Direktlänk till inlägg 20 september 2014
Ni minns kanske 60-årsfesten vi var på innan Ullared, idag fick jag recepten som jag så klart delar med er.
Oskarshamns marinerade fläskfilé
För ca 30 pers
3-4.5 kg fläskfilé, beroende om den serveras som ensamrätt eller på buffé
Smör till stekning
Köttet gnids in med en kryddblandning på:
½ dl salt
2 tsk svartpeppar
3 tsk mexikansk krydda
2 tsk finstött rosmarin
2 tsk salvia
1 pr vitlöksklyfta
Marinad:
1 msk salt
2 dl vinäger
1½ dl vatten
7 dl olja
3 pr vitlöksklyftor
½ dl mkt finhackad gul lök
1 dl finhackad persilja
¾ dl kapris, avrunnen
Sätt ugnen på 200 gr
Putsa filén
Blanda samtliga kryddor till kryddblandningen
Krydda filéerna runt om och bryn dem i smör
Lägg köttet i långpanna och stek det helt klart i ugnen, ca 15-20 min innetempen ska vara 65 gr då du tar ut den
Låt den svalna och förvara i kyl till nästa dag
Lös upp saltet i vinäger och vatten till marinaden i en bunke av plast eller glas
Tillsätt övriga ingredienser, plasta och ställ i kyl till nästa dag.
Skär köttet i ½ cm tjocka skivor, lägg på fat med kant
Rör om marinaden ordentligt och skeda den över köttet
Låt dra minst 30 min
Mexikansk kryddblandning kan man göra själv:
Rostbiffsrullar
Tunna skivor av rostbiff läggs ut på en skärbräda
Vit hel sparris på burk delas på längden
Lägg 2 halvor av sparrisen på varje skiva, en knopp åt vardera håll
Rulla hop ganska hårt och lägg upp på fat
Kaviarfyllda krustader
Till 8 små
2 dl creme fraiche
1 dl orökt kaviar
10 cm finhackad purjo
2 msk hackad dill
Dillvippor och citronskärvor
Blanda fraiche, kaviar, lök och dill
Fördela i krustaderna
Garnera med dill o citron
Räkbakelser
Till 6
6 muffinsformar
6 små rundlar ur vitt bröd 4-5 cm i diameter
Smör
1 dl keso
1 hårdkokt ägg, hackat
½ dl majonnäs
1 msk hackad dill
30 skalade räkor
6 citronskärvor, 1 st 6edel av en skiva
6 små salladsblad
Dill till garnering
Smöra brödskivorna och lägg dem i formarna
Blanda keso med hackat ägg och majonnäs
Klicka blandningen i formarna, jämna till och strö över hackad dill
Stick ner 5 räkor i varje bakelse
Garnera med citronskärva
Stick i ett salldsblad på sidan och en dillvippa i mitten.
På samma sida ur tidningen hon kopierat ovanstående fanns en lax och en ostbakelse också.
Lyx-laxbakelser
För 6 st
6 muffinsformar
12 små runda vita brödskivor, 4-5 cm i diameter
Smör
½ dl majonnäs
Ca 1 dl hackad rökt lax
Rörs ihop
Äggröra av:
1 ägg
1 msk grädde
1 tsk smör
Lite salt & peppar
½ msk klippt dill
6 små skivor rökt lax
6 dillvippor
6 små salladsblad
Smöra brödskivorna och lägg 6 av dom i formarna
Klicka på fyllning av majonnäs och hackad lax
Lägg på resterande brödskivor
Gör äggröran på svag värme under omrörning
Låt den svalna innan den klickas på
Forma laxskivorna till rosor och stick ner i äggröran
Garnera med dillvipporna och stick ner salladsblad på sidan
Ostbakelser
Till 6 pers
6 muffinsformar
12 små runda skivor av mörkt, grovt bröd ca 4-5 cm i diameter
Smör
150 g fintärnad, smakrik ost
1-2 msk konjak
1 dl vispgrädde
1 dl krossad ananas, väl avrunnen
6 röda cocktailbär
6 små salldsblad
Stänk konjaken över osten och låt det dra i 30 min
Smöra brödskivorna och lägg en i varje form
Blanda sen osttärningarna med den vispade grädden och ananasen
Klicka hälften av den blandningen på brödskivorna
Lägg på de återstående brödskivorna
Klicka på resten av röran
Stick i cocktailbär och lägg i salladsblad på sidan.
Använd gärna sprits till översta lagret av röran.
Ja ni där fick ni lite att bita i
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 | 16 |
17 |
18 | 19 |
20 | 21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
27 | 28 | |||
29 |
30 |
||||||||
|