Matsedeln

Direktlänk till inlägg 29 december 2013

Nyår

Av Neta - 29 december 2013 00:23

 


Hummer till förrätt och oxfilé till varmrätt ser jag i hur många matbloggar som helst. Därför funderar jag på att göra tvärtom   

Jag vet i ärlighetens namn inte riktigt hur många medlemmar av familjen som är här i nyår, jag kanske blir själv och då blir det ju inget avancerat så. Lite bresola, mozzarella och räkor kanske.


Men annars om vi blir fler så tänkte jag göra något jag velat prova länge, nämligen att grava oxfilé.


Gravad oxfilé

 

 

300 g oxfilé
1 dl socker
1 dl grovsalt
1 st lime
0.5 dl mald peppar
1 tsk rosépeppar
1 tsk kummin
1 dl portvin

 

Putsa oxfilén väl.

Blanda socker, salt, kryddor, lime och portvin.

Lägg oxfilén med kryddblandningen i en plastpåse, gärna under tryck.

Grava i minst ett dygn.

Torka av filén och skiva tunt.

 

Som förrätt kan den serveras med lite gröna blad, t.ex maché och rödbetsblad, lite hackad rödlök och en

 

Örtsås

0,5 citron
2 krukor färsk timjan
1 schalottenlök, finhackad
0,5 vitlöksklyfta, pressad
2 msk majonnäs
0,5 dl crème fraiche
2 tsk vit balsamicovinäger
1 soltorkad tomat i olja, finhackad
1 tsk salt
1,5 tsk peppar
(vatten)

 

Sätt på en varm platta och dela citronen på mitten. lägg ena halvan av citronen med snittytan neråt i pannan, stek ca 4-5 minuter tills citronen blivit karamelliserad.

Hacka därefter schalottenlöken fint. avlägsna samtliga blad från timjanskrukorna ner i en bunke, pressa ut saften från citronen och tillsätt samtliga ingredienser.

Blanda med stavmixer. Om du önskar tunnare konsistens, tillsätt en skvätt vatten. Färdig att servera!

 

Sen varmrätt, antingen bara frossa i en himla massa skaldjur med bröd, ostar och goda röror som aioli, tzatziki m.m eller så gör man en skaldjursgryta med saffran & tomatfraiche i med lite fond. Pressad potatis till kanske o sallad så klart.

 

Tål att funderas på till i morgon när jag tänker handla. Dessert blir iaf vare sig jag är ensam eller inte som de flesta nyårsaftnar, en lite lyxigare fruktsallad med zabaione.

 

Melon, färska stora blåbär, färsk ananas, jordgubbar, hallon, björnbär, färska fikon, lichti, m.m

 

Zabaione

 

4 äggulor

4 msk socker

2 dl vitt vin eller marsalavin

 

Koka upp under kraftig vispning, helst med elvisp och servera skummet genast.

 

Ja vi får återkomma men så här går tanken   




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards