Matsedeln

Direktlänk till inlägg 24 maj 2015

V 22

Av Neta - 24 maj 2015 22:22

Salladsveckan gick bra, t.o.m lunch, nån dag på kvällen också. Sen blev det kalas med paj igår o så va den dan förstörd med   

  

Veckans vego:

 

Lasange med grönsakssås

 

 

250 g färska lasagneplattor

450 g keso

 

Grönsakssås:

2 rödlökar

2–3 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

7–8 morötter

2 squash

1 burk krossade tomater

1–2 tsk torkad oregano

salt, peppar

 

Sallad:

1 salladshuvud

250 g körsbärstomater

200 g grön sparris

1 msk vinäger

1 msk vatten

 

Servera med:

fullkornsbröd

 

Ugn: 200°
Skala och hacka lök och vitlök och fräs dem mjuka i en gryta med olja.
Riv morötter och squash grovt och lägg ner i grytan och fräs ett par minuter till.
Tillsätt krossade tomater och krydda med oregano, salt och peppar.
Koka såsen i 10–15 minuter.
Tillsätt lite vatten om såsen är för tjock.
Varva grönsakssås, lasagneplattor och keso i en ugnsfast form.
Avsluta med grönsakssås och keso.
Tillaga mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 25 minuter.

Riv salladen i bitar. Halvera tomaterna.
Bryt bort och kasta nedersta biten på sparrisen.
Dela sparrisen i bitar som är 2 cm.
Blanda grönsakerna med vinäger, vatten, salt och peppar och servera till lasagnen tillsammans med bröd.

  

Veckans sallad:

 

Välj själv här:

  

Månd:

 

Kokt skinka, kokt potatis, mimosasallad.

 

Mimosasallad

 

1 brk väl avrunnen fruktcocktail
3 dl gräddfil

½ dl majonnäs

1 msk svensk senap

salt och svartpeppar.

 

Rör ihop kladd och kryddor

rör i frukten

  

Tisd:

 

Hawaiiburgare med strips

 

4 hamburgare

4 skivor ananas

4 skivor hamburgerost

grillkrydda

4 bröd

bostongurka, rostad lök, dressing, ketchup o senap

½ påse strips som friteras på 180 gr i rapsolja

salt

 

Stek hamburgaren med grillkrydda "efter behag"

vid sista vändningen lägg på en ananasskiva och osten

Rosta bröden

Kör stripsen i fritösen, salta

Servera med tillbehören och strips.

  

Onsd:

 

Baconsallad

 


1 pkt bacon, strimlat och stekt

2 ägg, hårdkokta

1 dl gröna ärtor, kan bytas mot sockerärtor

1 kn sparris, delad och förvälld

1 kn rädisor, skivade

1 dm gurka i tärningar

2 tomater, tärnade

4 brödskivor, tärnade


Rhode Island eller Thousandislandssås

 

Låt baconet rinna av på hushållspapper

Fräs brödtärningarna i baconfettet

Skala och klyfta äggen tunt

Blanda grönsaker och bacon i en skål

Garnera med äggklyftor och strö på brödtärningar på tallriken vid servering.

Servera med såsen.

  

Torsd:

 

Gurk & Avokadosoppa

 

 

1 gurka

2 avokado

1 hönsbuljongtärning

4 dl vatten

3 msk press citron

3-4 msk olivolja

Salt, sv.peppar & lite cayenne

3 msk finhackad dill

1 kn gräslök, hackat

Krutonger

 

Skala gurkan och skär den i bitar

Halvera och kärna ur avokadon

Kör gurka, avokado och smulad buljongtärning i en matberedare, späd med vattnet

Blanda ner citronsaft, olja och kryddor

Ställ svalt i kylen minst 15 min

Häll upp soppan och strö över dill, gräslök och krutonger.

  

Knäckig rabarberpaj

 

ca 500 g rabarber
150 g smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 gr
Skär rabarbern i bitar och lägg i en form.
Sockra lätt.
Smält smöret och tillsätt sirap samt grädde.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
Blanda ordentligt.
Fördela smeten ovanpå rabarbern och grädda i 25-30 minuter tills ytan är lj.brun och ser knäckig ut.
Låt den svalna så ytan hårdnar.

  

Fin äkta vaniljsås

 

 2 vaniljstänger

8 dl vispgrädde

4 äggulor

4 msk socker

4 tsk pot.mjöl

 

Skåra vaniljstängerna på längden

Koka upp dem med 6 dl av grädden

Ta kastrullen från värmen och låt det stå och dra i 15 min

Fiska därefter upp vaniljstängerna, skölj av dom och torka på hushållspapper. Kan sen delas och användas i socker som efter ett tag får en fin vaniljtouch.

Vispa ihop äggulor, socker och pot.mjöl med lite av vaniljgrädden i en bunke

Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud såsen under vispning tills den tjocknar

Se till att den inte börjar koka

Låt den kallna

Vispa resten av grädden ganska lös och blanda ner i den kalla såsen.

   

Fred:


Tacos

med förutom tacofärs,

Sallad, gurka, tomat, paprika, rödlök, melon, oliver och riven ost.

Guccamole

Tacosås

Gräddfil

Äts i Tubs

  

Lörd:

 

Fiskpaket på grillen



4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda

4 portionsbitar torskrygg á 150 g

100 g fänkål

100 g morötter

100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till

1 kn grön sparris

2 tomater

salt och sv.peppar

kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen

4 skivor citron

1 burk fraiche "Franska örter"

 

Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan

Fördela det på foliearken

Krydda och lägg på dragon och "dill"

Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna

Lägg på citronskivorna

Fördela fraichen på detta

Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min

Servera med bröd.

  

 

Sönd:

  Mors Dag  

 

Önskar jag mig

 

 

Grillad färsk rostbiff med timjanssmör

 


Till 500 g kött i 1 cm tjocka skivor

Gör en marinad av:

½ dl rapsolja

½ hackad rödlök, gärna färsk

1 mosad kiwi

½ msk japansk soja

½ dl rödvin

salt och sv.peppar

 

Marinera köttet minst 2 timmar men gärna över natten

Ta upp köttet och torka av det

Grilla 4-5 min/sida

  

Timjanssmör

 

100 g smör

1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk

salt och sv.peppar

 

Rör ihop smör och kryddor, gör en rulle och lägg i frysen ca 30 min

 

Servera kött och smör med kokt potatis, sparris eller brytbönor.

  

Och en jordgubbstårta   

  

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards