Direktlänk till inlägg 8 december 2013
Veckans sallad:
Waldorfsallad
3 dl grovt riven rotselleri
2 äpplen i bitar
3-4 msk hackade valnötter
1,5 dl gräddfil
1/2 tsk senap
salt o peppar
Blandas
Månd:
800 g | |
1 msk | |
0,5 kg | rökt/gravad lax eller laxfilé, skinn- och benfri |
100 g | |
1 knippe | |
1,5 tsk | |
1 st | vitpeppar, nymald |
3 st | |
2 dl | |
1 dl |
Sätt ugnen på 200°.
Smöra en 1-1 1/2 liters ugnssäker form.
Skala och skiva potatisen tunt. Skär laxfilén i 2-3 cm tjocka skivor.
Strimla purjolöken. Hacka dillen.
Lägg ett lager potatis i botten av formen. Strö hälften av saltet över, och hälften av purjolöken.
Lägg på laxskivorna i ett tätt lager, använder ni rökt eller gravad färdigskivad så lägg dubbla lager.
Salta med resterande salt (inte om ni använder rökt eller gravad lax) och peppra på laxen.
Strö över resten av purjolöken och all dill.
Lägg resten av potatisen ovanpå och strö över resten av saltet.
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll äggstanningen i formen.
Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.
Prova med sticka att potatisen är färdig och äggstanningen har stannat ända in i mitten.
Smält ev smör i en liten kastrull och servera till.
Tisd:
Chili con carne
400 g köttfärs
2 hackade gula lökar
1-2 press vitlöksklyftor
smör eller olja
½-1 hack röd chili, kan ersätts med pulver, flakes eller röd paprika
1 brk kross tomater
1 brk vita bönor i tomatsås
1 brk kidneybönor
salt, peppar, paprikapulver efter behag
ev 1-2 dl majs
Fräs köttfärs lök och vitlök i fettet tills löken är genomskinlig
Tillsätt chili, tomat och bönor, salta, peppra och krydda med paprika
Koka hop ca 10 min och smaka av
Tillsätt ev majs och låt det bli varmt
Servera med ris eller bröd.
Onsd:
Currykorv
1 falukorv
1 burk majs
1 burk krossade tomater
1/2 purjolök
3 dl vispgrädde
1 burk crème fraîche
2 dl riven ost
Salt, svartpeppar & curry
Sätt ugnen på 225 gr
Skiva falukorven & lägg i en ugnsfast form
Häll på majs & hackad purjolök.
Blanda grädde, crème fraiche, krossade tomater & kryddor efter smak.
Häll i formen.
Till sist riven ost.
Låt stå i ugnen i 25 min
Torsd:
Morotssoppa med asiatisk smak
5 stora morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
1 ½ msk finhackad ingefära
1 lime
½ röd chili
8 dl vatten
1 liten förp. (165 ml) kokosmjölk
2 msk konc. Grönsaksfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Skala och skär morötterna i skivor. Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs morötterna i oljan någon min. Ha i lök, vitlök och ingefära.
Låt fräsa vidare tills allt är blankt och smidigt.
Riv skalet av hela limen och pressa saften ur halva.
Kärna ur och finhacka chilin.
Häll på vatten, kokosmjölk och fond i grytan
Ha i limeskal, -saft och chili.
Salta och peppra och låt koka ca 10 min tills morötterna är mjuka.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd ev. med mer vatten.
Garnera gärna med limerostade kokosflingor
Fred:
Luciamingel med plock, återkommer om den
Lörd:
Saffranspasta med räkor
4 port pasta
2 brk creme fraiche, saffran & tomat
200 g purjo, strimlad
1 gul och 1 röd paprika, tärnade
2 vitlöksklyftor
250 g broccoli, nerskuren
500 g frysta oskalade räkor
salt, sv.peppar och cayenne
Koka pastan och broccolin
Skala räkorna
Fräs purjo och paprika nästan mjukt
Tillsätt fraiche och pressa i vitlök
Låt det puttra hop nån minut
Tillsätt broccoli och räkor
Smaka av med salt och svpeppar + en knivsudd cayenne
Servera med pastan.
Sönd:
Potgratäng och fläskytterfilé, rester från festen
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 |
5 |
6 | 7 |
8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
|||
16 | 17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 | 24 |
25 |
26 |
27 |
28 | 29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|