Matsedeln

Direktlänk till inlägg 21 januari 2018

V 4

Av Neta - 21 januari 2018 23:58

  

Veckans smaksättare:

 

 

Olika sorters peppar

Svart-, vit-, grön- och rosépeppar... peppar finns i många färger och smaker.

Med ”äkta peppar” syftar man på vit-, svart- och grönpeppar som tas fram från bäret på den klättrande slingerväxten Piper Nigrum.

Odling

Pepparväxten växer i tropiska klimat. Den kan bli upp till 20 meter lång i vilt tillstånd och bären, som utgör kryddan peppar, växer i täta klasar. Piper Nigrumväxten härstammar från Indien och har därifrån spridits, med människans hjälp, främst till Sydostasien.


 

Rosépeppar har inget släktskap med ovanstående

Det är en krydda som på grund av sin mångsidiga karaktär kan användas inom många områden av matlagningen. Kryddan används såväl till kött-, fisk-, fågel-, skaldjurs- och grönsaksrätter som till desserter.
Väldigt ofta används dock kryddan till ljusare kött.

Vi kryddar mest med det vi kallar 4-peppar, vi blandar de här 4 sorterna i en kvarn.

 

 

Kryddpeppar eller piment (Pimenta dioica, tidigare Pimenta officinalis) är ett städsegrönt cirka 10 meter högt träd som har sitt ursprung på Jamaica och Centralamerika och tillhör familjen myrtenväxter. Frukternas frön används som krydda i både mat och bröd. Frukten är rundad till något äggformad och grön som omogen och mörkt brun till svartbrun med en lilaktig anstrykning som mogen. Frukterna skördas omogna och får sedan torka. 

  

Veckans bröd:

 

Havrefrallor utan mjöl

 

7 dl havregryn (glutenfria om du vill ha rent glutenfritt)
1 tsk bakpulver
1  tsk salt
2 ägg
1/2 msk fiberhusk
2,5 dl vaniljyoghurt, du kan också använda naturell yoghurt

 

Börja med att köra havregrynen i blendern för att göra det till mjöl.
Häll allt mjöl i en bunke.
Blanda resten av de torra ingredienserna och häll i det i mjölet.
Rör om.
Knäck i äggen och blanda runt ordentligt, avslutningsvis häller du i yoghurten.
Låt sedan stå och svälla i ca 10 minuter.
Tänk på att degen kommer vara riktigt kladdig.
Blöt händerna och forma 9 bullar av smeten.
Lägg på bakplåtpappersklädd plåt.
Grädda på 250 grader i ca 10 min till de fått lite färg.

   

Veckans sallad:

 

Champinjonsallad

 

400 g färska champinjoner
2½ dl matlagningsgrädde
2 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl finhackad färsk persilja
blandad grönsallad


Skiva champinjonera tunt, gärna i en äggskivare.
Blanda grädde, senap, vitlök, salt, peppar och persilja.
Blanda champinjonerna med såsen.
Skölj och dela salladen i bitar.
Lägg ut den på ett fat.
Lägg champinjonsalladen ovanpå.
Servera med bröd.

   

Veckans vego:

 

Halloumistroganoff

 

 

1 finhackad lök
smör
400 gram halloumiost ( med chilismak)
400 gram krossade tomater
2 msk tomatpure
2 dl vispgrädde
1/2 tsk kinesisk soja
örtsalt
cayennepeppar


Hetta upp en stekpanna med smör och fräs den strimlade osten runt omkring för lite färg.
Ta upp osten och fräs den finhackade löken glansig.  
Vänd ner Krossade tomater, tomatpure, grädde och låt sjuda upp.
Smaka av stroganoffen med kinesisk soja, örtsalt & lite cayennepeppar.
Lägg sist ner osten och låt allt bli genomvärmt.
Serveras genast med ris och sallad.

       

Månd:

 

Köttfärsgratäng under potatis o majstäcke

 

1 rödlök
400 g blandfärs
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
salt & peppar


Potatistäcke:

700 g mjölig potatis
ca ½ dl grädde
1 burk majs (ca 285 g)
2 dl persilja
salt & peppar
50 g riven ost (gärna västerbottensost)
½ tsk paprikapulver

 

Ugn 200°
Finhacka löken.
Bryn färs och lök i smör.
Pressa ner vitlöken.
Krydda med salt och peppar

Lägg i smord ugnsform

Potatistäcke:
Skala och tärna potatisen.
Koka den mjuk, häll av vattnet.
Mosa potatisen och tillsätt grädde till lagom konsistens.
Häll av majsen, mixa majskornen till en puré och vänd ner i moset tillsammans med finhackad persilja.
Salta och peppra.

Bred över köttfärsen

Gratinera tills den får fin färg.
  

Tisd:

 

Godaste baconsalladen

 

2 pkt Bacon
3 dl kokt bulgur
2 Mozzarellabollar
2 Avokado
250 g Körsbärstomater
1 påse babyspenat
1 rödlök, hackad

Dressing:
3 msk olivolja
1 ½ msk röd balsamvinäger
salt och peppar

Skär baconet i bitar och stek det tills det fått lite färg.
Låt rinna av på hushållspapper.
Skölj och torka spenaten och lägg på ett fat
Fördela bulgur på
Halvera körsbärstomater
Skär avokado i bitar
Skär mozzarellan i bitar och fördela allt över
Finhacka rödlöken strö den över salladen.
Strö över baconet
Ringla över dressingen

  

Onsd:

 

Torskrygg Florentine med spenat

 

700 g torskrygg
4 portioner duchesse, recept längre ner i inlägget
havssalt och vitpeppar ur kvarn

 

Citron- och spenatbéchamel:

50 g smör
1 finhackad schalottenlök
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
250 g bladspenat
100 g mascarpone
2 tsk rivet citronskal + saften från 1 citron
50 g riven västerbottensost
salt och vitpeppar ur kvarn

Ugn 225°

Gör Pommes duchesse
Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen.
Salta och peppra.
Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken.
Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter.
Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6–8 minuter.
Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar.
Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop.
Gratinera i 20–25 minuter, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig.

   

Pommes duchesse


700 g mjölig potatis
2 äggulor
50 g smör
3 msk rapsolja
1 krm riven muskot
havssalt och vitpeppar ur kvarn

Ugn 250°
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.
Rör ner äggulor, smör i klickar och olja.
Smaksätt med muskot, salt och peppar.
Låt moset svalna.
Spritsa moset i fina toppar

   

Torsd:

 

Kyckling & tortillasoppa


8 majstortillas (skivade till strimlor)
3 msk olivolja/rapsolja
1 Jalapeños (strimlad)
1 medelstor lök (tärnad)
1 tsk mald spiskummin
500 g kycklingfilé  (skuren i mindre bitar)
1 liter hönsbuljong
4 dl krossade tomater
2 msk limesaft
1 dl smakrik riven ost
1/2 dl hackad färsk koriander

 

Värm ugnen till 200 °
Sprid tortillaremsorna i ett jämnt lager på en plåt och ringla över 1 1/2 msk olivolja.
Grädda tills de är brynt och knaprig, ca 12-15 minuter.
Hetta upp resten av oljan i en stor kastrull på medelvärme.
Lägg i jalapeños och lök och stek under omrörning tills löken börjar mjukna, ca tre till fem minuter.
Häll i spiskummin och blanda ut den ordentligt.
Häll i kyckling, buljong och krossade tomater.
Koka upp, sänk värmen och sjud tills kycklingen är genomokt, ca 12 till 15 minuter.
Ta bort från värmen och rör i limejuicen.
Toppa varje portion soppa med de bakade tortillastripsen, ost och koriander.
Servera med ett gott bröd.

   

VANILJ & CITRONRUTOR I LÅNGPANNA

 

Mördeg:
450 g mjukt smör
10 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning:
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 citron

 

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samtliga ingredienser till mördegen i en köksmaskin, eller så gör du det bara för hand. Ta hälften av mördegen och tryck ut den i en långpanna.
Du kan använda den vanliga originalpannan i ugnen som är ca 30X40 cm.
Riv av cesten på citronen och dela den sedan två.
Blanda sedan cesten samt saften av en halv citron med resten av ingredienserna till fyllningen och häll det över den utplattade mördegen.
Smula sedan resten av mördegen uppepå fyllningen.
Skjuts in i ugnen i 30 minuter.
Fyllningen kommer fortfarande vara lite ”dallrig” när den tas ut ur ugnen men låt den svalna av så stelnar det lagom.
Pudra över lite florsocker
.

   

Fred:

 

Blinitallrik
4-6 pers

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 ägg
salt, svartpeppar
50 g smör

 

Topping 1:
2 dl smetana
80 g röd kaviar
1/2 rödlök, finhackad
lite gräslök
1 citron
några dillvippor

 

Topping 2:
2 dl smetana
50-100 g kallrökt skivad lax
3 msk färsk riven pepparrot
1 äpple, skalat och finhackat
persilja

 

Topping 3:
4 salladsblad
75 g avrunna kräftstjärtar
citron
kryddtagetes

 

Smula ner jästen i en degbunke.
Häll i mjölken och rör tills jäst­en lösts upp.
Sikta ner båda mjölsorterna och vispa samman
smeten lätt.
Separera gulor och vitor.
Vispa ner äggulor, salt och peppar i smeten och låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 40 minuter.
Smält smöret.
Vispa äggvit­orna till ett hårt skum.
Rör ner smöret i smeten och vänd sedan ner vitorna.
Rör om.
Grädda små plättar på medelvärme. 
Garnera med topping och servera genast.
Tips!
Smetana är syrad grädde. Den kan bytas ut mot gräddfil.
  

Lörd:

 

Hummerpasta med chili

 

2 st kokta humrar
400 g spagetti
2 st klyfta vitlök
0.5 st röd chili färsk
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré gärna extra koncentrerad, t ex Mutti
2 dl torrt vitt vin oekat
4 st kvisttomater skållade, skalade, tärnade
1.5 msk koncentrerad hummerfond
50 g smör rumstempererat
socker
salt
svartpeppar
2 msk finskuren bladpersilja
0.5 st citron

 

Plocka ut så mycket kött som möjligt ur humrarna, och ta gärna vara på vätskan som finns i.
Skär hummerköttet i mindre bitar. Detta kan göras i förväg, förvara i kyl.
Koka upp pastavatten med salt i en stor kastrull.
Väg upp rätt mängd pasta.
Koka upp skållningsvatten till tomaterna.
Hacka två klyftor vitlök och den färska chilin.
Fräs hackad vitlök och chili i olivolja i en stor stekpanna några minuter utan att vitlöken tar färg.
Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare ett par minuter.
Häll i vinet och koka ner till ungefär hälften.
Skär ett kryss i tomaterna och skålla dem i kokande vatten. Dra av skalet. Kärna ur dem och skär fruktköttet i små tärningar.
Tillsätt i stekpannan tillsammans med fonden och låt puttra i cirka 10 minuter.
Koka pastan enligt anvisning på paketet men korta koktiden med ett par minuter. Spara någon deciliter av pastavattnet. 
Pressa i den tredje vitlöksklyftan i pastasåsen och rör ner smöret lite i taget. Smaka av såsen med en nypa socker, salt och peppar.
Vänd ner den nykokta pastan i såsen och låt puttra klart i pannan, späd med sparat pastavatten vid behov.
Vänd ner hummerkött och eventuell hummervätska allra sist.
Lägg upp i tallrikar och toppa med persilja och citronskal.
Servera genast!
 
Sönd:

 

Fläskfilé i balsamicosås

 

600 g fläskfilé
1 tsk rosmarin (torkad)
svartpeppar
salt
1 vitlklyfta
3/4 dl crème fraîche
1½ dl vispgrädde
1½ tsk soya
1 msk kalvfond
1 msk balsamicovinäger
1dl vatten
 
Sätt ugnen på 225 gr
Krydda fläskfile´n med salt, svartpeppar och lite av rosmarinen.
Bryn dom runt om i stekpanna.
Lägg i en ugnssäker form, häll i vattnet i stekpannan och rör runt lite.
Tillsätt hälften av vardera av kalvfond och balsamicovinäger, samt sojan.
Pressa i en vitlöksklyft
Häll detta över köttet
stek i ugnen i ca 30 min.
Blanda under tiden grädde och crème fraîche.
Tillsätt resten av soyan, kalvfonden, rosmarinen och balsamicovinägern.
Vispa ihop ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
Ta ut köttet, häll av det mesta av vattnet utan att hälla ut kryddorna.
Häll sedan gräddblandningen över köttet. Är såsen väldigt ljus häller du på lite mer soya.
Stek i ugnen i ytterligare 15 minuter.
Serveras till ris eller potatis av något slag och en härlig grönsallad.

   


Pannacotta med kardemumma och hallon
4 pers


2 gelatinblad
2½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
100 g jordgubbar, skivade
125 g hallon


Garnering:
½ dl kokosflingor
ev citronmeliss


 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter.
Koka upp grädde, socker och kardemumma.
Krama ur gelatinbladen och rör ut dem i grädden.

Låt svalna.
Fördela hälften av grädden i 4 koppar.
Låt stå kallt.
Lägg i hälften av hallonen och jordgubbarna i kopparna när krämen är kall och börjat stelna lite.
Häll på resten av gräddsmeten.
Låt stå i kylen, 1 timme
.
Vid servering:
Garnera  med resten av bären, kokosflingor och citronmeliss.


   

 


 

 


 



 

 

 


 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards