Matsedeln

Direktlänk till inlägg 21 januari 2013

V 4

Av Neta - 21 januari 2013 12:00

Måndag:

Lunch:

Tomatsoppa

 

Middag:

Mandeltorsk

800 g torsk ( färsk torsk eller fryst annan vitfisk går också bra)
2 krm vitpeppar, malen
1 msk pressad citron

Mandeltäcket:
2 gula lökar, medelstora
2 msk smör
2 dl skorpmjöl
1 dl mald/mycket finhackad sötmandel
½ dl finskuren persilja
3 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 krm citronpeppar

Lägg fisken i smord ugnsform. Krydda med salt och peppar. Droppa citron över. Hacka löken och fräs den i smör. Blanda lök, ströbröd, mandel och persilja. Tillsätt grädden och smaksätt med salt och citronpeppar. Bred massan över fisken och gratinera i 175 - 200° ca 30 min. Servera med kokt potatis och skirat smör.

 

Tisd:

Lunch:

Vårrullar, färdiga från fryst och sallad

 

Middag:

 

Äggkaka


4-5 port


 


 


1 dl mjöl


1.5 tsk salt


4 dl mjölk


4 ägg


smör


 


Vispa mjöl, salt och lite av mjölken till en smet


Tillsätt resten av mjölken och äggen ett i taget under vispning.


Fräs smöret i stekpannan


Häll i smeten och grädda på svag värme på plattan


Stick med gaffel i kakan tills den stelnat


Vänd den på ett smort lock och stek andra sidan


Servera med fläsk och lingon.

 

Onsd:

Lunch:

Parisare

 

Middag:

Räksallad


Torsd:

Lunch:

Bakpotatis med fyllning

 

Middag:

Pasta och köttfärssås


Fräs 400 g färs med 1-2 hackade lökar

tillsätt 1 brk krossade tomater + ½ brk vatten, 1 msk chilisås och 1 msk tomatpuré

Krydda med salt, sv.peppar och paprikapulver, red av och låt det puttra 5 min.

Gott i kan också vara lite strimlad paprika, majs och/eller skivade champinjoner.


Fred:

Lunch:

Restsoppa på köttfärssåsen, tillsätt buljong till resterna och låt det koka upp

 

Middag:

Crepes med champinjonstuvning och sallad

 

Lörd:

Lunch:

Frunch, t.ex smootie, omelett med skinka

 

Middag:


 

 

KYCKLING- OCH BACONPAJ I LÅNGPANNA 12 port





100 gr smör

 

100 gr valnötter

 

3 dl vetemjöl

 

2 msk kallt vatten

 

FYLLNING:

1 pkt bacon

 

300 g  kycklingbröst

 

1 dm purjo

 

2 vitlöksklyftor, skivade

 

curry, salt, peppar

 

3 ägg

 

3 dl gräddmjölk

 

1.5 dl riven ost

 

salt & peppar

 

Mixa nötterna i matberedaren. Tillsätt sedan mjöl och smör, mixa till en grynig konsistens, tillsätt till slut vattnet.

Kavla eller tryck ut i önskad form och ställ kallt i kyl eller frys. Grädda sedan 5 min i 200 gr.

Strimla baconet, tärna kycklingen och ansa och skiva purjon.

Lägg baconet i het panna. Fräs någon minut. Tillsätt sedan kyckling och vitlökskivor. Låt allt få lite färg innan du tillsätter purjon. Pudra sen över curry, salt och peppar.

Lägg fyllningen i skalet, fyll på med ost och äggstanning. Grädda 50 min i 150 gr.

Servera med olika salladssorter, skivad rödlök och oliver.

 

Sönd:

Lunch:

Frunch

 

Middag:
Blev inte förra veckan så tar den nu och fyller med kassler


Potatisgratäng för 4

 

1 kg potatis, skalad och skivad

200 g strimlad purjo

140 g riven ost

1.5 tsk salt

3 krm sv.peppar

1-2 kross vitlöksklyftor

2.5 dl grädde eller gräddmjölk

 

Sätt ugnen på 225 gr

Smörj en ugnsform och fördela hälften av potatisen, salta

Lägg på 3/4 av osten, purjo och vitlök (+ ev fyllning som kan vara köttfärs, korv, tärnad kassler, skinka eller köttrester)

fördela restan av potatisen och lite ost

rör ner resten av kryddorna i grädden och häll över

grädda mitt i ugnen ca 45 min.

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards