Matsedeln

Direktlänk till inlägg 7 oktober 2014

När maten inte får kosta så mycket.

Av Neta - 7 oktober 2014 00:00

Det är viktigt att ha ett basutbud som aldrig får ta slut. Det här vill jag ha hemma.


Pasta, ris och röda linser

potatis och lök, vitlök och morötter

vitkål eller sallad

färsk gurka, paprika och tomater

Konserver med tomater och bönor

Buljong flera sorter, soja, tomatpuré, senap o ketchup, chilisås

Inl. gurka, rödbetor och chutney

Kryddor viktigast är peppar, paprika, curry, spiskummin och salt

torkade örter timjan, dragon, basilika och rosmarin

mjöl flera sorter, potmjöl, maizena, socker och kakao

olja och vinäger i flera sorter

Solros, sesam och pumpafrö

torrjäst

ost och "pålägg"

ägg


I fysen finns alltid:

Köttfärs, kassler, korv, både nöt och fläskkött, fisk och grönsaker.


Då kan jag göra både bröd och mat.


Den absolut billigaste maten är nog nudlar, det finns nästan alltid hemma också men dom pimpas med paprika och sockerärtor eller majs. Finns rester av "protein" kör vi i det med.

Näst billigast är nog


 

 

Tomatsoppa

 

 

1-2 gula lökar

1 msk smör

1 msk mjöl

1 brk passerade eller krossade tomater

6 dl vatten

1 höns – eller grönsaksbuljongtärning

1-2 tsk torkad basilika

salt & svartpeppar

ca 1 msk tomatpuré

1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt

 

Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering

 

Skala och hacka löken

Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om

Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.

Koka under lock ca 5 min

Smaka av med kryddor och tomatpuré

Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)

Mixa ev soppan slät.

 

Följt av

 

 

 

LINSSOPPA MED TOMAT OCH FÅROST

 

 

3 dl röda linser

 

2 gula lökar

 

2 vitlöksklyftor

 

2 morötter

 

2 msk olja

 

1,5 l grönsaksbuljong

 

1 brk krossade tomater

 

1 lagerblad

 

salt & peppar

 

spiskummin

 

timjan

 

ca 100 gr fårost, kan uteslutas

 

Fräs den hackade löken och vitlöken i oljan.

Tillsätt morötterna skurna i slantar.

Späd med buljongen.

Tillsätt linserna, tomaterna och lagerbladet.

Tillsätt alla kryddor och koka försiktigt under lock i 15 min.

Smaka av och krydda ev. på lite.

Före servering smulas osten över soppan.

 

Sen gäller det ju att ta vara på säsongens varor, nu på hösten blir det mycket med rotfrukter, broccoli och blomkål.

Soppa är alltid billig mat och ett utmärkt sätt att ta reda på rester i. Vi äter soppa till lunch jättemycket på det viset. Ta restskvätten, tillsätt buljong och ev lite fräscha grönsaker färska eller från frys, grädde eller kokosmjölk kanske. Ostmacka till.

 

Omelett är också nåt man kan slänga i resterna i, eller en paj.

 

Pannkaka och våfflor är billig mat men kräver lite protein, i eller som soppa före annars är man snart hungrig igen.

 

Sen tycker jag man spar jättemycket pengar på att göra matsedlar och hålla sig till dom, handla efter den men inte göra dom förrän veckans reklam kommit.

Bunkra när det är X-priser och frysa in.

Men det man spar absolut mest på är att baka sitt eget bröd, du får ca 6 bröd av en påse mjöl för ca 20 kr, några tsk salt och ett par pkt jäst, vatten har du i kran och fett behöver man inte om man fryser det. Brödkryddor om man vill lyxa.

I morgon ska jag göra ett riktigt inlägg om bröd. Hade gjort det idag men det försvann. Det här gör vi mest, ofta på mjölslattar + vete spec. Sköter sig i princip självt. Fick det som bröd man skulle skära i rutor men det blir 4 fina "limpor" med om man bara låter det jäsa upp ordentligt.

 

Pias långpannebröd

 

 

 

2 påsar torrjäst

12 dl vatten eller mjölk/fil eller blandat

(4-5 msk brödkrydda + 2 dl solroskärnor)

5 tsk salt

2,5 l mjöl, av det gärna 1/2-1 l vetemjöl special

 

Blanda alla torra ingredienser.

Värm vattnet till strax under 50 gr, och häll det över det torra.

Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand.

Jäs 1 timme.

Rör om, och jäs en timme till.

Häll upp degen på en långpanna.

Sätt samtidigt ugnen på 250 gr.

Jäs 15-20 min eller längre.

Grädda 15 min.

Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till.

Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna.

Dela i 4 ”limpor”.

 

Du kan göra bröden på en hel påse, t.ex lantbrödsmjöl och 16 dl vatten eller annan vätska. Ta då 7 tsk salt. blir 6 bröd.

 

 

 

 





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards