Matsedeln

Direktlänk till inlägg 29 september 2013

Skillnad på soja och soja

Av Neta - 29 september 2013 23:11

  Kinamaten jag gjorde idag har jag alltid gjort med vanlig kinesisk soja, den blir god men väldigt mörk. Så kom jag på att jag skulle prova med japansk soja, dels för jag tycker den är godare men också för att den inte färgar så mycket. Det blev verkligen stor skillnad, ser mkt aptitligare ut.


I fredags kom Elle hem, vi delade en sushi och en portion dumplings men tog också fram räkor.


   

Fick för mig att göra en foccacia, det är väldigt enkelt då man snabbt rör hop en smet som blir lite tjockare än en vanlig sockerkakssmet eller vad jag ska jämföra med. Jäser 30 min. Häller över i en form trycker ut den o jäser igen. Gör några hål och ringlar över olivolja och flingsalt samt stoppar nåt kul i hålen som t.ex oliver, rosmarinkvistar eller som här rödlök.

Tyckte dock den här blev väl söt då det skulle vara 2 msk honung i den så minskar det till 2 tsk i stället, eller möjligen 3.  


Foccacia

 

 

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2-3 tsk honung
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special
Mer olivolja, flingsalt och "topping" (se nedan)

 

Smula ner jästen i en bunke.
Rör ut i vattnet tillsammans med olivolja, honung och salt.

Tillsätt vetemjölet och rör om till en deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Häll ut degen i en bakplåtsklädd långpanna.

Tryck ut degen med mjölade händer så att den blir ca 1-2 cm tjock.
Jäs under bakduk i 30 minuter till.

Sätt ugnen på 250 grader.

Gör små hål i degen med fingrarna, ringla över olivolja och strö över lite flingsalt.

Strö gärna en topping ovanpå:
T.ex krossad rosmarin, körsbärstomater (tryck ner dem i degen), basilika, rödlök.

Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, ca 10 minuter.

 

  Gjorde tomat och mozzarellasallad med rödlök och kapris i till. Köpte cocktailkapris.

  Sen gårdagens lördagsgodis, fruktsallad med 2 äpplen, 2 apelsiner, 4 plommon,2 kivi, 2 bananer och torkade gojibär. Bottnade skålen med ½ dl ananas o apelsinjuice.  Går hem och älskas av alla åldrar. Vi åt den bara som den var. Blev en stor skål, L o jag tog varsin tallrik sen åt C o hennes kompis upp resten ;)

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards