Matsedeln

Direktlänk till inlägg 20 september 2014

Recepten från kompisen i Oskarshamn

Av Neta - 20 september 2014 00:36

Ni minns kanske 60-årsfesten vi var på innan Ullared, idag fick jag recepten som jag så klart delar med er.

 

 

 

 

Oskarshamns marinerade fläskfilé

 

 

För ca 30 pers

 

3-4.5 kg fläskfilé, beroende om den serveras som ensamrätt eller på buffé

Smör till stekning

 

Köttet gnids in med en kryddblandning på:

½ dl salt

2 tsk svartpeppar

3 tsk mexikansk krydda

2 tsk finstött rosmarin

2 tsk salvia

1 pr vitlöksklyfta

 

Marinad:

1 msk salt

2 dl vinäger

1½ dl vatten

7 dl olja

3 pr vitlöksklyftor

½ dl mkt finhackad gul lök

1 dl finhackad persilja

¾ dl kapris, avrunnen

 

Sätt ugnen på 200 gr

Putsa filén

Blanda samtliga kryddor till kryddblandningen

Krydda filéerna runt om och bryn dem i smör

Lägg köttet i långpanna och stek det helt klart i ugnen, ca 15-20 min innetempen ska vara 65 gr då du tar ut den

Låt den svalna och förvara i kyl till nästa dag

 

Lös upp saltet i vinäger och vatten till marinaden i en bunke av plast eller glas

Tillsätt övriga ingredienser, plasta och ställ i kyl till nästa dag.

 

Skär köttet i ½ cm tjocka skivor, lägg på fat med kant

Rör om marinaden ordentligt och skeda den över köttet

Låt dra minst 30 min

 

Mexikansk kryddblandning kan man göra själv:

Mexikansk kryddblandning

 

 

4 msk chilipulver
2 msk paprika
1 ½ tsk kummin, mald
½ tsk vitlökspulver
½ tsk mald torkad chilipeppar
1 tsk oregano
½ tsk salt

Blandas och förvaras i sluten burk för att behålla aromen
Ställ torrt.

 

Rostbiffsrullar

 

 

Tunna skivor av rostbiff läggs ut på en skärbräda

Vit hel sparris på burk delas på längden

Lägg 2 halvor av sparrisen på varje skiva, en knopp åt vardera håll

Rulla hop ganska hårt och lägg upp på fat

 

Kaviarfyllda krustader

 

 

Till 8 små

 

2 dl creme fraiche

1 dl orökt kaviar

10 cm finhackad purjo

2 msk hackad dill

 

Dillvippor och citronskärvor

 

Blanda fraiche, kaviar, lök och dill

Fördela i krustaderna

Garnera med dill o citron

 

Räkbakelser

 

 

Till 6

 

6 muffinsformar

6 små rundlar ur vitt bröd 4-5 cm i diameter

Smör

1 dl keso

1 hårdkokt ägg, hackat

½ dl majonnäs

1 msk hackad dill

30 skalade räkor

6 citronskärvor, 1 st 6edel av en skiva

6 små salladsblad

Dill till garnering

 

Smöra brödskivorna och lägg dem i formarna

Blanda keso med hackat ägg och majonnäs

Klicka blandningen i formarna, jämna till och strö över hackad dill

Stick ner 5 räkor i varje bakelse

Garnera med citronskärva

Stick i ett salldsblad på sidan och en dillvippa i mitten.

 

På samma sida ur tidningen hon kopierat ovanstående fanns en lax och en ostbakelse också.

 

Lyx-laxbakelser

 

 

För 6 st

 

6 muffinsformar

12 små runda vita brödskivor, 4-5 cm i diameter

Smör

 

½ dl majonnäs

Ca 1 dl hackad rökt lax

Rörs ihop

 

Äggröra av:

1 ägg

1 msk grädde

1 tsk smör

Lite salt & peppar

½ msk klippt dill

 

6 små skivor rökt lax

6 dillvippor

6 små salladsblad

 

Smöra brödskivorna och lägg 6 av dom i formarna

Klicka på fyllning av majonnäs och hackad lax

Lägg på resterande brödskivor

Gör äggröran på svag värme under omrörning

Låt den svalna innan den klickas på

Forma laxskivorna till rosor och stick ner i äggröran

Garnera med dillvipporna och stick ner salladsblad på sidan

 

Ostbakelser

 

 

Till 6 pers

 

6 muffinsformar

12 små runda skivor av mörkt, grovt bröd ca 4-5 cm i diameter

Smör

150 g fintärnad, smakrik ost

1-2 msk konjak

1 dl vispgrädde

1 dl krossad ananas, väl avrunnen

6 röda cocktailbär

6 små salldsblad

 

Stänk konjaken över osten och låt det dra i 30 min

Smöra brödskivorna och lägg en i varje form

Blanda sen osttärningarna med den vispade grädden och ananasen

Klicka hälften av den blandningen på brödskivorna

Lägg på de återstående brödskivorna

Klicka på resten av röran

Stick i cocktailbär och lägg i salladsblad på sidan.

 

Använd gärna sprits till översta lagret av röran.

 

 

Ja ni där fick ni lite att bita i   

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards