Matsedeln

Direktlänk till inlägg 17 december 2017

V 51

Av Neta - 17 december 2017 22:05

  

Veckans Asiatiska:

 

 

Lotusrot

Lotusrot är en rot till en näckros. Det är hålen i roten som förser blomman med vatten. Lotusroten har ingen distingt smak men konsistensen är annorlunda, lite krispig som vattenkastanj. Vanlig i frysta wokgrönsaker.

  

Veckans bröd:

 

Vörtbröd

 

50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Kesella lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 påse vörtmix
19-20 dl rågsikt


Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt Kesella, sirap, salt, kryddor och blanda.
Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt i ca 45 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd (kavla ut degen och sen rulla ihop) och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.
Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.

   

Juligt knäckebröd med linfrön
14–16 stycken

 

25 g jäst
4 dl standardmjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk flytande honung
1/2 dl hela linfrön
1 tsk brödkryddor (färdig blandning)
2 dl grovt rågmjöl
8–9 dl rågsikt

Garnering:
sesamfrön
havssalt

 

Sätt ugnen på 220–225°.
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm mjölken så den blir fingervarm.
Häll det över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt salt, honung, linfrön, brödkryddor, rågmjöl samt rågsikt lite i taget.
Blanda till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 45 minuter.
Kavla ut degen riktigt tunt på ett mjölat bakbord.
Stansa ut runda bröd med ett mått, ca 12–13 cm i diameter.
Använd till exempel en tallrik.
Placera dem på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö över frön och lite havssalt.
Grädda dem precis under ugnens mitt i 12–13 minuter.
Ta ut och låt svalna på plåten.

   

Veckans sallad:

 

Julsallad



 

200 g rödkål
1 apelsin
2 röda äpplen
1 påse sallad, gärna rucolasallad eller mâche
1 tsk flingsalt
1 tsk finhackad rosmarin
1 msk olivolja
50 g valnötter
200 g fetaost
kärnor från ett granatäpple

 

Skiva rödkålen tunt.
Skala apelsinen och skär den i bitar.
Kärna ur äpplena och skär dem i skivor eller i klyftor.
Ansa och skölj salladen.
Blanda rödkålen, apelsin- och äppelbitarna med salladsbladen.
Stöt samman saltet och rosmarinen och vänd ner i salladen. Tillsätt oljan och vänd runt.
Grovhacka valnötterna och smula sönder fetaosten.
Vänd ner detta i salladen.
Dela granatäpplet och gröp ur kärnorna med en sked mellan hinnorna, strö över och servera.

  

Veckans vego:

 

Vegansk Janssons frestelse

 

2 gula lökar
2 msk mjölkfritt margarin
1/2 dl kapris
1/2 tsk malen kryddpeppar
1 dl solroskärnor
1 kg potatis
5 dl havrebaserad grädde (14 %)
1 1/2 dl havredryck
2 krm malda kryddnejlikor
1 krm malen kanel
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
1/2 dl ströbröd
3 msk mjölkfritt margarin

 

Sätt ugnen på 200°C.

Skala och skiva löken tunt. Stek den mjuk i margarinet.
Hacka kaprisen.
Krydda löken med kryddpeppar och rör ner kapris och solroskärnor, låt steka någon minut.

Skala potatisen och skär den i fina strimlor.
Varva potatisen med lökfräset i en ugnssäker form.

Blanda ihop havregrädde och havredryck med kryddorna och häll över potatisen.
Strö över ströbrödet och klicka på margarinet.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
          

 

Månd:

 

Kålpudding med kryddpeppar


1 kg vitkål
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk ljus sirap
500 g blandfärs
1 msk soja
2 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 krm mald kryddpeppar
1 gul lök
3 msk ströbröd
½ dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Servering:
rårörda lingon
pressgurka
kokt potatis


Sätt ugnen på 175°.
Skär bort stocken på vitkålen och skär kålen i strimlor eller tärningar.
Hetta upp smöret i en stekpanna
och fräs kålen mjuk i omgångar.
Krydda med salt och peppar.

Tillsätt 1 msk ljus sirap.
Blanda färs, soja, grädde,
kalvfond, 1 msk ljus sirap och mald kryddpeppar.
Skala och finhacka lök och vänd ner i blandningen.
Tillsätt ströbröd och vatten.
Arbeta samman färsen ordentligt och smaksätt med salt
och peppar.
Rör ner halva mängden av den varma kålen i färsblandningen.
Varva färs och resterande mängd kål i en smord ugnsfast form, ca 20×30 cm.
Gratinera strax under ugnens
mitt tills kålpuddingen fått fin färg, ca 40 minuter.
Servera med rårörda lingon, pressgurka och potatis.

   

 

Tisd:

 

Pulled chicken julmust

 

6 st färska kycklingfiléer
3 dl smokey bbq sås
1 dl rhode island dressing
1/2 dl HP sås
1/2 dl farinsocker
salt
peppar
2 dl julmust

 

Lägg i kycklingfiléerna i en gjutjärnsgryta.
Häll över bbq sås, rhode island dressing, HP sås, salt och peppar.
Rör om ordentligt.
Låt sedan allt koka på medelvärme i ca 1 timme.
Det ska gå att trasa sönder kycklingfileerna med en gaffel när det är klart.
Var noga med att röra om lite då och då.
Det kan brännas fast då det är socker i.
När kycklingen kokat klart trasar du sönder allt och häller sedan på julmusten.
Låt stå i ugnen på ca 150 grader i ytterligare 20 minuter.
Rör om allt och servera.

Pulled chicken går att servera på många olika sätt.
I tortillabröd som tacos, till ris eller t.o.m potatis.
Vi serverade det i frallor med coleslaw, grönsaker, picklad rödlök och vitlökssås.

  

 

Onsd:

 

Kassler- och rotfruktspaj


Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
½ purjolök
2 små morötter
2 små palsternackor
400 g kassler
2 msk smör

Äggstanning:
4 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost

Garnering:
persilja

Pajdeg:
Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare.
Tillsätt kallt vatten och kör tills det bildas en degboll.
Plasta in degen och låt den vila svalt, ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225°.
Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter.
Nagga pajskalet med en gaffel.
Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.

Fyllning:

Ansa och strimla
purjolöken.
Skala och tärna morötter och palsternackor och förväll i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Spola i kallt vatten och låt rinna av noga.
Tärna kasslern.

Fräs purjolök och kassler utan att det får för mycket färg i en stekpanna med smör.
Lägg kokta rotsaker och lök och kassler i det förgräddade pajskalet.

Äggstanning:

Vispa ihop ägg, grädde, crème fraiche, salt och svartpeppar.
Rör ner osten och häll över fyllningen.
Peta med en gaffel så att äggstanningen rinner ner överallt.

Grädda strax under mitten i ugnen tills pajen stannat helt och fått fin färg, ca 30 minuter eller tills pajen stannat helt och fått färg. Känn med sticka.
Garnera med persilja.

  

 

Torsd:

 

Blodröd soppa


10 st rödbetor (ca 700 g)
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
Olivolja
3 msk kycklingfond
1,4 l vatten
Salt och peppar

Chorizokrisp:
2 st chorizokorvar (el frukostkorvar)
1,5 dl panko
Några kvistar färsk rosmarin

Kall chèvresås:
2 dl lätt créme fraiche
100 g riven hård chèvre
Salt

 

Skala och dela rödbetorna i mindre bitar, lika så lök och vitlök.
Hetta upp olja i kastrull och fräs allt i några minuter.
Häll på vatten och fond.
Sänk värmen och låt puttra under lock till rödbetorna är mjuka, ca 30-40 min.
Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar.
Spä ut soppan med ev lite vatten om du önskar en tunnare soppa.

Chorizokrisp
Skär korvarna på mitten och gröp ur innehållet.
Mixa i matberedare monterad med kniv alt hacka smått.
Fräs på i stekpanna i ca 4 minuter, rör om då och då.
Häll i panko, rör om och rosta ytterligare några minuter på medelvärme. Hacka färsk rosmarin och blanda i.

Kall chèvresås
Riv chèvren och blanda med créme fraîche, smaka av med salt.
Ställ kallt fram till servering.

Dags att servera!
Toppa soppan med såsen, krispet och servera med en bit bröd till.
Smaklig måltid!

  

Arraksbollar

 

1 sockerkaka utan fett, eller ett pkt mix.

Smula kakan/ häll i mixen i en bunke och tillsätt

1½ dl socker

2 msk kakao

1 dl punsch

200 gr mjukt smör

 

brunt strössel att rulla i

 

Blanda allt till en kladdig deg som rullas till små bollar.

Rulla dem i strössel och ställ kallt.

   


Fred:

 

Fina fiskgratängen

 

1 purjolök
1 msk smör
salt och peppar
1 kg laxfilé, skinn- och benfri
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 msk kycklingfond
1 msk maizena redning
1 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
200 g räkor med skal,
ca 75 g skalade
75 g skalade kräftstjärtar
Potatismos:

1 kg mjölig potatis
50 g smör
ca 2 dl mjölk
3 äggulor
Garnering:

dill
citron

 

Sätt ugnen på 200°.
Skölj och strimla purjolöken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Salta och peppra och bred ut i botten på en smord ugnsform.
Skär laxen i sex eller åtta bitar och lägg dem ovanpå purjolöken.
Koka upp grädde, crème fraiche och fond.
Red av och rör ner dill och gräslök i såsen.
Salta och peppra och häll såsen över fisken.
Tillaga fisken i ugnen, 5 minuter

Potatismos:
Skala och skär potatisen i bitar och koka den mjuk i saltat vatten.
Häll av vattnet och ånga potatisen torr.
Mosa potatisen med potatisstöt eller pressa genom purépress.
Koka upp smör och mjölk och rör ner i potatisen.
Rör i äggulor, salt och peppar.
Spritsa moset runt kanten på formen.
Strö på räkor och kräftstjärtar och gratinera, 10 minuter.
Garnera med dill och citron
.

  

 

Lörd:

 

Uppesittarkväll m tacos

 

400 g köttfärs

1 påse tacokrydda eller egengjord

Tacotubs

Tacosås, burk i valfri styrka eller egengjord

Guacemole, egengjord

Ostsås, burk eller egengjord

Gräddfil

Tacochips

 

Hackad rödlök

Majs

Sallad, strimlad

Tomater, urkärnade och tärnade

Gurka, tärnad

Röd paprika, tärnad

Färsk ananas, tärnad

Oliver, halverade

Riven ost

 

Fräs köttfärsen smulig, tillsätt krydda och 1½ dl vatten

Låt det koka 10-15 min

Kör skalen i ugnen enl anvisning, ta med även chipsen där

  

Tacokrydda

1 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk chilipulver
1½ tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 krm cayennepeppar
½ msk paprikapulver
½ msk oregano
1 tsk maizenamjöl

Blanda ihop allt.

Räcker till 400 g. färs

 

  

Tacosås

 

4 plommontomater, finhackade alt 1 brk hackade tomater

1 paprika, finhackad

1 rödlök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

½ finhack chili

1 msk tomatpuré

2 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

salt & sv.peppar

 

Blanda o smaka av

   

Guccamole

 

2 avocado

2 tsk press citron eller lime

1 press vitlöksklyfta

1 tsk sweet chilisås, kan uteslutas

1-2 dl gräddfil

Spiskummin, salt och sv.peppar

 

Mosa avokadon med citronsaften

Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddorna.

  

Texmex ostsås

 

1 dl kokbar fraiche

4 skivor gul hamburgerost

100 g riven cheddar

Salt & sv.peppar

Strimlad salladslök

Hackad röd paprika

Finhackad chili

(Hackad färsk koriander)

 

Smält fraichen i en kastrull

Ta bort från värmen och rör i all ost

Rör tills det är smält

Tillsätt det färska hackade efter smak

  

 

Sönd. Julafton

 

 

Traditionellt julbord:

 

Det vi köper:

Senapssill, Abbas

Potatis

Ost

Prinskorv

Kalvsylta

  

Bordssmör


500 g smör, rumstempererat

3 dl kallpressad rapsolja

1 tsk flingsalt

 

Vispa smör och olja tills det är ordentligt blandat

Rör ner saltet, blanda väl

Häll upp i burkar och låt det stelna i kylen

  

Saffranssill

 

1 förp 5-min.sill i lag

1 dl pr apelsin

½ Färsk Röd chili

1 påse saffran, alt 1 msk saffransarom

 

Sila av sillen, behåll lagen.

Skölj, dela och kärna ur chilin, skär i tunna strimlor.

Tillsätt chilin i hälften av lagen, ca 1 dl

Tillsätt saffran och smaka upp med pr apelsin

Häll den uppsmakade lagen över sillen.

Låt stå kallt i en tätt försluten burk i minst 1 dygn.

  

Svart vinbärssill

 

Lag:
0.75 dl socker
1 dl vatten
5 msk ättikssprit 12%
1 lagerblad
2 kryddpepparkorn

 

½ dl outspädd svart vinbärssaft
1 brk inläggningssill
1 rödlök
1 dl färska eller frysta sv.vinbär

 

Koka upp lagen och sjud till sockret löst sig
Låt den svalna helt och tillsätt sen den konc saften
Låt sillen rinna av och skär sen i mindre bitar
Strimla rödlöken
Varva sill, lök och vinbär i en burk
Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.

   


Sillsallad

 


2 urvattnade sillfiléer

6 kokta potatisar

5 inlagda rödbetor

1 saltgurka

1-2 lösa äpplen

1 skiva rödlök


Tärna allt detta lika fint


4-6 msk matättika (50% ättikssprit + 50% vatten)

ca 2 msk rödbetslag

¼ -1/2 tsk vitpeppar

1-2 msk socker


Rör ihop, blanda alltsammans och smaka av tills ni är nöjda.

Packa i en skål och vänd upp sillsalladen på ett fat vid servering


Ev. 1-2 ägg

2 dl vispgrädde

rödbetsspad


Kan garneras med hackat ägg

Servera med vispad grädde med lite rödbetsspad i.


Roségravad lax


Ca 1 kg lax av mellanbit

2 tsk rosépeppar

½ dl salt

kn ½ dl socker

2 dillknippor

 

Gravlaxsås:

2-3 msk svensk senap

1 msk socker

½-1 msk vinäger

2 krm salt

½ krm vitpeppar

1 ½ dl olja

2-3 mskfinklippt dill

 

Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner

Man kan också grava först och sen frysa.

Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

 

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.

Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.

Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.

Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.

Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.

Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.

Ös gärna med vätskan som bildas

Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.

Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

 

Såsen:

Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.

  

En kokt julskinka, avfettad som fått torka till en stund i ugnen


Apelsin & pepparkaksgriljering till skinkan

 

1 äggula
3 msk senap
Skalet av 1 liten apelsin + 1 msk pressad apelsin

½ msk potatismjöl
½ msk flyt. honung

 

Blanda och bred skinkan med hälften
Griljera i 200 gr i 10 min, ta ut bred på resten och kör 10 min till.

4-5 krossade pepparkakor blandat med 1 msk ströbröd.
Siktas över

In med skinkan i ugnen igen och kör till den har fin färg.


Äts med stark senap och tunna skivor av färsk ananas.
  

Rödbetssallad

 

4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor

1 tärnat syrligt äpple

1 finhackad rödlök

1 finskuren ättiksgurka

1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt

1-2 msk rödbetslag

salt och peppar

 

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål

Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor

Blanda alltsammans och smaka av.

  

Rödlöksost

 

200 g naturell färskost

1-2  finhackad rödlök

Salt och sv.peppar

 

Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering

Gott på kex och på grovt bröd.

   

Jansson

 

750 g potatis
2 gula lökar
125 g burk ansjovisfiléer + spad
2,5 dl grädde
ströbröd och smörklickar

 

Sätt ugnen på 200 gr
Skala och strimla potatisen

Skala, kvarta och skiva löken
Lägg löken i en microform, salta lite lätt och kör den 3-4 min i micron.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform
Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen
Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig
Strö på ströbröd och klickar av smör
Grädda ca 1 timme

   

 

Julköttbullar, se v 48

  

Ugnsomelett i micron


4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
matfett till formen, smörj även locket

 

Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten
Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper
Grädda på högsta effekt i 9 min
Låt den stå kvar i micron 5 min.
Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan
Servera täckt med sås/stuvningen

  


Broccolistuvning

 

250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små

salt

1 msk smör

4 msk idealmjöl

4 dl mjölk

Salt och peppar

 

Koka broccolins stam i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min

Tillsätt buketterna och kör ett par min till

Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min

Låt broccolin rinna av väl

Rör ner den i såsen och smaksätt.

   

 

Revbensspjäll

julkryddade

 

1,5kg tjocka revbensspjäll, knäckta.

4 stjärnanis

2 lagerblad

2 kanelstänger

10 svartpepparkorn

Ca 2msk salt

 

Glaze:

1 påse St maria grillmarinad Allround
1 påse St maria grillmarinad kyckling
saften av ½ apelsin
1 msk honung

 

Dela revbensspjällen längs med benen.

Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.

Lägg i kryddorna och saltet och låt koka upp, skumma

Låt koka på medelvärme i ca 1timme tills köttet är mört.

Sätt ugnen på 225 gr

Ta upp benen ur lagen och lägg dem i en ugnsfast form.

Vispa hop alla ingredienser till glazen och pensla ymmningt båda sidor på köttet.

Stek i ca 25 minuter tills de fått fin färg.

Vänd och pensla dem ett par ggr under tiden.

   

Rödkål

 

1 rödkål (à ca 1 kg)
2 strimlade rödlökar
2 hackade äpplen, med hög syra

1 dl sirap
1 dl konc svartvinbärssaft
3 dl rött matlagningsvin eller rött vin
3/4 dl rödvinsvinäger
1 - 2 tsk salt
1 krm peppar
8 - 10 kryddnejlikor
1 lagerblad

 

Ansa och finstrimla kålen med osthyvel eller på matberedarens rivskiva.
Lägg kål, lök och äpplen i en gryta och häll över sirap, saft, vin och vinäger.
Krydda med salt, peppar, kryddnejlikor och lagerblad.
Låt kålen puttra på svag värme under lock ca 1 timme.

Till servering:
Servera kålen på julbordet till revben, korv, köttbullar och skinka.
Rödkål går alldeles utmärkt att frysa.

   

Mormor Judiths julefterrätt

 

Mängden beror på antalet människor


Blanda frysta bär av flera sorter i en skål m ex hallon, björnbär, jordgubbar, blåbär, vinbär

Låt det tina i lite socker

Ta en burk konserverade päron, tärna frukten och tillsätt med spadet

Gör lika med burk ananas

Häll till slut i kons. mandarinklyftor

 

Servera med vaniljglass och vispad grädde

  

Julkaffe

1 paket bryggkaffe efter smak
3,5 msk kardemumma (hel eller malen)
3,5 msk malen kanel
3 msk malen ingefära
3 msk kryddnejlika

Blanda kryddorna i kaffet och brygg.
Klart!

Tips:
Du kan också experimentera med andra julkryddor som du gillar, till exempel stjärnanis och muskotnöt.

   

God Jul!

 

   

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 


 


 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards