Matsedeln

Direktlänk till inlägg 9 december 2017

V 50

Av Neta - 9 december 2017 18:35

  

Veckans asiatiska:

 

Lakritsfrö

Ingår i den Italienska Slowfoods “smakark”. Används som smaksättare i såser. För desserter varmrätter mm. Smak: I det hårda skalet finns en pasta med smak av sötlakrits samt fröer och skiljeväggar. Kallas även för Mannafrukt.

  

Veckans bröd:

 

Långpannebröd med havregryn, chiafrön och solrosfrön

 

1 pkt jäst
2,5 d mjölk
2,5 dl grädde (du kan ta 5 d mjölk men brödet blir lite fylligare med lite grädde)
2 msk honung
1 msk salt
3 dl havregryn
7 dl vetemjöl
1 dl olivolja
1 dl solrosfrön
½ dl chiafrön

 

Smula ner jästen i en degbunke eller köksmaskin.
Värm mjölkblandningen till 37 grader och häll över det över jästen, rör om tills det löses upp.
Häll i honung och salt.
Häll i havregrynen, solrosfröna, chiafrön och lite utav mjölet.
Låt köksmaskinen börja jobba med degen här.
Häll i hälften av oljan.
Häll i resten av oljan och häll i mjölet lite i taget.
När allt mjöl är i låter du degen jobba i köksmaskinen i ca 5 minuter.
Kör du degen för hand är det viktigt att du jobbar den ungefär lika länge. Gärna lite längre om du orkar.
Låt degen jäsa i bunken med lite plastfolie över.
Detta ger den absolut bästa jäsningen.
Jäs den i ca 45 minuter.
Lägg på bakplåtspapper i en djup ugnsplåt.
Platta sedan ut degen i hela plåten.
Täck över med handduk och låt jäsa i ytterligare 45 min.
Sätt ugnen på 225 gr
Skär ut fyrkanter i brödet och strö över lite mjöl på brödet innan du skjutsar in den i ugnen.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Brödet ska få fin gyllenbrun färg.
   

Veckans sallad:

 

Grönkålsallad

 

1 paket grönkål (250g)
¼ st Rödkålshuvud
1-2 st Apelsiner
1 st Granatäpple
½ st citron, saften
valnötter
Olivolja
salt

Tahinidressing

1 dl vit tahini
½ dl vatten (eller mer)
1 st apelsin, saften och det rivna skalet
1 mskLönnsirap
1 msk Äppelcidervinäger
salt

 

Dra av de grova stammarna från grönkålen och riv den sedan i bitar.
Skölj och lägg i en skål.
Pressa citronen och häll juicen på grönkålen, ringla över lite olivolja och nu kommer tricket – massera in vätskorna i kålen.
Ner med händerna och massera bladen i ett par minuter!
När kålen absorberar citronen och oljan så mjuknar den och blir fantastiskt god.
Strimla rödkålen, filea apelsinerna, kärna ur granatäpplet.
Lägg upp allt snyggt på ett serveringsfat och avsluta med att strö över lite valnötter och eventuellt lite salt.
Servera gärna med en tahini- och apelsindressing.
Mixa i så fall samtliga ingredienser.
  

 

Veckans vego:

 

ALOO GOBI

(4 portioner)


1 litet blomkålshuvud

3-4 potatisar

1 stor gul lök hackad

1 msk olja

1 msk spiskummin

1/2 msk malen koriander

2 tsk malen kardemumma

1 tsk gurkmeja

4 vitlöksklyftor finhackade

3 msk tomatpure

2 dl vatten

1 burk kokosmjölk 400 ml

1 tsk salt

1 msk strösocker

40 g färsk ingefära

1 burk kokta kikärter 400 g avsköljda

1 lime rivet skal(endast de gröna)

25 g smör

 

 

Skär blomkålen i buketter.

Skala och tärna potatisen.

Fräs löken i olja i en gryta med alla torra kryddor.

Tillsätt vitlök och tomatpure.Stek någon minut till under omrörning.

Lägg ner blomkål och potatis.

Häll i vatten,kokosmjölk,salt och socker.

Riv ingefäran,krama ner saften i grytan och släng resten.

Låt småputtra under lock tills potatisen är mjuk i ca 10-15 minuter.

Tillsätt kikärter och limeskal.

Pressa ner saften av halva limen(spara den andra till servering) koka upp och rör ner en klick smör.

Servera med nykokt jasminris.
      

 

Månd:

 

Köttbullar i Portersås

 

700 gBlandfärs
1 potatis, kokt
1 msk Potatismjöl
1 msk Ströbröd
2 Ägg
1½ tsk Salt
½ tsk Svartpeppar
½ tsk Vitpeppar
1 fl porter öl
½ dl Soya
½ dl Svartvinbärssaft
7 Enbär
½ tsk Timjan
½ tsk Svartpeppar
1 Lök, gul
1 Köttbuljongtärning
1 msk köttbuljong, koncentrat
½ tsk Salt
3 dl Grädde
2 msk maizena

 

Blanda potatisen med ströbröd, potatismjöl och ägg.
Salt och peppra.
Vänd ner köttfärsen och rör om väl.
Blanda porter, saften, sojan, enbär, timjan, svartpeppar,salt, hackad lök, med köttbuljongtärning och buljong från flaska i en kastrull.
Låt koka upp.
Rulla köttbullar av köttfärssmeten.
Lätt i köttbullarna i den kokande såsen.
Låt koka i 10 minuter.
Sila av köttbullarna från såsen och ställ dem åt sidan.
Red av såsen med maizena och grädden.
Låt såsen koka ca 5 minuter.
Smaka av.
Lägg sedan tillbaka köttbullarna i såsen.
Låt gärna rätten få dra och mogna lite innan servering.

 Servera med kokt potetis, portvinsgelé och sallad.
  

Tisd:

 

Asiatisk fisksoppa

 

300 g laxfilé

300 g torskfilé

2 vitlöksklyfta

4 potatisar

2 morot

2 tsk färsk hackad ingefära, eller ingefärspasta

2-4 krm sambal oelek, prova er fram

2 msk rapsolja

2 msk kycklingfond eller 2 tärningar thaibuljong, kyckling

2 brk á 400 g kokosmjölk

8 salladslökar

½ röd paprika

100 g sockerärtor

asiatisk fisksås

 

Skär fisken i stora tärningar.
Skala och hacka vitlöken.
Skala och grovtärna potatisen.
Skala och skiva moroten.
Fräs vitlök, potatis, morot, ingefära och sambal oelek i en gryta med olja, 3 minuter.
Tillsätt fond och kokosmjölk.
Koka upp och sjud soppan i 10 minuter.
Tillsätt skivad salladslök och de andra grönsakerna strimlade, koka upp och vänd försiktigt ner fisktärningarna.
Lägg på ett lock och ta bort grytan från plattan och låt den stå vid sidan om, ca 5 minuter.
Smaka av med fisksås.
Garnera med koriander.

 Servera med bröd

  

Mjuk kanelkaka i långpanna

42 bitar

500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk kanel
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning:
250 g kesella, 10 %
5 dl crème fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering:
florsocker

Sätt ugnen på 200°.
Blanda rumsvarmt smör, mjöl, socker, kanel, vaniljsocker och bakpulver till en deg, gärna i matberedare.
Dela degen i två bitar och tryck ut den ena biten till en botten i en långpanna, 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper.

Fyllning:
Vispa samman kesella, crème fraiche, ägg, socker och
vaniljsocker och häll i långpannan.
Strössla resten av degen över fyllningen.

Grädda mitt i ugnen, 35 minuter.
Låt svalna.

Garnering: 
Vid servering: Rita fina hjärtan på ett papper med hjälp av en pepparkaksform och klipp ut.
Lägg hjärtmallen på rutan och sikta över florsocker.

Ta försiktigt bort papperetoch gör likadant på resten av kakan.

   


Onsd:

 

 

 

Lutfisk


Tillaga fisken i micron efter anvisning på paketet.
Häll av vätskan innan serveringen

 

Vitsås

Vispa hop 5 dl mjölk och 3 msk idealmjöl
Koka upp under omrörning och låt koka ca 3 min under fortsatt omrörning då och då
smaka av med salt och lite vitpeppar.
Servera fisken med kokt potatis, och såsen
strö på kryddpeppar på såsen.

  


Lusse-katter
till ca 36 st


1 gr saffran (2 kuvert)
2 dl socker
200 gr rumsvarmt smör
50 gr jäst för söta degar
6 dl mjölk
2 krm salt
ca 17 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

skållad mandlar, russin
2 dl florsocker
4 tsk äggvita

Stöt saffranet tillsammans med ett par tsk av sockret
rör resterande socker o smöret poröst
smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken 37 gr, lös jästen i detta
tillsätt saffranet och ca 4 msk av den porösa matfettsblandningen o saltet, rör om
Blanda ner 12 dl av mjölet, rör samman till en lös men slät deg.
Täck med duk o låt degen stå o vila 30 min
Klicka ner den sparade matfettsblandningen och resten av mjölet, arbeta degen blank o smidig.
Stjälp upp degen och ta undan en fjärdedel, resten delas i 36 bitar o formas till rundlar som plattas ut något och läggs på pappersklädd plåt.
Dela kvarvarande deg i 36 bitar också ocg rulla dem koniska, stick in spetsen under bullarna o forma till halsar.
Tryck fast de skållade mandlarna till öron, tryck in dom ordentligt då de jäser ut en bit.
Tryck fast russin till ögon o nos.
Jäs till dubbel storlek ca 30 min
Sätt ugnen på 250 gr
Pensla med lätt uppvispat ägg o grädda i mitten av ugnen 5-6 min
Blanda samman florsocker o äggvita till en slät kristyr. Fyll i en strut av smörpapper o garnera katterna med morrhår, "päls" mellan öronen (vågig lugg) och halsband kanske med en rosett runt halsen.

  

Torsd:

 

Dalakorv med pot.mos och rödkål

 

Kokt korv

2 dalakorvar

vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och  6-8 kryddpepparkorn


Koka upp vattnet med kryddorna
Lägg i korven, koka upp och koka ca 15 min.

Ta bort ev skinn och skiva korven.

  

Potatismos

 

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

   

Rödkål

 

1 rödkål (à ca 1 1/2 kg)
1 dl sirap
1 dl konc svartvinbärssaft
3 dl rött matlagningsvin eller rött vin
3/4 dl rödvinsvinäger
1 - 2 tsk salt
1 krm peppar
8 - 10 kryddnejlikor
1 lagerblad

Ansa och finstrimla kålen med osthyvel eller på matberedarens rivskiva.
Lägg kålen i en gryta och häll över sirap, saft, vin och vinäger.
Krydda med salt, peppar, kryddnejlikor och lagerblad.
Låt kålen puttra på svag värme under lock ca 1 timme.
Till servering:
Servera kålen på julbordet till korv, köttbullar och skinka.

 Tips!
Grundreceptet är provlagat för 10 bufféportioner.
Skivad rödlök och äppelklyftor är gott att koka med från början.
Byt ut svartvinbärssaften mot sweetchili och tillsätt sesamfrön för en asiatisk touche.
Rödkål går alldeles utmärkt att frysa.
  

 

Fred:

 


Fisktacos

 


500 g lax utan skinn

1 msk smör eller olja

1 påse Fish Taco Spice Mix


 


Tillbehör

1 paket Tortilla Original Small 8-pack

finstrimlad sallad

tärnad gurka

skivad avokado eller guacamole

hackad färsk koriander

1 burk Mango Papaya Salsa


 


Sätt ugnen på 200 °C.
Lägg fisken i en smord ugnsfast form och krydda med fisktacokrydda.
Tillaga i ugnen i 15-20 minuter. 
Ta ut laxen när den är klar och ta isär den med hjälp av två gafflar. 
Värm tortillas och fyll med lax och tillbehör. 
Toppa med mango- och papayasalsa.


   

 

Lörd:

 

Kycklinggryta med rostade rotfrukter

 

500 g kycklingbröstfilé
200 g skogschampinjoner
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl syrad grädde
½ dl vatten
1 msk kycklingfond
1 msk hackad färsk timjan

400 g morötter
400 g palsternackor
200 g rotselleri
2 rödlökar
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smörolja
¾ dl hackad färsk timjan

1 dl frysta lingon

 

Sätt ugnen på 200°.   

Skala rotfrukter och lök, skär dem i bitar och lägg i en bunke

Salta, peppra och ringla över lite smörolja, blanda.

Lägg i en ugnsform.

Rosta dem i mitten av ugnen ca 30 min.

Blanda med timjan strax innan servering.

 

Dela champinjonerna.

Skär kycklingfiléerna i bitar på längden.

Salta, peppra och stek dem och svampen i smörolja i en stekpanna.

Tillsätt syrad grädde, vatten, fond och timjan.

Låt koka på svag värme ca 5 min.

Strö över lingon och servera med de rostade rotfrukterna.
  

 

Sönd:

 

Biffgryta med chili och choklad

 

600 g ryggbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Smör
2 msk kalvfond
1 dl vatten
1½ tsk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
2 dl lätt fraiche
ca 15 g mörk choklad minst 70 %
3 dl bulgur


Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen.
Skär köttet i bitar.
Skala löken och vitlöken.
Skär löken i klyftor och hacka vitlöken.
Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta.
Fräs löken och lägg över i grytan.
Rör i kalvfond, vatten, soja, sambal oelek och crème fraiche.
Låt koka ca 5 min.
Hacka chokladen och låt den smälta i såsen.
Låt inte grytan koka mer.
Servera grytan med bulgur.
  

Saffranskaka med mandelmassa och lingon
12 rutor

 

100 g rumsvarmt smör
2 kuvert saffran à 0,5 g
1 dl strösocker
400 g mandelmassa
½ dl vetemjöl
3/4 msk bakpulver
3 ägg
1½ dl frysta lingon

 

Sätt ugnen på 175 gr
Smält ca 1 msk av smöret tillsammans med allt saffran i en kastrull på låg värme.
Då får du fram saffranssmaken ännu mer.
Vispa ihop saffranssmöret med resterande smör och socker.
Riv mandelmassan och vispa ihop med smör- och sockerblandningen.
Tillsätt mjöl, bakpulver och ägg.
Häll smeten i en rektangulär form, ca 20×25 cm, klädd med bakplåtspapper i botten.
Strö de frysta lingonen på toppen och baka i mitten av ugnen i 40–45 minuter.
Täck kakan mot slutet om den börjar bli mörk.

   

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 


 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards