Matsedeln

Direktlänk till inlägg 9 november 2014

Matmässan

Av Neta - 9 november 2014 17:48

"Mitt kök" hette mässan vi var på i Älvsjö igår men den kunde lika gärna ha hetat "Min Bar" för det var nog mer vin och andra drycker än mat.

Stor var den iaf, och det var fruktansvärt mycket folk. C trodde det var så där 1000 pers mer än vad dom fick ha, tänk er då i slutet på dan när dom som provade vin hade gjort det hela dan. Såg ingen påtagligt berusad men många dåliga omdömen. Elle höll på bli bortknuffad från sin rollator när hon stod och handlade på ett ställe för det var folk som bara skulle fram till provsmakningen, mm gratis är ju gott men....

Jag som ju sitter i maghöjd på folk i rullen fick nära nog panik ett tag där på slutet också. Vi kom väl över på fel sida nånstans och det var full kalabalik på vissa ställen

På det hela taget var det iaf en kul dag.


Vi åkte hemifrån strax efter 8 och var där kanske halv 10, parkerade, lämnade in kläderna och gick på toa. Smidigt som 17 att parkera i garaget och det gick runt killar med kortläsare som avlastade parkeringsautomatköerna. Där har ju Kista något att lära.

Det var både workshops, visningar och seminarier. Vi började med att planlöst gå runt lite och tog oss sen till "Allt om Mats" scen där Monika Ahlberg skulle vara. Hon gjorde en pepparkaksrulle med smörkräm och lingonfyllning, samt en Kantarellsoppa, på burkkantareller!! Lite förvånad över det valet måste jag säga. Inte var den särskilt god heller. Pepparkaksrullen däremot skulle jag kunna tänka mig att göra till advent.


PEPPARKAKSRULLTÅRTA MED LINGONCREME

4 ägg

2 dl strösocker

Vispas vitt och pösigt

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

1 msk pepparkakskryddor

Blandas ner. Bred ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 250° i ca 5 minuter.

Strö över srösocker. Lägg på ett nytt bakplåtspapper och stjälp upp, låt svalna.

KRÄM

150 g smör

3 1/2dl florsocker

2 äggulor

1 msk vaniljsocker

1 1/2dl rårörda lingon

Vispa/rör ihop allt till en härlig smet. Bred på den avsvalnade kaka och rulla ihop!

Förvara i frys eler kyl fram till servering!


När det var slut kände vi igen Sebastians röst, eller snarare språk från "Dessertmästarna" i vimlet. Han hade en workshop med barn som fick baka med choklad och mandel. Så vi stod och tittade en stund innan maken deklarerade att han var fika sugen så då gick vi och fikade och vissa av oss åt lite med.


Nästa seminarie vi var med på var med Martin Johansson eller "Pain de Martin" som han skämtsamt kallar sin blogg och facebooksida. Han bakar med surdeg och här fick vi lära oss lite om det och provsmaka både baugetter och bullar.


Efter det avverkade vi ungefär en tredjedel av matmässan, försökte undvika vingångarna så gott det gick iaf. På mässan fanns allt, det enda jag hade velat kolla på som inte fanns var vinäger, eller inget vi hittade iaf. Hade hoppats hitta lite roliga balsamico till jul. Men tror knappast vi gick precis överallt heller. Mycket provsmak, reklamsaker, mässpriser på ungefär 50%, och försäljning av ätklart som t.ex., isterband med bröd 20 kr och öländska kroppkakor 30 kr. Hade vi vetat om det hade vi ju inte behövt gå på restaurangen   Var en del krogar uppbyggda enbart på mässan med, bl.a Sjömagasinet.


Ett seminarie till gick vi på och det var Birgitta Rasmusson från "Hela Sverige Bakar" hon höll ett litet hov om småkakor och bakade ut Rimbobullar där hon samtidigt förklarade varför det var bäst att baka med kalljästa degar och gav också tips om att pensla bullar med sockerlösning ist för ägg.


Kollade sen en workshop med Gustav Trädgårdh från "Sjömagasinet" i Göteborg, men där var så mkt folk att vi knappt såg vad dom gjorde.

Missade Paolo Roberto med flit och gav os ut på mässan igen. Handlade men gjorde av med knappt 400 inkl restaurang som kostade dryga hundralappen..


 

Tror allt är med här, 2 påsar ekologiska chips, Cheddar & Vinäger och salt,  2 pkt Ryvitabröd, 3 pkt Delicatobitar, 3 brk ekologiskt lakrits som görs för hand i skärgården nånstans, Ostkaka, Olivolja, rostade Sesamfrö i praktisk ströflaska, 3-pack kross Tomater av ett bra märke, Panko, 2 kryddkvarnar den ena med en Limekrydda med bl.a med.havs.salt och citrongräs i och en Skandinavisk skogskrydda med bl.a enbär, svamp, morot och lite örter samt vanligt salt i.

Köpte också en påse med tre småburkar marmelad från Öland, Saffran & päron, Fikon & apelsinlikör och Päron och Kardemumma. Fick provsmaka på peppisar med ädelost och det var en riktig höjdare.


Kollade in en visning i Ostronöppning med Gustav Trädgård, missade provsmak då vi helt enkelt inte kom fram och gick en liten stund till men då började kl gå mot 18 och vi var ganska slut. Avslutade med att äta en kroppkaka och sen hem i mörkret.


Kul mässa där Tareq Taylor tyvärr lämnat återbud, hade ju sett fram mot honom. Men hoppas dom skiljer på mat & vin nästa år, vi hörde många som framförde den åsikten. Nu var det hälsomässa i B-hallen och A-hallen helt oanvänd.

Tycker den här messan skulle vara obligatorisk för alla som jobbar med mat då man får lära sig mycket bra på seminarierna.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards