Direktlänk till inlägg 3 december 2017
2:a adventsveckan och det är jag, Elle (Netas äldsta dotter) som skriver matsedeln. Hoppas att ni hittar något som ni gillar!
Veckans Asiatiska
Kallas även gentlemans tå och jämförs ofta med Bitter Melon. I Indien konsumeras Ivy som en grönsak genom hela året. Kallas även Dondakaya eller Tindora /Tondli, växer som klängväxter på bl.a vinrankor och används för att tillreda läckra fyllda curryrätter, grytor, pickles, sallader och stuvningar. Har en mild syrlig smak med en krispigt och saftig textur, Innehåller betakaroten och en bra källa till protein och fibrer. Detta är en grönsak som man antingen hatar eller bara älskar den. den finns i överflöd i Indien och är färska, billiga, hälsosamma och goda.
Veckans bröd:
Havregrynsbröd i långpanna
20 bitar
4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt, mjukt smör
1 msk honung
1 1/2 tsk salt
Ca 9-11 dl vetemjöl
Häll i 6 dl mjölk (av 8) och havregrynen i en kastrull.
Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.
Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.
Ställ kallt en stund om det behövs.
Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.
Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.
Häll sedan i resten av ingredienserna.
Mjölet har du i lite i taget.
Låt sedan maskinen jobba några minuter
Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas.
Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt (standardmått 30×40 cm).
Lägg i degen och platta ut den med mjölad hand så den ligger jämnt i plåten.
Skåra sedan upp degen i 20 bitar.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till.
Grädda i ca 20-25 minuter. Tills det har en fin färg uppepå.
Ta sedan ut brödet och skär upp det.
Veckans sallad:
Waldorf-coleslaw
1-1,5 dl créme fraiche
2 msk majonnäs
0,5 msk citronsaft
0,5 msk dijonsenap
Ca 300 g spetskål eller vitkål
1 röd lök
1 äpple
Valnötter, rostade i ugnen på 150 grader i ca 10 min.
Strimla vitkål och äpple. Dela och skiva löken. Hacka nötterna.
Blanda ihop kladdet och krydda lite.
Blanda allt och smaka av.
Ha ev i mer kryddor, majjo, senap och/eller mer citron för att få bra balans.
Veckans Vegetariska:
1 gul lök
2 gula paprikor
400 g zucchini
Smör
1 burk kikärter à 400 g
1 burk konserverade hela tomater
1 krm svartpeppar
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan
Blanda ihop röran.
Skala och grovhacka löken.
Kärna ur paprikan.
Skär paprika och zucchini i bitar.
Fräs alla grönsaker i smör en gryta.
Skölj kikärtorna och låt rinna av.
Rör ner kikärtor och tomater med sitt spad.
Krydda med peppar, smulad buljongtärning och timjan.
Låt allt koka ihop ca 10 min.
Servera med gremolataröran och gärna bröd.
Måndag:
Köttfärsgryta med persillade
500 g nötfärs
2 burkar avrunnen tonfisk
10 Cocktailtomater
5 dl Créme fraiche
1 lök
2 vitlöksklyftor
Sambal olek, ca 1 krm
150g Champinjoner
Sugarsnaps, 1/2 paket
Skiva lök & pressa vitlök. Skiva champinjonerna och fräs tillsammans med löken.
Blanda créme fraiche med sambal olek, häll över i pannan. I med tonfisken. Koka ihop 4-5 min.
Klipp ner gräslök, ha i skivade tomater och sugarsnaps. Krydda med salt & peppar. Låt koka några min.
Servera med pasta, gärna linguine.
Onsdag:
Frukostkorv och skånsk potatis
4 frukostkorvar
Dela korvarna på längden. Stek dem så de blir knapriga på båda sidor.
Skånsk potatis
10 råa potatisar, mjölig
1 gul lök
Smör
Salt
Svartpeppar
3½ - 4 dl mjölk
1 – 2 tsk soja
Skala potatisen och skär i tärningar.
Skala och hacka löken.
Bryn potatis och lök så att det får lite färg.
Smaksätt med salt och peppar.
Häll på ca hälften av mjölken.
Koka potatisen sakta under lock tills den blir mjuk,,späd med mer mjölk eftersom.
Rör då och då så det inte bränner fast i botten
Ta av innan den blir mosig, mjuk räcker.
Smaksätt med soja och ev mer kryddor
Servera korv och potatis med rivna morötter.
Torsdag:
Nudelsoppa
10 dl höns el. kycklingbuljong
200 g. st färdigstekta fläskkött, fint tärnat (går bra med kyckling eller nötkött också)
2 st morot, fint tärnad
1 färsk gurka, i små tärningar
1 röd paprika, i små tärningar
100 gr glasnudlar, sönderbrutet i skedvänliga bitar
4 msk japansk soja
1 vitlöksklyfta, pressad
½ tsk riven ingefära
salt, peppar
Fräs gurka och morot i pyttesmå tärningar i oljan.
Slå i buljong, soja och kyclingtärningar, krydda.
Småkoka 5 min, lägg i sönderbrutna risnudlar.
Ha i vitlök och ingefära.
Koka till nudlarna är mjuka, salta, peppra och smaka av med soya.
Muffins med lingonfrosting
12 stycken
125 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
11/2 dl mjölk
41/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk pepparkakskrydda
Frosting:
1/2 dl lingonsylt
150 g färskost
1/2 dl florsocker
1/2 dl vispgrädde
Garnering:
lingon, små pepparkakor
Sätt ugnen på 200°.
Rör smör och socker smidigt med elvisp.
Vispa i äggen, ett i taget.
Blanda i mjölk och mjöl blandat med bakpulver och pepparkakskrydda.
Fördela smeten i muffinsformar, gärna i muffinsbleck.
Grädda strax under mitten i ugnen i 20 minuter.
Låt svalna.
Frosting:
Vispa ihop lingonsylt, färskost och florsocker.
Tillsätt grädden och vispa till spritsbar konsistens.
Spritsa eller bred frostingen på muffinsen.
Garnera med lingon och pepparkaka.
Fredag:
500 g kycklingbröstfilé
150 g keso, mexican salsa
1 dl sweet chilisås
4 skivor lantbröd
½ huvuden isbergssallad
½ gurkor
Solrosskott
Sätt ugnen på 175º.
Lägg kycklingfiléerna i en smord form.
Häll över sweet chilisås.
Stek kycklingen i mitten av ugnen ca 30 min.
Rosta brödet.
Strimla salladen och gurkan.
Lägg sallad och gurka på brödet.
Skär kycklingfiléerna på snedden och lägg på salladen.
Toppa med keso och solrosskott.
Lördag:
Laxlasange m spenat o tomat
10 st torkade lasagneplattor
500 gram färsk lax utan skinn
1 st fänkål ca 300 gram
2 msk Smör
1 tsk Anisfrön
200 gram färsk eller fryst bladspenat
0.5 tsk Salt
1 krm svartpeppar direkt från kvarnen
2 krm riven muskotnöt
Tomatsås:
1 st gul lök finhackad
2 st vitlöksklyftor, pressade
0.5 msk torkad timjan
1 msk rapsolja/olivolja
1 burk krossade tomater (400g)
1 tsk Salt
2 krm Socker
1 krm svartpeppar direkt från kvarnen
Vit sås:
2 dl torrt vitt vin
6 dl Mjölk
2 msk konc grönsaksfond
3 msk Maizene majsstärkelse + 3 msk mjölk
1 tsk Salt
1 krm svartpeppar direkt från kvarnen
1.5 dl riven parmesanost
Pumpakärnsvinägrett:
1.5 msk pressad citron
1 msk Vatten
2 msk Olivolja
1 msk Pumpakärnolja
0.5 dl finhackad bladpersilja
2 krm flingsalt efter smak
Varmrätt:
Fläskfilé i rödvinssås
600 g fläskfilé
Salt
Svartpeppar
10 färska champinjoner
3 dl matlagningsgrädde
1 ½ dl vatten
½ dl rött vin
1 msk kinesisk soya
1 msk klippt persilja
1 msk klippt gräslök
Putsa fläskfilen.
Skiva (dela ev mer) och stek dem gyllenbruna i smör i en gryta.
Krydda med salt o peppar på slutet.
Ställ åt sidan.
Skiva championerna och stek separat tills de blir mjuka, salta på slutet.
Blanda hop det i grytan och tillsätt vattnet.
Koka 5 min
Häll sedan i grädde, vin, örter och soja.
Låt stå och koka cirka 20 minuter på låg värme.
Är den för tunn så gör den tjockare med lite majzena.
Servera med krossad potatis och en sallad.
Krossad potatis
1 kg potatis
ca 50 g smör
2-3 vitlöksklyftor
(Ört)salt, peppar och rosmarin (gärna färsk)
Börja med att koka potatisen så att den är lite mjuk.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Lägg ut potatisarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dom med t.ex en stekspade eller botten av ett glas.
Smält smöret och pressa i vitlöken i smöret.
Ha i salt och peppar och pensla på smöret på potatisarna.
Klipp över lite färsk rosmarin och stoppa in allt i ugnen tills potatisarna är gyllenbruna och fina (ca 20 min).
Dessert:
Glass med hasselnötsnougat
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|