Matsedeln

Direktlänk till inlägg 25 december 2017

V 52

Av Neta - 25 december 2017 23:44

God fortsättning!

Hoppas julen varit trevlig.   

 

  

Veckans asiatiska:

 

 

Morning Glory

En vattenspenat med mer lövliknande och pilspetsande blad än den spenat vi är vana vid.

Växten växer med en aggressiv tillväxt, ca 10 cm per dag och brer ut sig likt ett grenverk på vattenytan.

Morning Glory eller ”Träsk kål” eller ”Kinesisk spenat” som den även kallas har

dessutom mycket vackra trumpetliknade blommor.

Det finns recept med Morning Glory från världens alla hörn men framför allt från Asien där specifika rätter finns omskrivna:
Singapore, Indonesien och Penang:
Steks bladen vanligen med chilipeppar, vitlök, ingefära,
torkad räkpasta och kryddor men även med bläckfisk och
en söt och kryddig sås.
Kinesiska köket:
Finns det många sätt att tillreda den men troligen den
vanligaste varianten är med stekt och hackad vitlök.
Thailand:
Där det heter Phak bung blandas den ofta stekt med ostronsås eller gul soja pasta, vitlök och chilipeppar.
Filippinerna:
Brukar de steka den i olja tillsammans med lök, vitlök,
vinäger och sojasås. Det är också en vanlig bladgrönsak i fisk- och köttgrytor.

  

Veckans bröd:

 

Enkelt frukostbröd

 

1/2 pkt jäst
2,5 dl röd mjölk
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk honung
5-6 dl rågsikt

Smula ned jästen i en köksmaskin eller degbunke.
Värm mjölken till 37 grader.
Häll i mjölken i bunken, du kan också ha i honung, salt och olja.
Rör om tills jästen lösts upp.
Häll i mjölet, lite i taget medan degen arbetas med degkroken.
Degen ska vara smidig och släppa från degbunkens väggar.
Låt jäsa under bakduk eller inplastad i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen och lägg den i en springform eller annan rund bakform.
Tryck ut den jämnt i formen.
Nagga den lite lätt, pudra med vetemjöl och skjutsa sedan in den i den nedre delen av ugnen. Sänk ugnstempen till 225 grader och grädda i ca 15-20 minuter.

   

Veckans sallad:

 

Äppelsallad

2 äpplen

Smör

2 nävar blandsallad

10 valnötter

2 msk rödvinsvinäger

½ dl rapsolja

Salt och peppar

 

Skölj och klyfta äpplena

Stek dem i smör

Blanda med sallad och valnötter

Vispa hop vinäger, olja och kryddor

Ringla dressingen över salladen.

  

Veckans vego:

 

Vegetarisk carbonara med halloumi
4 pers

300 g pasta, t ex tagliatelle
200 g halloumi
10–15 salviablad
4 ägg
4 msk vispgrädde
1 dl riven parmesanost
1 krm svartpeppar
olivolja till stekning
2 tomater
färsk salvia

 

Koka pastan och låt den rinna av.
Tärna halloumin.
Strimla salviabladen.
Vispa ihop ägg, grädde, parmesanost och peppar.
Stek halloumin gyllene i olja.

Låt salvian fräsa med 1 minut på slutet.
Vänd ner pastan i pannan
och häll i äggsmeten.
Ta pannan
av värmen och rör tills äggenblivit krämiga.
Klyfta tomaterna och rör ner tillsammans med färsk salvia.

Mal ytterligare svartpeppar över och servera.

       


Månd:

Juldagen

Vi fortsätter på julbordet

  

 

Tisd:

Annandag Jul

 

Kalkon i halvor

 

1 kalkon 3-5 kg

 

Rör hop:
1 dl smörolja
1 msk salt
1 tsk sv.peppar
1 msk kinesisk soja
3 tsk torkad timjan
1-2 msk pressad apelsin

 

Ugn 175 gr

Det första man får göra är att med en plattång dra ut senorna från lårbenet. Det är dom vita platta sakerna, känns som brosk ungefär. Jag klippte också bort det lösa skinnet i vingen, om du drar ut vingen från fågeln så ser du var det inte finns nåt kött. Är som en trekant av löst skinn.

Smorde en ugnspanna med ren smörolja.

Penslade sedan kalkonen, först på utsidan glöm inte att pensla under vingar och ben.

Vände den sen och penslade ganska ymningt på insidan. Använd gärna silikonpensel, det blir som mer på den.

