Direktlänk till inlägg 20 september 2015
Veckans vego:
1 liter grönsaksbuljong
1 pkt (0,5 g) saffran
4 dl moghrabiah (pärlcouscous)
1 dl solroskärnor
2 vitlöksklyftor
200 g bladspenat
500 g förkokta rödbetor
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
150 g fetaost
Koka upp buljongen och lägg i saffran och moghrabiah.
Koka i 15 minuter och låt sedan rinna av.
Rosta under tiden solroskärnorna i en torr panna tills de får fin färg.
Skala och finhacka vitlöken.
Ansa och skölj spenaten om det behövs.
Dela rödbetorna i klyftor.
Fräs vitlöken på medelvärme i olivoljan.
Lägg på spenaten och fräs vidare tills den mjuknat.
Salta och peppra och lyft ur den ur pannan.
Lägg i rödbetor och balsamvinäger och fräs tills betorna är varma.
Salta och peppra.
Fördela moghrabiah, rödbetor och spenat på tallrikar, smula över fetaost och toppa med rostade solrosfrön.
Veckans sallad:
Valnötssallad
300 g rotselleri
1 äpple
1 dl vindruvor
8 valnötter
Salt och peppar
1½ dl grekisk yoghurt
1 tsk dijonsenap
1 msk saft av citron
Skala rotsellerin och skär den i fina stavar
Koka i lättsaltat vatten 2-3 min
Sila bort vattnet direkt
Skär äpplet likadant, skalet kan vara kvar
Dela eller kvarta vindruvorna beroende på strl, ta bort kärnor
Rosta valnötterna i en torr panna tills de börjar få färg
Spara några till garnering och grovhacka resten
Blanda dressingen i en skål
Blanda ner allt annat och smaka av med salt och peppar
Servera ev på salladsblad
Veckans bröd:
Formbröd 3st.
1 pkt jäst, 50 g
6 ½ dl vatten, 37°C
½ dl olja
drygt 2 tsk salt
1 msk brödkrydda
1 kg mjölblandning, t ex 4 sädesslag eller special fullkorn
Smula jästen i en skål, ha i vatten och rör om. Tillsätt olja och kryddor.
Ha i mjölet men spar 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen 6 min med maskin eller 10 min för hand, tills degen känns smidig. Ha i mer mjöl om degen känns lös.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
Arbeta ner degen med maskin eller knåda lätt på mjölat bakbord.
Dela degen i tre delar. Forma till limpor och lägg i smorda formar.
Jäs under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°C
Pensla bröden med vatten och strö ev lite mjöl på.
Grädda i nedre delen av ugnen 25- 30 min.
Månd:
Färsfyllda paprikor
4 paprikor, gula eller orange, mellanstora
1½ msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Smör
500 g blandfärs
10 körsbärstomater i blandade färger, halverade
½ dl ajvar relish
2 msk hackade örter
30 g ruccola grovt hackad
1 dl riven ost
Servera med rostade körsbärstomater
Riven parmesan
Ev pasta
Sätt ugnen på 225 gr
Skölj paprikan, skär av ett lock och kärna ur
Lägg paprikan upp o ner med locken bredvid i en ugnsform
Pensla med olivolja
Stek mitt i ugnen 18-20 min
Skala och finhacka lök och vitlök
Fräs blankt i lite smör
Tillsätt mer smör och färsen, bryn tills färsen är smulig
Tillsätt tomater och ajvar
Hacka örter och ruccola, vänd ner det
Fyll paprikorna med så mkt färs som får plats
Blir det över lägg det runt
Strö över osten och sätt på locken
Gratinera i 10 min
Tisd:
Stekt panerad fisk med potatis och
Gurkcitronette
1 gurka
2 citroner, skal och saft av
2 msk rapsolja
Salt och sv.peppar
½ dl hackad persilja
2 avokado, tärnade (fryst går bra)
1 kn.udd finhackad grön chili
100 g fetaost
Tvätta citronerna väl
Skala, kärna ur och strimla gurkan
Strö över citronskal och pressa över saften från en av citronerna
Häll på oljan och salt och peppar, rör om
Vänd ner persilja och den tärnade avokadon
Strö över chili och smula över fetaosten
Skala och skär den andra citronen i fina hinn och kärnfria klyftor och lägg på.
Onsd:
Här kommer Eständarna och vi bjuder på det svenskaste som finns
Köttbullar med sås, potatis, lingonsylt och rårivna morötter i olika färger
Köttbullar
400 gr köttfärs
¾ dl ströbröd
1.5 dl mjölk
1 msk torkad gul lök
1 ägg
1 krm peppar
1 tsk salt
smör till stekning
Blanda ströbröd med mjölk och låt det svälla 10 min.
Blanda färsen med lök, ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.
Forma små köttbullar
Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.
Kan även stekas i ugn, 200 gr 8 min i mitten, vänd o skaka, flytta upp plåten o låt dom få färg om dom ska ätas direkt, annars frys och stek dom så dom får färg i pannan vid upptining.
Torsd:
Köttsoppa av skinka och ostkaka
Köttsoppa
400 g grytbitar av skinka
1 lök, grovt hackad
smör
1 l vatten + 2 buljongtärningar
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
½ dl torkad persiljerot
100 g morot, tärnad
100 g palsternacka, tärnad
2 stjälkar selleri, strimlat
1 purjo, strimlad
Ca 2 dl gröna ärtor eller motsv strimlade sockerärtor
Salt & ev peppar
Skär ner köttet om det behövs
Fräs i smöret i pannan med hackad lök
Koka upp vattnet i soppkastrullen med buljong och kryddor
Småkoka under lock tills köttet är mört, ca ½ timme
Ansa och förbered grönsakerna under tiden
Ta upp köttet och sila buljongen, koka upp den
Lägg i persiljerot, morot och palsternacka och koka 10 min
Lägg i selleri o purjo och koka 10 min till eller tills rotfrukterna känns lagom mjuka
Lägg i kött och ärtor och låt allt bli varmt.
Smaka av.
Ostkaka köper vi färdig, den runda, äkta från Vrigstad och serverar med sylt
Fred:
Då är vi lediga från inackorderingen
Bakad potatis med kycklinröra och räkröra
Kycklingröra
½ färdig kyckling eller motsv rester, tärnat
1 brk kross ananas, väl avrunnen
½ strimlad purjo
2 dl fraiche
1 msk majonnäs
salt och curry
Rör ihop och låt stå kallt en stund
Räkröra till bakad potatis m.m
500 g räkor med skal, skalade och delade
2 dl gräddfil
1 msk majonnäs
1 dl gröna ärter, frysta tinade
1/2 röd paprika, fintärnad
Salt & sv.peppar
Rör ihop o låt stå en stund
Lörd:
Familjedag med estländarna, vi slår oss ihop med en familj till och har lite fest efter den
Tacos
Mjuka skal och tubs
tacochips
tacosås
gr.fil
guccamole
tacofärs
sallad
gurka
tomater
paprika
rödlök
ananas
melon
riven ost
Dricka så klart
sen lördagsgodis, popcorn och lite singstar
Sönd:
Stek med potatisgratäng och sallad
10 portioner
1,2 kg bog av nöt
1 stekpåse
Lag:
5 dl kokt vatten
¾ dl salt
1 msk rårörsocker
2 tsk torkad dragon
1 dl persilja, grovhackad
Värm ugnen till 100º.
Gnid köttet med lite salt och peppar.
Lägg köttet i en stekpåse enligt beskrivningen på förpackningen.
Stick en köttermometer i köttets tjockaste del.
Stek ca 5 timmar till 85º innertemperatur.
Blanda samman vatten, salt, socker och kryddor
Kyl lagen
Lägg det färdiga köttet i den kalla lagen och låt det ligga ca 3 timmar, ligger det längre blir köttet för salt
Ta upp och låt köttet vila ca 30 min
Skär i tunna skivor
Blir det nåt kvar så frys i rullar av gladpack, lägg ut köttet på plasten och rulla sen, förvara rullar i fryspåse. (Tinar fortare)
Potatisgratäng
1kg potatis
200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor
1-2 press vitlöksklyftor
140 gr riven ost
1,5 tsk salt
2 krm sv.peppar
2,5 dl grädde
Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.
Blanda salt och peppar och strö över hälften.
Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen.
Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.
Häll försiktigt över grädden.
Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.
Vaniljglass med varma hjortron
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | 5 |
6 | ||||
7 | 8 |
9 |
10 |
11 | 12 |
13 | |||
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 | 23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
|||
28 | 29 |
30 | |||||||
|