Matsedeln

Direktlänk till inlägg 26 november 2017

V 48

Av Neta - 26 november 2017 16:48

  

Första Adventsveckan :) Jag börjar göra lite mat till jul o fryser in den här veckan, det märker ni i veckans matsedel.   

 

 

Veckans asiatiska:

 

 

 

Gräslöksblomma Thailändsk

Ursprung: Odlats i Asien i mer än 3000 år. Smak: likt gräslök med tydlig smak av vitlök. Användning: som dekor i sin helhet med den vackra vita blomman på toppen. Som smaksättare, hackad, i tex soppor, grytor, örtsmör eller varför inte till mos.

  

Veckans bröd:

 


Saffranslimpa

2 st

 

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
½ g saffran (1 påse)
2 tsk salt
3 msk rapsolja
ca 15 dl vetemjöl 

 

Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt saffran och lös upp den i mjölkblandningen.
Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidigt deg.
Knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Dela degen i två delar.
Forma dem till limpor och lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper.
Strö över lite vetemjöl och skär sneda snitt i ytan med en vass kniv.
Låt limpan jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda limpan längst ner i ugnen.
Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
Grädda i ytterligare ca 35 min.
Ta upp limporna i formarna efter gräddningen och låt dem svalna.

   

Veckans sallad:

 

Zucchini med lime, mango och fetaost

 

400 g zucchini
2 msk Smörolja
0,5 tsk salt
1 krm peppar
70 g bladspenat
50 g cashewnötter
0,5 st mango
100 g Apetina® vitost

Dressing:
1 st hackad chili
2 msk hackad färsk mynta
1 st citron, skalet
1 st citron, saften
2 msk olivolja
1 tsk flytande honung
0,5 tsk salt

Blanda ingredienserna till dressingen och ställ kallt.
Skär zucchinin i tunna skivor på längden.
Pensla med smöroljan. Salta och peppra.
Grilla zucchinin ca 5 min på varje sida.
Lägg spenaten på ett fat och lägg över zucchinin.
Toppa salladen med hackade nötter, tärnad mango och smulad ost.
Ringla över dressingen.
Garnera ev med mynta.
  

Veckans vego:

 

Paprikapesto med krispig tofu & spenat

 

2 st röda paprikor
1 st zucchini
1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl solrosfrön
3 krm salt
1 krm vitpeppar
340 g tagliatelle
250 g tofu
1 msk raps/matolja
70 g bladspenat

Sätt ugnen på 250 grader.
Kärna ut och dela paprikorna. Rosta i ugnen ca 10-15 min. Dra sen av det mörka på skalet.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skär zucchini i små bitar. Skala och finhacka löken. Skala vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek zucchini, lök och pressad vitlök i ca 10 min tills allt är mjukt.
Mixa paprika, zucchinisteket med solroskärnor. Smaka av med salt och peppar.
Tärna och stek tofu knaprig i olja.
Servera med spenat.

Tips:
Om du tycker att din paprikapesto blir allt för fast i koncistensen kan du röra i 1 msk god olivolja.
      

Månd:

 

Julköttbullar

 

 1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning

Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.

Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.

Serveras m sås potatis o sallad
  

Tisd:

 

Hemkokta bruna bönor


För 8 (eller dubbla och lägg i frysen)


1 paket torkade bruna bönor (à 500 g) + blötläggningsvatten

1 1/2 l vatten
2 tsk salt
3 - 3 1/2 msk ljus sirap
2 - 2 1/2 msk ättiksprit (12%)
ev 1 1/2 msk potatismjöl


Skölj bönorna väl under rinnande vatten.

Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller minst 10 timmar
Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en kastrull.
Häll på vattnet. Låt koka upp. Tillsätt salt.
Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka.
Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit.
Red ev av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten.

Servera med stekt fläsk.

   

Onsd:

 

Korv Stroganoff


500 g falukorv
1-2 hackade gula lökar
Smörolja
2 msk tomatpuré
4 dl mjölk
ev 3 msk vit redning
salt och svartpeppar


Strimla korven och hacka löken
Fräs det på medelvärme tills löken är genomskinig
Rör i tomatpurén
Späd med mjölken och låt det puttra i ca 5 min
Red av om det behövs och servera med ris o sallad.

   

Torsd:

 

Fisksoppa med vin och saffran

ca 200 g torskfilé
ca 200 g laxfilé
salt och peppar
2 gula färska små lökar
½ fänkål
2 mindre morötter
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk smör
2 tsk dillfrön
1 dl vitt vin
8 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 kuvert saffran, 0,5 g
ca 200 g skalade räkor

några kvistar dill

Skär fisken i bitar, ca 4×4 cm, och krydda med salt och peppar.
Skär lök, fänkål och morötter i små bitar.
Hacka vitlöken.
Hetta upp olivolja och smör i en kastrull som rymmer hela soppan.
Lägg i grönsakerna och dillfrön och låt puttra någon minut utan att ta färg.
Häll på vin, buljong och grädde.
Tillsätt tomatpurén och saffranet och låt soppan koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i fiskbitarna.
Ta grytan från värmen och lägg på ett lock.
Låt den dra i 7–10 minuter.
Lägg i räkorna.
Strö över lite hackad dill före servering.

   

Mannagrynspudding


8 dl mjölk
0,5 tsk salt
8 msk mannagryn

2 äggulor

1 msk råsocker

1 dl russin

 

Koka upp mjölk och salt i en kastrull
Rör ner mannagrynen och låt gröten koka upp
Låt gröten sjuda på svag värme i 4 minuter, rör om då och då
Låt den svalna

Sätt ugnen på 200 gr
Rör i äggulor, socker och russin

Häll i smord form

Grädda tills den stelnat och släppt kanten

Servera med citrussallad

  

Citrussallad

 

6 port

3 apelsiner

2 blodapelsiner

2 clementiner

1 lime, pressad saft

1 citron, pressad saft

2 msk florsocker

1/2 vaniljstång

 

Skala apelsiner och clementiner med en vass kniv så att den vita delen av skalet försvinner.
Skiva och lägg i en skål.
Blanda limesaft, citronsaft och florsocker.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda ner fröna i lagen.
Häll lagen över frukten och vänd runt.
Låt dra någon timme.
  

Fred:

 

Bakad delikatesspotatis med rom

 

Fin delikatesspotatis
eller färskpotatis
(räkna med 3 per person)

Garnering:
dill
citronklyftor
créme fraiche
hackad rödlök
rom i olika färger

 

Tvätta och borsta potatisen.
Värm ugnen till 225 grader.
Lägg potatisen på en plåt och stick några hål i varje potatis med en sticka eller en vass gaffel. Potatisen tar ungefär 15-20 minuter i ugnen beroende på storlek.
Känn efter med en sticka.
När potatisen nästan är klar ta ut dem ur ugnen och dela dem försiktigt i halvor med en vass kniv.
Kör dem en stund till i ugnen så att snittytan också får lite färg och yta.
Medan potatisen är i ugnen, hacka rödlök, dill och klyfta upp citron i lagom stora klyftor.
Låt potatisen svalna något och lägg sedan upp på fat.
Dekorera potatishalvorna med crème fraiche, rom (gärna i olika färger), finhackad rödlök, dill och citronklyftor.
Servera genast och njut!
Tips!

Vill man ha rätten helt vegetarisk kan man välja tångrom istället för fiskrom.
Finns där annan rom säljs i välsorterade butiker.
  

Prästostsnurror med hasselnötter

 

1/2 kruka persilja
1 dl rostade hasselnötter, kan bytas mot frön av nåt slag
250 g färsk kyld smördeg
2 dl riven prästost (gärna lagrad i 18 månader)
Salt
peppar
1 äggula

 Sätt ugnen på 225°C.

Hacka persiljan.

Hacka nötterna grovt.

Rulla ut smördegen och fördela ost, persilja och nötter jämnt på degen, krydda med salt och peppar.

Rulla ihop från kortsidan och pensla skarven med äggula.

Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen 8- 10 minuter.

Låt svalna på galler.
  
Lörd:

 

Kycklinggratäng
4 port

 

1 blomkålshuvud
1 broccoli
1 kycklingbuljongtärning
500 g kycklingfilé
2 tsk olivolja
1 tsk franska örter eller andra örter
1 hackad gul lök
2 dl vispgrädde
2   1/2 dl crème fraiche
2 dl riven västerbottensost
1 msk dijonsenap
salt, svartpeppar

Garnering:
färsk timjan

 

Sätt ugnen på 225 gr
Skär buketter av blomkål och broccoli.
Koka med buljongtärningen i vattnet, ca 5 min.
Lägg avrunnen kål och broccoli i en ugnsform.
Skär kycklingen i bitar.
Stek några min i smörolja med örter, salt, svartpeppar och lök.
Tillsätt grädde, crème fraiche, riven ost, senap, salt och peppar.
Koka upp.
Häll såsen över broccoli/ blomkål, gratinera i ca 15 min.
Garnera med timjan.
Servera med sallad och ev ris.

   

Sönd. 1a advent

 

 

Vi har som tradition att äta lite julmat, köttbullarna har ni i måndagens recept.

Sill brukar jag köpa, i år blev det Kanel och Apelsinsill

Lika gravlax m hovmästarsås

Egen prinskorv gör jag inte heller   

 

Jansson

 

750 g potatis
2 gula lökar
125 g burk ansjovisfiléer + spad
2,5 dl grädde
ströbröd och smörklickar

Sätt ugnen på 200 gr
Skala och strimla potatisen

Skala, kvarta och skiva löken
Lägg löken i en microform, salta lite lätt och kör den 3-4 min i micron.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform
Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen
Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig
Strö på ströbröd och klickar av smör
Grädda ca 1 timme

   

Rödbetssallad

 

4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor

1 tärnat syrligt äpple

1 finhackad rödlök

1 finskuren ättiksgurka

1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt

1-2 msk rödbetslag

salt och peppar

 

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål

Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor

Blanda alltsammans och smaka av.

   

Ugnsomelett i micron


4 ägg

3 dl mjölk

½ tsk salt

½ krm peppar

matfett till formen, smörj även locket

 

Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten

Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper

Grädda på högsta effekt i 9 min

Låt den stå kvar i micron 5 min.

Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan

Servera täckt med stuvningen

   

Broccolistuvning

 

250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små

salt

1 msk smör

3 msk idealmjöl

3 dl mjölk

Salt och peppar

 

Koka broccolins stam i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min

Tillsätt buketterna och kör ett par min till

Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min

Låt broccolin rinna av väl

Rör ner den i såsen och smaksätt.

   

Mjuk pepparkaka med apelsinfrosting
12 bitar


6 ägg
4 dl strösocker
1½–2 msk pepparkakskrydda
75 g smör
2 dl tjock yoghurt, t ex grekisk, turkisk el rysk
5½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt

Apelsinfrosting:
2 dl florsocker
skal och saft av
1 apelsin
½ äggvita
1 krm ättiksprit, 12 %

Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft.
Vispa ägg, socker och pepparkakskrydda rejält fluffigt med elvisp.
Smält smöret och bryn det nötigt och gyllenbrunt.
Låt svalna och rör sedan ihop med yoghurten.
Vänd därefter ner i äggsmeten.
Rör ihop mjöl, bakpulver och salt.
Sikta och vänd ner det i äggsmeten.
Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 2 liter, ordentligt och häll i smeten.
Grädda i nedersta mitten av ugnen 35–45 minuter.
Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig eller gungig.
Lägg över bakplåtspapper om kakan börjar bli för mörk.
Låt svalna.

Frosting:
Blanda alla ingredienser och vispa med elvisp 10–15 minuter tills den är tjock och trögflytande. Dekorera kakan med glasyren och ev mer apelsinskal om du vill.

Tips!
Den vispade frostingen går bra att förvara i kylen 1 dygn före garnering.

  

Naturligtvis blir det lite glögg också, peppisar med mögelost på till det och färska fikon.

Troligen alkoholfri Blossa för den är godast men är även nyfiken på dom här

 

Vitvinsglögg utan vanligt socker


2 bitar torkad ingefära
2
bitar torkat pomeransskal
4 stjärnanis

2 kanelstänger
4 msk kokossocker
75 cl vitt vin eller äppelmust

Värm upp alla ingredienser och låt dra över natten.
Sila av.
Värm och servera.

  

Rödvinsglögg utan tillsatt socker


1 dl russin
2
dl äppelmust
75 cl rött torrt vin
el osöt Sv. vinbärssaft
2 bitar torkad ingefära
1 bit torkad pomerans
2 kanelstänger
10 kryddnejlikor
1/2 tsk hel kardemumma

Grovhacka russinen och lägg i en kastrull.
Värm upp alla ingredienser och låt dra över natten.
Sila av.
Värm och servera.

       


 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 


 

 


 

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards