Matsedeln

Direktlänk till inlägg 21 september 2011

Aspartam och transfetter

Av Neta - 21 september 2011 15:01

Varför tycker jag att man ska undvika aspartam och transfetter?

Aspartam är ju ett sötningsmedel som är väldigt mycket sötare än socker. För mig är det bannlyst och det kommer sig av att jag upptäckte sambandet mellan barn i en syskongrupp där nåt barn hade diabetes och nåt hade en hjärntumör. Ja i vissa fall var det så att nån förälder också hade diabetes och barnet utvecklat en hjärntumör.


För att börja från början så fick vår då 7-åriga dotter en hjärntumör, eller den upptäcktes då den är utvecklad redan i fosterstadiet men låg latent till då. I allt det jobbiga då så startade min man och jag en samtalsgrupp för andra föräldrar med barn som drabbats av hjärntumörer, bara i den ambitionen att träffas och prata med andra som hade samma problem. Likheten med annan cancer fanns nästan inte alls mer än i vissa behandlingar och det här var lite för komplicerat.

På vårt sjukhus behandlades barn från en ganska stor del av landet och vi blev några stycken som paralellt med att vi deltog i "Hjärntumörgruppen" också arbetade ideellt med familjekontaktfrågor i barncancerfonden och på så sätt spred sig infon om "vår grupp" i landet och den var snart rikstäckande med helgträffar.

Jag blev så förundrad över att så många familjer var dubbelt drabbade, det var lite för många som hade barn med diabetes som var syskon till barn med hjärntumörer, så många att det inte gick att förbise.

Jag pratade med vår doktor om detta och han sa då att det fanns en misstanke om att aspartam kunde vara boven men att det var svårt att få till en riktig forskning om det. Multinationella företag som t.ex Coca-Cola är ju storförbrukare av aspartam i lightläsk och har med ekonomiska medel stort inflytande över bl.a forskningsanslag.

Den forskning som dock har bedrivits visar på att det kan vara ett samband men det finns ännu otillräcklig forskning i ämnet.

Men vi såg ju vad vi såg bland hjärntumördrabbade barn och det var som sagt för många för att det bara skulle kunna vara en slump. Barn som drabbas av hjärntumörer får ofta hormonella rubbningar p.g.a hypofysskador och får en övervikt som tidigt tas om hand av dietister som så klart rekommenderar lågt fett och sockerintag.

Även vår dotter fick den rekommendationen och vi gav även henne Fun lightsaft, lightläsk och köpte sån sylt. Efter 4 år fick hon ett återfall, hennes tumör växte igen, då tog vi bort all aspartam efter behandlingarna. Där bestämde jag mig också för att skippa Fun light, lightläsk och andra livsmedel med aspartam i.

Därav det.


Transfetter

Transfett, liksom mättat fett, höjer det kolesterol som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Därför är det bra om vi får i oss mindre transfett.

Transfett bildas genom att "bra fett" härdas för att maten ska bli krispigare, mer lättbredd eller få fasta livsmedel att bli flytande och finns i nästan all färdigmat och halvfabrikat, margarin, påssåser, påssoppor och s.k micromat.

Frityrolja, kakor, chips och godis är andra bovar.

Det finns även naturligt i små mängder i vissa mjölk och köttprodukter från idisslande djur.

Ni kanske minns diskussionerna i pressen för några år sedan om det här, efter det har det blivit bättre men långt ifrån bra.


Jag använder iaf numera absolut inget margarin alls utan bara smör, smörolja att steka i och bergott till smörgåsar.

Jag toppreder alla såser och blandar ofta grädde med annan vätska som vatten, buljong eller sky.

Försöker att klara mig helt utan halvfabrikat men visst händer det om man inte orkar eller har väldigt bråttom, men är iaf väldigt sällan.

Förutom margarin bannlyser jag pulvermos, ibland händer det att jag köper fryst mos baserad på riktig potatis på sommaren men för det mesta gör jag det själv.

Försöker också undvika vita livsmedel som socker, mjöl o ris men har fått ge mig på riset. Vi är ju fler i familjen ;) Köper dock inget polerat ris.


Slutar med det enklaste receptet på sås, ni kan ta vilken vätska ni vill av vatten, mjölk, grädde eller buljong men om ni tar bara vatten så bryn mjöl o smör till det är brunt innan ni häller i vatten. Övriga går utmärkt att bara toppreda, måste man ha smörsmaken kan man lätt vispa i det efteråt och då ta hälften eller en tredjedel.


Sås för 4


5 dl vätska, jag blandar oftast buljong och grädde

2-3 msk mjöl, skakas i shaker med en del av vätskan och vispas i när det andra kokar upp.

(1 msk smör om den bryns)

Koka såsen minst 3 min under omrörning.

Smaksätt med salt, peppar o ev lite soja för färgens skull.

1 sked gelé eller lingonsylt förhöjer också smaken på grädd eller brunsås.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards