Direktlänk till inlägg 5 oktober 2014
Veckans Vego:
Rotfruktsgryta
Den här gör jag ofta på hösten men eftersom familjen vägrar äte helt vegetariskt gör jag den med strimlad falukorv i, den kokar då med från det man kokar med buljongen, receptet kommer dock från början från min gamka kursledare i veg kost, Anna-Stina Isaksson.
100 g morötter
100 g kålrötter
100 g palsternacka
100 g kålrabbi
100 g potatis
salt och vatten
olja
200 g purjo
200 g blomkål
3-4 dl stark buljong
timjan, peppar och salt
Senap till servering
Ansa och skär rotfrukterna i sockerbitsstora bitar
Koka upp salt och vatten, lägg i kålrötter och morötter och efter 5 min kålrabbi, potatis och palsternacka, koka allt halvklart.
Skölj och strimla under tiden purjon grovt, ca 2 cm bitar
Ansa och dela blomkålen i små buketter
Stek purjo och blomkål i oljan på medelvärme
Häll av rotfrukterna men spar spadet
Blanda alltsammans och koka i buljongen tills rotfrukterna är riktigt mjuka.
Smaka av och servera med senap.
Månd:
HERMANS LÅDA
4 pers
400 g köttfärs
2 msk smör
1 brk kross. tomater
1 gula lökar
1 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin eller buljong + 1 msk vinäger
2 tsk salt, ½-1 tsk sv.peppar, 2 krm muskot
3 dl riven ost
3 ½ dl gräddmjölk eller kokosmjölk
12 medelstora potatisar eller 8 dl tärnad
Sätt ugnen på 200 gr.
Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.
Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.
Tillsätt tomatpuré, vin och kryddor.
Låt puttra ca 10 min.
Skala och skiva potatisen.
Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.
Blanda ost och gräddmjölk, häll det över.
Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.
Servera med grönsallad.
Tisd:
Stekt falukorv, stekt ägg, stekt potatis och lättstuvad spenat. Rårivna morötter.
Onsd:
Lägg i blöt bönorna på tisd kväll i rikligt med osaltat vatten, koka gärna bönorna på dagen och värm upp dom till middagen.
Stekt fläsk med hemkokta bruna bönor
För 8 (eller dubbla och lägg i frysen)
1 paket torkade bruna bönor (à 500 g) + blötläggningsvatten
1 1/2 l vatten
2 tsk salt
3 - 3 1/2 msk ljus sirap
2 - 2 1/2 msk ättiksprit (12%)
ev 1 1/2 msk potatismjöl
Skölj bönorna väl under rinnande vatten.
Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller minst 10 timmar
Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en kastrull.
Häll på vattnet. Låt koka upp. Tillsätt salt.
Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka.
Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit.
Red ev av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten.
Servera med stekt fläsk.
Torsd:
Den här soppan kan med fördel göras dagen innan
2 st | lökar, gula |
400 g | grytbitar, av nöt |
1 msk | smör |
2 st | vitlök, klyftor, stora, pressade |
2 msk | paprikapulver |
5 dl | tomatjuice |
5 dl | vatten |
2 st | oxbuljongtärningar |
2 krm | svartpeppar |
2 krm | cayennepeppar |
2 krm | kummin, krossad |
4 st | potatisar |
2 st | morötter |
0,5 tsk | salt |
.
Skala och hacka löken.
Skär grytbitarna i mindre bitar, som sockerbitar.
Hetta upp smöret i en gryta och fräs löken mjuk, tillsätt
köttet och bryn det runt om.
Pressa i vitlök och strö över paprikapulver och låt det fräsa med en kort stund.
Tillsätt tomatjuice, vatten, buljongtärningar, svart- och
cayennepeppar samt kummin.
Låt soppan småkoka ca 1 timme.
Skala och tärna potatis och morötter.
Lägg ner dem i grytan och koka ytterligare 15 min.
Smaka av med salt.
Servera soppan med en klick matlagningsyoghurt.
Fred:
Höga mackor
Till 4 hungriga
12 skivor kantskuret vitt fullkornsbröd (rostbröd) + mjukt smör
ca ½ tsk senap/bröd
8 finstrimlade rökta skinkskivor
2 hackade äpple
4 msk hackad purjo
2 tsk pizzakrydda
4 dl riven ost + ev extra
Sätt ugnen på 250 gr
Smöra och bred senap på 4 bröd, lägg dom på en bakpappersklädd långpanna.
Rör hop skinka, äpple, purjo, krydda och ost.
Fördela 1/3 del av röran på de 4 skivorna
Smöra och bred senap på 4 skivor till och lägg dom ovanpå med den bredda sidan neråt.
Bred även den andra sidan med smör och senap.
Fördela 1/3del till på dom skivorna
Gör samma sak igen med de återstående skivorna och toppa med den sista 3e-delen fyllning.
Fördela ev extra ost på dom.
Gratinera på falsen under mitten i ugnen ca 5 min eller tills all ost smält.
Lörd:
Ost & skinkpaj
Pajdeg av graham
3 3/4 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
125 gr smör
2-3 msk vatten
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda mjöl och salt.
Arbeta in fettet
Tilsätt vattnet lite i taget, degen ska vara fast.
Knåda degen lätt på en mjölad yta till den är blank och smidig.
Låt den vila i kylen 30 min.
Tryck ut i en form och förgrädda 10 min.
1 hackad gul lök
200 g tärnad rökt skinka
200 g grovriven smakrik ost
3 ägg
3 dl gräddmjölk
salt & peppar, paprikapulver
ev 2 skivade tomater
Stek löken blank och genomskinlig eller micra den i 1 minut. låt den svalna
Blanda lök, ost och skinka och lägg det i skalet
Vispa hopp ägg och gröddmjölk, smaka av och häll det över fyllningen
Fördela ev tomatskivor på pajen
Grädda i ca 30-40 min tills den stannat.
Sönd:
Porterstek
1 kg benfritt, mörat nötkött
33 cl porter
½-1 dl outspädd svart vinbärssaft, eller 8-10 blad
1 dl kinesisk soja
1 tsk torkad timjan
5-6 torkade enbär
5-6 hel sv.peppar
2 köttbuljongtärningar
2 kross vitlöksklyftor
1 stor gul lök i klyftor
Sås:
4 dl sky
2.5 msk mjöl
1 dl grädde
Bind ev upp köttet
Blanda övriga ingredienser i en stekgryta
Koka upp
Sätt in termometern i köttet och lägg i det
Sjud under lock till köttets innetemp är 75 gr
Ta grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i kokspadet i 20 min
Sila skyn till såsen
Vispa ut mjölet i grädden och vispa ner den i skyn
Koka upp och låt såsen koka minst 3 min, smaka av
Skär upp köttet och servera med koktpotatis, kokta grönsaker, såsen och vinbärsgelé
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 |
16 |
17 | 18 |
19 | |||
20 |
21 | 22 | 23 |
24 |
25 |
26 | |||
27 |
28 |
29 | 30 | 31 |
|||||
|