Direktlänk till inlägg 19 oktober 2014
Födelsedagsvecka!
Förra veckan sprack matsedeln här o där och nu i helgen.
Det blev shepards pie i måndags för jag hade glömt köpa eller ta fram tunnbröd.
I onsdags blev det fisksoppa ist för fisk m mandel
Då kunde vi ju inte äta kycklingsoppa i torsdags så då gjorde vi gryta på pippin.
Räkgrytan igår blev rester av kålpudding som låg längst fram i frysen.
Gör ingen gratäng idag heller för ska nog ha det på lörd då det kommer folk, tog fram torskrygg idag så jag gör kanske den där mandelfisken idag ist.
Men så där blir det vissa veckor medans man ibland följer den strikt.
Här kommer den iaf för nästa vecka.
Veckans vego: Hittade jag i veckans Icamail, portabello ligger bra i pris nu så passa på.
4–8 portabellosvampar
1/2 röd chilifrukt
1–2 klyftor vitlök
1 citron
3 + 3 msk olivolja
salt, nymalen svartpeppar
1–2 dl riven cheddar eller annan lagrad ost
4 portioner couscous
10 körsbärstomater
2 salladslökar
1 lite knippa persilja
3 msk olivolja
Sätt ugnen på grill 250 gr.
Ta bort foten på svamparna och lägg hattarna i en smord ugnsform.
Hacka chilin, pressa vitlöken och riv det yttersta skalet av citronen.
Blanda detta med 3 msk olivolja i en liten skål.
Skeda blandningen över svamparna, salta och peppra och strö över osten.
Gratinera i cirka 10 minuter tills osten smält och fått färg.
Tillaga under tiden couscousen enligt anvisning på förpackningen.
Skär tomaterna i klyftor, ansa och skiva salladslöken och hacka persiljan grovt.
Vänd ned allt i couscousen, tillsätt saften från citronen, 3 msk olivolja och smaka av med salt och peppar.
Servera den nygratinerade svampen med salladen.
Månd:
Pannbiff med rödlök, brunsås, potatis och rivna morötter. Prova att steka rödlök ist för gul, den är lite mildare, eller gör en kall sås med 50/50 matyoghurt/gr.fil och hackad rödlök, salt och sv.peppar Gott också.
Tisd:
Kokt falukorv med pepparrotsås, rivna morötter är ett måste till pepparrot och potatis här också.
Onsd:
Kokt blomkål med ost & skinksås. Här behövs inte potatis, gillar ni inte blomkål så byt mot broccoli.
Fräser lök och skinka som jag har i efter en stund, reder av med mjöl och mjölk. Osten i på slutet, nån dl grovrivet till en sås på 5 dl vätska. Rör till den smält. Inga konstigheter.
Torsd:
Grön grönsakssoppa, kesokaka m hallon
Bryn hackad spenat eller mangold, ta då med stjälkarna också, broccoli i bitar (alltihop) och strimlad purjo en stund
häll på buljong, ca 1 l för 4, koka tills broccolin är mjuk
red den och tillsätt en näve strimlade sockerärtor.
Kesokaka
500 gr keso (stor burk)
4-5 ägg
2.5 dl mjölk
2.5 msk socker
1 ¼ dl mald mandel (kan uteslutas)
Sätt ugnen på 225 gr
Vispa upp äggen med sockret
Tillsätt mjölk o keso under omrörning
Rör sist i mandeln
Grädda 25 min
Servera med mosade bär i lite råsocker.
Fred:
Hämtar vi mat från Chopchop som är en thai snabbmatsrestaurang
Lörd:
Födelsedagslunch med smörgåstårta och kaffe & tårta
Görs dagen innan, garneras samma dag
RULLAD SMÖRGÅSTÅRTA – skinkrulle
DEG:
50 gr jäst
4 dl vatten
1 msk sirap
2 tsk salt
½ dl olivolja
12 dl vetemjöl special
Smula jästen i degbunken och lös upp den med vätskan.
Tillsätt resten av ingredienserna till en lös deg.
Jäs övertäckt i 40 min.
Klä en 30 x 25 cm form med bakplpapper.
Knåda degen lätt och häll upp den i formen, tryck till den med mjölade fingrar så den blir jämntjock.
Jäs 30 min. Grädda i 200 gr i ca 30 min. Låt svalna under duk.
Skär i 3 bottnar och använd den mittersta till tårtan.
SKINKMOUSSE:
2 blad gelatin
1 dl vispgrädde
1 dl lättmajonnäs
150 gr rökt skinka
2 skiv ananas
2 soltorkade tomater i olja
2 msk hackad persilja
salt och peppar, ev ngr droppar tabasco
Lägg gelatinet i vatten 10 min.
Vispa grädden och rör ner majonnäsen.
Skär skinka, ananas och tomater smått.
Blanda det med gräddmajonnäs och persilja.
Smaka av.
Krama ur och smält gelatinet och rör försiktigt ned det.
Bred moussen över brödet och rulla ihop det.
Slå in i bakplpapper eller folie och låt stå i kyl att stelna ett par timmar.
GARNERING:
¾ dl vispgrädde
½ dl majonnäs
1-2 msk persilja
100 gr lufttorkad skinka
1 apelsin
1 kiwi
12 små cocktailtomater
1 dm gurka
Bred kladdet över rullen, garnera med rosor av skinkan och halva kiwiskivor mellan dem uppepå och sedan likadant på båda sidor, glest med hinnfria apelsinklyftor, gurkmånar och sist halverade tomater längst ner.
Färsk skivad rostbiff som marinerats, steks och äts med potatisgratäng och sallad. Hallonmoussebakelser
Blanda
1 dl röd balsamvinäger
1 dl olivolja
Flingsalt
Sv.peppar
I tsk socker
1 finhackad rödlök
1 dl finhackade örter ex basilika, timjan och dill
Lägg köttskivorna i en plastpåse, häll över marinaden
Låt det ligga kallt 1-2 timmar
stek skivorna och salta o sv.peppra lite extra.
1kg potatis
200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor
1-2 press vitlöksklyftor
140 gr riven ost
1,5 tsk salt
2 krm sv.peppar
2,5 dl grädde
Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.
Blanda salt och peppar och strö över hälften.
Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen.
Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.
Häll försiktigt över grädden.
Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.
Sallad:
ca 1 l sköljd & strimlad isbergssallad
½ rödlök i tunna halverade skivor
100 g halverade småtomater
1 dm tärnad gurka
½ pkt tärnad mango från fryst
½ dl salladsfrö
2 msk mango eller persikobalsamico
4 msk olivolja
salt, sv.peppar och salladskrydda
Hallonmoussebakelser:
Görs dagen innan
Botten 1:
200 g mandelmassa
1 ägg + 1 äggvita
Ugn 175 gr
Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med ägg och äggvita
Smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 20 min.
Låt botten svalna i formen
Chokladbotten:
200 gr mandelmassa
rivet skal från 1 apelsin
2 ägg
2 msk kakao
Sätt ugnen på 175 gr
Riv mandelmassan och blanda med apelsinskalet
Rör ner äggen och sikta ner kakaon
Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min
Låt den svalna
Fyllning:
6 gelatinblad
300 gr frysta hallon
4 äggulor
3 dl florsocker
6 dl grädde
Görs 3 timmar före servering:
Hallongelè:
2gelatinblad
1dl socker
1dl vatten
100g hallon
färska bär att garnera med
Moussen:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min
Mixa hallonen och passera genom en finmaskig sil
Vispa äggulor och florsocker pösigt
Vispa 5 dl av grädden
Krama ur gelatinet och smält på svag värme med resterande grädde
Vänd samman gelatinblandningen med den vispade grädden
Rör ner resterande ingredienser
Ta ut med tillberedningsformar, 6 lika stora bitar ur båda bottnarna, ställ därefter rören på en bricka med bakplåtspapper
Lägg den ljusa botten i formen
Spritsa hälften av moussen över botten i formen, lägg på chokladbotten och spritsa över restan av smeten.
Ställ i kylen till nästa dag eller frys i minst 4 timmar
Minst 3 timmar innan servering görs gelén
Mixa hallonen med en mixer sila bort kärnorna
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5minuter
Koka ihop socker och vatten i en kastrull tills sockret lösts upp
Ta av kastrullen från värmen
Lyft upp gelatinbladen ur vattnet,krama utr dom lätt och lägg ner dem i den varma sockerlagen och rör om tills det löser sig
Tillsätt hallonen under fortsatt omrörning
Låt det svalna lite i rumstemp men inte så länge att gelèn klumpar sig
Skeda över bakelserna och ställ kallt minst 2-3 timmar
Vid servering lossa dem försiktigt och dra bort formen
Garnera med bär vid serveringen eller lägg på bär innan gelen skedas på.
Sönd:
Rester eller pizza
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 |
16 |
17 | 18 |
19 | |||
20 |
21 | 22 | 23 |
24 |
25 |
26 | |||
27 |
28 |
29 | 30 | 31 |
|||||
|