Direktlänk till inlägg 17 juni 2012
De flesta av er gör väl som vi, handlar allt utom jordgubbar o grädde i början av veckan för o slippa trängas
Jag har beställt till midsommar så vi ska kunna ha picknick i det gröna och grilla på kvällen ;) Dottern hittade något så smart på nätet, fast visst måste man kunna ha dill ist eller också??
750 g färskpotatis
3 krm flingsalt
1 msk smör
0,5 dl finhackad gräslök
Koka potatisen och häll av vattnet.
Vänd potatisen i salt, smör och gräslök.
Lägg potatisen i en termos och ta med ut till picknick eller servera direkt.
Mariannes sill
3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar
Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.
Samma dotter hade också sett nåt smart man kan göra med de färdiga pizzakitten som finns med tomatsås med. Man rullar ut degen, ev plattar ut den lite mer. Brer på tomatsås, tillsätter fyllning och rullar hop dom som en rulltårta, skär i bitar som kanelbullar och grädda i bullformar i 225 gr med lite riven ost och pizzakrydda på. Perfekta matiga bullar på stranden eller annan picknick ju. Blir ju precis som mina dom här men betydligt mindre jobb.
OST & SKINKBULLAR
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk vit baksirap
14-15 dl vetemjöl special
FYLLNING:
smör,
10 skivor skinka, halverade
1 påse riven ost,
pizzakrydda
Smält fettet, tillsätt mjölken och värm till 37 gr.
Smula jästen i en bunke, tillsätt vätskan och rör till jästen löst sig.
Tillsätt salt, sirap och nästan allt mjöl., spar lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig. Jäs i 30 min under duk.
Sätt ugnen på 225 gr
Dela degen i två delar, kavla varje del i en ½ cm tjock rektangel,
Bred på smör, fördela skinka och ost över, och rulla ihop den.
Skär cm-tjocka skivor och lägg på papperskläddd plåt eller i formar för jäsning i 20 min.
Pensla med ljummet vatten och strö på kryddan.
Grädda i 10 min
Vad grillar man då på midsommaren? När vi ska grilla något lite extra så grillar vi gärna färsk rostbiff i skivor. Finns ofta färdigskivat men annars är det ju bara skiva från en hel, skivorna bör vara 1-1½ cm. Brukar vara halva priset mot oxfilé men blir lika mört, fint och gott. Jag marinerar 4 stora skivor i 1-2 msk olivolja, lika mkt rödvin, timjan och hackad rödlök, salt och sv.peppar förstås. Blandar allt, penslar skivorna ymningt på båda sidor, lägger trångt i burk eller ziplockpåse minst 2-3 timmar i kylen. Torkar av köttet och grillar det. Låt det inte gå för länge bara. Vi har en stekgaffel med termometer, oumbärlig för oss och vi grillar vårt "medium".
Serverar med goda tillbehör och svensk färskpotatis. I år ska jag prova det här som jag hittade i en buffétidning. Sen vill jag nog ha lite sparris med citron - eller gremolatasmör till också. Och en massa fräsch sallad med massor av grönsaker samt både vattenmelon och jordgubbar i
Grillade nektariner med getost
8 nektariner (eller 4 av varje persika/nektarin)
1 vaniljstång
2 msk flytande honung
150 g getost
Ev några myntablad
Dela och kärna ur frukterna
Skär varje frukt i 6 klyftor (3/halva)
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna
Blanda fröna med honungen
Lägg fruktklyftorna på ett stort ark aluminiumfolie
Ringla över honungen och lägg sist på den urskrapade vaniljstången
Förslut paketen väl, se till att skarvarna är vända uppåt
Lägg paketen på grillen i 15 min
Lägg upp frukten på ett fat och smula över osten
Garnera ev med myntablad
Till dessert häller vi väl upp en stor skål med färska uppländska jordgubbar från Ulva och bara smaskar i oss.
Rosévin till allt utom sillen då
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 | 8 | 9 |
10 | |||
11 | 12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 | |||
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 | ||||
|