Stekte den så med insidan upp i 45 min, då har det blidats en hel del vätska i ugnspannan.

Blaskade på lite vätska i halvorna och vände dom sen, om du öser eller penslar spelar inte så stor roll men även här föredrar jag silikonpensel.

Öser/penslar ordentligt även på utsidan och satt in den i 15 min

Tog ut och penslade/öste den igen och satt in den ytterligare 15 min innan jag gjorde samma sak igen men kollade den efter 10 min och då var den klar. Ca 45 min även med utsidan upp alltså.

Köttsaften ska vara klar där lårbenet möter kroppen, den är som tjockast där. Tar det mer än 15 min till när du gör din så fortsätt pensla var 15e minut

 

Lyfte upp och över fågeln i en annan form men lät varje halva droppa av ordentligt först.

Spädde plåten de legat på med ½ l vatten, rörde runt och silade skyn.


Sås till 8 pers:

5 dl sky (resten fryser man in)
2-3 msk mjöl + lite vatten
2 dl vispgrädde
1-2 msk gelé, t.ex sv. vinbärs men går bra med citrus, sherry eller portvinsgelé också.

 

Koka upp skyn, red av den och koka 3 min, tillsätt gelé och grädde, rör om och låt det bli varmt.

Jag behövde inte smaksätta min sås alls, men tycker du att det behövs så använd de kryddor du hade i marinaden

Servera kalkonen med kokt potatis, hasselbackspotatis eller annan ugnspotatis, såsen, brysselkål eller sockerärtor och gelé av den typ du har i såsen.

   

Onsd:

 

Laxpudding m färsk o gravad lax
4 personer


1 kg potatis
1 liten purjolök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl finhackad dill
200 g färsk laxfilé
300 g skivad gravad lax
4 ägg
2 dl standardmjölk
2 1/2 dl vispgrädde
smör till formen


Servering:
smält smör
lite riven pepparrot
en sallad
persilja eller dill

 

Sätt ugnen på 200°.
Skala och skiva potatisen.
Ansa och strimla purjolöken.
Lägg ett lager potatis i en smord ugnsfast form, ca 24 cm i diameter.
Salta
och peppra och strö över hälftenav purjolöken och dillen.
Skär laxfilén i skivor.
Placera halva mängden gravad lax och laxfilé så att det täcker potatisen.
Lägg på ytterligare ett lager potatis, dill, purjolök och lax.
Avsluta med ett lager potatis.
Vispa upp äggen.
Tillsätt mjölk och grädde och vispa samman.
Häll äggstanningen i formen och peta med en gaffel så att det rinner ner mellan fyllningen.
Gratinera laxpuddingen mitt
i ugnen, ca 60 minuter.
Efter ca   30 minuter kan du klicka ut lite smör i formen.
Servera med smält smör, riven pepparrot och en krispig sallad.
Garnera med persilja eller dill
.

   

Torsd:

 

Vi tar oss an resterna av skinkan och piffar upp den med en äppelsås.

 

Kryddig äppelsås

 

1 msk smör
1 dl schalottenlök, hackad
2 st stjärnanis
1 bit kanel, hel
1 tsk kardemumma, mald
2 dl äpple, hackat
2 msk cognac
1 msk Kalvfond
2 dl grädde, 40%
salt och peppar

 

Stek lök, anis, kanel och kardemumma några minuter på försiktig värme i smör.
Höj temperaturen och tillsätt äpplet och cognacen.
Slå i fond och grädde.
Låt såsen sjuda långsamt i 5 minuter.
Smaka av med salt, peppar och fond.
Servera till kokt (jul)skinka, kokt potatis och brysselkål

   

Fred:

 

Crepes med svamp och lök

  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 4 ägg
  • ½ tsk salt
  • 2 msk smörolja

Fyllning:

  • 200 g champinjoner
  • 2 gula lökar
  • 2 rödlökar
  • 1 purjolök
  • smörolja
  • 2 dl fraiche, franska örter
  • ½ tsk salt
  • ½ krm svartpeppar
  • färska örter t ex persilja och timjan

Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken till en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och smör-&rapsolja.
Vispa ihop och ställ åt sidan.

Skiva svampen.
Skala och skiva lökarna tunt.
Strimla purjolöken.
Bryn svampen i smör-&rapsolja i en stor stekpanna.
Tillsätt all lök.
Fräs på medelvärme under omrörning tills löken blir mjuk.
Rör ner crème fraiche, salt och peppar.
Låt koka ihop någon min.
Sätt ugnen på 225°.
Häll lite smör-&rapsolja stekpannan till gräddningen av första pannkakan.
Grädda 8-12 tunna pannkakor.
Fördela fyllningen på pannkakorna.
Rulla ihop och lägg dem i en ugnssäker form.
Pensla dem med smör-&rapsolja och värm i ugnen ca 10 min.
Strö över hackade färska örter och servera med tomat & rödlökssallad.

   

Lörd:

 

Pastagratäng med kräftstjärtar

 

1 msk smör eller olja
4 port pasta
290 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk torkad basilika
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
salt och peppar
400 g torsk i block
1 fänkål, ca 250–300 g
80 g parmesanost
1 burk kräftstjärtar i lake, 400 g (avrunnet 170 g)
½ kruka basilika

Sätt ugnen på 200°.
Smörj en ugnsform med olja eller smör.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men bara 2/3 av tiden.
Lägg den kokta pastan i formen.
Rör ihop krossade tomater, tomatpuré, torkad basilika, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 msk olja och salt och peppar.
Häll tomatblandningen över pastan och rör om.
Dela torsken och fänkålen i mindre bitar, fördela i formen.
Riv drygt hälften av parmesanosten och strö över gratängen.
Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Låt kräftstjärtarna rinna av och toppa sedan gratängen med kräftstjärtar, färsk basilika och resterande av parmesanosten.
  

Sönd:

Nyårsafton

 

 

Förrätt:

 

 

LYXIG CAVIARKRANS MED RÄKOR

 

100 g stenbitsrom

 4 hårdkokta hackade ägg

 ½ mkt finhackad rödlök

 1 brk creme fraiche

 2 msk majonnäs

 ½ knippa dill el. 2 msk torkad.

 100 gr skalade hackade räkor + några till garnering

 saft av en citron

 salt och peppar

 5 blad gelatin

 sallad

 

Blanda allt utom gelatin.

Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.

Häll upp i oljad kransform.

Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.

Dekorera med sallad och räkor.

Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin..

  


Smördegsinbakad fläskfilé med bacon och vitlöksost



1 fläskfilé, 600–700 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
11/2 pkt bacon
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
100 g färskost med vitlök & örter
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad timjan
1 pkt kyld smördeg, 250 g
1 dl riven lagrad ost, t ex

västerbotten


Pensling
1 äggula



Rödvinssås
2 schalottenlökar
3 dl rödvin
1 dl vatten
4–5 msk konc kalvfond
2 msk tomatpuré
1 krm svartpeppar
2–3 tsk maizena majs-

stärkelse
färsk timjan


Sätt ugnen på 200 gr
Putsa köttet, salta lätt och peppra runt om.
Linda bacon-

skivorna runt köttet och bryn hela filén med baconskivorna i smör i stekpanna tills baconet fått fin färg. Låt filén svalna.
Skala och skiva vitlöksklyftorna.
Blanda färskost, persilja och timjan.
Rulla ut smördegen.
Placera fläskfilén en bit in på smördegen och bred ut osten på köttet.
Strö ut vitlöksskivor och riven ost intill köttet. Rulla samman degen runt köttet och fäst skarvarna ordentligt. Pensla smördegen med äggula.
Placera köttet med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper.
Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 70°.
Låt vila i ca 15 min innan du skär upp köttet i skivor.
Rödvinssås:

Skala och finhacka lökarna. Koka lök tillsammans med vin, vatten, fond, tomatpuré och peppar i ca 10 min.
Lös upp majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Låt allt få ett uppkok. Hacka lite färsk timjan och vänd ner i såsen strax före servering.
Lägg en kvist med cocktailtomater i ugnen 10 min. Servera tomaterna och lättkokta sockerärter el sugar snaps samt potatisgratäng till köttet.

Rödvin


   

Dessert:

 


Exotisk vinterfruktsallad

 


2 dl delade, urkärnade röda druvor


2 dl tärnad mango


2 dl tärnad papaya


2 dl tärnad ananas


 


Sås:


4 passionsfrukter


½ granatäpple, kärnorna


1 msk socker


1 msk pr citron


1 msk kallt vatten


 


Garnera med 1 passionsfruktklyfta


Gott är även apelsin, jordgubbar, amerikanska blåbär, fikon och tärnade kons. päron.

Servera m grädde och ev glass.
Portvin

 

12-slaget:

 

Små krustader fyllda m rom, rödlök, räkor och fraiche
Champange

 

Gott nytt år!

      


 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards