Direktlänk till inlägg 18 februari 2018
Sportlov!
Veckans smaksättare:
Kanel
är en krydda som bereds av barken från arter i kanelsläktet (Cinnamomum) som ingår i familjen lagerväxter. Det finns ungefär 250 olika kanelträdsarter varav främst kassiakanel och ceylonkanel används i kryddan kanel.
Kanel har använts i Norden sedan 1300-talet.Vid det gravöl som heliga Birgitta höll över sin far 1328 gick det enligt en bevarad nota bland annat åt ett halvt kilo kanel.
Kryddan kanel består av bark från olika arter av kanelträd. Barken skalas, torkas och rullas ihop till kanelstänger. Den torkade kanelen kan också malas till pulver. Bladen och de torkade kanelfrukterna kan också användas.
Veckans bröd:
75 g jäst
10 dl mjölk, ljummen
½ dl ljus sirap
1 ½ msk salt
1 ägg
1 dl rapsolja
10 dl rågmjöl
12–14 dl vetemjöl
Garnering:
1 ägg
Sesamfrön
linfrön
solroskärnor
Smula ner jästen i en bunke.
Häll på mjölken och rör om.
Tillsätt sirap, salt, ägg, olja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget.
Degen ska bli ganska fast, men smidig. Knåda degen kraftigt i ett par minuter.
Låt degen jäsa under en bakduk i ca 1 tim.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord.
Dela degen i 6 bitar och forma dem till släta, ovala bröd.
Lägg dem 3 x 2 på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Pensla lite olja på kanterna så att det går lätt att sära på limporna efter gräddningen.
Låt bröden jäsa under bakduk i 45 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med ägg och strö olika sorters frön över.
Snitta eventuellt bröden på ytan med en vass kniv.
Grädda bröden längst ner i ugnen i 25–30 min.
Låt bröden svalna på plåten.
Veckans sallad:
8 röda steklökar
½ dl ättiksprit 12%
1 dl strösocker
1½ dl vatten
1 gurka
1 fänkål, ca 250 g
1 burk svarta bönor, ca 400 g
½ dl hackad färsk mynta
Skala rödlökarna.
Koka upp ättika, socker och vatten
Lägg ner lökarna och koka dem mjuka på svag värme 8-10 min.
Låt svalna i lagen.
Dela och kärna ur gurkan och skär den i tunna skivor.
Strimla fänkålen tunt, gärna på mandolin.
Lägg fänkålen i kallt vatten så den blir krispig.
Häll av bönorna och skölj dem under kallt vatten, låt rinna av.
Mixa ost och yoghurt till en slät kräm.
Blanda gurka, fänkål och bönor med 2 msk från löklagen.
Tillsätt mynta och lök vid servering.
Veckans vego:
12 stycken
500 g champinjoner
3 skivor fullkornsbröd eller 1 1/2 dl havregryn
2 ägg
1/2 knippa persilja
1/2 tsk torkad mejram
2 msk smör eller margarin
Ris i tomatsås:
2 dl fullkornsris
2 tsk smör- och rapsolja
1 brk. 400 g krossade tomater
½ tsk oregano
Ansa och finhacka svampen och stek den i en torr stekpanna.
Häll bort vätskan.
Smula brödet. Vispa upp äggen. Tillsätt brödet till äggen, och låt det svälla i 5 minuter.
Skala och hacka löken. Hacka persiljan.
Tillsätt svamp, lök och persilja till brödblandningen.
Krydda med mejram, salt och peppar.
Blanda till en fast färs och forma 12 biffar.
Stek biffarna i en stekpanna med smör.
Ris i tomatsås:
Koka riset enl förp.
Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna med smör- och rapsolja.
Tillsätt krossade tomater, oregano, salt och peppar, och koka i 5 minuter. Smaka av såsen och blanda i riset.
Servera med råkost.
Månd:
Sås
1 dl gräddfil
1/2 dl chilisås eller ketchup
1 msk senap
Tillbehör
1/2 isbergssallad
1 rödlök
2 tomater
Hamburgare
ca 500 g nötfärs
4 skivor cheddarost
4 hamburgerbröd
Sås: Blanda gräddfil, chilisås och senap.
Smaka av med salt och peppar.
Rör inte för mycket får då blir såsen för rinnig.
Tillbehör: Plocka salladen. Skala löken, skär den och tomaterna i skivor.
Hamburgare:
Dela färsen i fyra delar (för fyra port) och forma till burgare.
Stek/grilla dem i några minuter på varje sida.
Salta och peppra.
Lägg på osten direkt.
Rosta bröden i en torr och varm stekpanna, eller på grill
Servera burgarna med alla tillbehör.
Varm saft
Tisd:
Korv i backen
1-2 tjock korv/pers
Pinnbröd
8 dl mjöl, funkar med grövre sorter också
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
1 dl olja
3 dl vatten
Arbeta hop degen i en plastpåse (kan göras hemma innan)
Rulla smala längder som viras runt korven
Grilla!
Lägg varsin banan på grillen, grilla till skalet är svart
Ät med sked
Varm choklad och ostmackor
Onsd:
Spett med köttbullar, prinskorv
Per pers
6 prinskorvar
6 köttbullar
6 minimajs
6 småtomater
1 äpple i bitar
3 spett i var
Blötlägg spetten över natten, gör i ordning dom hemma och lägg i plastburk med lite grillolja i botten
penslas innan dom läggs på grillen
Hällakakor
5 dl lättfil
¾ dl (75 g) smält avsvalnat smör
1 tsk salt
2 msk socker
½ msk hjorthornsalt
Ca 12 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
Gör degen hemma och lägg i plastpåse
Blanda alla torra ingredienser
Häll på lättfil och smör
Arbeta samman till en deg
Dela degen i 18 delar
Kavla ut/forma runda platta kakor
Värm en stekpanna till medelvärme eller lägg på folie på grill
Grädda 1½ min på båda sidor
Låt dem torka lite
Mjukost på tub blir gott till
Skala och klyfta apelsiner hemma, lägg i en burk
Ta med i termos
6 dl kallt vatten
0,5 dl nyponskalmjöl
1 msk potatismjöl
2-3 msk rårörsocker
Häll vattnet i en kastrull.
Blanda de olika mjölsorterna med rårörsocker.
Vispa ner blandningen i det kalla vattnet. Koka upp under omrörning.
Serveras varm eller kall.
Förvaras i kylskåp upp till 4 dagar.
Tips: Jag brukar göra iordning en färdig torr-blandning där jag 4-dubblar ingredienserna, minus vattnet. Förvarar i en tättslutande burk och använder 3 msk färdig blandning till 2,5 dl vatten.
Torsd:
Gör i ordning hemma och ta med i termos
Ta även med en burk med fraiche
Tacosoppa
4 st medelstora potatisar
2 st medelstora morötter
1 st gul lök
400 gram blandfärs
1 påse tacokrydda
1 nypa salt
1 nypa peppar
1 msk smör att steka i
1 burk tomatkross, gärna chili
1 tsk oregano
8 dl vatten
2 st köttbuljongtärningar
1 burk majs
Skala och tärna potatisen, riv morötterna fint.
Hacka löken.
Fräs alt detta i en stor gryta.
Stek färsen i smör, försök att inte få det klumpigt. När det är
genomstekt, häll på tacokrydda, salt och peppar
Häll sedan över i grytan med grönsakerna.
Häll i krossade tomater, köttbuljongtärningar, vatten och oregano i grytan.
Låt allt puttra i 5 min så att potatisen blir kokt.
Lägg i majsen och låt puttra ytterligare 3min.
Servera med vitlöksbröd och en klick creme fraich.
Snitta en baugett och bre snitten med vitlökssmör
Linda in i folie och värm på grillen
I en annan termos gör ni
Blåbärssoppa
ca ½ liter blåbär, färska eller djupfrysta
½ - 3/4 dl socker
7 dl vatten
1 ½ msk potatismjöl
Gör så här
Blanda bär, socker (den större mängden till osockrade bär) och vatten i en kastrull.
Koka 2-3 min, smaka av och tillsätt ev lite mer socker. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning. Soppan ska sedan bara koka upp.
Häll upp den och sockra på ytan så att den inte skinnar sig.
Servera den avsvalnad eller kall.
Fred:
Fiskpaket på grillen
4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"
Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera med bröd.
INDISKT BRÖD I STEKPANNA
7 ½ dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
2 tsk salt
1 litet ägg
2 ½ dl vatten
Häll upp vattnet i en skål och slå i ägget, vispa ihop det.
Tillsätt salt och mjöl, blandat med jästen.
Arbeta ihop degen och låt den jäsa 25 min under duk.
Knåda ytterligare lite, och kavla sedan ut till tallriksstora rundlar.
Värm stekpannan så att den blir varm men inte rykande het.
Smörj den lätt och grädda bröden på båda sidor tills den blir ”blåsig” och vitnar.
Stänk ev. lite vatten på bröden, så spricker de inte vid vikning.
Fruktsoppa
250 g torkad frukt
1 msk råsocker
1 l vatten
1 ¼ msk potmjöl + 2½ msk vatten
Klipp eller skär ner frukten i mindre bitar, sväller till drygt dubbel storlek
Lägg i kastrull med vatten och socker, koka upp och koka på halvfart i 10 min
Dra kastrullen från värmen samtidigt som du höjer värmen till max, rör ut potatismjölet i vattnet och tillsätt det i en jämn stråle under omrörning
Sätt tillbaka kastrullen på plattan och ge det ett uppkok.
Lörd:
8 lövbiffar à 125 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 paket mozzarella à 125 g
timjan
2 msk smör eller margarin
Ugnsbakade grönsaker:
1 squash
3 lite mindre morötter
300 g potatis
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Ajvarsmör:
150 g rumsvarmt smör
1/2 dl rumsvarm ajvar relish
Garnering:
oregano
Sätt ugnen på 225°.
Ajvarsmör:
Vispa samman smör och ajvar relish.
Forma till en rulle, svep in i plastfolie och placera i frysen.
Skölj och skiva zucchinin i skivor.
Skala och skiva morötterna.
Tvätta och skiva potatisen.
Fördela det på en bakpappersklädd långpanna.
Häll på olja och salt och vänd runt.
Rosta grönsakerna strax under ugnens mitt i 25-30 minuter.
Placera lövbiffarna på köksbänken och salta och peppra.
Låt osten rinna av och dela den i skivor.
Placera ostskivor och lite timjan på biffarna och vik samman.
Fäst eventuellt med en tandpetare.
Hetta upp matfettet i en stekpanna och stek lövbiffarna i ca 3 minuter på varje sida. Servera biffarna med grönsakerna och ajvarsmöret.
Garnera med kryddgrönt.
2 apelsiner.skal av
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
4 äggulor
4 ägg
1 dl pressad saft av apelsin,
ca 1 apelsin
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker
Garnering:
1/2 dl mandelspån
Sätt ugnen på 175°.
Tvätta apelsinerna väl och skala av det yttersta orange skalet med en potatisskalare.
Strimla skalet tunt med en kniv.
Rör smör och socker poröst med en elvisp.
Rör i äggulor, ägg och apelsinsaft.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Bred ut smeten i en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper.
Strö över apelsinskalen.
Maräng:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vispa ner sockret lite i taget.
Bred marängen över smeten i långpannan och strö över mandelspån.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna och skär i rutor.
Sönd:
600 g torskrygg
4 gulbetor
2 polkabetor
olivolja
1 tsk socker
1 tsk salt
peppar
Oströsti
600 g potatis
100 g vällagrad ost
1 dl hackad gräslök,
ca 40 g
salt och peppar
smör till stekning
Hollandaise
150 g smör
2 äggulor
1 krm kajennpeppar
2 tsk pressad citronsaft
1 msk vatten
1 dl skalade räkor
2 msk hackad dill
Koka gulbetorna mjuka i lättsaltat vatten, ca 30 minuter, beroende på storlek.
Skala polkabetorna och skiva dem tunt.
Lägg i kallt vatten.
Rösti:
Tvätta potatisen, riv den grovt och krama ur.
Riv osten och blanda med potatisriv, gräslök, salt och peppar.
Stek 4 ”kakor” gyllene i smör i en stekpanna på medelvärme, ca 10 minuter.
Sätt ugnen på 125°.
Lägg torsken i en ugnsfast form.
Ringla över olja, strö på socker, salt och peppar.
Låt stå 20 minuter.
Tillaga i ugn tills torskens innertemperatur når 54°.
Sätt termometern i torskryggens tjockaste del.
Röstin kan gärna följa med in i ugnen.
Hollandaisesås:
Smält smöret i en kastrull på svag värme utan att det bryns.
Blanda äggulor, kajennpeppar, citron och vatten i en rostfri värmetålig skål.
Sätt skålen i ett varmt vattenbad.
Stormkoka inte utan håll vattentemperaturen strax under kokpunkt.
Vispa snabbt med en ballongvisp tills det börjar tjockna.
Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under vispning.
Ta inte med bottensatens.
Salta och peppra när allt smör tillsatts och såsen tjocknat.
Tillsätt räkor och dill.
Vid servering:
Se till att torsken är klar och betorna mjuka och delade.
Lägg upp och servera!
Salt karamelliserad chokladpaj
1/2 pkt digestiv
60 gram smält smör ( eller mer om man vill ha botten mindre smulig )
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram mjölkchoklad ( jag hade salta mandlar)
1 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt
Serveras med lättvispad grädde & färska bär.
Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör.
Fördela ut i en rund form på 24 cm.
Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket.
Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp.
Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning.
Rör tills allt har smält och chokladen blir slät.
Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt.
Ställ kallt i minst 4 timmar innan servering.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | ||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | |||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | 25 | |||
26 |
27 |
28 |
|||||||
|