Matsedeln

Direktlänk till inlägg 7 november 2017

Falsk fläskfilé och pannbullar (Elles storkok)

Av Neta - 7 november 2017 13:57

Falsk fläskfilé

8 pers

 

1 kg fläskfärs

1-2 msk 4 kryddor

1 tsk salt

smör

400 g champinjoner eller 2 nävar torkade trattkantareller(blötlagda)

vaxbönor eller gröna bönor


 

Gräddsås:

3 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

4 dl mjölk, 3 %

1  msk soja

2 msk kalvfond eller 2 buljongtärningar

4 msk finhackad persilja

 

Servering:

Kokt potatis

Portvinsgelé

Vänskapssallad

 


Blanda färs och kryddor

Forma färsen till 2 avlånga rullar, ungefär som en fläskfilé.Rulla in i gladpack.

Lägg färsen på en skärbräda och låt stå i frysen i 2–3 timmar.

   

Skär sedan den frysta färsen i ca 1 ½ cm tjocka skivor.

 

Stek de frysta färsskivorna i en stekpanna med  smör.

Lägg över i en smord ugnsform.

 

Ansa och skiva svampen och fräs i en stekpanna med  smör.

Salta och peppra.

Lägg svampen i formen.

Lägg även i bönorna

   

Gräddsås:

Koka ihop grädde, crème fraiche, mjölk, soja och fond i en kastrull i ca 10 min.

Tillsätt persilja.

 

Häll såsen i formen.

 

Gratinera mitt i ugnen, ca 20 minuter.

 

Servera med potatis, gelé och sallad.

 

 

 

Vänskapssallad

 

1,5 l strimlad vitkål
3-4 grovt rivna morötter
1 finstrimlad purjo eller 2 rödlökar
2 strimlade paprikor i olika färger eller 1 brk paprikasallad
2 halverade och tunt skivade saltgurkor, gärna färsksaltade

Blandas i en 3 l plastburk med lock

Blanda i en kastrull och ge ett snabbt uppkok:
1 dl rapsolja
1 dl äppelcidervinäger
1 tsk salt
4 tsk salladskrydda

Häll dressingen het över grönsakerna och sätt på locket, skaka burken lätt så dressingen fördelar sig.

Hållbart en vecka i kylen men tar alltid slut fortare.

 

Elles pannbullar
ca 24 st.

 

1 kg köttfärs
2 ägg
1,5 dl fibrex
2 msk torkad lök (el 2 färska)
4 dl vatten
2 msk potatismjöl
2 msk kalvfond (ICAs)
2 tsk salt
2 krm svartpeppar



Lägg fibrexen och löken i en bunke, ha i vattnet. Låt svälla 10 min.

Ha i potatismjölet och låt vila medans du smörjer 2 muffinsplåtar

Ha i fond, kryddor, ägg och färsen. Blanda ordentligt.

Smaka av (gör ev en liten provbiff i mikron)

Låt stå 5 min.

 

 Fördela färsen i hålen och tryck till lite.

Jag tycker 60-gram/biff är lagom.


Kör i ugnen på 200 grader i 15-20 min.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards