Matsedeln

Direktlänk till inlägg 14 januari 2018

V. 3 (Gästblogginlägg)

Av Neta - 14 januari 2018 18:37

Hej! Den här veckan är det jag, Elle som har gjort matsedeln. Hoppas att du hittar något som du tycker om! =)


  

Veckans Smaksättare:


Salt

Smaken salt är en av grundsmakerna, vilket gör salt till en av de äldsta och mest allmänt förekommande kryddorna. Saltning är även en viktig konserveringsmetod.

Salt för mänsklig konsumtion produceras på olika sätt.

Raffinerat bordssalt, grovsalt, oraffinerat havssalt och joderat salt är exempel på detta. Det är ett kristalliserat, vitt, ljusrosa eller ljusgrått, fast ämne.

Konsumtionssalt fås från havsvatten eller stenavlagringar.

Ätbara bergsalter som bryts i saltgruvor kan vara ljust gråa till färgen på grund av mineralinnehållet.

Salt kan även finnas i öknar som till exempel Death Canyon, vilken är en av världens mest kända salt-öknar.

Här är några sanningar och myter kring vår vanligaste krydda:

Sant

För mycket salt ökar blodtrycket. Saltet binder vätska och ett underskott av vatten i kroppen gör att blodtrycket stiger. Något som i sig kan orsaka hjärtproblem på sikt. En alltför saltrik kost kan också ha negativ inverkan på mediciner mot högt blodtryck.


Salt är beroendeframkallande. Faktum är salt kan skapa samma beroende som cigaretter. Ett forskarteam från USA kunde se att längtan efter salt mat aktiverade samma hjärnfunktioner som nikotinbehov.


Salt kan göra dig överviktig. Salt binder vätska och personer med normalt saltintag kan ha upp till 1,3 kg extra kroppsvikt på grund av detta.

Falskt

Du behöver mer salt om du svettas. Personer som tränar mycket, eller svettas av värmen, får ofta rådet att äta mer salt. Men sanningen är att den mängd vi får i oss av den dagliga kosten täcker behover mer än nog.


Maten smakar mindre utan salt. Om du har vant smaklökarna vid salt mat går det att avvänja dem. Prova att minska saltet, efter några veckor har du vant dig vid den nya nivån – och antagligen fått nya smaksensationer på vägen.

  

Veckans bröd:

 

Mormors ljuvliga hålkakor
ca 9 st

 

50 g jäst
6 dl mjölk, rumstemp
1 ägg
2 msk ljus sirap
2 tsk salt
8 dl rågsikt
50 g smör, mjukt
5–6 dl vetemjöl

 

Sätt på ugnen på 200°
Smula ner jästen i en skål.
Lös jästen i mjölken.
Tillsätt ägg, sirap, salt och rågsikt.
Klicka i smöret och ta till sist i vetemjölet lite efterhand.
Arbeta degen väl.
Låt jäsa under duk, ca 1 tim.


Dela degen i åtta till nio bitar.
Kavla ut till rundlar à ca 15 cm.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Ta ut hål med hjälp av 
t ex ett snapsglas.
Nagga och låt jäsa under duk, ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen, ca 10 min.

 

Veckans sallad:

 

Shopska sallad

 

Det här är en favorit från Balkan som passar perfekt att servera vid alla rätter.

500 g cocktailtomater eller ca 3-4 tomater
1 gurka
1 rödlök
2 paprikor (gärna en grön och en röd)
1 liten knippe persilja
Ca 150 g fetaost


3 msk vinäger
2 msk olivolja
1 tsk salt

 

Hacka alla grönsaker, blanda med salt, vinäger och olivolja. Toppa med smulad fetaost.

  

Veckans Vego:

Zucchininudlar med pesto

 

Pesto:
2 dl tärnad zucchini
2 dl tätt packade basilikablad
3 hackade vitlöksklyftor
1 dl valnötter (kan uteslutas)
½ dl vatten
2 msk färskpressad citronsaft
½ tsk salt


Resten:
4 stora zucchini
1 tsk olja (valfri – kokos, raps, oliv)
2 dl delade körsbärstomater
pinjenötter till garnering


Blanda alla ingredienser till peston i en blender och blanda tills den är helt slät.
Använd en spiralizer och gör zucchinis till ”nudlar”.
Stek ”nudlarna” och tomaterna i oljan tills de är mjuka, ca 8-10 minuter.
Lägg i pesto och rör snabbt, precis tillräckligt för att värma såsen, ca 1 minut. 
Servera och toppa med lite pinjenötter uppepå.
Passar utmärkt till  quorn.

   

Måndag:

Mexicoröra

4 port. ris
smör
1 finhackad gul lök
350 gram färdigstekt & kryddad tacofärs
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 grön paprika
1 burk majs


Kall sås: 
2 1/2 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk chilisås
dofta över cayenne
salt


Rör ihop den kalla såsen och ställ kallt.

Koka riset enligt anvisningar.

Finhacka löken och fräs i smör tills den mjuknat, vänd ner den finhackade paprikan.

Fräs runt och tillsätt ris, tacofärs och burken med majs.

Låt allt bli genomstekt.
Servera med tortillachips.

  
Tisdag:

 

Krämig laxgryta med pressad potatis


800 gr potatis
500 gr lax
1 dl vatten
2-3 msk hummerfond
2.5 dl grädde, valfri
2 tsk dijonsenap
1 knippe dill
3 msk röd stenbitsrom
Salt o peppar


Koka potatisen i saltat vatten
Skär laxen i mindre bitar
Blanda vatten fond grädde o senap i en kastrull och koka ihop det något
Lägg i lax bitarna och sjud sakta ca 10 min under lock
Hacka dillen och rör ner den tillsammans med röda romen
Smaka av med salt o vitpeppar


Pressa potatisen och servera med kokta grönsaker

  

Onsdag:

 

Snabba "kroppkakor"

2 paket bacon eller 300 g. fläsk

ev. 1 hackad lök.

2 pkt färsk gnocchi (finns vid den färska pastan i affären)

Smör

Kryddpeppar


Stek fläsk/bacon och ev. lök, håll det varmt.

Smält smör och ha i rikligt med kryddpeppar.

Koka gnocchin enligt förpackningen och lägg ner i smöret.

Låt den få lite yta.


Servera med lingon, rivna morötter och en smörklick.

  

Torsdag:

Minestronesoppa

 
1 l vatten
olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
3 msk tomatpuré
200 gram pastaskruvar, okokta
1 burk tomatsås ca 400 g
salt och svartpeppar

1 st lök, finhackad
2 morötter, finhackade
1 purjolök, finhackad
1 dl basilika, strimlad
1 palsternacka, liten finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade

Skölj, skala och finhacka grönsakerna och fräs i olivolja i en kastrull.
Häll över en burk färdig tomatsås, buljongtärningen och häll på vatten.
Rör om och låt puttra i ca 10 minuter.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och blanda ner i soppan.
Smaka av med salt och peppar.

Strö över hackad persilja och servera med bröd.
 
  

Cheesecake i glas med bär
6 port

10 st digistivekex
2 msk smält smör


200 g färskost (tex philadelphia)
1,5 dl florsocker (du kan minska mängden till 1 dl om du vill ha den mindre söt)
1 tsk vaniljsocker
1 st lime
2 dl grädde
400 g färska jordgubbar (eller andra bär som hallon, blåbär osv)



Krossa kexen till smulor, blanda med smält smör och fördela i  6 glas. Ställ åt sidan.

Tvätta bären och låt rinna av ordentligt. Hacka sedan bären till tärningar och spara några hela bär till garnering.


Blanda färskost, florsocker, vaniljsocker, rivet skal från 1 lime (bara det gröna) och saften från en halv lime i en skål. Vispa tills färskosten blir slät och allting blandas ordentligt.

I en annan skål vispar du grädden fluffig och fast. Vänd ner grädden med färskosten och blanda med en slickepott. Vänd i bären och blanda försiktigt.

Tänk på att bären inte får vara för blöta när de vänds i smeten, torka lätt med hushållspapper eller låt rinna av en stund om de är för blöta.


Fördela smeten i glasen över kexsmulorna.
Ställ sedan i kylen i minst 2 timmar innan servering, klarar sig fint i kylen upp till 12 timmar.
Toppa med färska bär innan servering.
   

Fredag:

 

Hemgjord kebabrulle

 

4 libabröd, (sk. orientaliska bröd) eller tunnbröd

½ isbergsalladshuvud, strimlat

10 cm gurka, skivad

2 tomater, delade och skivade

1 rödlök, tunnskivad

 

Vitlökssås:

5 dl turkisk yoghurt

1-2 vitlöksklyftor, pressade

salt och svartpeppar

 

Rör ihop och låt stå någon timme.

Kebabkött:

800 g köttfärs
1 ägg
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 msk svartpeppar (valfritt)
1,5 dl vatten


Blanda ihop ingredienserna i en bunke
Förbered en remsa aluminiumfolie i samma längd som en ugnsplåt (grillfolie är det bästa)
Kavla ut färsen på folien i ugnsplåten, var noga med att kala den så tunn du bara kan.
Rulla sedan ihop kebaben så folien snurras in i köttet. (Detta behövs för att det sedan skall kunna bli strimlor)
Baka kebaben på 250 grader i ca 10 minuter. Tillsätt ca 1,5 dl vatten på ugnsplåten innan bakning.
Tag sedan av folien och skär kebaben i strimlor enligt önskemål
Lägg sedan kebabstrimlorna tillbaka på plåten och sätt in i ugnen igen, ringla lite olja över och baka färdigt i ugnen i ca 10 minuter

Värm ev. bröden lite lätt i micron. Lägg på folie lika stora som bröden.
Fördela grönsakerna i en sträng mitt på brödet. (lämna tomt längst ner)

Lägg på kebabköttet och toppa med såsen.

Vik först upp botten och sen sidorna.

Gör likadant med folien så rullarna håller ihop.

  

Lördag:

 

Kyckling- & bacongratäng

700 g kycklinginnerfiléer
salt och peppar
1 msk örtagårdskrydda, t ex
 Santa Maria
1 msk olivolja
400 g pastaskruvar
350 g ajvar relish


Sås:
3 dl syrad grädde
2 msk sötstark senap
150 g riven gratängost, t ex mozzarella, till gratinering


Topping:
280 g bacontärningar
basilika


Ugn 225°


Krydda filéerna med salt, peppar och örtagårdskrydda.
Stek eller grilla dem runt om i olivolja.
Låt dem bli genomstekta, ev i ugnen.
Koka pastan al dente (nästan mjuk).
Låt rinna av och häll tillbaka i kastrullen.
Blanda den nykokta pastan med ajvar relish.
Häll pastan i en gratängform, ca 27×20 cm.
Fördela filéerna ovanpå pastan, tryck ner några om det blir ont om plats.

Sås:
Vispa ihop syrad grädde med senap.
Ringla såsen över kycklingen.
Strö på ost.
Gratinera mitt i ugnen ca 15 min.

Topping:
Stek under tiden bacontärningarna. Låt rinna av på hushållspapper.
Strö dem över den nygratinerade osten.
Garnera med basilikablad. Servera med sallad.

 
Söndag:

 

Biff Rydberg


2 gula lökar

Smör

1 kg potatis

Salt & svartpeppar

500 g utskuren biff av nöt

4 äggulor

Persilja

 

Senapsröra:

½ dl Colmans senapspulver

2 msk socker

1 dl vispgrädde

 

Skala och hacka löken

Skala och tärna potatisen 1 x 1 cm

Koka potatisen i saltat vatten ca 5 min

Stek löken mjuk på svag värme i smör

Stek samtidigt potatisen i en annan stekpanna i smör tills den är krispig på ytan, salta

Håll det varmt

Skär köttet i 2 x 2 cm tärningar

Stek i smör på hög värme, krydda med salt o peppar, blanda i löken

Rör samman senapspulver och socker

Vispa grädden och rör ner den

Lägg kött/lökblandningen och potatisen på tallriken

Garnera med persilja


Servera med äggulan i sitt skal i ett snapsglas och senapskrämen i en skål bredvid

  

Punchparfait med vintrig fruktsallad

6 pers

 

6 äggulor

6 msk strösocker

6 msk punsch

3 dl vispgrädde

 

Fruktsallad:

1 apelsiner

2 clementiner

1/2 färsk ananas

2 passionsfrukter

 

3 msk granatäppelkärnor

2 msk minimarängtoppar eller rostade kokosflingor

 

Placera 6 serveringsglas i frysen ca 1 timme.

Vispa äggulor, socker och punsch till ett pösigt skum.

Vispa grädden till ett lättvispat skum.

Vänd ner grädden i äggblandningen och fördela smeten i glasen.

Låt glasen stå i frysen minst 3 timmar.

Ta ut parfaiten minst 10 minuter innan servering.

Skala och dela frukterna i bitar och blanda till en sallad.

Toppa glasen med fruktsalladen och strö över granatäppelkärnor och smulad maräng.

Servera!

 

Tips! Desserten förvaras i frysen, den färdiga fruktsalladen i kylen.

Ta fram desserten ca 15 minuter före servering.


 Ha en trevlig matvecka!   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards