Matsedeln

Direktlänk till inlägg 14 september 2017

Lingontider

Av Neta - 14 september 2017 23:30




Lingondricka, kokt

Koka 2 liter lingon och 1 liter vatten cirka 5 min. Det går självklart bra att halvera eller dubbla mängderna. (Jag dubblade)
Skumma väl. Mosa bären lätt med en slev. (Jag tog mixerstaven o körde lite)
Sila ordentligt! Jag låter min rinna i natt.
Mät 3 dl socker per liter lingonvätska. Koka vätskan och socker i cirka 5 minuter. Skumma igen.
Häll upp saften i väl rengjorda flaskor.
Förvara i kylen eller i frysen. Tänk då på att inte fylla flaskorna ända upp och att använda plastflaskor.


Lingongele'

1 l lingondricka avrunnen, osötad
9 dl strösocker (765 g )
Gör så här
1Koka bara 1 liter saft åt gången till gelé. Mät och häll den i en stor gryta, helst en som rymmer 10 liter. Då får du det bästa resultatet. Koka saften 3-5 minuter. Rör ner sockret lite i taget, så att det hinner lösa sig. Låt geléet koka sakta utan omrörning.
2Gör geléprovet: Häll lite hett gelé på en riktigt kall tallrik. Dra ett streck med en sked genom massan. Om massan inte rinner ihop är geléet färdigt.
3Ta grytan från värmen och låt den färdigkokta massan stå några minuter. Ta försiktigt bort skummet med en hålslev. Ös upp gelémassan i väl rengjorda och varma glas. Låt geléet kallna innan lock sätts på.



Lingonsylt

Väg lingonen, ta lika mycket syltsocker och häll det i en kastrull
Koka upp långsamt och koka i 10 min
Skumma! Låt svalna under lock och häll upp på burkar.
Förvara i kyl.



Lingontarte

Degen
250 g rumstempererat smör
450 g vetemjöl
100 g strösocker
2 st äggulor
2 vispade äggvitor

Fyllning
5 dl lingon
2 st ägg
0,5 dl rom
1 dl råsocker till lingonen
1 dl vitt socker till fyllningen
1 dl flagad mandel
Gör så här
Blanda socker, smör och äggula. Blanda i mjölet. Vispa upp äggvitan och häll i. Kör tills det har blivit en deg.
Klä en pajform med höga kanter och ställ in i kylen i 1 timma. Grädda i 10-15 minuter i 175 grader.
Blanda ner råsocker och rom i lingonen. Låt dra några timmar.
Vispa upp äggen med det vita sockret till ett skum. Häll i mandelflarnen.
Fyll tårtbotten med de avrunna lingonen. Häll över mandelskummet. Jämna ut och grädda i 20-25 minuter i 175 grader. Servera med en klick vispad grädde...

Höstdrink

Mixa 9 dl vitt kylt vin med 3 dl lingonsylt
Sila gm finmaskig trådsil 2 ggr
Smaka av med florsocker, börja med 1 msk
Servera gärna med isbitar med lingon i eller ca 1 msk frysta lingon per glas.

Alkoholfritt alternativ
Spä lingondricka med lemonlimeläsk

Lingontarte

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards