Matsedeln

Direktlänk till inlägg 19 november 2017

Fläskgryta med ingefära och Ost- och kycklingsås (Elles storkok)

Av Neta - 19 november 2017 14:21

Igår hade vi en matlaningsdag igen =)

Provade ett nytt recept:

Fläskgryta med ingefära

Marinad:

0.5 dl matolja
0.5 dl japansk soja
2 tsk riven ingefära
2 krm grovmalen svartpeppar
2 tsk salt

Köttgryta:

1 kg benfritt fläskkött
2-3 st (ca 250 g) gula lökar
ca 300 g champinjoner

ca 500 g wokgrönsaker eller 2 brk bambuskott

2 msk knorr japanese fond
3 dl vatten

2 dl matlagnngsgrädde
2 dl mjölk
Maizenaredning


1 msk ostronsås
ev. soja
salt och peppar
riven ingefära


Blanda matolja, soja, ingefära, svartpeppar och salt i en bunke.
Skär köttet i tunna skivor, dela i mindre bitar eller strimlor.
Lägg köttet i marinaden och rör om så att marinaden sugs upp av köttet. Låt stå i kylskåp 2-4 timmar.



Stek köttet i omgångar i smör. Stek ca 2 min och vänd sedan runt det med en stekspade och stek ca 2 minuter till så att köttbitarna får ytterligare en stekyta.

Lägg över köttbitarna i en stor gryta, gärna 5 liter.

Om det blev någon marinad kvar i botten av bunken med köttet, häll i den i grytan.

Kvarta och skiva löken och skär champinjonerna i skivor.

 

Stek löken och champinjonerna i smör eller olja i stekpannan på medelvärme så att löken blir mjuk och champinjonerna får lite färg. Fräs sen wokgrönsakerna lite snabbt.


 

Lägg över grönsakerna i grytan.

Häll på vatten, mjölk, grädde och fond.

Rör om. Låt koka upp på och koka ca 10 minuter.

Red av med maizena.

Smaka av och ha ev i ostronsås, mer soja, ingefära, salt och peppar.

Servera med ris.


 


Sen hade jag hittat skivspill av kycklingpålägg. Kan verkligen rekommendera de där paketen med "pyttmat", "skivspill" eller "ojämna skivor". Man kan hitta allt möjligt kul till bra pris. Den här gången hade jag pärssons "Grillad kyckling". Den är även jättegod att göra röror med.


 

Nu hade jag matgrädde och vatten, men går jättebra att använda mjölk.


Ost- och kycklingsås (ost och skinksås)

ca 8 port.


ca 400 g kycklingpålägg (eller skinka)

2 gula lökar

2 spetspaprikor

5 msk smör

6 msk mjöl

5 dl matlagningsgrädde

5 dl vatten

Salt och svartpeppar

200 g. riven ost (gouda går bra)


Tärna kycklingen, hacka löken och strimla paprikan.

 

Fräs lök och paprikai smör, ha i kycklingen på slutet.

 

Ha i mer smör om det känns torrt, rör ner mjölet.

Vispa ner grädde och vaten.

Koka 5 min.

Smaka av med salt och peppar.

Ta av från värmen och rör ner osten.

Servera tll pasta.


Båda de här rätterna är bra matlådemat =)

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards