Direktlänk till inlägg 21 januari 2018
Veckans smaksättare:
Svart-, vit-, grön- och rosépeppar... peppar finns i många färger och smaker.
Med ”äkta peppar” syftar man på vit-, svart- och grönpeppar som tas fram från bäret på den klättrande slingerväxten Piper Nigrum.
Pepparväxten växer i tropiska klimat. Den kan bli upp till 20 meter lång i vilt tillstånd och bären, som utgör kryddan peppar, växer i täta klasar. Piper Nigrumväxten härstammar från Indien och har därifrån spridits, med människans hjälp, främst till Sydostasien.
Rosépeppar har inget släktskap med ovanstående
Det är en krydda som på grund av sin mångsidiga karaktär kan användas inom många områden av matlagningen. Kryddan används såväl till kött-, fisk-, fågel-, skaldjurs- och grönsaksrätter som till desserter.
Väldigt ofta används dock kryddan till ljusare kött.
Vi kryddar mest med det vi kallar 4-peppar, vi blandar de här 4 sorterna i en kvarn.
Kryddpeppar eller piment (Pimenta dioica, tidigare Pimenta officinalis) är ett städsegrönt cirka 10 meter högt träd som har sitt ursprung på Jamaica och Centralamerika och tillhör familjen myrtenväxter. Frukternas frön används som krydda i både mat och bröd. Frukten är rundad till något äggformad och grön som omogen och mörkt brun till svartbrun med en lilaktig anstrykning som mogen. Frukterna skördas omogna och får sedan torka.
Veckans bröd:
Havrefrallor utan mjöl
7 dl havregryn (glutenfria om du vill ha rent glutenfritt)
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg
1/2 msk fiberhusk
2,5 dl vaniljyoghurt, du kan också använda naturell yoghurt
Börja med att köra havregrynen i blendern för att göra det till mjöl.
Häll allt mjöl i en bunke.
Blanda resten av de torra ingredienserna och häll i det i mjölet.
Rör om.
Knäck i äggen och blanda runt ordentligt, avslutningsvis häller du i yoghurten.
Låt sedan stå och svälla i ca 10 minuter.
Tänk på att degen kommer vara riktigt kladdig.
Blöt händerna och forma 9 bullar av smeten.
Lägg på bakplåtpappersklädd plåt.
Grädda på 250 grader i ca 10 min till de fått lite färg.
Veckans sallad:
Champinjonsallad
400 g färska champinjoner
2½ dl matlagningsgrädde
2 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl finhackad färsk persilja
blandad grönsallad
Skiva champinjonera tunt, gärna i en äggskivare.
Blanda grädde, senap, vitlök, salt, peppar och persilja.
Blanda champinjonerna med såsen.
Skölj och dela salladen i bitar.
Lägg ut den på ett fat.
Lägg champinjonsalladen ovanpå.
Servera med bröd.
Veckans vego:
Halloumistroganoff
1 finhackad lök
smör
400 gram halloumiost ( med chilismak)
400 gram krossade tomater
2 msk tomatpure
2 dl vispgrädde
1/2 tsk kinesisk soja
örtsalt
cayennepeppar
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs den strimlade osten runt omkring för lite färg.
Ta upp osten och fräs den finhackade löken glansig.
Vänd ner Krossade tomater, tomatpure, grädde och låt sjuda upp.
Smaka av stroganoffen med kinesisk soja, örtsalt & lite cayennepeppar.
Lägg sist ner osten och låt allt bli genomvärmt.
Serveras genast med ris och sallad.
Månd:
1 rödlök
400 g blandfärs
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
Potatistäcke:
700 g mjölig potatis
ca ½ dl grädde
1 burk majs (ca 285 g)
2 dl persilja
salt & peppar
50 g riven ost (gärna västerbottensost)
½ tsk paprikapulver
Ugn 200°
Finhacka löken.
Bryn färs och lök i smör.
Pressa ner vitlöken.
Krydda med salt och peppar
Lägg i smord ugnsform
Potatistäcke:
Skala och tärna potatisen.
Koka den mjuk, häll av vattnet.
Mosa potatisen och tillsätt grädde till lagom konsistens.
Häll av majsen, mixa majskornen till en puré och vänd ner i moset tillsammans med finhackad persilja.
Salta och peppra.
Bred över köttfärsen
Gratinera tills den får fin färg.
Tisd:
2 pkt Bacon
3 dl kokt bulgur
2 Mozzarellabollar
2 Avokado
250 g Körsbärstomater
1 påse babyspenat
1 rödlök, hackad
Dressing:
3 msk olivolja
1 ½ msk röd balsamvinäger
salt och peppar
Onsd:
700 g torskrygg
4 portioner duchesse, recept längre ner i inlägget
havssalt och vitpeppar ur kvarn
Citron- och spenatbéchamel:
50 g smör
1 finhackad schalottenlök
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
250 g bladspenat
100 g mascarpone
2 tsk rivet citronskal + saften från 1 citron
50 g riven västerbottensost
salt och vitpeppar ur kvarn
Ugn 225°
Gör Pommes duchesse
Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen.
Salta och peppra.
Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken.
Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter.
Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6–8 minuter.
Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar.
Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop.
Gratinera i 20–25 minuter, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig.
Pommes duchesse
700 g mjölig potatis
2 äggulor
50 g smör
3 msk rapsolja
1 krm riven muskot
havssalt och vitpeppar ur kvarn
Ugn 250°
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.
Rör ner äggulor, smör i klickar och olja.
Smaksätt med muskot, salt och peppar.
Låt moset svalna.
Spritsa moset i fina toppar
Torsd:
Kyckling & tortillasoppa
8 majstortillas (skivade till strimlor)
3 msk olivolja/rapsolja
1 Jalapeños (strimlad)
1 medelstor lök (tärnad)
1 tsk mald spiskummin
500 g kycklingfilé (skuren i mindre bitar)
1 liter hönsbuljong
4 dl krossade tomater
2 msk limesaft
1 dl smakrik riven ost
1/2 dl hackad färsk koriander
Värm ugnen till 200 °
Sprid tortillaremsorna i ett jämnt lager på en plåt och ringla över 1 1/2 msk olivolja.
Grädda tills de är brynt och knaprig, ca 12-15 minuter.
Hetta upp resten av oljan i en stor kastrull på medelvärme.
Lägg i jalapeños och lök och stek under omrörning tills löken börjar mjukna, ca tre till fem minuter.
Häll i spiskummin och blanda ut den ordentligt.
Häll i kyckling, buljong och krossade tomater.
Koka upp, sänk värmen och sjud tills kycklingen är genomokt, ca 12 till 15 minuter.
Ta bort från värmen och rör i limejuicen.
Toppa varje portion soppa med de bakade tortillastripsen, ost och koriander.
Servera med ett gott bröd.
VANILJ & CITRONRUTOR I LÅNGPANNA
Mördeg:
450 g mjukt smör
10 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 citron
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samtliga ingredienser till mördegen i en köksmaskin, eller så gör du det bara för hand. Ta hälften av mördegen och tryck ut den i en långpanna.
Du kan använda den vanliga originalpannan i ugnen som är ca 30X40 cm.
Riv av cesten på citronen och dela den sedan två.
Blanda sedan cesten samt saften av en halv citron med resten av ingredienserna till fyllningen och häll det över den utplattade mördegen.
Smula sedan resten av mördegen uppepå fyllningen.
Skjuts in i ugnen i 30 minuter.
Fyllningen kommer fortfarande vara lite ”dallrig” när den tas ut ur ugnen men låt den svalna av så stelnar det lagom.
Pudra över lite florsocker.
Fred:
Topping 1:
2 dl smetana
80 g röd kaviar
1/2 rödlök, finhackad
lite gräslök
1 citron
några dillvippor
Topping 2:
2 dl smetana
50-100 g kallrökt skivad lax
3 msk färsk riven pepparrot
1 äpple, skalat och finhackat
persilja
Topping 3:
4 salladsblad
75 g avrunna kräftstjärtar
citron
kryddtagetes
Smula ner jästen i en degbunke.
Häll i mjölken och rör tills jästen lösts upp.
Sikta ner båda mjölsorterna och vispa samman
smeten lätt.
Separera gulor och vitor.
Vispa ner äggulor, salt och peppar i smeten och låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 40 minuter.
Smält smöret.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Rör ner smöret i smeten och vänd sedan ner vitorna.
Rör om.
Grädda små plättar på medelvärme.
Garnera med topping och servera genast.
Tips!
Smetana är syrad grädde. Den kan bytas ut mot gräddfil.
Lörd:
2 st kokta humrar
400 g spagetti
2 st klyfta vitlök
0.5 st röd chili färsk
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré gärna extra koncentrerad, t ex Mutti
2 dl torrt vitt vin oekat
4 st kvisttomater skållade, skalade, tärnade
1.5 msk koncentrerad hummerfond
50 g smör rumstempererat
socker
salt
svartpeppar
2 msk finskuren bladpersilja
0.5 st citron
Fläskfilé i balsamicosås
600 g fläskfilé
1 tsk rosmarin (torkad)
svartpeppar
salt
1 vitlklyfta
3/4 dl crème fraîche
1½ dl vispgrädde
1½ tsk soya
1 msk kalvfond
1 msk balsamicovinäger
1dl vatten
Sätt ugnen på 225 gr
Krydda fläskfile´n med salt, svartpeppar och lite av rosmarinen.
Bryn dom runt om i stekpanna.
Lägg i en ugnssäker form, häll i vattnet i stekpannan och rör runt lite.
Tillsätt hälften av vardera av kalvfond och balsamicovinäger, samt sojan.
Pressa i en vitlöksklyft
Häll detta över köttet
stek i ugnen i ca 30 min.
Blanda under tiden grädde och crème fraîche.
Tillsätt resten av soyan, kalvfonden, rosmarinen och balsamicovinägern.
Vispa ihop ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
Ta ut köttet, häll av det mesta av vattnet utan att hälla ut kryddorna.
Häll sedan gräddblandningen över köttet. Är såsen väldigt ljus häller du på lite mer soya.
Stek i ugnen i ytterligare 15 minuter.
Serveras till ris eller potatis av något slag och en härlig grönsallad.
Garnering:
½ dl kokosflingor
ev citronmeliss
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter.
Koka upp grädde, socker och kardemumma.
Krama ur gelatinbladen och rör ut dem i grädden.
Låt svalna.
Fördela hälften av grädden i 4 koppar.
Låt stå kallt.
Lägg i hälften av hallonen och jordgubbarna i kopparna när krämen är kall och börjat stelna lite.
Häll på resten av gräddsmeten.
Låt stå i kylen, 1 timme.
Vid servering:
Garnera med resten av bären, kokosflingor och citronmeliss.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 | 7 |
|||
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 |
16 |
17 | 18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 | 24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||
29 | 30 |
31 |
|||||||
|