Direktlänk till inlägg 24 maj 2015
Salladsveckan gick bra, t.o.m lunch, nån dag på kvällen också. Sen blev det kalas med paj igår o så va den dan förstörd med
Veckans vego:
Lasange med grönsakssås
250 g färska lasagneplattor
450 g keso
Grönsakssås:
2 rödlökar
1 msk olivolja
2 squash
1 burk krossade tomater
Sallad:
250 g körsbärstomater
200 g grön sparris
1 msk vinäger
1 msk vatten
Servera med:
Ugn: 200°
Skala och hacka lök och vitlök och fräs dem mjuka i en gryta med olja.
Riv morötter och squash grovt och lägg ner i grytan och fräs ett par minuter till.
Tillsätt krossade tomater och krydda med oregano, salt och peppar.
Koka såsen i 10–15 minuter.
Tillsätt lite vatten om såsen är för tjock.
Varva grönsakssås, lasagneplattor och keso i en ugnsfast form.
Avsluta med grönsakssås och keso.
Tillaga mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 25 minuter.
Riv salladen i bitar. Halvera tomaterna.
Bryt bort och kasta nedersta biten på sparrisen.
Dela sparrisen i bitar som är 2 cm.
Blanda grönsakerna med vinäger, vatten, salt och peppar och servera till lasagnen tillsammans med bröd.
Veckans sallad:
Välj själv här:
Månd:
Kokt skinka, kokt potatis, mimosasallad.
Mimosasallad
1 brk väl avrunnen fruktcocktail
3 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 msk svensk senap
salt och svartpeppar.
Rör ihop kladd och kryddor
rör i frukten
Tisd:
Hawaiiburgare med strips
4 hamburgare
4 skivor ananas
4 skivor hamburgerost
grillkrydda
4 bröd
bostongurka, rostad lök, dressing, ketchup o senap
½ påse strips som friteras på 180 gr i rapsolja
salt
Stek hamburgaren med grillkrydda "efter behag"
vid sista vändningen lägg på en ananasskiva och osten
Rosta bröden
Kör stripsen i fritösen, salta
Servera med tillbehören och strips.
Onsd:
Baconsallad
1 pkt bacon, strimlat och stekt
2 ägg, hårdkokta
1 dl gröna ärtor, kan bytas mot sockerärtor
1 kn sparris, delad och förvälld
1 kn rädisor, skivade
1 dm gurka i tärningar
2 tomater, tärnade
4 brödskivor, tärnade
Rhode Island eller Thousandislandssås
Låt baconet rinna av på hushållspapper
Fräs brödtärningarna i baconfettet
Skala och klyfta äggen tunt
Blanda grönsaker och bacon i en skål
Garnera med äggklyftor och strö på brödtärningar på tallriken vid servering.
Servera med såsen.
Torsd:
Gurk & Avokadosoppa
1 gurka
2 avokado
1 hönsbuljongtärning
4 dl vatten
3 msk press citron
3-4 msk olivolja
Salt, sv.peppar & lite cayenne
3 msk finhackad dill
1 kn gräslök, hackat
Krutonger
Skala gurkan och skär den i bitar
Halvera och kärna ur avokadon
Kör gurka, avokado och smulad buljongtärning i en matberedare, späd med vattnet
Blanda ner citronsaft, olja och kryddor
Ställ svalt i kylen minst 15 min
Häll upp soppan och strö över dill, gräslök och krutonger.
Knäckig rabarberpaj
ca 500 g rabarber
150 g smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker
Sätt ugnen på 175 gr
Skär rabarbern i bitar och lägg i en form.
Sockra lätt.
Smält smöret och tillsätt sirap samt grädde.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
Blanda ordentligt.
Fördela smeten ovanpå rabarbern och grädda i 25-30 minuter tills ytan är lj.brun och ser knäckig ut.
Låt den svalna så ytan hårdnar.
Fin äkta vaniljsås
2 vaniljstänger
8 dl vispgrädde
4 äggulor
4 msk socker
4 tsk pot.mjöl
Skåra vaniljstängerna på längden
Koka upp dem med 6 dl av grädden
Ta kastrullen från värmen och låt det stå och dra i 15 min
Fiska därefter upp vaniljstängerna, skölj av dom och torka på hushållspapper. Kan sen delas och användas i socker som efter ett tag får en fin vaniljtouch.
Vispa ihop äggulor, socker och pot.mjöl med lite av vaniljgrädden i en bunke
Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud såsen under vispning tills den tjocknar
Se till att den inte börjar koka
Låt den kallna
Vispa resten av grädden ganska lös och blanda ner i den kalla såsen.
Fred:
Tacos
med förutom tacofärs,
Sallad, gurka, tomat, paprika, rödlök, melon, oliver och riven ost.
Guccamole
Tacosås
Gräddfil
Äts i Tubs
Lörd:
Fiskpaket på grillen
4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"
Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera med bröd.
Sönd:
Mors Dag
Önskar jag mig
Grillad färsk rostbiff med timjanssmör
Till 500 g kött i 1 cm tjocka skivor
Gör en marinad av:
½ dl rapsolja
½ hackad rödlök, gärna färsk
1 mosad kiwi
½ msk japansk soja
½ dl rödvin
salt och sv.peppar
Marinera köttet minst 2 timmar men gärna över natten
Ta upp köttet och torka av det
Grilla 4-5 min/sida
Timjanssmör
100 g smör
1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk
salt och sv.peppar
Rör ihop smör och kryddor, gör en rulle och lägg i frysen ca 30 min
Servera kött och smör med kokt potatis, sparris eller brytbönor.
Och en jordgubbstårta
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | |||||||
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 | 12 |
13 |
14 |
15 | 16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|