Matsedeln

Alla inlägg den 21 september 2011

Av Neta - 21 september 2011 22:35

Vad är det man fuskar mest med i kosten? För min del är det tveklöst grönsakerna om jag är trött eller har ont om tid. Blir kanske bara några gurkskivor, paprikastrimlor o en halv tomat. Det är ju knappast godkänt, gurka o tomat innehåller ju nästan ingen näring alls, paprika däremot är ok men det är för lite.

Jag fick för många år sedan ett häfte med olika rotfruktssallader av en dietist, av dom har jag två favoriter, den ena gör jag en stor sats av och kan ha i kylen dryga veckan o den blir bara godare.


VÄNSKAPSSALLAD.

 

1 l strimlad vitkål

 

5 grovrivna morötter

 

1grön & 1 röd paprika i strimlor

 

1 fint strimlad purjo

 

2-3 tunt skivade saltgurkor, el. ättiksgurkor

 

 

DRESSING:

Blanda och koka upp,

 

1 dl rapsolja

 

1dl äppelcidervinäger

 

1 tsk salt

 

1 msk socker (utesluts om du tar ättiksgurka)

 

3-4 tsk salladskrydda

 

Blanda alla grönsaker, gärna i en plastskål med lock.

Häll den kokande dressingen över.

Sätt på locket, skaka så allt blandar sig.

Låt locket sitta på några minuter.

Hållbar 1 vecka i kylen.

 

Den andra håller sig bara så länge gräddfilen är fräsch, så där 3-4 dar men är gudomlig.

 

Råsallad med äpple

 

1 l strimlad vitkål

4 rivna äpplen

1 finhackad rödlök

 

Rörs ner i en sås av:

 

2 msk vinäger, ex. äppelcidervinäger

4 krm salt

lite sv.peppar

4 msk olja

2 msk vatten

1 dl gräddfil



Just nu har jag en nygjord "Vänskap" i kylen och det är så skönt, den blir lite som pizzasallad tack vare att man kokar upp dressingen. Uteslut paprikan eller byt färg om du har svårt för den men du ska också veta att den är mer lättsmält när den görs så här. Min är just nu utan gurka för jag hade ingen kvar men det gör inget det heller. Gör den ibland på rödlök isf purjo.


Apropå purjo så köpte jag på mig lite idag så där 3 kilo ;) den är ju nästan gratis nu och det enda man behöver göra är att strimla den och frysa, lika nu när paprikan blir billig, strimla o frys precis som den är, i maten och till en "Vänskap" går det utmärkt att ha från frysen. Jag köper ½l-fryspåsar på nätet från Lerox till svamp o paprika, så perfekt att man vet att i varje påse ligger en strimlad paprika eller 60 g svamp. Purjon fryser jag i dubbla påsar och jag skär i både det gröna och det vita. Förstår mig inte på folk som inte använder det gröna eller som slänger blasten på färsk lök. Det är i högsta grad användbart.


Köpte en massa palsternackor idag också så i helgen ska vi prova att göra palsternacksmos, återkommer till det.


Rödbetor är ju också billigt nu, gör nåt annat än att lägga in eller äta med smör. Prova kokta med smulad fetaost, sv.peppar och lite balsamvinäger. Eller gör dig en rödbetssoppa


Rysk rödbetssoppa
6 portioner


6-7 st. råa rödbetor (ca 500 g)
2-3 st. gula lökar
1-2 st. morötter
1 st. klyfta vitkål (ca 250 g)
2-3 msk smör eller olja
1 ½ liter vatten + 3 st. buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 st. lagerblad
1-2 msk vinäger
(salt)

Skala rödbetor, lök och morot. Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina strimlor. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.

Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.

Smaka av med lite vinäger och eventuellt salt. Servera soppan med en klick turkisk eller grekisk youghurt och dessutom gärna piroger eller grovt bröd.



 



   

Billigaste soppan du kan tänka dig och väldigt mättsam.


Så nu får det vara bra för idag annars måste jag gå o ta en macka man blir ju hungrig av att receptblogga ;)

Av Neta - 21 september 2011 15:01

Varför tycker jag att man ska undvika aspartam och transfetter?

Aspartam är ju ett sötningsmedel som är väldigt mycket sötare än socker. För mig är det bannlyst och det kommer sig av att jag upptäckte sambandet mellan barn i en syskongrupp där nåt barn hade diabetes och nåt hade en hjärntumör. Ja i vissa fall var det så att nån förälder också hade diabetes och barnet utvecklat en hjärntumör.


För att börja från början så fick vår då 7-åriga dotter en hjärntumör, eller den upptäcktes då den är utvecklad redan i fosterstadiet men låg latent till då. I allt det jobbiga då så startade min man och jag en samtalsgrupp för andra föräldrar med barn som drabbats av hjärntumörer, bara i den ambitionen att träffas och prata med andra som hade samma problem. Likheten med annan cancer fanns nästan inte alls mer än i vissa behandlingar och det här var lite för komplicerat.

På vårt sjukhus behandlades barn från en ganska stor del av landet och vi blev några stycken som paralellt med att vi deltog i "Hjärntumörgruppen" också arbetade ideellt med familjekontaktfrågor i barncancerfonden och på så sätt spred sig infon om "vår grupp" i landet och den var snart rikstäckande med helgträffar.

Jag blev så förundrad över att så många familjer var dubbelt drabbade, det var lite för många som hade barn med diabetes som var syskon till barn med hjärntumörer, så många att det inte gick att förbise.

Jag pratade med vår doktor om detta och han sa då att det fanns en misstanke om att aspartam kunde vara boven men att det var svårt att få till en riktig forskning om det. Multinationella företag som t.ex Coca-Cola är ju storförbrukare av aspartam i lightläsk och har med ekonomiska medel stort inflytande över bl.a forskningsanslag.

Den forskning som dock har bedrivits visar på att det kan vara ett samband men det finns ännu otillräcklig forskning i ämnet.

Men vi såg ju vad vi såg bland hjärntumördrabbade barn och det var som sagt för många för att det bara skulle kunna vara en slump. Barn som drabbas av hjärntumörer får ofta hormonella rubbningar p.g.a hypofysskador och får en övervikt som tidigt tas om hand av dietister som så klart rekommenderar lågt fett och sockerintag.

Även vår dotter fick den rekommendationen och vi gav även henne Fun lightsaft, lightläsk och köpte sån sylt. Efter 4 år fick hon ett återfall, hennes tumör växte igen, då tog vi bort all aspartam efter behandlingarna. Där bestämde jag mig också för att skippa Fun light, lightläsk och andra livsmedel med aspartam i.

Därav det.


Transfetter

Transfett, liksom mättat fett, höjer det kolesterol som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Därför är det bra om vi får i oss mindre transfett.

Transfett bildas genom att "bra fett" härdas för att maten ska bli krispigare, mer lättbredd eller få fasta livsmedel att bli flytande och finns i nästan all färdigmat och halvfabrikat, margarin, påssåser, påssoppor och s.k micromat.

Frityrolja, kakor, chips och godis är andra bovar.

Det finns även naturligt i små mängder i vissa mjölk och köttprodukter från idisslande djur.

Ni kanske minns diskussionerna i pressen för några år sedan om det här, efter det har det blivit bättre men långt ifrån bra.


Jag använder iaf numera absolut inget margarin alls utan bara smör, smörolja att steka i och bergott till smörgåsar.

Jag toppreder alla såser och blandar ofta grädde med annan vätska som vatten, buljong eller sky.

Försöker att klara mig helt utan halvfabrikat men visst händer det om man inte orkar eller har väldigt bråttom, men är iaf väldigt sällan.

Förutom margarin bannlyser jag pulvermos, ibland händer det att jag köper fryst mos baserad på riktig potatis på sommaren men för det mesta gör jag det själv.

Försöker också undvika vita livsmedel som socker, mjöl o ris men har fått ge mig på riset. Vi är ju fler i familjen ;) Köper dock inget polerat ris.


Slutar med det enklaste receptet på sås, ni kan ta vilken vätska ni vill av vatten, mjölk, grädde eller buljong men om ni tar bara vatten så bryn mjöl o smör till det är brunt innan ni häller i vatten. Övriga går utmärkt att bara toppreda, måste man ha smörsmaken kan man lätt vispa i det efteråt och då ta hälften eller en tredjedel.


Sås för 4


5 dl vätska, jag blandar oftast buljong och grädde

2-3 msk mjöl, skakas i shaker med en del av vätskan och vispas i när det andra kokar upp.

(1 msk smör om den bryns)

Koka såsen minst 3 min under omrörning.

Smaksätt med salt, peppar o ev lite soja för färgens skull.

1 sked gelé eller lingonsylt förhöjer också smaken på grädd eller brunsås.

Hej

Av Neta - 21 september 2011 13:12

Det här är min nystartade matblogg   

Jag fick en fråga om jag inte kunde samla mina recept någonstans eftersom jag ofta lagar mat "på en spik" och det gör jag gärna.

Jag kommer även att skriva lite allmänt om sånt jag tycker är viktigt om mat och råvaror.

Vem är då jag? Jag är en snart (väldigt snart   ) 60-årig kvinna, lätt rörelsehindrad och överviktig som börjar inse vikten av bra kost och råvaror. Det kommer dock inte att bli en "bantarblogg" utan en mer "Äta brablogg" och med att äta bra så menar jag användandet av så lite onaturliga råvaror som möjligt. Det jag undviker mest är sötningsmedel, pulvermat och lightprodukter.

Jag har varit överviktig i större delen av mitt liv men först nu vid denna mogna ålder insett att de naturliga råvarorna är bäst. Jag använder alltså både smör och grädde i min matlagning men har faktiskt inte gått upp ett gram av det. Jag frossar inte i det och jag tror det är den enda förklaringen däremot mår jag så mkt bättre och har sällan sug efter onyttigheter.


Jag hoppas så klart hitta likasinnade där ute och att vi kan ta del av varandras recept, tips och idéer.


Kram så länge

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards