Direktlänk till inlägg 14 september 2017
Lingondricka, kokt
Koka 2 liter lingon och 1 liter vatten cirka 5 min. Det går självklart bra att halvera eller dubbla mängderna. (Jag dubblade)
Skumma väl. Mosa bären lätt med en slev. (Jag tog mixerstaven o körde lite)
Sila ordentligt! Jag låter min rinna i natt.
Mät 3 dl socker per liter lingonvätska. Koka vätskan och socker i cirka 5 minuter. Skumma igen.
Häll upp saften i väl rengjorda flaskor.
Förvara i kylen eller i frysen. Tänk då på att inte fylla flaskorna ända upp och att använda plastflaskor.
Lingongele'
1 l lingondricka avrunnen, osötad
9 dl strösocker (765 g )
Gör så här
1Koka bara 1 liter saft åt gången till gelé. Mät och häll den i en stor gryta, helst en som rymmer 10 liter. Då får du det bästa resultatet. Koka saften 3-5 minuter. Rör ner sockret lite i taget, så att det hinner lösa sig. Låt geléet koka sakta utan omrörning.
2Gör geléprovet: Häll lite hett gelé på en riktigt kall tallrik. Dra ett streck med en sked genom massan. Om massan inte rinner ihop är geléet färdigt.
3Ta grytan från värmen och låt den färdigkokta massan stå några minuter. Ta försiktigt bort skummet med en hålslev. Ös upp gelémassan i väl rengjorda och varma glas. Låt geléet kallna innan lock sätts på.
Lingonsylt
Väg lingonen, ta lika mycket syltsocker och häll det i en kastrull
Koka upp långsamt och koka i 10 min
Skumma! Låt svalna under lock och häll upp på burkar.
Förvara i kyl.
Lingontarte
Degen
250 g rumstempererat smör
450 g vetemjöl
100 g strösocker
2 st äggulor
2 vispade äggvitor
Fyllning
5 dl lingon
2 st ägg
0,5 dl rom
1 dl råsocker till lingonen
1 dl vitt socker till fyllningen
1 dl flagad mandel
Gör så här
Blanda socker, smör och äggula. Blanda i mjölet. Vispa upp äggvitan och häll i. Kör tills det har blivit en deg.
Klä en pajform med höga kanter och ställ in i kylen i 1 timma. Grädda i 10-15 minuter i 175 grader.
Blanda ner råsocker och rom i lingonen. Låt dra några timmar.
Vispa upp äggen med det vita sockret till ett skum. Häll i mandelflarnen.
Fyll tårtbotten med de avrunna lingonen. Häll över mandelskummet. Jämna ut och grädda i 20-25 minuter i 175 grader. Servera med en klick vispad grädde...
Höstdrink
Mixa 9 dl vitt kylt vin med 3 dl lingonsylt
Sila gm finmaskig trådsil 2 ggr
Smaka av med florsocker, börja med 1 msk
Servera gärna med isbitar med lingon i eller ca 1 msk frysta lingon per glas.
Alkoholfritt alternativ
Spä lingondricka med lemonlimeläsk
Lingontarte
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 |
14 | 15 | 16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 | 21 |
22 | 23 | 24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 |
||||
|