Matsedeln

Direktlänk till inlägg 27 augusti 2017

V 35 - fiskinspiration

Av Neta - 27 augusti 2017 15:21

Fisk månd- sönd? Nej det äter man inte så klart men lägger ändå in recept med fisk eller skaldjur alla dar så får ni fixa resten på egen hand. Hoppas ni spar recepten och provar varenda ett.


Veckans ört:

 

   

Timjan

Kineser, egyptier, greker, romare ja alla använder de timjan! Förökas lätt genom sticklingar och är flerårig ört med små mörkgröna blad och lilafärgade blommor. Används till alla kötträtter, soppor, ost & grönsaksrätter.

 

Timjan – Backtimjan

Är den timjan som odlats utomhus och härdats av sol, vind och vatten. Den timjan används mycket sällan som dekoration då den är så kraftig i sin struktur. Backtimjan används istället till smaksättning av grytor, fonder mm.


Finns även citrontimjan och timjan är nog den ört jag använder mest, gärna till fisk

Byter ofta ut basilika som jag bara inte kan med mot timjan, funkar utmärkt.

  


Veckans bröd:

 

Fröigt knäckebröd

 

2½ dl majsmjöl

½ dl solrosfrö

½ dl pumpakärnor

½ dl sesamfrön

½ dl linfrö, kan så här i kräffttider bytas mot stötta dillfrö

1 tsk salt

½ dl olivolja

2½ dl varmt vatten

Flingsalt

 

Sätt ugnen på 150 gr

Blanda samman alla ingredienser utom flingsaltet

Platta ut degen tunt på pappersklädd plåt, sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare

Strö sist över flingsalt

Grädda brödet 1 timme, stäng av ugnen och låt det stå ytterligare 15 min, gärna med luckan lite öppen.

  

 

Veckans sallad:

 

Grekisk bondsallad

 

4 tomater

1 gurka

1 röd lök

1 grön paprika

ev några blad grönsallad

200 g fetaost

150 g svarta oliver

oregano

 

Servera med:

olivolja

vinäger

 

Skölj och skär tomater och gurka i bitar.

Skala och skär löken i tunna klyftor eller ringar.

Dela och kärna ur och skiva paprikan.

Skär fetaosten i trekantiga bitar.

Lägg upp tomat, gurka, lök, paprika, salladsblad och fetaost på tallrikar.

Strö över oliver och oregano.

Servera med olja och vinäger.

   


Veckans vego:

 

Pasta m tomatsås, sv oliver och parmesan


Koka pastan enl anvisning

Häll av oliverna

riv parmesan

 

Tomatsås (4 port)

 

4-6 tomater

1 röd paprika

1 lök, röd eller gul

2 vitlöksklyftor

Olivolja

Salt, peppar, basilika eller timjan

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär alla grönsaker i grova bitar/tärningar.

Krossa eller hacka vitlöken och fördela över det röda.

Ringla en skvätt olja över alltsammans.

Baka grönsakerna i ugnen i 20-30 min eller tills de ser vackert mosiga och en aning rostade ut.

Låt dem svalna, mixa med stavmixer precis så mycket att det blir såsigt, inte mer.

Krydda med salt, peppar och gärna riven färsk basilika.

Servera såsen varm till pasta med grovriven parmesan, nymald svartpeppar och svarta oliver.

Tomatsåsen är också toppen som bas för alla typer av soppor, såser och grytor.

 

Servera m sv oliver, ev feta och riven parmesan.

      

 

Månd:

 

Rimmad torskrygg

 

ca 500 g torskrygg i 4 portionsbitar
1 tsk salt
1 tsk socker
smörolja

 

Färsk spenat

1 vitlöksklyfta

Smör

salt o peppar

 

Blanda salt och socker
Strö 1 tsk av blandningen på ett fat där alla fiskbitar får plats
Lägg på fisken och strö den andra tsk av blandningen över fisken
Låt stå i 20 - 25 min, torka av fisken
Stek fisken i smöroljan i panna ca 3 min på varje sida

Pr vitlöken i smöret i en stekpanna och fräs spenaten, salta o peppra

Servera med vitlöksfräst spenat och kokt potatis.

  

 

Tisd:

 

Lyxig krabbsallad

 

2 kokta krabbor

1 rött äpple

2 avokado

2 schalottenlökar

2 msk riven pepparrot

2 msk press citron

Salt och peppar

1 kn gräslök

1 msk olivolja

 

Plocka ur krabbköttet

Strimla äpplet

Tärna avokadona

Hacka löken

Blanda allt i en skål

Häll över citron och blanda väl

Smaksätt med s & p

Klipp över gräslök och ringla över oljan

  

 

Onsd:

 

Stekt rödspätta med räk och romsås

 

Panera den tinade fisken först i mjöl, sen ägg och slutligen i panko ströbröd.

Stek den frasig på båda sidor i smör

Servera med citronklyftor, gröna ärtor och räk och romsås.

 

Räk och romsås

 

2 dl grädfil

1 dl majonnäs

100 g räkor, delade

1 brk stenbitsrom

rivet skal av ½ citron + några droppar pressad saft

  

 

Torsd:

 

Fisksoppa med räkor, dill och citron

4 pers

 

400 g valfri fiskfilé

150 g skalade räkor

1 morot eller 100 g tärnad squash

1 gul lök

½ msk smör

1–2 msk färskpressad citron

7 ½ dl vatten

2 fiskbuljongtärningar

2 dl vispgrädde

½ dl hackad dill

salt och peppar

2 tsk finrivet citronskal

 

Skär fiskfilén i bitar.

Skala och finhacka 1 morot och 1 gul lök.

Fräs grönsakerna i smör i en kastrull.

Tillsätt 1–2 msk färskpressad citron och 71/2 dl vatten.

Smula ner fiskbuljongtärningarna och låt koka i 5 minuter.

Rör ner vispgrädde, hetta upp och lägg i fisken.

Dra bort från värmen och låt stå på trä 10 min med lock

Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill, salta och peppra.

Toppa med 2 tsk finrivet citronskal.

  

Krämig citronpaj med björnbär

ca 12 bitar

Mördeg:
125 g smör eller margarin
1/2 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning:
2 citroner
1 vaniljstång
6 ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde

Garnering:
björnbär
florsocker

Mördeg: Hacka samman alla ingredienserna till en deg.
Tryck ut den jämnt i en rund form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter.
Ställ kylskåps-kallt att vila i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter, eller tills det börjar få svagt gyllenbrun färg.
Ta ut formen och sänk värmen till 175°.
Fyllning: Tvätta citronerna väl och finriv det yttersta gula på skalet.
Pressa ur saften.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
Vispa samman ägg och socker lätt.
Tillsätt den ovispade grädden, citronsaft, citronskal och vaniljfrön.
Rör om.
Häll fyllningen i pajskalet och ställ in formen i nedre delen av ugnen.
Grädda tills fyllningen nätt och jämnt stannat, det tar ca 30 minuter.
Låt kallna.
 Lossa pajen från formen.
Toppa med björnbär och sikta över lite florsocker vid servering.

   

 

Fred:

 

Fisktaco

 

600 g vit fiskfilé

1 dl vetemjöl

1 tsk chilipulver

2 tsk spiskummin

1 msk paprikapulver

salt, peppar

1 ägg

1 1/2 dl panko eller ströbröd

1/2 l frityrolja

 

Rödkålssallad:

1/4, 700 g rödkålshuvud

1 msk pressad limesaft

1 msk dijonsenap

1 vitlöksklyfta

2 äggulor

1 1/2 dl rapsolja

salt, peppar

 

Servering:

tacoskal, lime

 

Börja med salladen: Strimla kålen fint.
Blanda limesaft, senap, pressad vitlök och äggulor i en skål.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Var försiktig så att det inte skär sig.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda med kålen lite i taget, det ska inte bli för kladdigt.
Blir det majonnäs över, servera den bredvid.
Låt dra i kylskåp tills allt är klart.
Dela fisken i bitar.
Blanda mjöl med chilipulver, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar.
Vispa upp ägget.
Vänd fiskbitarna först i mjölblandning, sedan i ägg och sist i panko.
Värm oljan i en låg, vid kastrull till 180°.
Fritera fiskbitarna några i taget ett par minuter per sida tills de fått fin färg.
Låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera fiskbitarna i tacoskal med rödkålssallad och limeklyfta.

   

Zucchini-wraps

 

1 mellanstor zucchini

1 ägg

2 msk kokos eller rismjöl

1/2 msk fiberhusk

1 msk riven rödlök

salt & peppar

 

Sätt ugnen på 180 grader.

Riv zucchinin salta den lätt.

Låt den gärna ligga i ett durkslag några minuter så vätskan får dra ur innan du lyfter över den till en bunke så kramar du ur vätskan en extra gång.

Blanda ihop övriga ingredienser till en smet.

Klicka ut fyra stora lika delar på en bakplåtsklädd plåt.

Platta till fyra rundlar, ca 15 cm i diameter.

Tillaga i ugnen i ca 20-30 minuter tills de har fått färg och känns torra.

Låt svalna en stund innan du tar bort dom från plåten.

Servera som taco eller fyll med annat gott.

  

Lörd:

 

Tortellinigratäng med lax och räkor

4 pers

 

 

500 g färsk fylld pasta, t.ex med ostfyllning.

200 g kallrökt lax, strimlad

100 g skalade räkor

ca 120 g kronärtskockhjärtan

150 g körsbärstomater

1/2-1 dl riven lagrad ost

 

Gratängsås:

2 msk smör

3 msk vetemjöl

8 dl standardmjölk

1 krm riven muskotnöt

2 msk grovt hackad dill

salt, svartpeppar

 

Garnering:

dill

citronklyftor

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Blötlägg tortelliniknytena i kallt vatten.

Gratängsås:

Smält smöret och vispa ner mjölet, lite i taget.

Tillsätt mjölken och fortsätt vispa.

Koka på svag värme ca 5 minuter tills såsen tjocknar.

Rör om hela tiden så att såsen inte bränner vid.

Smaka av med salt, peppar, riven muskot och hackad dill.

 

Strimla laxen, skala räkorna och kvarta kronärtskockshjärtanen.

Häll vattnet av pastan och blanda sedan med lax, räkor, kronärtskockor, tomater och sås i en smord ugnsform.

Strö över riven ost.

Gratinera mitt i ugnen ca 25-30 minuter.

Garnera med dill och citron.

Servera med sallad.

  

 

Sönd:

 

Fiskfärsbiffar med kräftsås

 

400 g vit fiskfilé, helt tinad

1 dl kräftstjärtar

2 ägg

2 msk pot.mjöl

1 dl lättfraiche

Salt & peppar

Lite cayenne

2 msk smörolja

 

Sås:

1 dl lättfraiche

2 tsk hummerfond

1 dl kräftstjärtar, grovhackade

2 msk hackad dill

Salt & peppar

Ev lite cayenne

 

½ citron i klyftor

 

Mixa fisken med kräftstjärtar, ägg, pot.mjöl, och fraiche

Smaka av

Hetta upp stekpanna med smörolja till medelvärme

Skeda upp färs i pannan och platta ut till biffar

Stek ca 3 min/sida

Blanda såsen och smaka av

Servera biffarna med såsen, citronklyftor, potatismos och ärtor

  

Blåbärsparfait

 

225 g frysta blåbär

1 dl strösocker

2 äggulor

1 dl florsocker

3 dl vispgrädde

2 äggvitor

 

Tina bären något

Mosa dem med socker till en puré i en stor bunke

Vispa äggulor och florsocker pösigt, rör ner det i blåbärspurén

Vispa grädden hårt

Vispa äggvitorna till fast skum

Rör ner grädden i blåbärssmeten

Vänd sen ner äggvitorna

Häll i en form och frys minst 6 timmar eller gärna över natten

Tina den i kyl ca 30 min och servera med färska bär och vispgrädde.

  

 

 


 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards