Matsedeln

Direktlänk till inlägg 20 september 2015

V 39

Av Neta - 20 september 2015 17:32

  

Veckans vego:

 

Moghrabiah med rödbetor

 

1 liter grönsaksbuljong
1 pkt (0,5 g) saffran
4 dl moghrabiah (pärlcouscous)
1 dl solroskärnor
2 vitlöksklyftor
200 g bladspenat
500 g förkokta rödbetor
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
150 g fetaost

 

Koka upp buljongen och lägg i saffran och moghrabiah.
Koka i 15 minuter och låt sedan rinna av.
Rosta under tiden solroskärnorna i en torr panna tills de får fin färg.
Skala och finhacka vitlöken.
Ansa och skölj spenaten om det behövs.
Dela rödbetorna i klyftor.
Fräs vitlöken på medel­värme i olivoljan.
Lägg på spenaten och fräs vidare tills den mjuknat.
Salta och peppra och lyft ur den ur pannan.
Lägg i rödbetor och balsamvinäger och fräs tills betorna är varma.
Salta och peppra.
Fördela moghrabiah, rödbetor och spenat på tallrikar, smula över fetaost och toppa med rostade solrosfrön.


  

Veckans sallad:

 


Valnötssallad


 


 


300 g rotselleri


1 äpple


1 dl vindruvor


8 valnötter


Salt och peppar


 


1½ dl grekisk yoghurt


1 tsk dijonsenap


1 msk saft av citron


 


Skala rotsellerin och skär den i fina stavar


Koka i lättsaltat vatten 2-3 min


Sila bort vattnet direkt


Skär äpplet likadant, skalet kan vara kvar


Dela eller kvarta vindruvorna beroende på strl, ta bort kärnor


Rosta valnötterna i en torr panna tills de börjar få färg


Spara några till garnering och grovhacka resten


Blanda dressingen i en skål


Blanda ner allt annat och smaka av med salt och peppar


Servera ev på salladsblad


   

Veckans bröd:

 

Formbröd 3st.


 

1 pkt jäst, 50 g

6 ½ dl vatten, 37°C

½ dl olja

drygt 2 tsk salt

1 msk brödkrydda

1 kg mjölblandning, t ex 4 sädesslag eller special fullkorn

 

Smula jästen i en skål, ha i vatten och rör om. Tillsätt olja och kryddor.

Ha i mjölet men spar 1 dl till utbakningen.

Arbeta degen 6 min med maskin eller 10 min för hand, tills degen känns smidig. Ha i mer mjöl om degen känns lös.

Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

Arbeta ner degen med maskin eller knåda lätt på mjölat bakbord.

Dela degen i tre delar. Forma till limpor och lägg i smorda formar.

Jäs under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°C

Pensla bröden med vatten och strö ev lite mjöl på.

Grädda i nedre delen av ugnen 25- 30 min.

  

Månd:

 

Färsfyllda paprikor

 

 

4 paprikor, gula eller orange, mellanstora

1½ msk olivolja

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Smör

500 g blandfärs

10 körsbärstomater i blandade färger, halverade

½ dl ajvar relish

2 msk hackade örter

30 g ruccola grovt hackad

1 dl riven ost

 

Servera med rostade körsbärstomater

Riven parmesan

Ev pasta

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skölj paprikan, skär av ett lock och kärna ur

Lägg paprikan upp o ner med locken bredvid i en ugnsform

Pensla med olivolja

Stek mitt i ugnen 18-20 min

Skala och finhacka lök och vitlök

Fräs blankt i lite smör

Tillsätt mer smör och färsen, bryn tills färsen är smulig

Tillsätt tomater och ajvar

Hacka örter och ruccola, vänd ner det

Fyll paprikorna med så mkt färs som får plats

Blir det över lägg det runt

Strö över osten och sätt på locken

Gratinera i 10 min

  

Tisd:

 

Stekt panerad fisk med potatis och

 

Gurkcitronette

 

1 gurka

2 citroner, skal och saft av

2 msk rapsolja

Salt och sv.peppar

½ dl hackad persilja

2 avokado, tärnade (fryst går bra)

1 kn.udd finhackad grön chili

100 g fetaost

 

Tvätta citronerna väl

Skala, kärna ur och strimla gurkan

Strö över citronskal och pressa över saften från en av citronerna

Häll på oljan och salt och peppar, rör om

Vänd ner persilja och den tärnade avokadon

Strö över chili och smula över fetaosten

Skala och skär den andra citronen i fina hinn och kärnfria klyftor och lägg på.

  

Onsd:

Här kommer Eständarna och vi bjuder på det svenskaste som finns

 

Köttbullar med sås, potatis, lingonsylt och rårivna morötter i olika färger

 

Köttbullar

 

 

400 gr köttfärs

¾ dl ströbröd

1.5 dl mjölk

1 msk torkad gul lök

1 ägg

1 krm peppar

1 tsk salt

smör till stekning

 

Blanda ströbröd med mjölk och låt det svälla 10 min.

Blanda färsen med lök, ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.

Forma små köttbullar

Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.

 

Kan även stekas i ugn, 200 gr 8 min i mitten, vänd o skaka, flytta upp plåten o låt dom få färg om dom ska ätas direkt, annars frys och stek dom så dom får färg i pannan vid upptining.

  

Torsd:

 

Köttsoppa av skinka och ostkaka

 

Köttsoppa

 

400 g grytbitar av skinka

1 lök, grovt hackad

smör

1 l vatten + 2 buljongtärningar

5 vitpepparkorn

1 lagerblad

½ dl torkad persiljerot

100 g morot, tärnad

100 g palsternacka, tärnad

2 stjälkar selleri, strimlat

1 purjo, strimlad

Ca 2 dl gröna ärtor eller motsv strimlade sockerärtor

Salt & ev peppar

 

Skär ner köttet om det behövs

Fräs i smöret i pannan med hackad lök

Koka upp vattnet i soppkastrullen med buljong och kryddor

Småkoka under lock tills köttet är mört, ca ½ timme

Ansa och förbered grönsakerna under tiden

Ta upp köttet och sila buljongen, koka upp den

Lägg i persiljerot, morot och palsternacka och koka 10 min

Lägg i selleri o purjo och koka 10 min till eller tills rotfrukterna känns lagom mjuka

Lägg i kött och ärtor och låt allt bli varmt.

Smaka av.

  

Ostkaka köper vi färdig, den runda, äkta från Vrigstad och serverar med sylt

  

Fred:

Då är vi lediga från inackorderingen   


Bakad potatis med kycklinröra och räkröra

 

Kycklingröra

 

½ färdig kyckling eller motsv rester, tärnat

1 brk kross ananas, väl avrunnen

½ strimlad purjo

2 dl fraiche

1 msk majonnäs

salt och curry

 

Rör ihop och låt stå kallt en stund

 

Räkröra till bakad potatis m.m

 

 

500 g räkor med skal, skalade och delade

2 dl gräddfil

1 msk majonnäs

1 dl gröna ärter, frysta tinade

1/2 röd paprika, fintärnad

Salt & sv.peppar

 

Rör ihop o låt stå en stund

  

Lörd:

 

Familjedag med estländarna, vi slår oss ihop med en familj till och har lite fest efter den

 

Tacos

 

Mjuka skal och tubs

tacochips

tacosås

gr.fil

guccamole

tacofärs

sallad

gurka

tomater

paprika

rödlök

ananas

melon

riven ost

Dricka så klart

 

sen lördagsgodis, popcorn och lite singstar   

  

Sönd:

 

Stek med potatisgratäng och sallad

 

Eftermarinerad bogstek

10 portioner 

 

1,2 kg bog av nöt 

1 stekpåse 

 

 Lag: 

5 dl kokt vatten 

¾ dl salt 

1 msk rårörsocker 

2 tsk torkad dragon 

1 dl persilja, grovhackad 

 

 

Värm ugnen till 100º.

Gnid köttet med lite salt och peppar.

Lägg köttet i en stekpåse enligt beskrivningen på förpackningen.

Stick en köttermometer i köttets tjockaste del.

Stek ca 5 timmar till 85º innertemperatur.

Lag

Blanda samman vatten, salt, socker och kryddor

Kyl lagen

Lägg det färdiga köttet i den kalla lagen och låt det ligga ca 3 timmar, ligger det längre blir köttet för salt
Ta upp och låt köttet vila ca 30 min

Skär i tunna skivor

Blir det nåt kvar så frys i rullar av gladpack, lägg ut köttet på plasten och rulla sen, förvara rullar i fryspåse. (Tinar fortare)

  

Potatisgratäng

 

1kg potatis                                           

             

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor                                      

1-2 press vitlöksklyftor

140 gr riven ost                                                  

1,5 tsk salt

2 krm sv.peppar                                         

               

2,5 dl grädde                                                      

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.

Blanda salt och peppar och strö över hälften.

Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen.

Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.

Häll försiktigt över grädden.

Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

  

Vaniljglass med varma hjortron

   


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards