Direktlänk till inlägg 9 december 2017
Veckans asiatiska:
Ingår i den Italienska Slowfoods “smakark”. Används som smaksättare i såser. För desserter varmrätter mm. Smak: I det hårda skalet finns en pasta med smak av sötlakrits samt fröer och skiljeväggar. Kallas även för Mannafrukt.
Veckans bröd:
1 pkt jäst
2,5 d mjölk
2,5 dl grädde (du kan ta 5 d mjölk men brödet blir lite fylligare med lite grädde)
2 msk honung
1 msk salt
3 dl havregryn
7 dl vetemjöl
1 dl olivolja
1 dl solrosfrön
½ dl chiafrön
Smula ner jästen i en degbunke eller köksmaskin.
Värm mjölkblandningen till 37 grader och häll över det över jästen, rör om tills det löses upp.
Häll i honung och salt.
Häll i havregrynen, solrosfröna, chiafrön och lite utav mjölet.
Låt köksmaskinen börja jobba med degen här.
Häll i hälften av oljan.
Häll i resten av oljan och häll i mjölet lite i taget.
När allt mjöl är i låter du degen jobba i köksmaskinen i ca 5 minuter.
Kör du degen för hand är det viktigt att du jobbar den ungefär lika länge. Gärna lite längre om du orkar.
Låt degen jäsa i bunken med lite plastfolie över.
Detta ger den absolut bästa jäsningen.
Jäs den i ca 45 minuter.
Lägg på bakplåtspapper i en djup ugnsplåt.
Platta sedan ut degen i hela plåten.
Täck över med handduk och låt jäsa i ytterligare 45 min.
Sätt ugnen på 225 gr
Skär ut fyrkanter i brödet och strö över lite mjöl på brödet innan du skjutsar in den i ugnen.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Brödet ska få fin gyllenbrun färg.
Veckans sallad:
Grönkålsallad
1 paket grönkål (250g)
¼ st Rödkålshuvud
1-2 st Apelsiner
1 st Granatäpple
½ st citron, saften
valnötter
Olivolja
salt
1 dl vit tahini
½ dl vatten (eller mer)
1 st apelsin, saften och det rivna skalet
1 mskLönnsirap
1 msk Äppelcidervinäger
salt
Dra av de grova stammarna från grönkålen och riv den sedan i bitar.
Skölj och lägg i en skål.
Pressa citronen och häll juicen på grönkålen, ringla över lite olivolja och nu kommer tricket – massera in vätskorna i kålen.
Ner med händerna och massera bladen i ett par minuter!
När kålen absorberar citronen och oljan så mjuknar den och blir fantastiskt god.
Strimla rödkålen, filea apelsinerna, kärna ur granatäpplet.
Lägg upp allt snyggt på ett serveringsfat och avsluta med att strö över lite valnötter och eventuellt lite salt.
Servera gärna med en tahini- och apelsindressing.
Mixa i så fall samtliga ingredienser.
Veckans vego:
ALOO GOBI
(4 portioner)
1 litet blomkålshuvud
3-4 potatisar
1 stor gul lök hackad
1 msk olja
1 msk spiskummin
1/2 msk malen koriander
2 tsk malen kardemumma
1 tsk gurkmeja
4 vitlöksklyftor finhackade
3 msk tomatpure
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk 400 ml
1 tsk salt
1 msk strösocker
40 g färsk ingefära
1 burk kokta kikärter 400 g avsköljda
1 lime rivet skal(endast de gröna)
25 g smör
Skär blomkålen i buketter.
Skala och tärna potatisen.
Fräs löken i olja i en gryta med alla torra kryddor.
Tillsätt vitlök och tomatpure.Stek någon minut till under omrörning.
Lägg ner blomkål och potatis.
Häll i vatten,kokosmjölk,salt och socker.
Riv ingefäran,krama ner saften i grytan och släng resten.
Låt småputtra under lock tills potatisen är mjuk i ca 10-15 minuter.
Tillsätt kikärter och limeskal.
Pressa ner saften av halva limen(spara den andra till servering) koka upp och rör ner en klick smör.
Servera med nykokt jasminris.
Månd:
700 gBlandfärs
1 potatis, kokt
1 msk Potatismjöl
1 msk Ströbröd
2 Ägg
1½ tsk Salt
½ tsk Svartpeppar
½ tsk Vitpeppar
1 fl porter öl
½ dl Soya
½ dl Svartvinbärssaft
7 Enbär
½ tsk Timjan
½ tsk Svartpeppar
1 Lök, gul
1 Köttbuljongtärning
1 msk köttbuljong, koncentrat
½ tsk Salt
3 dl Grädde
2 msk maizena
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|