Matsedeln

Direktlänk till inlägg 4 februari 2018

V 6.

Av Neta - 4 februari 2018 23:01

  

Veckans smaksättare:

 

"Det finns som tur är några livsmedel som du enkelt kan ta till för att göra maten du äter hälsosammare, och paprikapulver är definitivt en av dem. Pulvret görs på mald och torkad paprika, ibland också med inslag av chilipeppar, och används i många delar av världen för både smakens och färgens skull i matlagning. Många är dock inte medvetna om att det också har massor av positiva hälsoeffekter – trots att det knappt bidrar med några kalorier.

Den röda färgen beror på de höga halterna av karotenoider som lutein och zeaxantin. Dessa ämnen kan ha en positiv effekt på synen eftersom det hindrar skadligt rött ljus (till exempel från mobilen) från att skada ögonens vävnad.

Betakaroten och beta-kryptoxantin, som du också hittar i kryddan, är två andra karotenoider som konverteras till A-vitamin och bland annat kan bidra till en bättre mörkersyn och hälsosam cellutveckling. En enda tesked av paprikapulvret ger dig ungefär 30 procent av det rekommenderade dagliga intaget av A-vitamin.

Några andra viktiga näringsämnen du hittar i paprikapulver är vitamin B6, ett enzym som medverkar  i hundratals olika kemiska reaktioner som sker i kroppen dagligen, järn som hjälper till att förse hela kroppen med syre och capsaicin som bidrar till avslappnade blodkärl och därmed ett minskat blodtryck.

Dessutom är kryddan en bra källa till många av de viktiga B-vitaminer som kroppen behöver för en hälsosam hjärnfunktion och för att signalsubstanserna, som ser till att nerverna och musklerna kan kommunicera, fungerar som de ska. Dopamin och serotonin är två av de viktiga signalsubstanserna som har en stor påverkan på humöret, och därmed kan paprikapulver också hjälpa dig att slappna av.

I paprikapulver hittar du också elektrolyterna magnesium och kalium, som du behöver för att återställa vätskebalansen efter träningen. Det gör att mat som du kryddar med paprikapulver blir den perfekta rätten efter träningen! Det innehåller också koppar som spelar en stor roll för tillväxten och underhållet av skelettet, vävnaden och i princip alla organ.
Vem visste att lite rött pulver kunde ha så många fördelar?"

Kryddan kan användas till nästan alla livsmedel!

  

Veckans bröd:

 

NORSKA TEKAKOR

 

50 g smör
3 dl mjölk
3 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
1,5 dl havregryn
ca 10 dl rågsikt


Smält smör i en kastrull.
Häll i mjölk och värm den till 37 grader.
Smula jästen i din köksassistent eller i en degbunke.
Tillsätt degvätskan och se till att jästen lösts upp.
Häll sedan i salt, sirap och havregrynen.
Rör runt allt så det blandas.
Häll sedan i rågsikten lite i taget och blanda runt i din köksassistent till du har en deg som är lite kladdig.
Låt jäsa i 45 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma sedan platta kakor (ca 85 g styck om du väger degbitarna).
Det blir ca 20 st.
Lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Nagga varje kaka.
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt jäsa i ca 20 min till.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

   

Veckans sallad:

 

Krispig sallad med fänkål och granatäpple

300 g fänkål
150 g vitost
1 granatäpple

Dressing:
2 msk olja
1 msk pressad citronsaft
½ tsk salt
1 krm svartpeppar


Dela fänkålen mitt itu och skär bort den grova mittstocken.
Skär varje halva i mycket tunna skivor.
Smula osten.
Skär granatäpplet i fyra klyftor och ta ut de röda kärnorna, se till så att de tunna hinnorna inte kommer med.
Blanda olja, citronsaft, salt och peppar i en bunke.
Lägg i fänkålen och blanda ordentligt.
Lägg upp på ett fat och fördela ost och granatäpple över.
  

Veckans vego:

 

FETAOST o QUINOAFYLLDA AVOKADOS
4 pers.


4 mogna avokados
8 dl kokt quinoa
1 stor hackad tomat
300 g tärnad fetaost
Salt & peppar

 

Sätt ugnen på 225 gr
Dela avokado på längden och ta bort kärnan.
Ta en kniv och skär försiktig skåror i avokadon så det bildas fyrkanter.
Var noga med att inte skära igenom skalet.
Skopa försiktige ut avokadoköttet med en tesked och lägg i medelstor skål.
Lägg kokt quinoa och tärnad tomat i avokadoskålen och blanda försiktigt ihop.
För en krämigare konsistens, använda mer tryck när du mosar avokadobitarna.
Krydda
Lägg avokadoskalen i ugnsform, och fyll varje med blandningen.
Toppa med ett generöst lager smulad fetaost över och grädda i 10-12 minuter eller tills fetaosten fått lite färg.
Servera genast.

       

 

Måndag:

 


Italiensk Köttfärsgratäng

 

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
400 g köttfärs
salt, svartpeppar
2 tsk timjan
2 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
3 ägg
250 g keso
2 dl riven ost
salt, svartpeppar
2 tomater


Garnering:

10 svarta oliver
persilja

Servera med:
sallad


Sätt ugnen på 200°.
Skala och hacka lök och vitlök och fräs i lite olja i en stor stekpanna i några minuter.
Tillsätt köttfärsen och bryn i några minuter, salta och peppra och krydda med timjan, oregano och paprikapulver.
Ta från värmen.
Vispa upp äggen tillsammans med keso och ost.
Salta och peppra.
Häll färsen i formen och ostmassan ovanpå.
Skiva tomaterna och lägg dem överst.
Grädda ca 30 minuter.
Lägg på oliver och strö över hackad persilja.
Servera med en god sallad.
  

Tisd:

Falukorv med potatis- och morotsmos

 

800 g potatisar
4 morötter
5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
600 g falukorv
1 msk smör eller margarin
250 g broccoli
salt och peppar
senap till servering

 

Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar.

Koka rotfrukterna mjuka i grönsaksbuljongen.

Skär korven i skivor och stek dem i matfettet några minuter på varje sida.
Bryt broccolin i buketter och skär stjälken i skivor och koka dem i saltat vatten.

Häll av buljongen från rotfrukterna men spara den.
Stöt potatis och morötter grovt och späd med buljongen till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Servera moset med korv, broccoli och senap.
  

Onsd:

 

Raggmunk


1 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
6 - 8 skalade potatisar
1/2 skalad och finhackad gul lök
Salt
Sv.peppar
Smör (för stekning)


Tillbehör:
400 g rimmat stekt fläsk eller bacon
Lingon


Vispa hop ägg och mjölk

vispa i mjölet

 Riv potatisen och lök mycket fint och rör ner i smeten.

Stek fläsket och håll det varmt

Stek raggmunkarna frasiga på båda sidor i fläskflott ev stöttat med lite smör

Krydda innan ni vänder dom.

Gör gärna mindre, ungefär tre, fyra i en panna.

Servera med fläsk och lingon.

   

Torsd:

 

Broccoli & Spenatsoppa med ägghalvor

4 personer

 

4 ägg

1 gul lök

1 broccoli

1 liter buljong,

50 g babyspenat

2 dl mjölk

1 msk vetemjöl

4 kvistar bladpersilja

smör till stekning

salt vitpeppar

 

Koka äggen 6-7 minuter, spola i kallt vatten och skala.

Hacka löken och fräs den glansig i lite smör i en stor kastrull.

Dela broccolin i små bitar och fräs med.

Häll på buljongen och låt koka ca 10 minuter.

Tillsätt spenaten och mixa till en krämig soppa, det går enklast med en mixerstav.

Vispa ihop mjölk och mjöl och vispa ner i soppan.

Koka upp och låt sjuda ett par minuter.

Servera soppan med halverade ägg och persilja.

Strö på salt och peppar.

  

Ostfyllda Croissanter


Rektangulära smördegaplattor
mozzarellabollar
uppvispat ägg


Ställ ugnen på 200 grader.
Dela smördegen i trianglar och lägg en bit mozzarella på långsidan.
Rulla även ihop croissanterna från långsidan så du avslutar med den lilla delen.
Lägg på en bakplåtsklädd plåt och pensla med uppvispat ägg.
Skjuts in i ugnen cirka 10 – 15 minuter eller tills de fått vacker färg.

   

Kaffedessert med vaniljglass
4 pers

4 stora kulor vaniljglass, ca 1/2 liter
4 port starkt nybryggt kaffe

Garnering:
hyvlad choklad


Lägg en kula glass i varje kopp eller serveringsglas.
Fyll på med hett kaffe.
Strö över hyvlad choklad och servera direkt.

   

Fred:

 

Bakad delikatesspotatis med rom

Fin delikatesspotatis
eller färskpotatis
(räkna med 3 per person)


Garnering:

dill
citronklyftor
créme fraiche
hackad rödlök
rom i olika färger


Tvätta och borsta potatisen.
Värm ugnen till 225 grader.
Lägg potatisen på en plåt och stick några hål i varje potatis med en sticka eller en vass gaffel. Potatisen tar ungefär 15-20 minuter i ugnen beroende på storlek.
Känn efter med en sticka.
När potatisen nästan är klar ta ut dem ur ugnen och dela dem försiktigt i halvor med en vass kniv.
Kör dem en stund till i ugnen så att snittytan också får lite färg och yta.
Medan potatisen är i ugnen, hacka rödlök, dill och klyfta upp citron i lagom stora klyftor.
Låt potatisen svalna något och lägg sedan upp på fat.
Dekorera potatishalvorna med crème fraiche, rom (gärna i olika färger), finhackad rödlök, dill och citronklyftor.
Servera genast och njut!
Tips!

Vill man ha rätten helt vegetarisk kan man välja tångrom istället för fiskrom.
Finns där annan rom säljs i välsorterade butiker.
 

Lörd:

 

Satayspett m jordnötssås



400 g kycklingfilé

Marinad:
3 msk rapsolja
2 msk pressad citronsaft
svartpeppar
1 msk röd currypasta
1 tsk rörsocker

Jordnötssås:

2 dl kokosmjölk
11/2 dl jordnötssmör
1 msk röd currypasta
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 msk fisksås eller japansk soja

Gurk- och mangoröra:

1/2 gurka
1 mango
koriander


Servering:
kokt ris, gärna jasminris

Grovstrimla kycklingen.
Blötlägg trägrillspett i vatten.

Marinad:

Blanda olja, citronsaft, peppar, currypasta och socker och lägg i köttet.
Låt marinera i minst   1 timme.
Sätt ugnen på 250°/grill
.

Jordnötssås:
Blanda kokosmjölk, jordnötssmör, currypasta, limeskal, limesaft och fisksås i en kastrull och låt koka några minuter.
Trä upp kycklingen på spetten.
Tillaga i ugnen ett par minuter per sida.

Gurk- och mangoröra:

Tärna gurkan. Klyfta mangon.
Blanda gurka, mango och hackad koriander.
Servera med kokt ris
.

   

Sönd:

 

Filé med blåbärssås
4 pers

700 gram filé av nöt, kalv eller vilt
salt
svartpeppar


Blåbärssås:
1 gul lök
1 ½ dl blåbär
1 tesked socker
3 dl rött vin
1 dl vatten
2 matskedar koncentrerad viltfond


Potatismos:
1 kg mandelpotatis
1 ½ dl mjölk 1 dl grädde
25 g smör
50 g riven västerbottensost
1 tesked salt
2 krm svartpeppar


Sätt ugnen på 90 grader.
Putsa köttet och skär det i portionsbitar.
Salta, peppra och stek till fin yta.
Placera i ugnen och låt det stå till innertemperaturen nått 57 grader.
Finhacka löken. Stek den varsamt i smör. Den ska bara brynas lätt innan du rör i blåbär och socker.
Fräs en kort stund innan du häller på vin, vatten och fond.
Låt såsen koka ihop några minuter.
Sila av bären och tryck till dem lätt med baksidan av en sked för att få med all vätska.
Fortsätt att sjuda såsen tills den har en fin konsistens.
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och lägg tillbaka den i kastrullen.
Häll på mjölk, grädde och smör.
Vispa moset med elvisp.
Rör i osten och smaka av med salt och svartpeppar.
Servera köttet med såsen, det fluffiga moset, stekta smålökar och champinjoner eller annan svamp.

   

Rosévinssorbet

 

2 dl vatten
1 dl socker
3 dl rosévin

 

Gör sorbeten dagen innan den ska serveras.
Koka upp vattnet och rör i sockret. Småputtra till dess att sockret helt har löst upp sig.
Låt svalna. Blanda i vinet. Ställ i frysen över natten.

   

 

 


 

 

 


 

 


 

 


 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards