Matsedeln

Direktlänk till inlägg 21 september 2011

Använd säsongens frukt o grönsaker

Av Neta - 21 september 2011 22:35

Vad är det man fuskar mest med i kosten? För min del är det tveklöst grönsakerna om jag är trött eller har ont om tid. Blir kanske bara några gurkskivor, paprikastrimlor o en halv tomat. Det är ju knappast godkänt, gurka o tomat innehåller ju nästan ingen näring alls, paprika däremot är ok men det är för lite.

Jag fick för många år sedan ett häfte med olika rotfruktssallader av en dietist, av dom har jag två favoriter, den ena gör jag en stor sats av och kan ha i kylen dryga veckan o den blir bara godare.


VÄNSKAPSSALLAD.

 

1 l strimlad vitkål

 

5 grovrivna morötter

 

1grön & 1 röd paprika i strimlor

 

1 fint strimlad purjo

 

2-3 tunt skivade saltgurkor, el. ättiksgurkor

 

 

DRESSING:

Blanda och koka upp,

 

1 dl rapsolja

 

1dl äppelcidervinäger

 

1 tsk salt

 

1 msk socker (utesluts om du tar ättiksgurka)

 

3-4 tsk salladskrydda

 

Blanda alla grönsaker, gärna i en plastskål med lock.

Häll den kokande dressingen över.

Sätt på locket, skaka så allt blandar sig.

Låt locket sitta på några minuter.

Hållbar 1 vecka i kylen.

 

Den andra håller sig bara så länge gräddfilen är fräsch, så där 3-4 dar men är gudomlig.

 

Råsallad med äpple

 

1 l strimlad vitkål

4 rivna äpplen

1 finhackad rödlök

 

Rörs ner i en sås av:

 

2 msk vinäger, ex. äppelcidervinäger

4 krm salt

lite sv.peppar

4 msk olja

2 msk vatten

1 dl gräddfil



Just nu har jag en nygjord "Vänskap" i kylen och det är så skönt, den blir lite som pizzasallad tack vare att man kokar upp dressingen. Uteslut paprikan eller byt färg om du har svårt för den men du ska också veta att den är mer lättsmält när den görs så här. Min är just nu utan gurka för jag hade ingen kvar men det gör inget det heller. Gör den ibland på rödlök isf purjo.


Apropå purjo så köpte jag på mig lite idag så där 3 kilo ;) den är ju nästan gratis nu och det enda man behöver göra är att strimla den och frysa, lika nu när paprikan blir billig, strimla o frys precis som den är, i maten och till en "Vänskap" går det utmärkt att ha från frysen. Jag köper ½l-fryspåsar på nätet från Lerox till svamp o paprika, så perfekt att man vet att i varje påse ligger en strimlad paprika eller 60 g svamp. Purjon fryser jag i dubbla påsar och jag skär i både det gröna och det vita. Förstår mig inte på folk som inte använder det gröna eller som slänger blasten på färsk lök. Det är i högsta grad användbart.


Köpte en massa palsternackor idag också så i helgen ska vi prova att göra palsternacksmos, återkommer till det.


Rödbetor är ju också billigt nu, gör nåt annat än att lägga in eller äta med smör. Prova kokta med smulad fetaost, sv.peppar och lite balsamvinäger. Eller gör dig en rödbetssoppa


Rysk rödbetssoppa
6 portioner


6-7 st. råa rödbetor (ca 500 g)
2-3 st. gula lökar
1-2 st. morötter
1 st. klyfta vitkål (ca 250 g)
2-3 msk smör eller olja
1 ½ liter vatten + 3 st. buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 st. lagerblad
1-2 msk vinäger
(salt)

Skala rödbetor, lök och morot. Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina strimlor. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.

Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.

Smaka av med lite vinäger och eventuellt salt. Servera soppan med en klick turkisk eller grekisk youghurt och dessutom gärna piroger eller grovt bröd.



 



   

Billigaste soppan du kan tänka dig och väldigt mättsam.


Så nu får det vara bra för idag annars måste jag gå o ta en macka man blir ju hungrig av att receptblogga ;)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards