Matsedeln

Direktlänk till inlägg 1 januari 2018

V 1

Av Neta - 1 januari 2018 18:04

  

Gott nytt matår!

 

Veckans asiatiska:

 

 

Palmhjärta

Palmkål eller palmmärg är det vita innanmätet från vissa bladstjälkar. Smaken är mild med tydlig nötsmak, lite åt kronärtkocka och konsistensen är mjuk och mjäll. Den kan ätas rå i sallad men går även att gratineras. Palmhjärta förekom ofta i programserien Robinson där den hade en avgörande roll för att stilla hungern.

  

Veckans bröd:

 

Lättbakat filmjölksbröd med lingon
2 bröd

4 dl havregryn
5 dl fullkornsdinkelmjöl
6 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
75 g torkade fikon
50 g torkade aprikoser
9 dl filmjölk
1 dl ljus sirap
1 dl lingon

Sätt ugnen på 175°
Blanda havregryn, dinkelfullkorn, vetemjöl, salt, bikarbonat, nästan alla linfrön och pumpafrön i en skål.
Skär fikonen och aprikoserna i bitar.
Tillsätt dem i skålen tillsammans med filmjölk, sirap och lingon.
Rör samman till en kladdig smet.
Fördela smeten i två smorda brödformar, à ca 1½ liter.
Strö över lite linfrön och pumpafrön.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 tim 20 min.
Låt vila i formen, ca 10 min, innan brödet tas ur formen.
  

Veckans sallad:

 

Coleslaw på saffran och äpplen

 

300 g vitkål

2 röda äpplen, typ Ingrid Marie

2 dl fraiche, saffran tomat

½ tsk salt

2 msk russin

Frysta lingon

 

Finstrimla kålen

Kärna ur och riv äpplena grovt

Blanda med fraiche, salt och russin

Låt det stå och dra i kylen i 2-3 timmar

Garnera med frysta lingon före servering

   

Veckans vego:

 

Pasta Norma

 

2 auberginer

Salt

1-2 gula lökar

6 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

4 msk tomatpuré

300 g hela tomater på burk

2 msk torkad oregano

2 krm chiliflakes

Sv.peppar

4 msk kapris

6 port pasta

2 dl ricotta

 

Peccorino, riven

Färsk basilika

 

Skiva auberginerna, salta och lägg på hushållspapper

Finhacka lök och vitlök, fräs den mjuk i olja

Torka av auberginerna och skär ner i mindre bitar

Stek dem i omgångar i panna tills dom har fin färg och frasighet

Tillsätt tomatpuré och burktomater, samt den stekta löken

Låt allt puttra till en sås

Smaksätt med oregano, chili och peppar

Vänd ner kaprisen

Koka pastan enl anvisning

Lägg sen ner den och ricottan i såsen

Rör runt så allt blandar sig

Servera med peccorino och basilikablad.

       

 

Månd:

Nyårsdagen:

 

Cassoulet

250 g bacon, tärnat
2 msk ankfett
3 rödlökar. skivade
4 vitlöksklyftor, pr
2 morötter, skivade
2 stjälkar blekselleri, fint tärnad
4–6 kryddiga korvar, skivade
4 kvistar rosmarin
4 lagerblad
4 confiterade anklår, se sep recept
1 msk tomatpuré
1 l kycklingbuljong
2 burkar limabönor
5 msk grovt ströbröd

Stek grovt tärnat bacon lätt i ankfettet.
När baconet har fått lite färg tillsätts skivad lök, vitlök och morötter samt fint tärnad blekselleri i grytan. Sautera tills löken är genomskinlig.
Tillsätt korv och örter tillsammans med tomatpuré och buljong. Låt småkoka i cirka 10 minuter innan confiterade lår och bönor tillsätts. Låt småkoka i ytterligare 10 minuter, strö sedan över ströbröd och ställ in grytan i ugnen i 180 °C i cirka 45 minuter.
Servera rätten direkt från grytan med bröd och en grönsallad.

  

Tisd:

Ost och baconfyllda köttfärsbullar

 

600 g nötfärs eller blandfärs
1 ägg
½ dl grädde
1 gul lök
Salt (beräkna ca 1 tsk salt/500 gr färs)
Peppar
1 vitlöksklyfta
1 paket bacon
Ädelost eller annan god ost du gillar, ca 1 tsk till varje biff

 

Sätt ugnen på 200 grader.
Riv löken.
Blanda samman färs, ägg, grädde, lök, salt och peppar.
 Forma till 16 st köttfärsbullar.
Hacka vitlöken och klipp ner bacon i mindre bitar.
Stek bacon och lägg mot slutet ner den hackade vitlöken.
Lägg i bacon, vitlök, ost, ”vik ihop” biffen och rulla till den igen.
Bryn hastigt i stekpanna så biffarna får färg.
Ställ dem därefter i ugnen ca 20 minuter tills de är klara.

   

Onsd:

 

Rotfruktspytt med isterband
4 pers

400 g potatis
2 morötter
200 g kålrot
1 palsternacka
2 msk rapsolja
salt och peppar
500 g isterband, tärnade

Servering:
4 stekta ägg
sallad
rödbetor

 

Sätt ugnen på 225°.
Skala och tärna potatis och rotfrukter.
Lägg på plåt med bakplåtspapper, ringla över olja, rör om bland rotfrukterna så oljan kommer åt, krydda med salt och peppar.
Ställ in i ugn i ca 25 minuter.
Tärna isterbanden och strö över rotfrukterna, ställ in i ugn ytterligare 10 min.
Blanda om.
Stek äggen och servera ägg och pytt tillsammans med sallad och inlagda
rödbetor.

   

Torsd:

 

Asiatisk fisksoppa

 

300 g laxfilé

300 g torskfilé

2 vitlöksklyfta

4 potatisar

2 morot

2 tsk färsk hackad ingefära, eller ingefärspasta

2-4 krm sambal oelek, prova er fram

2 msk rapsolja

2 msk kycklingfond eller 2 tärningar thaibuljong, kyckling

2 brk á 400 g kokosmjölk

8 salladslökar

½ röd paprika

100 g sockerärtor

asiatisk fisksås

 

Skär fisken i stora tärningar.
Skala och hacka vitlöken.
Skala och grovtärna potatisen.
Skala och skiva moroten.
Fräs vitlök, potatis, morot, ingefära och sambal oelek i en gryta med olja, 3 minuter.
Tillsätt fond och kokosmjölk.
Koka upp och sjud soppan i 10 minuter.
Tillsätt skivad salladslök och de andra grönsakerna strimlade, koka upp och vänd försiktigt ner fisktärningarna.
Lägg på ett lock och ta bort grytan från plattan och låt den stå vid sidan om, ca 5 minuter.
Smaka av med fisksås.
Garnera med koriander.

   

Sega twixrutor

 

5 dl mjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
180 g smör
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 stora ägg (har du små tar du 3)
2 tsk vaniljsocker
100 g mjölkchoklad
3 pkt twix

 

Sätt ugnen på 160 grader.

Smält smör.

Hacka twixen och mjölkchokladen.

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.

I en annan blandar du det smälta smöret och all socker.

Blanda i ägg och vaniljsocker.

Häll sedan också i de torra ingredienserna. Använd slickepottnär du blandar runt det.

Häll till sist i den hackade twixen och mjölkchokladen. Blanda runt.

Fördela smeten i en ugnsfast form på ca 20×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.

Kakan ska vara lite härligt seg i mitten.

Låt svalna, skär upp i bitar och pudra sedan med florsocker.

Servera gärna med en klick grädde.

  

Fred:

Trettondagsafton

 

Kycklinggryta


Smör att steka i

600 gKycklingfilé

2 st Paprikor (valfri färg, jag använde röda)

125 gram Salladslök

3 st Stora vitlöksklyftor

1 st Röd chili

6 msk Hoisinsås

1 msk Risvinäger

2 msk Kinesisk soja

1 msk Färsk finriven ingefära

2 dl Vatten

 

Till servering

Salta jord- eller cashewnötter

 

Skär kycklingfiléerna i strimlor.

Kärna ur och strimla paprikorna.

Skär salladslökarna i ca 4 cm långa bitar.

Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor.

Skiva chilin tunt, utan kärnorna och hinnor.

Bryn kycklingstrimlorna i het panna med smör/olja.

Ta upp och lägg åt sidan.

Fräs paprika, salladslök, vitlök och chili på medelvärme bara så att det mjuknar lite.

Tillsätt hoisinsås, vinäger, soja, ingefära och vatten i pannan.

Rör om ordentligt.

Lägg i kycklingstrimlorna och koka upp.

Låt puttra ca 5 minuter.

Strö över nötter innan servering eller låt var och en ta önska mängd vid bordet.

Smaklig måltid!

  

Clementinpannacotta

3 clementiner (3 clementiner motsvarar 1 tsk rivet skal och 1 dl pressad saft)
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver

Solroskrokant:
25 g smör
3/4 strösocker
1 dl solrosfrön
2 clementiner
50 g mörk choklad
färsk mynta (till garnering)


Pannacotta:

Riv det yttersta skalet av clementinerna och pressa ur saften.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. 

Blanda grädde och socker i en kastrull och koka upp.

Rör ner clementinsaft- och skal.

Ta upp gelatinbladen och lägg ner dem i den varma gräddblandningen och låt smälta.

Rör ner vaniljpulvret.

Fördela smeten i portionsglas.

Ställ i kylen för att stelna, ca 2 timmar. 


Krokant:

Koka smör och socker i en kastrull tills sockret är gyllenbrunt. Rör då och då.

Vänd ner solrosfröna och koka under omrörning någon minut.

Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna.

Krossa krokanten i mindre bitar

Skär hinnfria klyftor av clementinerna.

Hacka eller riv chokladen.

Toppa pannacottan med clementinfiléer, solroskrokant och choklad.

Garnera med hackad mynta.

  

Fred:

Trettondagen

 

Wallenbergare med mandelpotatismos

 

 1 kilo mandelpotatis

 

500 gram kalvfärs

1 tsk salt

svartpeppar

1 dl grädde

3 äggulor

smörolja att steka i

 

Mandelpotatismos:

2 msk smör

1½ dl mjölk, varm

salt

vitpeppar

 

Skala mandelpotatisen och koka den mjuk i saltat vatten.

Blanda färsen med salt, peppar och grädde.

Vänd ner äggulorna en i taget.

Dela färsen i 4–5 delar och rulla varje del till en boll.

Hetta upp en stekpanna med smörolja.

Platta ut färsbollarna i pannan till platta biffar och stek i omgångar några minuter på var sida tills biffarna fått fin färg och är genomstekta.

Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp och blanda med smöret.

Tillsätt varm mjölk lite i taget till lagom konsistens.

Smaka av med salt och lite vitpeppar.

Servera biffarna med mandelpotatismos, kokta ärter, brynt smör och rårörda lingon.

  

Sönd:

 

Biff stroganoff

 

 

500 g utskuen biff eller lövbiff, strimlat

1 gul lök, hackad

Salt & peppar

1 msk vetemjöl

¾ dl tomatpuré

2 tsk fransk senap

3 dl fraiche eller grädde

Ev lite socker

 

Stek löken mjuk i smör, ta upp den

Öka värmen och bryn köttet hastigt

Minska värmen igen tillsätt lök, krydda och pudra över mjölet, rör om

Tillsätt tomatpuré, senap fraiche eller grädde låt det puttra hop 5-7 min

Smaka av

Servera med ris och saltgurka

   

Saftig herrgårdskaka m vaniljfyllning
10–12 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

Vaniljfyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1 vaniljstång

Garnering:
florsocker


Sätt ugnen på 175 gr
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver.
Vänd ner det i smeten växelvis med det heta vattnet.

Häll smeten i en smord och bröad form, 22–24 cm i diam, gärna med löstagbar kant.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 min.
Låt svalna.

Vaniljfyllning:
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och socker.
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i kastrullen.
Låt koka samman under några min. Vispa under tiden.
Dela sockerkakan i två bottnar.
Fördela vaniljfyllningen på den ena bottnen.
Lägg den andra ovanpå.
Pudra kakan med florsocker före servering.

   

 

 

 


 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards