.

Jag brukar säga att kan man bre en macka då kan man görs smörgåstårta. Man behöver ju inte heller göra egna röror till fyllning, finns ju färdiga att köpa eller så tar man mjukost eller färskost.

Vad man har på är ju en smaksak, jag gör mina oftast med både sovel, mest skaldjur och frukt. Men nu ska jag göra med rökt skinka och ananas i och dekorera med kallrökt och apelsin + lite grönsaker.

Vad man spacklar med är inte så kinkigt heller. Jag blandar oftast matl.yoghurt, liiite majjo och gräddfil, ett tag mixade jag avocado och yoghurt med citron så dom blev härligt ljusgröna.


Kanterna gör jag först, det dom gillar här är krossade ostbågar på dom. Men man kan bara sätta fast halverade gurkskivor eller tomater, eller lite klippt kryddgrönt.

Snyggt blir det när man dekorerar tårtan ytterst (man börjar där) med halverade gröna oliver med pimento och mandarinklyftor, lägg varannan eller två o två.

Skivade minitomater nästa varv, inte kantbitarna, högar av svart rom med tesked nästa ändå och ett berg av räkor i mitten toppat med en vriden citronskiva och en dillvippa. Kanske mer i vuxensmak.


Barntårtor spacklar jag tunt och kantar jag med chips, dekorerar gör jag med halverade köttbullar och halverade körsbärstomater ytterst, halverade vindruvor varv 2 och korta ostrullar med gurkmånar emellan på nästa. Sen mer köttbullar i en hög i mitten. Brukar fylla med rödbetssallad (köpt då) och vanlig mjukost.


Fast det är ju bara fantasin och tycke & smak som behövs. Finns nog ingen som gör lika.




 

 

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards