Direktlänk till inlägg 7 oktober 2014
Det är viktigt att ha ett basutbud som aldrig får ta slut. Det här vill jag ha hemma.
Pasta, ris och röda linser
potatis och lök, vitlök och morötter
vitkål eller sallad
färsk gurka, paprika och tomater
Konserver med tomater och bönor
Buljong flera sorter, soja, tomatpuré, senap o ketchup, chilisås
Inl. gurka, rödbetor och chutney
Kryddor viktigast är peppar, paprika, curry, spiskummin och salt
torkade örter timjan, dragon, basilika och rosmarin
mjöl flera sorter, potmjöl, maizena, socker och kakao
olja och vinäger i flera sorter
Solros, sesam och pumpafrö
torrjäst
ost och "pålägg"
ägg
I fysen finns alltid:
Köttfärs, kassler, korv, både nöt och fläskkött, fisk och grönsaker.
Då kan jag göra både bröd och mat.
Den absolut billigaste maten är nog nudlar, det finns nästan alltid hemma också men dom pimpas med paprika och sockerärtor eller majs. Finns rester av "protein" kör vi i det med.
Näst billigast är nog
1-2 gula lökar
1 msk smör
1 msk mjöl
1 brk passerade eller krossade tomater
6 dl vatten
1 höns – eller grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar
ca 1 msk tomatpuré
1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt
Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering
Skala och hacka löken
Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om
Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.
Koka under lock ca 5 min
Smaka av med kryddor och tomatpuré
Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)
Mixa ev soppan slät.
Följt av
LINSSOPPA MED TOMAT OCH FÅROST
3 dl röda linser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk olja
1,5 l grönsaksbuljong
1 brk krossade tomater
1 lagerblad
salt & peppar
spiskummin
timjan
ca 100 gr fårost, kan uteslutas
Fräs den hackade löken och vitlöken i oljan.
Tillsätt morötterna skurna i slantar.
Späd med buljongen.
Tillsätt linserna, tomaterna och lagerbladet.
Tillsätt alla kryddor och koka försiktigt under lock i 15 min.
Smaka av och krydda ev. på lite.
Före servering smulas osten över soppan.
Sen gäller det ju att ta vara på säsongens varor, nu på hösten blir det mycket med rotfrukter, broccoli och blomkål.
Soppa är alltid billig mat och ett utmärkt sätt att ta reda på rester i. Vi äter soppa till lunch jättemycket på det viset. Ta restskvätten, tillsätt buljong och ev lite fräscha grönsaker färska eller från frys, grädde eller kokosmjölk kanske. Ostmacka till.
Omelett är också nåt man kan slänga i resterna i, eller en paj.
Pannkaka och våfflor är billig mat men kräver lite protein, i eller som soppa före annars är man snart hungrig igen.
Sen tycker jag man spar jättemycket pengar på att göra matsedlar och hålla sig till dom, handla efter den men inte göra dom förrän veckans reklam kommit.
Bunkra när det är X-priser och frysa in.
Men det man spar absolut mest på är att baka sitt eget bröd, du får ca 6 bröd av en påse mjöl för ca 20 kr, några tsk salt och ett par pkt jäst, vatten har du i kran och fett behöver man inte om man fryser det. Brödkryddor om man vill lyxa.
I morgon ska jag göra ett riktigt inlägg om bröd. Hade gjort det idag men det försvann. Det här gör vi mest, ofta på mjölslattar + vete spec. Sköter sig i princip självt. Fick det som bröd man skulle skära i rutor men det blir 4 fina "limpor" med om man bara låter det jäsa upp ordentligt.
Pias långpannebröd
2 påsar torrjäst
12 dl vatten eller mjölk/fil eller blandat
(4-5 msk brödkrydda + 2 dl solroskärnor)
5 tsk salt
2,5 l mjöl, av det gärna 1/2-1 l vetemjöl special
Blanda alla torra ingredienser.
Värm vattnet till strax under 50 gr, och häll det över det torra.
Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand.
Jäs 1 timme.
Rör om, och jäs en timme till.
Häll upp degen på en långpanna.
Sätt samtidigt ugnen på 250 gr.
Jäs 15-20 min eller längre.
Grädda 15 min.
Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till.
Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna.
Dela i 4 ”limpor”.
Du kan göra bröden på en hel påse, t.ex lantbrödsmjöl och 16 dl vatten eller annan vätska. Ta då 7 tsk salt. blir 6 bröd.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 |
16 |
17 | 18 |
19 | |||
20 |
21 | 22 | 23 |
24 |
25 |
26 | |||
27 |
28 |
29 | 30 | 31 |
|||||
|